Homedeal.nl Inspiratie Tuin Alle eendjes zwemmen in het water

Alle eendjes zwemmen in het water

Zwemvijver

Wil je een zwembad in je tuin, maar past dit totaal niet bij de inrichting? Dan is een zwemvijver een goed alternatief. Het ziet er niet alleen mooier uit, maar biedt ook de mogelijkheid om in gezond en helder water te zwemmen, zonder chloor en andere chemicaliën. Het klinkt misschien raar, maar het bestaat echt.

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver bestaat altijd uit twee delen. In het eerste deel is een filterend moerasplantengedeelte voor een natuurlijk beeld en in het andere deel bevindt zich het gedeelte zonder planten waar je in de zomer een verkoelende duik in neemt. Vissen zijn meestal niet te vinden in een zwemvijver. Niet omdat het niet kan, maar omdat het niet fijn is voor de vissen dat er ook mensen in hun leefomgeving zwemmen. Wil je niet te veel onderhoud hebben aan je zwemvijver, dan zijn planten een goede optie. Het onderhoud van een vijver met planten, beperkt zich tot de planten en het controleren van de waterkwaliteit. Uiteraard blijft het water met een waterpomp nog zuiverder, maar dit is niet van belang.

Een zwemvijver verschilt weinig van een normale vijver, maar is over het algemeen groter. Een zwemvijver moet minimaal 30 m² groot en 140 tot 160 cm diep zijn om te zwemmen. De kosten voor een zwemvijver zijn hierdoor hoger dan bij een normale vijver.

Zwemvijver

Soorten zwemvijvers

Klassieke zwemvijver

De klassieke zwemvijver zorgt het gehele jaar door voor een belevenis in je tuin. Door de flora en fauna wordt je tuin geheel anders dan voorheen. De twee delen zijn duidelijk van elkaar gescheiden.

Natuurlijke zwemvijver

Het ontwerp van een natuurlijke zwemvijver moet de indruk wekken dat de zwemvijver er altijd al is geweest. Gevormde oevers karakteriseren een natuurlijke zwemvijver en de twee delen lopen geleidelijk in elkaar over.

Moderne zwemvijver

Een moderne zwemvijver heeft een duidelijke vormgeving door het gebruik van rechte lijnen. Vaak gaat de moderne zwemvijver gepaard met moderne meubelen aan de oever op een betonnen ondergrond.

Moderne zwemvijver

Wil je meer weten over het aanleggen en de kosten van een zwemvijver, bekijk dan onze prijsgids: Vijver aanleg prijzen.