Homedeal.nl Inspiratie Tuin 6 tips voor het herfstklaar maken van je tuin

6 tips voor het herfstklaar maken van je tuin

herfstklaar maken tuin

De bladeren vallen langzaam van de bomen. Dat kan maar één ding betekenen, de herfst is aangebroken. Zorg dat je tuin herfstklaar is aan de hand van deze 5 tips, zodat je ook volgend jaar weer volop van je tuin geniet.

1: Haal je zomerspullen naar binnen

Misschien wil je er nog niet aan geloven, maar de zomer is echt voorbij. Zet zoveel mogelijk spullen binnen neer zodat ze niet worden blootgesteld aan de herfstachtige weersinvloeden. Heb je geen ruimte om bijvoorbeeld je tuinmeubelen binnen te zetten? Zorg dan dat je ze goed afdekt met een waterafstotend zeil. Je tuingereedschap zet je natuurlijk pas binnen na het uitvoeren van de andere 4 tips.

2: Ruim bladeren op

De herfst staat garant voor een breed scala aan prachtige geel- en oranjetinten. Mooi om te zien, maar het is belangrijk om je tuin bladvrij te houden om onderliggende planten te voorzien van genoeg licht en water. Wil je het gelijk goed aanpakken? Verwijder dan ook de bladeren uit je dakgoot en van je dakbedekking om ophoping van water, met lekkage tot gevolg, te voorkomen.

3: Maai het gras nog 1 keer

Na september groeit je gras niet zo hard meer. Zorg ervoor dat je je gras nog 1 keer maait in oktober. Stel de snijhoogte in op ongeveer 5 à 6 centimeter. Te kortgeknipt gras komt de winter minder goed door.

snoeien

4: Snoei en knip voor het laatst

In de winter is het te koud om te snoeien en te knippen, niet alleen voor jezelf maar ook voor de takken. Bij koud weer snoeien zorgt voor beschadigingen, grijp daarom je laatste kans in oktober om je tuin een goede knipbeurt te geven.

5: Lap je ramen

Zorg ervoor dat je in de herfst, of in ieder geval voor de winter, je raampartijen grondig schoonmaakt. Als je je ramen in de winter lapt bestaat het risico dat je raam barst wanneer het in aanraking komt met warm water. Kijk tijdens het lappen gelijk naar de staat van je kozijnen. Door kieren of spleten verdwijnt een groot deel van de warmte met een hoge energierekening als gevolg. Geen zin of geld om nu voor nieuwe kozijnen te gaan?  Een makkelijke manier om je kozijnen te voorzien van isolatie is het plaatsen van tochtstrips.

6: Zet je tuin in bloei

Plant in de herfst voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen, hyacinten en crocussen zodat de tuin na de winterperiode weer prachtig in bloei komt. Om in de winter een mooie tuin te hebben kies je bijvoorbeeld voor viooltjes of het bekende sneeuwvlokje.

Altijd op de hoogte blijven van handige weetjes, bespaartips, nieuwe ontwikkelingen en inspiratie voor jouw huis & tuin? Volg ons op Facebook! Klik rechts bovenaan deze pagina op ‘Pagina leuk vinden’ en mis niets. 

One thought on “6 tips voor het herfstklaar maken van je tuin

  1. Handige blog. Weet ik gelijk wat ik moet doen met ons tuintje. Wij hebben een heel gezellig tuintje al zeg ik het zelf. We hebben mooie gekleurde tegels in onze tuin. Dit geeft zoon gaaf effect met de planten. En in de winter hebben we daardoor ook nog wat kleur in de tuin. Ik denk dat ik maar wel een hoes ga kopen voor mijn tuinmeubels. Wij hebben binnen geen plaats. De meubels hebben we van het voorjaar gekocht maar daar zat geen hoes bij. Dus die toch nog maar even aanschaffen 🙂

Comments are closed.