Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen Salderingsregeling zonnepanelen: Verlengd tot 2023

Salderingsregeling zonnepanelen: Verlengd tot 2023

Voordelen zonnepanelen

Heb je zonnepanelen of ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan heb je geluk, want tot 2023 maak je gebruik van de salderingsregeling zonnepanelen. Ben je benieuwd wat deze regeling inhoudt en waarom het voor jou voordelig is? Lees dan alles over de salderingsregeling voor zonnepanelen in dit artikel.

Wat is de salderingsregeling?

Salderen voor zonnepanelen is niets anders dan de teruggeleverde stroom aan de energieleverancier aftrekken de stroom die je verbruikt hebt. In de zomer leveren je zonnepanelen waarschijnlijk meer op dan je als huishouden verbruikt, waardoor je ook stroom teruglevert aan het energienet. De energie die je teruglevert mag je in Nederland van je verbruikte energie afhalen, waardoor je energierekening aan het einde van het jaar lager uitvalt. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd.

Wat ging er veranderen aan de salderingsregeling zonnepanelen?

In de afgelopen jaren leek het erop dat het kabinet de salderingsregeling wilde vervangen voor een subsidieregeling. Hierbij moest elk huishouden een aparte subsidie aanvragen voor de hoeveelheid stroom die zij in een jaar terugleveren. Deze subsidieregeling kost een huishouden niet alleen meer tijd, maar levert waarschijnlijk ook minder op. Gelukkig maakte Minister Eric Wiebes van Economische Zaken bekend dat de salderingsregeling nog tot 2023 blijft bestaan.

Salderingsregeling zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Volgens de nieuwe plannen van de overheid begint het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2023. Vanaf 2030 is het helemaal niet meer mogelijk om de energiemeter terug te laten draaien. Vanaf dat moment krijgt een zonnepanelen eigenaar enkel nog een vergoeding van de energieleverancier.

Daarnaast is het ook vanaf 2023 verplicht om als zonnepanelen eigenaar een energiemeter met dubbel telwerk te hebben. Deze meter telt het energieverbruik, maar ook hoeveel je terug levert aan het stroomnet. Hierdoor is het niet meer mogelijk om je energiemeter terug te laten draaien.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Met het in stand houden van de salderingsregeling blijft de terugverdientijd van zonnepanelen nog even gelijk. Vanaf het moment dat de regeling wordt afgebouwd, gaat naar de terugverdientijd naar schatting omhoog. Dit komt omdat de vergoeding van de energieleverancier waarschijnlijk lager is dan wanneer je stroom teruglevert aan het net.

Wil je nog optimaal gebruik maken van de salderingsregeling? Kies er dan nu voor om zonnepanelen aan te schaffen. Vraag hier gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes op van zonnepanelen specialisten uit jouw regio.