Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen Uiterst duurzame huizen

Uiterst duurzame huizen

duurzaam huis

Duurzaam wonen is een trend die al jarenlang breed uitgedragen wordt. Hoewel het vaak om relatief eenvoudige oplossingen gaat die in huis zijn toe te passen, zijn er ook ontwerpers die duurzaamheid tot het uiterste willen brengen. We zetten een aantal bijzondere en spectaculaire duurzame woningen voor je op een rij.

Indoor garden
Bij meer groen in huis denk je al snel aan een extra pot met een een kamerplant erin. Dat het ook anders kan wordt met de volgende huizen bewezen. De architect heeft in deze huizen ervoor gekozen om een complete binnentuin aan te leggen. Met klimop planten en een boom worden deze heuse indoor gardens vormgegeven.

binnentuin

Rooftop garden
Voornamelijk op plekken met veel bebouwing zie je het steeds meer. De ‘Rooftop garden’ is voornamelijk in trek door de schaarste aan beschikbare ruimte. Voornamelijk in de grote steden nemen architecten het dan ook steeds vaker mee in hun ontwerp. Een paar voorbeelden van rooftop gardening staan hieronder weergeven.

groendak

Huis herrezen uit restafval
In het Britse Brighton staat een woning die bijna volledig verkregen is uit restafval. Maar liefst 90% van het gehele huis bestaat uit materialen die afgeschreven waren. Zo is het huis opmerkelijk genoeg verkregen uit huisafval, zoals 20.000 tandenborstels, 4.000 oude DVD hoesjes, 2.000 floppy disks en 2.000 stukken vloerbedekking. Met dit resultaat wilde de makers bewijzen dat afval simpelweg niet bestaat, maar dat het vaak spullen zijn die zich op de verkeerde plek bevinden.

restafval huis

Volledig eco huis
Ook in het Engelse Nottingham heeft een koppel een huis laten bouwen dat bijna volledig zelfvoorzienend is. Zo heeft het huis een warmtepomp waarmee aardewarmte wordt gebruikt voor de verwarming van het huis. Hierdoor wordt er in dit huis een constante temperatuur van 19 graden celcius  gerealiseerd. Naast diverse zonnepanelen en windturbines is er ook een basin waar regenwater in wordt opgevangen. Met dit water doucht de familie en wassen ze hun kleding. De ontwerper had aanvankelijk een normaal doorspoelbaar toilet aangelegd, maar de Marsh family gaf toch de voorkeur aan een composteerbaar toilet. De verkregen biologische compost, wordt door de familie weer hergebruikt om de groente en aardappelen in de achtertuin mee te laten groeien. Mmm.. wat eten we vanavond?

Eco huis

Zoals je hebt gelezen zijn er oneindig veel mogelijkheden als het gaat om verduurzamen van je huis. De ontwerpers of bewoners van deze huizen zijn tot het uiterste gegaan om duurzame oplossingen in huis aan te brengen. Wil jij ook een stap verder gaan in het verduurzamen of houd je het voorlopig gewoon nog even bij het scheiden van je huisafval?

Bronnen afbeeldingen: Archello, Wbecohouses