Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen Hoe bespaar je op de energiekosten?

Hoe bespaar je op de energiekosten?

energielabel

Energiekosten stijgen gemiddeld met 7% per jaar, maar we minderen nauwelijks in het verbruik. Dit betekent dus dat de energiekosten die we moeten aftikken jaarlijks met een groot bedrag stijgen. Het is tijd om het verbruik terug te dringen om kosten te besparen, maar hoe doe je dat effectief?

Hoeveel kWh verbruik je?

Een gemiddeld Nederlands huishouden bestaat uit 2,4 personen en het verbruik is 3346 kWh per jaar. Eén kWh kost ongeveer 25 cent. Een gemiddeld huishouden betaalt dus zo’n € 836 aan energiekosten per jaar. Kijk eens op je energierekening of je hier boven of onder zit. Zit je er al onder, dan ben je op de goede weg. Zit je er boven, dan is er veel winst te behalen.

Welke apparaten vreten de meeste stroom?

Voor je kan beginnen met besparen op de energiekosten is het nodig om in beeld te hebben welke apparaten de meeste energie verbruiken. Het is niet moeilijk om hierachter te komen. Er is een apparaat genaamd de ‘Energie Check 3000’. Dit apparaat stop je in het stopcontact en dan sluit je het apparaat aan op de Energie Check 3000. Hier kan je op aflezen hoeveel stroom het apparaat verbruikt op het moment en over een bepaalde periode. Gebruik deze handige tool om in kaart te brengen welke apparaten jouw rekening zo hoog maken en hoeveel ze dan verbruiken.

Over het algemeen is er bij elk huishouden een aantal apparaten die standaard onder de grootverbruikers vallen. Denk hierbij aan koelkasten, drogers, computers, airco en ook halogeen verlichting. Onze tip is dan ook om te beginnen met meten bij deze apparaten.

Hoe bespaar je op de energiekosten?

Besparen op de energiekosten hoeft niet duur of moeilijk te zijn. Er zijn vele manieren en wij hebben een aantal effectieve manieren voor je uitgekozen, want beginnen met effectieve manieren bespaart je het meeste geld.

Gebruik een droogmolen

Heb je een droger en gebruik je die regelmatig? Dan kan je veel geld besparen, want een droger is een echte energievreter. Gebruik een droogmolen om je was te drogen. Dit kost 0,0 stroom en daarnaast kan je meer dan 1 was er aan ophangen. Het mooie van een droogmolen is ook dat het niet duur is om aan te schaffen. Vanaf ongeveer €50 heb je al een droogmolen in huis.

Vervang oude apparatuur

Oude apparatuur verbruikt doorgaans veel meer stroom dan de nieuwe versies. Heb jij zo’n apparaat dan is het verstandig om eens na te gaan of een nieuw model minder stroom verbruikt. Het beste resultaat behaal je met energieklasse A. Dit staat voor een energiezuinig model. Omdat er steeds zuinigere apparaten komen, zijn ondertussen energieklasse A+, A++ en A+++ ook toegevoegd aan de lijst.

Vervang alle halogeenlampen door led en spaarlampen

Led en spaarlampen zijn zo’n 7 keer zuiniger dan halogeenlampen. Afhankelijk van de hoeveelheid lampen die je hebt kan dit je op jaarbasis een besparing opleveren van tientallen euro’s. Een goede spaarlamp is te verkrijgen vanaf €5 en ze gaan 10.000 branduren mee.

Zet apparatuur uit

Laat je de computer altijd aan staan? Of staan de tv en/of radio eigenlijk constant aan zonder dat je er aandacht aan besteedt? Dan is dat zonde van je geld. Zelfs als apparaten op standby staan verbruiken ze op jaarbasis een aanzienlijke hoeveelheid stroom. Zet de apparatuur dus uit wanneer je er niet mee bezig bent. Om je hierbij te helpen kan je stekkerdozen met aan/uit knoppen aanschaffen. Met 1 druk op de knop schakel je zo meerdere apparaten uit. Doe dit bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer je naar bed gaat. Een stekkerdoos met knop kost maar € 7.

Doe de airco de deur uit

Natuurlijk is het lekker als het op zonnige dagen warm wordt in huis om de airco aan te kunnen zetten, maar dit is een grootverbruiker onder de apparaten. Als je veel ramen hebt waardoor het warm wordt binnen, kijk dan eens naar rolluiken. Deze houden de warmte bij voorbaat al uit je huis, waardoor de airco niet meer nodig is. Een rolluik heb je al vanaf €75.

Schaf een slimme thermostaat aan

Een slimme thermostaat is zeer effectief in het terugdringen van energieverbruik in huis. Zo kan je zelf monitoren hoeveel je verbruikt en is het gebruik van de cv-ketel terug te dringen tot alleen de momenten waarop het nodig is. Hiervoor is een smartphone wel een vereiste. Via de smartphone kan je vanaf overal in de wereld contact maken met je thermostaat. Zeker handig wanneer je de verwarming niet hebt uitgezet terwijl je op vakantie bent. Daarnaast kan er via de smartphone automatisch een seintje gegeven worden aan de thermostaat om het huis op te gaan warmen wanneer je bijna thuis bent. Zo staat de verwarming alleen aan op momenten dat het nodig is en toch zit je altijd in een behaaglijk huis. Geïnteresseerd in een slimme thermostaat? Kijk hier voor meer informatie en prijzen.

Wek je eigen energie op

Heb je alles gedaan om de energiekosten te verlagen? Dan is het tijd om je eigen energie op te wekken. Als je genoeg energie weet op te wekken kan dat resulteren in een energieneutraal huis, waarbij je dus nauwelijks energiekosten zult hebben.

Zelf energie opwekken kan via zonnepanelen. Kort gezegd vangen zonnepanelen zonlicht op en vervormen dat naar stroom. Dit is een milieuvriendelijke manier van stroom opwekken, omdat de zon onuitputtelijk is. Er zijn 3 soorten zonnepanelen, namelijk: monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Deze zijn verkrijgbaar vanaf respectievelijk €675, €600, en €400 per paneel.

zonnepanelen zomer winter

Zonneboiler

Een wat minder bekend fenomeen dan de zonnepanelen is de zonneboiler. De zonneboiler maakt ook gebruik van panelen die zonlicht opvangen en dat omvormen tot bruikbare energie. De boiler gebruikt deze energie om warm water te maken. Hierdoor heb je de cv-ketel minder snel nodig voor warm water en bespaar je op het gasgebruik. Een zonneboiler is verkrijgbaar tussen €2.800 en €3.800.

Lever energie terug aan het net

Als je zelf energie opwekt, hoef je dus minder energie te kopen, maar op sommige momenten wek je meer op dan je verbruikt. Als dit het geval is, kun je de energie niet opslaan, zoals bijvoorbeeld bij een batterij gebeurt. Je kan ervoor kiezen om de overtollige energie terug te leveren aan het energienet. Ook dit helpt je besparen. Het is namelijk zo dat je met de stroomleverancier kan afspreken dat je energie levert. Op de uiteindelijke energierekening wordt dan de geleverde energie (tot 5000 kWh) van je rekening afgehaald. Heb je meer geleverd dan verbruikt? Dan krijg je voor elke kWh een afgesproken bedrag van de leverancier. Zo wordt de terugverdientijd van je investeringen korter en heb je zelfs de mogelijkheid om er geld mee te verdienen na een paar jaar.

Investeren is dé manier om te besparen

Minder verbruiken levert een besparing op, maar een investering, hoe klein of groot ook, levert vaak veel grotere besparingen op. Begin altijd met de meest effectieve besparingen voor de minste kosten. Zo kan een droogmolen van €50 je een besparing opleveren van €1,25 per droogbeurt. Als je de droger 1 keer per week gebruikt heb je de kosten er al uit en zo’n droogmolen gaat jaren mee.