Homedeal.nl Inspiratie Buitenkant woning 5 leuke zomerprojecten voor in de vakantie

5 leuke zomerprojecten voor in de vakantie

De zomer is zeer geschikt voor projecten zoals het snoeien van de tuin, het reinigen van de airco en het in orde maken van het dak. Alle info, prijzen en bespaartips van 5 leuke zomerprojecten hebben wij voor je uitgezocht. Is jouw woning al up-to-date?

1. Maak je tuin klaar voor een tweede bloei

Misschien heb je het gelezen in de snoeikalender, misschien ook niet, maar de zomer is de tijd om de flora in je tuin klaar te maken voor een tweede bloei. Dit doe je door de dode bloemen en takken van de planten te verwijderen. Ook snoei je in de zomer bomen, zoals de:

 • berk
 • esdoorn
 • notenboom
 • haagbeuk

Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Handschoenen en een scherpe zaag of schaar zijn noodzakelijk. Gebruik je gereedschap dat bot is? Dan lopen de planten het risico ziek te worden. Daarom is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist. De kosten van het snoeien van je tuin hangen sterk af van de planten die je wilt snoeien. Zo is de prijs van een heggenschaar een stuk hoger dan die van een kleine snoeischaar. Wil jij exact weten wat het snoeien van jouw tuin kost en welk gereedschap je nodig hebt? Raadpleeg dan een hovenier.

 

De gemiddelde kosten van het juiste gereedschap€ 20 - € 150
Wat doet de vakspecialist?1. Een hovenier geeft goede raad voordat je gaat snoeien
2. Een hovenier weet exact welk gereedschap nodig is en hoe het gebruikt moet worden. De meeste mensen kunnen snoeien hun tuin zelf, maar heb je geen groene vingers? Dan raden we je aan een hovenier in te schakelen.
BespaartipsBestel het gereedschap dat je nodig hebt voor het snoeien online. Hierdoor bespaar je tot 50% op de kosten.

 

2. Reinig je airco voor een gezonde luchtkwaliteit

Een schone airco zorgt er niet alleen voor dat jouw kamer koel en fris blijft tijdens de warme zomerdagen. Airco-onderhoud werkt ook bevorderend voor jouw gezondheid. Denk bijvoorbeeld eens aan het stof dat je mogelijk inademt als de luchtafvoer van de airco vervuild is. Ook verbruiken vervuilde airco’s meer energie, waardoor airco-onderhoud zorgt voor een lagere energierekening. Genoeg voordelen voor het laten reinigen van de airco dus!

 

De gemiddelde kosten per onderhoudsbeurt€ 130 - €185
Wat doet de vakspecialist?1. De airco specialist vacumeert de airco eerst. Daarna vult de specialist het koudemiddel bij. Door verdamping verliest een airco gemiddeld per jaar 9% aan koudemiddel.
2. Een airco zit ingewikkeld in elkaar. De airco specialist weet exact hoe een airco werkt en hoe deze onderhouden dient te worden.
Bespaartips1. Plan jaarlijks een onderhoudsbeurt in
2. Stel een contract op met de vakspecialist voor dit jaarlijkse onderhoud. Gemiddeld bespaar je hierdoor € 50 per jaar!
3. Stel dit contract samen met je buren. Hierdoor bespaar je op de voorrijkosten van de vakspecialist.

3. De zomer is ook het seizoen waarin je je woning een likje verf geeft

Je buitenmuren zijn ongeveer een keer per vijf jaar toe aan een nieuwe verfbeurt. Nieuw schilderwerk breng je het beste aan bij temperaturen van 10 tot 25 graden, een ideaal werkje voor in de zomer dus. Door weersinvloeden zoals zon en regen, zijn de buitenmuren op de zuid- en het westkant van de woning sneller toe aan een onderhoudsbeurt. Toch zijn er een aantal verfsoorten waarbij onderhoud sneller of minder snel nodig is, zoals bij lak of beits. Raadpleeg voor de zekerheid altijd een schilder!

De gemiddelde kosten per m2€ 35 - € 40
Wat doet de vakspecialist?1. Een schilder maakt een inschatting van de de hoeveelheid verf die nodig is
2. Daarna gaat de schilder aan de slag. Een schilder kan de verf sauzen, lakken en spuiten.
Bespaartips1. Sluit een onderhoudsabonnement af. Doordat je het schilderwerk tijdig bijwerkt, bespaar je tot 20% op onderhoud.
2. Bereid zelf al het een en ander voor voordat de schilder komt. Zo kun je zelf al het oppervlak schuren, ontvetten, schoonmaken en afplakken. Doordat de schilder dit niet meer hoeft te doen, bespaar je al snel € 25 per uur.

 

4. Houd je zonnepanelen spik en span

Een klodder vogelpoep of stof op een zonnepaneel kan al zorgen voor 2 tot 5% rendementsverlies. Het is daarom erg belangrijk dat je jouw zonnepanelen goed schoonhoudt. Een aantal tips voor het reinigen van jouw zonnepanelen:

 • Zit er alleen stof op de zonnepanelen? Dan voldoen een aantal emmers warm water. Zijn de zonnepanelen niet gemakkelijk te bereiken? Gebruik dan een tuinslang. Het stof zal er vanzelf afgaan.
 • Maak de zonnepanelen schoon wanneer de zonsterkte het minst hoog is. Hierdoor droogt het water niet te snel op waardoor er minder snel sporen van het water ontstaan.
 • Zit er hardnekkig vuil op de zonnepanelen? Verwijder dit dan met een speciaal schoonmaakmiddel en een doek. Gebruik nooit allesreiniger of schuurmiddelen. Deze tasten de zelfreinigende functie van de zonnepanelen aan.
 • Verticaal geplaatste zonnepanelen hebben meer last van vuil dan horizontaal geplaatste exemplaren. Plan daarom een maandelijkse inspectie in voor verticale, en een tweemaandelijkse inspectie voor horizontale zonnepanelen.
De gemiddelde kosten van de juiste reinigingsmiddelen (indien nodig)€ 5 - € 15
Wat doet de vakspecialist?1. Hoewel je de zonnepanelen vaak prima zelf kan schoonmaken, is het toch handig om eens per jaar een specialist langs te laten komen.
2. Deze specialist controleert of de zonnepanelen nog optimaal werken en kan eventueel onderhoud plegen.
BespaartipsSchaf de reinigingsmiddelen online aan als er hardnekkig vuil op je zonnepanelen zit. Hierdoor bespaar je al gauw 40%.

 

5. Met het lekkere weer het dak op

Door de heftige weersinvloeden van de herfst en de winter, is het raadzaam in de zomer onderhoudswerkzaamheden te (laten) doen aan je dak. Denk hierbij aan de volgende werkzaamheden:

 • Plaatsing van een nieuw dak, dakkapel of nieuwe dakgoten en waterafvoeren.
 • Reinigen of repareren van het dak of dakgoten en waterafvoeren.
 • Het voorkomen van lekkage van het dak.
 • Het inspecteren van het dak of bovenstaande werkzaamheden nodig zijn.

Bovenstaande werkzaamheden zijn moeilijk uit te voeren en vergen veel expertise. Als het om het onderhoud van jouw dak gaat, raden we je daarom aan een vakspecialist te raadplegen.

Bespaartips1. Kan het dak van je buren ook wel wat vernieuwing gebruiken? Schakel dan samen een vakspecialist in. Zo bespaar je tientallen euro’s op voorrijkosten en materiaal. Ook raden we je hiervoor aan een lokaal bedrijf te kiezen. Lokale bedrijven rekenen vaak maar € 0.35 per kilometer
2. Doe zelf alvast wat voorwerk. Soms kan je zelf het oude dak of de oude dakgoten verwijderen of reinigen. Pas er wel op dat je niet valt!