Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen Optimaal profiteren van de zomerzon

Optimaal profiteren van de zomerzon

Zonneboiler

Veel mensen zijn bekend met zonnepanelen, en terecht, want het is een belangrijke ontwikkeling geweest in het opwekken van groene stroom, maar ook in het besparen op de energiekosten. Waar nog niet iedereen bekend mee is, is de zonneboiler, en ook die levert je veel op.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is te vergelijken met zonnepanelen, want ook de zonneboiler gebruikt panelen om zonlicht op te vangen en om te vormen naar bruikbare energie. Het verschil is alleen dat de zonneboiler water verwarmt, terwijl zonnepanelen elektriciteit opwekken. De zonneboiler bevat een groot vat waar het water in wordt opgeslagen en wordt verwarmd. Dit vat kan op het dak staan maar ook binnenshuis. Bij een schuin dak is het logischer om het vat binnen te plaatsen. Door de panelen en het vat loopt een buis met vloeistof. Als de zon op het paneel schijnt, wordt de vloeistof verwarmd. Die vloeistof loopt dan door het vat met water, waardoor dat water wordt verwarmd.

Hoeveel m² aan panelen heb je nodig?

Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen met de zonneboiler is het handig om te weten hoeveel panelen je nodig hebt om voor het hele gezin warm water op te wekken. Daar bestaat een vuistregel voor:

  • Per persoon 1m²
  • Per m² 50 liter boilerinhoud

Dus stel dat je gezin uit 4 mensen bestaat. Dat zou betekenen dat je 4 m² aan panelen dient aan te schaffen en een boiler van 200 liter. Het rendement wordt ook hoger als de panelen richting het zuiden staan, in een hoek van 35 tot 40 graden. Dan vangen ze het meeste zonlicht op.

Wat zijn de voordelen van de zonneboiler?

Een zonneboiler biedt 2 belangrijke voordelen boven het gebruik van alleen een cv-ketel:

Het eerste is dat een zonneboiler je helpt om op tot wel de helft van de kosten te besparen voor het opwekken van warm water met de cv-ketel. Per persoon in het huishouden zijn de kosten voor alleen al het douchen met warm water zo’n €150 per jaar. Voor een gezin van 4 personen zou de zonneboiler dus een besparing opleveren van maar liefst €300 per jaar.

Het tweede voordeel van een zonneboiler is natuurlijk dat dit een milieuvriendelijke manier van energie opwekken is. De cv-ketel werkt op gas en het uit de grond halen van dat gas is al slecht voor het milieu. Daarnaast komt er CO2 vrij als dat gas wordt verbrand.

Wat kost een zonneboiler?

Een zonneboiler is geen kleine investering – of toch wel? De prijzen van zonneboilers liggen gemiddeld tussen de €2.650 en €3.800, maar er zijn subsidies beschikbaar speciaal voor duurzame en milieuvriendelijke aankopen, op landelijk maar ook op gemeentelijk niveau. Hierdoor kan de prijs van een zonneboiler al enkele honderden euro’s lager uitkomen. Als je bedenkt dat een zonneboiler 25 tot 30 jaar meegaat, dan is de prijs per jaar die je betaalt niet hoog, namelijk tussen de €100 en €150 per jaar. Afgezet tegen een jaarlijkse besparing van €300 verdien je in feite elk jaar geld aan de zonneboiler.

Ben je overtuigd?

Ben je overtuigd van het nut van een zonneboiler? Wacht dan niet te lang met aanschaffen, want de zomer staat voor de deur – dat betekent veel zon, en we weten allemaal dat de panelen dan het hoogste rendement behalen.