5.000 specialisten
1 miljoen projecten verricht

De mooiste kastelen van Nederland

De mooiste kastelen van Nederland

Tweede Pinksterdag vindt de jaarlijkse Dag van het Kasteel plaats. Meer.. dan 100 kastelen en buitenplaatsen openen hun poorten en tuinen voor bezoekers. Omdat 100 kastelen op één dag een beetje veel is, hebben wij een aantal mooie exemplaren op een rij gezet. Bekijk ze vanuit je luie stoel, maar een bezoekje is ook zeker de moeite waard.

Kasteel de Haar

We trappen af met het grootste kasteel van Nederland: Kasteel de Haar in Utrecht. Het kasteel is ontworpen in de neogotische stijl, een stroming die ontstond uit de romantische belangstelling voor de middeleeuwen. Het huidige Kasteel de Haar werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd. Het kasteel werd door de jaren heen door verschillende baronnen bewoond en is sinds 2002 in bezit van een stichting. Dankzij deze stichting kunnen we ook nu nog genieten van dit prachtige slot.

Kasteel de Haar

 

Kasteel Ammersoyen

Dit kasteel is te bewonderen in het westen van Gelderland, in het dorp Ammerzoden. Tot de opheffing van de gemeente Ammerzoden in 1999, werd een deel van het kasteel in gebruik genomen als gemeentehuis, dat is nog eens wat anders dan een saai modern pand in de binnenstad. Vanwege de unieke sfeer wordt het kasteel tegenwoordig gebruikt als feest- en eventlocatie, de goed gevulde wijnkelder komt dan zeker van pas.

Kasteel Ammersoyen

 

Kasteel Huis Bergh

Huis Bergh is een kasteel in de stad ‘s-Heerenberg in Gelderland. Voor de bouw van dit slot gaan we ver terug in de tijd, naar het jaar 1250 om precies te zijn. Sinds die tijd heeft het kasteel veel te verduren gehad, maar de plaatselijke bevolking wist de inventaris tijdens de branden en het vele oorlogsgeweld te redden. Hierdoor is er ook nu nog veel vroege Italiaanse schilderkunst te zien in dit kasteel.

Kasteel Huis Bergh

 

Kasteel Doorwerth

Wat nu als de officiële trouwlocatie van de gemeente Renkum is bestempeld, diende vroeger als waterburcht in de uiterwaarden van de Rijn. Een leuk detail: In het kasteel staat een monumentale Robinia, een boomsoort die volgens de overlevering in 1579 geplant is. Deze boom heeft een stamomvang van wel 7 meter. Samen met het fraaie kasteel zeker het bewonderen waard.

Kasteel Doorwerth

 

Kasteel Middachten

Dit kasteel heeft gelijkenissen met het beroemde optrekje van de Franse Zonnekoning in Versailles. Na de renovatie van het kasteel eind 17e eeuw, begon men met de aanleg van de tuin. De tuinen van Versailles vormden een inspiratiebron voor het grondplan van dit Nederlandse kasteel in het dorp De Steeg, in Gelderland. De gelijkenissen zijn goed terug te zien in de grachten, lanen, strak geschoren hagen, glooiende grasvelden en grote boomgroepen.

Kasteel Middachten

 

Slot Loevestein

Wie is er niet opgegroeid met het verhaal van de bekendste ontsnapping in Nederland? In Slot Loevestein was het Hugo de Groot die in een boekenkist zijn vrijheid tegemoet ging. Slot Loevestein valt onder de gemeente Zaltbommel en werd in 1357 gebouwd als woonhuis. Door de jaren heen diende het slot onder meer als verdedigingswerk, staatsgevangenis en was het onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Vandaag de dag doet het slot dienst als rijksmuseum en is het opengesteld voor publiek.

Slot Loevestein

 

Het Muiderslot

Het Muiderslot heeft niet alleen een plekje in de Middeleeuwse geschiedenis van ons land, maar staat ook op de klaveren aas van de kaartspellen met Nederlands beeld. Voordat het slot op kaartspellen te zien was, speelde het slot een belangrijke rol in de waterdefensie van ons land. Het slot werd in de 19e eeuw van de sloop gered en vervolgens als Rijksmuseum in gebruik genomen. Gelukkig kunnen we daarom nu nog steeds genieten van dit prachtige stukje geschiedenis.

Het Muiderslot

 

Kasteel Amerongen

Aan de voet van de Utrechtse heuvelrug staat dit fraaie kasteel, gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. Voor een kasteel is dat geen oude leeftijd, dit komt omdat er op dezelfde plek eeuwenlang meerdere kastelen hebben gestaan die vaak zijn verwoest en vervolgens weer zijn opgebouwd. Als je het statige terrein oploopt heette twee stenen vrouwenbeelden je welkom. Zij stellen de deugden Prudentia (Wijsheid) en Fortitudo (Moed) voor, deugden die men in de 17e eeuw graag in zichzelf en in andere zag.

Kasteel Amerongen

 

Bronnen afbeeldingen:

Thousandwonders, Pinterest, Dazzlingphotos , Rijksmuseumtwenthe, Raym.deds, Natuurpret, De-veluwenaar, Liveinternet, Geschiedenisbeleven