5.000 specialisten
1 miljoen projecten verricht

5 planten die het goed doen in de herfst

Herfstaster

Je hoeft echt niet alleen te genieten van planten in de lente en de zomer, ook in de herfst en de winter zijn er genoeg planten om jouw tuin groen te houden! Als je goed uitzoekt welke planten in welk seizoen het best groeien kun je het hele jaar door genieten van een prachtige kleurrijke tuin!

Welke planten groeien goed in de herfst?

Sommige planten die in de zomer groeien blijven ook nog in het begin van de herfst mooi staan, maar je zal merken dat veel planten niet goed tegen de kou kunnen. Een echte herfsttuin bevat mooie rode en groene planten. De onderstaande planten maken van jouw tuin een echte herfsttuin:

Tuinaanleg herfst - Salvia

1. Salie

Salie is een kruid dat vaak in de keuken wordt gebruikt om gerechten makkelijker verteerbaar te maken en natuurlijk ook om het een lekkere smaak te geven. Salie wordt meestal met zo min mogelijk andere kruiden gecombineerd om zo de smaak van het kruid zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Salie staat graag op een zonnige en droge plaats en wordt zo’n 60 cm hoog.

Tuinaanleg herfst - Ooievaarsbek

2. Ooievaarsbek

De ooievaarsbek is ook een geraniumplant maar is beter bestand tegen vorst. Ze zullen ongeveer tot november goed groeien. Ze groeien het best op een zonnige standplaats. Er zijn verschillende kleuren waarin de ooievaarsbek bestaat zoals lichtpaars of felpaars, maar vooral de donkerpaarse ooievaarsbek zoals op de foto past uitstekend bij de herfstmaanden.

bergthee herfst tuinaanleg

3. Bergthee

Bergthee is een echte herfstplant door de mooie groene blaadjes en rode besjes. Het plantje blijft ook in de winter groen en wordt vaak gebruikt in kerststukjes. Bergthee wordt ongeveer 15 cm hoog en staat graag in de halfschaduw in vochtige maar niet te natte, maar ook zeker niet te droge grond.

Tuinaanleg herfst - Rubella

4. Rubella

De Rubella is een groenblijvende en langbloeiende plant die het ook in de winter goed doet, al is het bij strenge vorst verstandig de plant te beschermen. De Rubella staat het liefst in de schaduw of halfschaduw. De struik wordt meestal niet hoger dan 80 – 100 cm. Als je bessen aan de plant wilt, dien je zowel een mannelijke als vrouwelijke plant te planten.

Tuinaanleg herfst - herfstaster

5. Herfstaster

Een iets kleurrijker plantje dat goed groeit in de herfst is de herfstaster. De herfstaster is een vrolijke bloem die winterhard is. De herfstaster wordt maximaal 120 cm hoog en vormt grote rechtopgaande pollen. De herfstaster groeit het best op een zonnige, open plek. Ook is het belangrijk dat de grond waarin de herfstaster staat niet te droog wordt.

Hulp nodig bij het kiezen van planten?

Met deze planten heb je een prachtige tuin het hele jaar door, maar er zijn natuurlijk nog veel meer planten. Weet je nog niet wat naast elkaar kan en wat goed bij jouw tuin en huis past? Denk dan eens aan een tuinontwerper. Een tuinontwerper heeft een enorme hoeveelheid aan kennis en ervaring van planten en weet precies welke planten goed in jouw tuin passen. Wil je meer weten over beplantingsplannen en tuinontwerpen? Lees dan hier meer over tuinontwerpen. 

Afbeeldingen via: Sarahraven , Centromujer, Flickr, Pinterest en Crocus