Homedeal.nl Inspiratie Buitenkant woning Wonen in een historisch gebouw

Wonen in een historisch gebouw

Molens, pakhuizen, kerken en watertorens, wat hebben deze gebouwen gemeen? Ze hebben alle een rijke historie en worden tegenwoordig vooral gebruikt als woning. Benieuwd naar deze bijzondere stulpjes? Neem een kijkje van binnen.

Hoe is het om te wonen in een molen?

Er zijn twee soorten molens te onderscheiden, industriemolens en poldermolens. Een industriemolen kun je vergelijken met een kleine fabriek. De hele molen werd gebruikt; van het malen van het graan tot en met het opslaan ervan. Vaak woonde de welvarende eigenaar van de molen samen met zijn gezin in een aangrenzend landhuis. De bewoners van een poldermolen hadden het minder luxe, zij sliepen soms wel met drie personen in één bedstee. Het bewonen van de molen was onderdeel van het salaris van de molenaar die in dienst van een waterschap moest zorgen dat de polders droog werden gepompt.

Tegenwoordig worden vooral de poldermolens omgebouwd tot woning. Bewoner word je echter niet zomaar. Veel molens moeten blijven draaien om in goede staat te blijven, vandaar dat je met  een diploma voor vrijwillig molenaar op zak een grotere kans maakt op deze historische woning. Het kopen van een molen is echter niet goedkoop, gemiddeld betaal je tussen de half en anderhalf miljoen euro.

Molen

Luxe vertoeven in een Amsterdams pakhuis

Hoewel de meeste mensen ervan dromen, is het voor een enkeling weggelegd: wonen in een Amsterdams pakhuis. De eerste pakhuizen werden rond 1600 gebouwd tijdens de opkomst en bloeitijd van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). De pakhuizen diende in die tijd als opslagplaats voor de vele handelswaren die vanuit verre oorden werden verscheept naar de Amsterdamse grachten.

Doordat de pakhuizen vandaag de dag zijn vervangen voor grote landinwaartse distributiecentra, worden deze historische gebouwen gebruikt als luxe woning voor de welgestelde in ons land. Er zijn namelijk maar zo’n 600 pakhuizen in Nederland overgebleven die nu dienst doen als woning. Gemiddeld is een pakhuis zo’n 7 meter breed en 30 meter diep. Schrik niet, de prijzen komen gemiddeld niet onder de 1 miljoen euro.

Pakhuis

Wonen in het huis van God

Niet alleen op zondag naar de kerk, maar er iedere dag wakker worden. Wonen in een kerk wordt steeds populairder. De enorme leegloop van kerken heeft een aantal oorzaken, zo zorgt de stijgende welvaart er voor dat mensen zich minder hechten aan religie. Ook zien vooral jongeren religie als ouderwets en onbelangrijk. Door de misstanden in de kerk die laatste tijd veelvuldig in het nieuws zijn gekomen hebben steeds meer mensen afstand gedaan van het geloof. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een flinke stroom aan leegstaande kerken, zo erg dat er zelfs speciale ‘kerkmakelaars’ zijn. De prijs voor een volledige kerk ligt gemiddeld tussen de half miljoen tot  3 miljoen euro. Vaak wordt een kerk door een investeerder gekocht die er volgens appartement in maakt die worden verhuurd aan particulieren. Vaak is er nog wel een behoorlijke renovatie nodig die hoog in de papieren kan lopen. Om de grote en hoge ruimtes om te toveren tot een gezellig en sfeervol appartement, moet er heel wat creativiteit en doorzettingsvermogen uit de kast worden getrokken. Zoals op onderstaande foto te zien is zorgen alle inspanningen voor een geweldig resultaat.

Kerk

Het uitzicht vanuit een watertoren

Het zijn oude en vooral bijzondere bouwwerken in het Nederlandse landschap: watertorens. Ze vervullen twee belangrijke functies; ten eerste is het een waterreservoir voor schoon drinkwater en ten tweede zetten de watertorens druk op de leidingen zodat er bij jou een krachtige waterstraal uit de kraan komt. Een watertoren werkt alleen als deze hoger is dan de huizen in de omgeving, het waterreservoir bevindt zich daarom op zo’n 30 meter hoogte. Doordat de kranen in de huizen lager liggen drukt het gewicht het water door de leidingen. Vanwege de flats die tegenwoordig boven de watertoren uitsteken worden er andere oplossingen gebruikt en zijn de watertorens min of meer overbodig. Vanwege het prachtige uitzicht vanuit een watertoren is er genoeg reden om er een mooie woning van te maken. In de hoogtijdagen waren er in Nederland zo’n 260 watertorens. Momenteel staan er nog 170 watertoren waarvan de helft nog in gebruik is. De prijs die je betaald om te wonen in een watertoren ligt gemiddeld tussen een half tot 1 miljoen euro.

Watertoren

Bronnen afbeeldingen:

PinterestMakeover, Zimmo, Zimmo, Zimmo