Homedeal.nl Inspiratie Tuin Zo pas je deze 3 tuinstijlen toe in jouw tuin

Zo pas je deze 3 tuinstijlen toe in jouw tuin

Eenheid creëren in je tuin doe je door het kiezen van een tuinstijl en daar je tuinmeubels, beplanting en materialen op aan te laten sluiten. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet die het bepalen en toepassen van een tuinstijl makkelijk maakt. Zo kun je in een mum van tijd aan de slag met je tuinaanleg.

In dit artikel bespreken we 3 tuinstijlen: (v.l.n.r.) Romantische tuinstijl, moderne tuinstijl, Mediterane tuinstijl.

Kleurgebruik

Kleurgebruik is één van de belangrijkste aspecten bij het bepalen van je tuinstijl. Ben je gek op felle kleuren en prints, of hou je het liever rustig met effen kleur? Veel kleur is één van de kenmerken van een mediterrane tuinstijl. De kleuren van een moderne tuinstijl zijn voornamelijk zwart, wit, grijs en naturel tinten als beige.

Mediterraanse tuinstijl

Materialen

De materialen die je in je tuin gebruikt zijn ook kenmerkend voor de stijl. Zo zien we in een mediterane tuinstijl lichte kleuren hout en tegels met print terug. In een romantische tuinstijl wordt veel wit geschilderd hout gebruikt en donkere houtsoorten. Populair voor een moderne tuinstijl zijn tuinmeubels van kunststof, vaak in zwart of antraciet. Wicker (gevlochten patroon) zien we ook veel in de meubels van een moderne tuin.
De bestrating voor elke tuinstijl varieërt ook: grove natuurstenen of roodbruine klinkers passen in een romantische tuinstijl, grote grijze betonnen tegels horen bij een moderne tuin, en kleinere tegels met print in felle kleuren zijn typerend voor een mediterane tuinstijl.

Moderne tuinstijl

Beplanting

De beplanting in je tuin is waarschijnlijk één van de leukste dingen om over na te denken bij het bepalen van je tuinstijl. Heb je echt groene vingers? Dan is een tuin met veel planten en bloemen echt wat voor jou. Een romantische of mediterane tuinstijl zullen je meer aanspreken dan een moderne tuin. In een romantische tuinstijl is de beplanting vaak verwilderd en niet strak aangelegd. In een moderne tuin zie je planten eerder in plantenbakken.

Romantische tuinstijl

Ook goed om over na te denken

Realiseer je hoeveel tijd en ruimte je hebt, voordat je een tuinstijl bepaalt. De drie benoemde tuinstijlen kun je in elke soort tuin terug laten komen, maar elke tuinstijl heeft zo z’n voor- en nadelen. Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen of de tuinstijl van jouw voorkeur ook gaat werken in jouw tuin:

  • Een echte romantische tuin creëer je door veel planten en struiken in je tuin te plaatsen, heb je genoeg tijd om deze goed te onderhouden?
  • In een moderne tuin zien we veel kunststof tuinmeubelen terug, deze worden fragiel door veel vocht en vorst. Heb je de ruimte om deze in de winter binnen te zetten? Zo niet, dek ze dan goed af en hou ze droog.
  • De mediterane tuinstijl bestaat uit veel felle kleuren, waar je niet op uitgekeken wil raken. Welke kleuren vind je mooi, en welke juist niet?

Een tuinstijl bepaalt de sfeer van je tuin. Deze sfeer creëer je door nieuwe tuinmeubels te kopen, te variëren in kleurgebruik, of door je tuin opnieuw aan te leggen. Omdat voor elke tuin verschillende materialen gebruikt worden varieert de prijs van tuinaanleg behoorlijk. Gemiddeld kost het aanleggen van een tuin tussen de € 4.000 en € 6.000.