5.000 specialisten
1 miljoen projecten verricht

De gevaren van slecht cv-ketel onderhoud

Het hebben van een cv-ketel is natuurlijk erg fijn. Door de ketel heb je een warm huis en warm water. Maar de cv-ketel dient wel goed onderhouden te worden anders kan dit handige apparaat gevaarlijk zijn.

Het waterdruk risicoManometer

In je cv-ketel is een expansievat en een overdrukventiel aanwezig. Deze zorgen er samen voor dat de waterdruk in de ketel niet te hoog wordt. Het gebeurt regelmatig dat het expansievat lek gaat. Het expansievat bevat een gedeelte water en een gedeelte lucht. Als dit niet zo is dan kan je ervan uitgaan dat het vat lek is. Dit kun je zelf controleren: tik op de boven- en de onderkant van het vat. Klinkt het bij beide alsof er water in zit dan is het vat stuk. Een expansievat heeft en gemiddelde levensduur van ongeveer 7 jaar. Is die van jou rond die leeftijd of zelfs al ouder? Dan is controleren geen overbodige luxe. Wanneer de waterdruk in het vat te hoog wordt kan het namelijk exploderen.

Je hebt ook een metertje waaraan je kan zien wat de druk is in de cv-ketel. Deze druk moet ongeveer tussen de 1,5 – 2,0 zijn. Is het lager? Dan moet je de cv-ketel bijvullen. Is het te hoog? Dan dien je water te laten ontsnappen uit het expansievat. Mocht het erg hoog zijn dan raden wij aan om het expansievat te controleren om eventuele lekken te ontdekken. Als je twijfelt schuw dan niet om je installateur te vragen om te komen kijken. Het is altijd beter problemen te voorkomen dan later de problemen te moeten verhelpen.

Koolstofmonoxidevergiftiging

Elk jaar weer overlijden er mensen aan de gevolgen van koolstofmonoxidevergiftiging of ze houden er vervelende gezondheidsklachten op na. Koolstofmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van stoffen, zoals aardgas en hout. Koolstofmonoxide kan je niet zien, ruiken of proeven. Dit is één van de redenen dat het zo gevaarlijk is. In een slecht onderhouden cv-ketel is het risico van onvolledige verbranding veel groter dan wanneer de ketel wel onderhouden wordt.

Het risico van de vorming van koolstofmonoxide kan je verminderen. Er zijn koolstofmonoxide melders te koop die je waarschuwen wanneer er koolstofmonoxide lekt. Prijzen voor koolstofmonoxidemelders variëren van €20 tot €50. Het is maar een kleine investering, waarmee je een ernstig gevaar voorkomt. Daarnaast kan je er voor kiezen om de cv-ketel regelmatig te laten nakijken. Dit raden wij eigenlijk altijd aan.

Wat kost het onderhouden van de cv-ketel?

Het onderhouden van je cv-ketel laat je doen door de installateur. Je kan hiervoor per onderhoudsbeurt een bedrag betalen van zo’n €70 of je sluit een onderhoudscontract af. Er zijn in principe 3 soorten onderhoudscontracten:

  • Onderhoudscontract €50 – €90 per jaar
  • Servicecontract €70 – €130 per jaar
  • All-in contract €130 – €175 per jaar

Het onderhoudscontract is een basiscontract waarbij de installateur 2 jaarlijks je cv-ketel een onderhoudsbeurt geeft en de voorrijkosten in de prijs inbegrepen zijn. Het servicecontract is iets uitgebreider, want daarbij worden toestel onderdelen gedeeltelijk gedekt. Bij het all-in contract worden alle onderdelen geheel vergoed en zijn er geen extra kosten aan het onderhoud. Meer informatie over mogelijkheden en prijzen kan je ook vinden in onze prijsgids over cv-ketel onderhoud.