Homedeal.nl Inspiratie Nieuws Nieuwe hypotheekregels beperken starters in aankoop eerste woning

Nieuwe hypotheekregels beperken starters in aankoop eerste woning

Ben je van plan je eerste woning aan te schaffen? De nieuwe, strengere hypotheekregels zullen je het een stuk moeilijker maken. Tenminste, als je van plan bent deze woning volgend jaar te kopen. De maximale hypotheek wordt namelijk verlaagd naar 100% van de woningwaarde. Geschat wordt dat daardoor de helft van de mensen die van plan waren een eerste huis te kopen, dit moeten uitstellen.

Momenteel ligt deze maximale hypotheek op 101%. Dit betekent dat je tot 1% boven de woningwaarde mag bijlenen. Volgend jaar zal dit percentage verlaagd worden naar 100%, waardoor je dus maximaal precies het bedrag mag lenen dat de woning waard is. Het CBP heeft berekend dat de helft van de doorstromers die hun huurhuis verlaten en een huis gaan kopen, deze aankoop moeten uitstellen. Ook de mensen die switchen van koophuis worden belemmerd in hun aankoopproces, volgens het CPB. 18% van deze groep zal de aankoop van het nieuwe koophuis moeten uitstellen.

Waarom wordt de maximale hypotheek verlaagd?

Over het verlagen van de maximale hypotheek werd al een tijdje gediscussieerd. Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als De Nederlandsche Bank (DNB) adviseerden de maximale hypotheek zelfs te verlagen naar 90%. Volgens beide partijen was deze verlaging nodig om de financiƫle weerbaarheid van met name jonge huiseigenaren te vergroten en de huizenmarkt en economie te stabiliseren. Met het advies willen het IMF en DNB dus voorkomen dat jongeren die graag een koophuis willen aanschaffen, niet meer lenen dan zij later kunnen terugbetalen. Volgens het CPB zou een maximale hypotheek van 90% de starters en de huizenmarkt te snel en te hard raken. 7 op de 10 starters zouden de aankoop dan uit moeten stellen, waardoor deze koop gemiddeld 4 jaar en in het slechtste geval 14 jaar zou worden uitgesteld. De spaarcapaciteit van de starter wordt daardoor beperkt, omdat deze starter moet verhuizen naar een (vaak dure) huurwoning.

Wat voor effect heeft de nieuwe regelgeving op de woningmarkt?

De nieuwe regels zorgen er dus voor dat meer mensen de aankoop van een huis uitstellen en dit heeft zo zijn effecten op de woningmarkt. De vraag naar koopwoningen zal dalen terwijl de vraag naar huurwoningen stijgt. Dit resulteert in een daling van 1% tot 2% van de prijzen van koopwoningen en een huurmarkt die krapper wordt terwijl deze al krap is.

De nieuwe regelgeving lijkt dus op korte termijn vooral nadelen met zich mee te brengen voor de starter. Wil jij een woning aanschaffen en geen last hebben van deze nadelen? Wacht dan niet te lang met de aankoop van een nieuwe woning en sla nog dit jaar je slag.

Bronnen:

Bron afbeelding:

Gerelateerde artikelen: