1 miljoen projecten verricht

Homedeal.nl > Inspiratie > Het woonplezier van vloerverwarming

Het woonplezier van vloerverwarming

Vloerverwarming

Heb jij het wel eens akelig koud in huis? Koude voeten zijn vaak het begin van kou door je hele lichaam. Met vloerverwarming doe je je voeten en de rest van je lichaam een groot plezier. Vloerverwarming creëert namelijk een bijzonder aangename temperatuur in huis. Comfort genieters opgelet, wij geven je hier een zetje in de richting van de meest comfortabele vloerverwarming. In dit artikel vind je de aantrekkelijke voordelen van vloerverwarming en ontdek je welke vloerverwarming het beste bij jouw woning past.

Wat zijn de fijnste voordelen van vloerverwarming?

Waarschijnlijk ken jij al een aantal aantrekkelijke voordelen van vloerverwarming. Kijk toch nog even hieronder of jij op de hoogte bent van de 5 meest aantrekkelijke voordelen van vloerverwarming.

  1. Je wooncomfort gaat omhoog

Dankzij de stralingswarmte die vloerverwarming gebruikt wordt de warmte gelijkmatig verspreid. Zo wordt je woning in no time aangenaam warm.

  1. Meer ruimte in je woning

Vloerverwarming wordt verwerkt in de vloer en neemt dus geen ruimte. Bovendien zijn bij vloerverwarming als hoofdverwarming geen radiatoren meer nodig.

  1. Een lagere energierekening

Met vloerverwarming kun je de temperatuur in huis één tot twee graden lager zetten. in huis hanteren. een stuk lager, waardoor minder energie nodig is om de gewenste temperatuur in huis te realiseren.

  1. Beter voor je gezondheid

Vloerverwarming zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Doordat je luchtvochtigheid beter wordt gereguleerd en er minder stof circulatie plaatsvindt is de kans op huisstofmijt kleiner.

  1. Verhoging van je woningwaarde

Vloerverwarming voegt luxe toe aan je woning. Iets dat mensen onmiddellijk aantrekt.

Welke vloerverwarming past bij mijn woning? 

Vloerverwarming is het effectiefst in combinatie met een goed geïsoleerde woning. In 1986 beschikte volgens het CBS 9.43% van de nationale woningen over vloerisolatie. Kijk voor meer informatie omtrent de ontwikkeling van isolatie bij woningen hieronder:

 198619901995200020062012
Dubbel glas (beter isolerend glas)38.93%49%57%69%82%86%
Dakisolatie39.26%47%51%63%76%79%
Muurisolatie25.02%31%41%50%55%70%
Vloerisolatie9.43%15%24%34%
43%56%

Maak de beste vloerverwarming keuzes

Het juiste type vloerverwarming voor jouw woning vind je door de meest geschikte keuzes te maken. Bekijk hieronder deze keuzes:

De eerste keuze: Vloerverwarming als hoofdverwarming of – als bijverwarming

De eerst te maken vloerverwarming keuze is die tussen een vloerverwarming als hoofdverwarming of vloerverwarming als bijverwarming. Beide opties zijn geschikt in verschillende situaties. Lees verder en ontdek welke jou aanspreekt.

  • Vloerverwarming als hoofdverwarming

Tegenwoordig is vloerverwarming zo ver ontwikkeld dat deze ook te gebruiken is als enige warmtebron van de omringende ruimte. Zo zijn radiatoren overbodig en ontstaat meer ruimte in je woning. De warmte die vanuit de vloer omhoog trekt heeft een gemiddelde warmteafgifte van 100 watt/m2 en zorgt voor een gelijkmatige en aangename temperatuurverdeling in huis.  Hierdoor is het mogelijk om je thermostaat 2 of 3 graden lager te zetten dan de huidige temperatuur. Je haalt het hoogste rendement uit je vloerverwarming als je je huis goed hebt geïsoleerd.

  • Vloerverwarming als bijverwarming

Verouderde woningen zijn vaak beter geschikt voor vloerverwarming als bijverwarming, omdat deze minder goed zijn geïsoleerd. Vloerverwarming als hoofdverwarming verliest vaak zijn effectiviteit in verouderde woningen. Vaak wordt elektrische vloerverwarming ingezet als bijverwarming.

EigenschappenVloerverwarming als hoofdverwarmingVloerverwarming als bijverwarming
Gemiddelde kosten
(per 100m2)
€ 2.500 - € 3.280€ 1.250 - € 1.640
Geschikt voorGoed geïsoleerde woningen. In 2003 waren 44% van alle woningen goed geïsoleerd volgens het CBSWoningen die in een verouderde staat verkeren. Een met het bouwjaar 1983 of eerder is vaak ongeschikt voor vloerverwarming
DuurzaamheidEnergiezuinig, bespaar ongeveer 180 m3 gas per jaar. Dit komt neer neer op ongeveer € 120 per jaarNiet persee zuiniger
Afstand tussen buizen 100 millimeter, efficiënte verwarming150 milimeter

Vloerverwarming comfort

De tweede keuze: Traditionele warm water vloerverwarming of elektrische vloerverwarming? 

Graag helpen wij jou bij het kiezen van de beste vloerverwarming variant. Zo ook de keuze tussen traditionele warm water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Welke past het beste bij jouw situatie?

  • Traditionele warm water vloerverwarming

Deze vloerverwarming werkt op basis van leidingen waar warm water doorheen stroomt. De warm water vloerverwarming is vaak aangesloten op een cv installatie. Maar je kunt ook kiezen voor een aansluiting op een warmtepomp.

  • Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming wordt vaak ingezet als bijverwarming en in kleinere ruimtes als de gang, het toilet en of de badkamer. Elektrische vloerverwarming wordt op 2 manieren geplaatst:

-Diep in de grond: 

Elektrische draden worden diep in de grond geplaatst. Hierdoor wordt het bovenliggend cement als het ware een warmtebuffer. Deze optie is met name geschikt voor diegene die een nachtstroom tarief gebruiken. Hiermee houd je je stroomkosten laag. Nadelig hieraan is de lange opwarmtijd.

-Dicht bij de oppervlakte:

Bij elektrische vloerverwarming is het mogelijk om het dicht bij de oppervlakte te plaatsen in de vorm van dunne matjes waarop een dunne kabel met een patroon wordt aangebracht. Een andere mogelijkheid is dunne geleidende folie. De opwarmtijd is kort bij deze manier van plaatsing.

EigenschappenWarm water vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming
Gemiddelde kostenGemiddeld € 200 duurder in aanschaf en installatieGoedkopere aanschafprijs en installatie
Geschikt voorAlle ruimtesKleine ruimtes, zoals de gang, het toilet en of de badkamer
Kwaliteit warmteZeer aangename warmteAfgegeven warmte is minder geleidelijk en gelijkmatig en daardoor minder aangenaam
DuurzaamheidLaag energieverbruikHoog energieverbruik
InstallatieIets intensievere installatie, leidingen moeten in de vloer worden geplaatstEenvoudig aan te leggen

Combineer je vloerverwarming met een tegelvloer 

Combineer comfort en stijl door vloerverwarming te combineren met een tegelvloer. Met deze combinatie verhoog je je wooncomfort en verlaag je je stookkosten. Doordat de stenen de warmte niet alleen geleiden maar ook nog een poosje vasthouden is je vloerverwarming bijzonder effectief. Met deze combinatie bespaar je tot wel 20% op je stookkosten en creëer je een binnenklimaat om jaloers op te worden.

Verdiep je in de kosten van vloerverwarming 

Steeds meer mensen verhogen het comfort in huis met vloerverwarming. Deze toenemende vraag naar vloerverwarming heeft geleid tot een steeds verder uiteenlopend kostenverschil tussen verschillende vloerverwarming aanbieders. Laat je niet verrassen door deze kosten en doe hier je vloerverwarming kosten kennis op.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van vloerverwarming specialisten bij jou in de buurt.

3 gerelateerde artikelen: