Homedeal.nl Inspiratie Hobbykamer 10 tips voor werken vanuit huis

10 tips voor werken vanuit huis

werkplek huis

Het wordt steeds populairder om vanuit huis te werken. Zelfstandige ondernemers, maar ook vaste medewerkers geven vaak de voorkeur aan een kantoor in huis. Desondanks is het gemiddelde thuiskantoor niet erg bijzonder, en ligt afleiding thuis overal op de loer. Lees hoe je aan de hand van 10 tips het beste uit jezelf naar boven haalt, vanuit je eigen stijlvolle thuiskantoor.

werkplek thuis

1. Ga voor een goede outfit: Wij snappen dat het verleidelijk kan zijn om in je campingsmoking (lees joggingpak) achter je bureau plaats te nemen. Kleed je echter aan zoals je er ook op kantoor bij zou zitten. Dit zorgt mentaal voor een belangrijk verschil.

2. Haal om de twee uur een frisse neus: Onze spanningsboog wordt steeds korter, uren achter elkaar werken zit er vaak niet in. Stel een doel dat je binnen 2 uur wilt behalen en focus je hier volledig op. Om de 2 uur neem je een kwartiertje pauze om even een frisse neus te halen of je mail te checken.

3. Doe niet alles achter je bureau: Het is belangrijk om op een andere plek dan achter je bureau te pauzeren. Neem even een lekkere kop koffie in de keuken, of duik even in een goed boek op de bank in de woonkamer. Op deze manier houd je het werken leuk.

4. Weersta verleidingen: Dat lekkere gebak, wat is overgebleven van de verjaardag van afgelopen zondag, ligt nog in je koelkast. Het is heel verleidelijk om even naar de keuken te lopen en het naar binnen te werken. Weersta de verleiding door een kannetje water op de je bureau te zetten en een laadje in te richten met gezonde snacks. Door regelmatig water te drinken verminder je je eetlust en wil je toch wat snacken, ga dan voor iets gezond.

5. Houd je aan de werktijden: Bijna 5 uur, maar het rapport is nog niet af. De verleiding kan groot zijn om na het avondeten toch nog even door te gaan. Dit is echter geen goed idee. Het zal niet alleen ten kosten gaan van de tijd met je gezin, maar vergroot ook de kans dat je sneller oververmoeid raakt. Probeer je werktijden en privé daarom altijd goed te scheiden.

6. Investeer in een comfortabele bureaustoel: Investeer in een goede bureaustoel, om vervelende rugklachten te voorkomen. De juiste positie op een bureaustoel is om helemaal naar achteren te zitten met de leuning rechtop. In een ideale situatie maken je knieën een hoek van 90 graden. Heb je veel last van je onderrug? Kies dan voor een bureaustoel met een lendesteun, deze stoelen zijn te herkennen aan de bolling onderin de rugleuning. Daarnaast is het beste om de armleuningen op dezelfde hoogte als je bureaublad te zetten, op deze manier worden beide armen volledig ondersteund.

7. De hoogte van je bureau: Een ideaal bureau voor je thuiskantoor is groot en in hoogte verstelbaar. Op een groot bureau heb je alle benodigdheden voor je werk binnen handbereik, hierdoor kun je je blijven concentreren op je werk. De gemiddelde bureauhoogte is 75 centimeter. Om jouw ideale hoogte te bepalen, kun je het beste eerst de juiste stoelhoogte instellen. Zorg dat de bovenkant van je bureaublad gelijk loopt met de bovenkant van je armleuning en je hebt de juiste hoogte te pakken.

thuis werkplek

8. De positie van je beeldscherm: Omdat je waarschijnlijk veel van je tijd op een beeldscherm aan het kijken bent, is het voor je ogen belangrijk om het beeldscherm op de juiste afstand neer te zetten. Plaats het beeldscherm op ooghoogte en vijftig tot zeventig centimeter van je ogen vandaan. Je ogen hoeven hierdoor weinig te bewegen, waardoor je minder snel vermoeide ogen krijgt. Zorg er voor dat het scherm haaks van een raam wordt geplaatst, hierdoor heb je geen last van tegenlicht of spiegeling van het scherm. Omdat veel thuiswerkers op een laptop werken, is het verstandig om een los toetsenbord aan te schaffen, zodat je de laptop verder van je vandaan kunt zetten.

9. Goede verlichting: Licht is enorm belangrijk, met slechte verlichting voel je je sneller moe, waardoor je je concentratie verliest en je minder productief bent. Natuurlijk licht is het beste licht dat je in je thuiskantoor kunt hebben. Heb je de keuze uit meer ruimtes voor je werkplek, kies dan voor de kamer waar het meeste licht binnenvalt. Voor kunstmatige verlichting kun je het beste kiezen voor verlichting van minimaal 800 lux, hier kun je naar informeren bij de aanschaf van je verlichting. De hoeveelheid lux is afhankelijk van de sterkte van de lamp en de afstand ervan tot de werkplek. Hoe ouder je wordt, hoe meer lux je nodig hebt. Dit heeft te maken met de achteruitgang van je ogen.

10. Een persoonlijk werkplek: Tot slot is de grootste uitdaging van thuiswerken: Het scheiden van werk en privé. Thuiswerken kan een routine worden, waarbij je jouw huis ziet als kantoor, terwijl het juist een plek moet zijn om tot rust te komen. Het is daarom belangrijk dat je een aparte plek in huis inricht, die je helemaal naar jouw wens inricht en vorm geeft. Kies voor lichte en rustgevende kleuren zoals blauw en groen. Zet ook een aantal planten in je kamer, deze zorgen voor een gezonde lucht, wat zowel goed is voor je lichaam als geest.

werkplek thuis