Homedeal.nl Inspiratie Buitenkant woning Wonen op water

Wonen op water

De een wordt al zeeziek bij de gedachte om te wonen op het water, terwijl de ander nooit meer grond onder zijn voeten wil. Om erachter te komen of wonen op water iets voor jou is, hebben wij de woonboot eens grondig onder de loep genomen. Lees hier het resultaat.

Schark of ark?

Grofweg zijn er twee type woonboten te onderscheiden: een schark en een ark. Wat is het verschil hoor ik je denken. Een schark is een woonboot gebouwd op de romp van een oud binnenvaartschip; een schuit van onder en een ark van boven. Waar een schark nog kan varen, is een ark het best te vergelijken met een drijvend huis. Moderne arken worden gebouwd op een betonnen bak, en als bekleding van de buitenkant wordt veelal hout gebruikt. Tegenwoordig worden er ook veel kunststoffen gebruikt die het uiterlijk van hout hebben maar gemakkelijker zijn in het onderhoud, zoals Red Cedar.

Waar kan ik aanmeren?

Gemeenten en Waterschappen hebben in de Nederlandse wateren plekken aangegeven waar woonboten mogen liggen, in totaal zijn dat er ongeveer 10.000. Je mag dus niet zomaar een mooi plekje in de natuur bestempelen als jouw leefgebied, het is verplicht om hiervoor een ligplaatsvergunning aan te vragen. Een woonbootbewoner betaald altijd liggeld, de hoeveelheid is afhankelijk van de ligging in bijvoorbeeld een haven of in de grachten. Om een indicatie te geven betaal je voor een ligplaats in de Lijnbaansgracht in Amsterdam gemiddeld € 600 per jaar.

Woonboot

Wat betaal ik voor een woonboot?

De prijzen van arken beginnen vanaf ongeveer € 140.000 kosten koper en voor een schark starten de prijzen vanaf € 250.000 kosten koper. De prijs wordt niet alleen bepaald door het type woonboot maar ook door de locatie, de directe omgeving en het woonoppervlak. Doordat er momenteel meer vraag dan aanbod is naar ligplaatsen lopen de totale kosten voor wonen op water hoog in de papier. Mensen kunnen zich aardig vergissen in de kosten voor het wonen op water. Om het hoofd boven water te houden is het daarom verstandig alle kosten vooraf in kaart te brengen.

Wonen op water iets voor jou?

Veel vrijheid, natuur, rust en privacy, spreken deze woorden je aan? Dan zal jij je wel thuis voelen op een woonboot. Pootje baden vanuit je woonkamer op een zomerse dag, wij kunnen ons hier wel iets moois bij voorstellen! Blijf niet te lang dromen en neem ook de nadelen goed in overweging. Zo is het verkrijgen van een hypotheek voor een woonboot geen gemakkelijke klus. Een woonboot behoort tot het roerend goed en niet alle banken zijn hierin gespecialiseerd, het aanbod aan hypotheekverstrekkers is daardoor gering. Wanneer je een woonboot bezit mag je ook het onderhoud niet onderschatten, zeker om schade na extreme weersomstandigheden te voorkomen moet je regelmatig de handen uit de mouwen steken.

Woonboot

Creatieve oplossingen

Een aantal bijzondere exemplaren op onze Nederlandse wateren verdienen wat extra aandacht. Zo heeft er in Zwolle een studentenboot aan de kade van het Zwarte Water gelegen. Helaas vielen de drijvende containerwoningen niet in de smaak bij de studenten en moest de gemeente besluiten de studentenboot af te breken. Een beter concept is de Botel, een drijvend hotel. Voor een nachtje op het water kun je terecht in Maastricht en Amsterdam. Een minder gezellig verblijf hadden de mensen op de Bajesboot. Door een gebrek aan ruimte had het Ministerie van Justitie boten ingericht als detentiecentrum. Het bestaan van deze boten was maar van korte duur, na de brand in het cellencomplex op Schiphol kwam er een vraagteken te staan over de brandveiligheid op de bajesboot en is in 2010 besloten deze boten niet meer in gebruik te nemen.

Waar de een liever aan wal blijft, dobbert de ander lekker op het water. In welke woonboot voel jij het al schommelen?

Kleurrijke woonboot

woonboot verdieping

woonboot

woonboot hout