Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen Tesla’s nieuwe dak(pannen)

Tesla’s nieuwe dak(pannen)

Je hele huis van elektriciteit voorzien via het opladen van je dakpannen? Het kan. Tesla-baas Elon Musk heeft zonnepanelen ontwikkeld die verwerkt zijn in dakpannen. Wil je weten hoe dit werkt en hoe de dakpannen eruitzien? Lees dan snel verder.

Tesla

Hoe werken Tesla’s dakpannen?

Veel mensen vinden zonnepanelen niet mooi. Daar heeft Elon Musk iets op bedacht. Dankzij een speciale coating zijn de dakpannen niet van ‘normale’ dakpannen te onderscheiden. Als je recht op de dakpannen kijkt, zie je niet dat deze dakpannen ook zonnepanelen zijn. Vanuit een andere hoek is dit wel weer zichtbaar, dit komt door een zogenoemd luxeflex-effect. Het resultaat hiervan is dat het zonlicht van boven doorgelaten wordt, maar dat het dak er vanaf de straat non-transparant uitziet. Volgens Musk gaan de dakpannen een leven lang mee en zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden. Hieronder zijn de dakpannen van Tesla te zien op een woning in de Verenigde Staten.

Tesla's nieuwe dak

Waarom dakpannen?

Tesla staat bekend om het ontwikkelen van elektrische auto’s, niet om de productie van dakpannen. Hoe kan het dan dat ze deze toch maken? Dit komt door de samenwerking met SolarCity. In dit zonne-energiebedrijf had Elon Musk namelijk al aandelen. Volgens Musk zouden SolarCity en Tesla ideaal samen kunnen werken. Zo kunnen de zonnepanelen de auto’s opladen en daarnaast de woning van elektriciteit voorzien. Dit gebeurt allemaal op een ‘groene’ manier.

Hoeveel kost zo’n nieuw dak?

Het klinkt allemaal heel mooi zo’n nieuw dak, maar zijn deze dakpannen wel betaalbaar? Volgens Musk zou dit wel het geval zijn, zeker als je kijkt naar de lange termijn. Dit komt doordat de prijs van de zonnepanelen en de besparingen die ze meebrengen voordeliger zijn volgens Musk. Het is echter wel belangrijk om zelf een berekening te maken die van toepassing is op jouw situatie.

Tesla biedt in ieder geval een nieuwe, innovatieve en duurzame manier aan voor het opwekken van elektriciteit. We zijn benieuwd wanneer we deze dakpannen op de Nederlandse woningen zien liggen.

Gerelateerde blogs:

Bronnen: Pinterest, Pinterest