3 mythes over zonnepanelen

Weet jij hoeveel zonnepanelen er ondertussen al op Nederlandse daken pronken? Al meer dan 4.757.700 zonnepanelen, en het aantal groeit ieder jaar sterker. Veel mensen zijn al overtuigd, maar niet iedereen waarvan de volgende 3 mythes over zonnepanelen regelmatig opduiken in een gesprek over zonnepanelen.
1. In Nederland is niet genoeg zon voor zonne-energie
Zoals je weet is Nederland geen tropisch oord, toch is het aantal zonuren in Nederland genoeg om flink wat energie op te wekken. Een jaar telt 8.760 uren, hiervan zijn in Nederland gemiddeld 1.500 zonuren. Ruim voldoende om met enkele panelen je huishouden van zelf opgewekte energie te voorzien.
Maar hoe zit dat dan in de winter vraag je je misschien af. Wist je dat zonnepanelen niet enkel werken op zonnestraling maar ook op normaal daglicht? Stroom opwekken gaat daarom gewoon door bij bewolking en in de winter. Daarnaast wordt bij hoge temperaturen minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Bij lage temperaturen is de elektrische geleiding namelijk beter. Zo kan de opbrengst bij een zonnige dag in oktober met een temperatuur van 10 graden hoger zijn dan in de zomer bij een temperatuur van 30 graden.
2. Zonnepanelen zijn lelijk
De één vindt zonnepanelen wel stoer staan, de ander vindt zonnepanelen geen gezicht en ziet dit als reden om geen zonnepanelen te laten plaatsen. Aan dit laatste probleem is hard gewerkt. De techniek raast vooruit, er zijn al diverse oplossingen om zonnepanelen op het dak er wel mooi uit te laten zien. Tegenwoordig is het mogelijk om:
- te gaan voor zwarte zonnepanelen
- zonnepanelen volledig te laten integreren in je dak
- de zonnepanelen door te trekken tot de randen van je dak
- netjes om een dakkapel heen te bouwen
- driehoek zonnepanelen te laten plaatsen
- en je hebt zelfs zonnedakpannen.
Deze zonnedakpannen zijn gemiddeld wel 30% duurder dan gewone zonnepanelen, maar mocht je dak toch toe zijn aan nieuwe dakbedekking, dan is het een goede investering.
3. Zonnepanelen zijn te duur
Zonnepanelen worden steeds beter en daarmee de terugverdientijd korter. Uiteraard zijn zonnepanelen nog steeds een flinke investering, maar zet je deze investering af tegen de terugverdientijd dan zijn zonnepanelen niet te duur; de investering ga je zeker terugverdienen. De aanschafprijs van zonnepanelen is in de afgelopen 5 jaar gehalveerd. Door de grote vraag naar zonnepanelen stijgt de productie, waardoor de zonnepanelen voor een voordeligere prijs gemaakt worden. De investering in je zonnepanelen heb je momenteel binnen gemiddeld 10 jaar terugverdiend. De overige 15 levensjaren zijn pure winst. Daarnaast is de verwachting dat de energieprijzen de komende jaren met 4% gaan stijgen, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter wordt.
Tot slot, momenteel kan je nog je btw van 21% op zonnepanelen terugvragen, een stimulans van de overheid voor meer zonnepanelen in Nederland. Gaan we uit van het project van € 7.000, dan komt de btw hierover uit op € 1.470. Dit bedrag kan je nu dus terugvragen.
Meer weten over zonnepanelen?
Wil je meer informatie over de prijzen van zonnepanelen, terugverdientijden en je mogelijkheden? Bekijk de prijsgids: Zonnepanelen prijzen.