Homedeal.nl Inspiratie Nieuws Asbestdaken zijn vanaf 2024 officieel verboden

Asbestdaken zijn vanaf 2024 officieel verboden

Vanaf 2024 zijn ze niet meer toegestaan voor particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen: asbestdaken. Hoewel het gevaar dat asbest kan aanrichten aan mens en milieu inmiddels bij de meesten bekend is, bevatten veel huizen dit materiaal nog steeds. Maar sinds 2015 zijn er regels gemaakt rondom asbestdaken. Zo wordt asbest dat in contact staat met de buitenlucht verboden, maar kan er subsidie aangevraagd worden om dit te verwijderen. Ben je benieuwd naar wat de regelgeving rondom asbest exact voor jou betekent? Lees dan verder.

Waarom is het verbod opgesteld?

De meesten zijn er inmiddels al van op de hoogte: asbest is slecht voor de gezondheid. Het gevaar van asbest ontstaat zodra het materiaal bewerkt wordt. Bij het openbreken van asbestbevattende materialen, kunnen minuscule asbestdeeltjes vrijkomen. Deze deeltjes zijn niet zichtbaar, maar brengen wel degelijk grote schade toe aan mens en milieu.
Oude asbestdaken zijn door de jaren heen vaak aangetast door weersinvloeden als wind, regen en vorst. Ook daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. Vandaar dat particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen in 2024 niet meer in het bezit mogen zijn van asbestdaken.

Wat houden de regels specifiek in?

Benieuwd naar de regelgeving? We sommen ze kort voor je op:

  • Het verbod op asbestdaken geldt vanaf 2024.
  • Ben je na 2024 nog in het bezit van een asbestdak? Dan riskeer je een dwangsom van de gemeente of provincie om het dak alsnog te verwijderen.
  • Als je geld wilt besparen op de verwijdering van jouw asbestdak, raden we je aan om subsidie aan te vragen. Dit kan tot 31 december 2019. De subsidie bedraagt € 4,50 per m2 met een maximum van €25.000.
  • De regelgeving geldt alleen voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Jouw isolatiemateriaal of dakbeschot onder het dak kan asbest bevatten, maar omdat dit niet blootgesteld wordt aan weersinvloeden is dit een stuk minder gevaarlijk.
  • Is jouw asbestdak nu al verwaarloosd of beschadigd? Dan kan de gemeente nu al eisen om het dak te laten verwijderen. Ook hierbij riskeer je een boete die kan oplopen tot €3.000.
  • Eigenaren van woningen zijn altijd verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Je mag het zelf verwijderen als de oppervlakte kleiner is dan 35 m2, maar dit mag alleen in strikt omschreven gevallen en dit moet altijd aangegeven worden bij de gemeente.

Advies voor de verwijdering van jouw asbestdak

Je maakt aanspraak op subsidie als je dit voor 2019 aanvraagt. Daarom adviseren we je asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen. Daarnaast raden we je aan altijd een specialist in te huren voor de verwijdering ervan. Het is namelijk een gevaarlijke opdracht die je vanwege gezondheids- en milieuredenen beter over kunt laten aan een asbestspecialist. Meer tips en info over asbestverwijdering vind je op onze pagina: asbestverwijdering.

Bronnen:

Google plus, Google plus, ikenbouw.wordpress.com