Homedeal.nl Inspiratie Buitenkant woning 4 tips om je balkon op te vrolijken

4 tips om je balkon op te vrolijken

balkon opknappen

Een balkon is een fantastische manier om te genieten van de buitenlucht. Vooral als je geen tuin hebt, biedt een balkon uitkomst. Maak er bijvoorbeeld een heerlijke loungeplek van of gebruik je balkon als plek om te tuinieren. 

Zorg voor mooi hekwerk

Een mooi balkon dat perfect bij je huis past begint bij de balustrade. Naast dat een balustrade veilig is, is het ook belangrijk dat de uitstraling goed bij de rest van je huis past. Er zijn verschillende materialen en stijlen en daarnaast kies je voor de stijl van de balustrade. Ga je voor een moderne balustrade van glas of ga je juist voor een klassiek spijlenhekwerk?

Houd er rekening mee dat wettelijk is vastgesteld dat een balustrade minstens 1 meter hoog moet zijn, in verband met de veiligheid. Daarnaast is het belangrijk dat je een balustrade altijd door een specialist laat monteren. Zo weet je zeker dat het goed gemonteerd is en dat je niet met de balustrade naar beneden valt. De gemiddelde kosten van een balustrade liggen tussen de € 70 en € 500 per m2. Kijk hier voor meer prijzeninformatie over balustrades.

balkon opknappen hekwerk

Tuinieren op je balkon

Heb je geen tuin maar houd je wel van tuinieren? Geen probleem, want hier kan je prima je balkon voor gebruiken! Verticaal tuinieren is de oplossing. Bij deze vorm van tuinieren gebruik je je gevels en muren om planten op te laten groeien. Bevestig rekken aan je muur om planten in te zetten of plaats de plantjes op planken die je aan de muur plaatst. Dit is een prima oplossing voor je planten. Er zijn heel veel systemen te koop waarmee je gemakkelijk een moestuin creëert op je balkon.

balkon opknappen: tuinieren

Planten

Wil je geen moestuin op je balkon? Zet dan in ieder geval wel genoeg planten neer. Voldoende groen op je balkon is een absolute must voor een sfeervol balkon. Zet je planten bijvoorbeeld in mooie potten en bakken van kunststof. Kunststof is licht en stevig materiaal en heeft weinig onderhoud nodig. Een andere mogelijkheid is om planten in hangbakken aan de balustrade te hangen. Houd er bij de keuze van de planten rekening mee dat de planten geschikt moeten zijn voor op het balkon. Kies dus voor sterke planten die tegen wind kunnen en die in potten of bakken kunnen staan.

balkon opknappen: planten

Balkonmeubels

De meeste mensen hebben geen gigantisch balkon met veel ruimte voor grote tuinmeubels. Hoor jij hier ook bij? Wees dan creatief en efficiënt met je tuinmeubels.

Opklapmeubels zijn een logische, praktische keuze voor op je balkon. Hang ze na gebruik op aan haken aan de muur zodat je nog genoeg ruimte hebt om naar buiten te kijken als je weer binnen zit. Een andere manier waardoor je niet per se meer ruimte creëert, maar waardoor je balkon wel ruimtelijker oogt, is door te kiezen voor meubels met pootjes. Door deze meubels lijkt je balkon groter. Vind je het fijn om lekker buiten te kunnen zitten terwijl je aan het werk bent? Kies dan voor een balkontafel. Dit zijn tafeltjes die je aan de reling van je balkon hangt.

Kies voor meubels die je op verschillende manieren kan gebruiken. Bijvoorbeeld houten kratten die je zowel als tafel als zit plek kan gebruiken. Houten kratten zijn sowieso handig om op je balkon te hebben, je kan er ook nog planten in zetten of andere spullen in opbergen.

balkon opknappen: meubel