Homedeal.nl Inspiratie Tuin DIY: de eetbare tuin

DIY: de eetbare tuin

eetbare tuin

Een heerlijke salade bereiden met sla en tomaatjes uit eigen tuin. Dat klinkt goed toch? Altijd al een eigen moestuin willen beginnen? Dan is dit het moment! Benieuwd naar hoe je zelf gemakkelijk een eetbare tuin aanlegt? Lees mee.

Stap 1. Begin klein

Een eetbare tuin heeft maar weinig ruimte nodig; plaats 4 minipotjes op je balkon en het kweekfestijn kan beginnen. Doordat je klein begint, leer je sneller omgaan met het systeem van kweken van groente.

Tip: Begin met een grote, lage bak opgedeeld in 9 of 12 kleine vakken. Plaats hierin een wortelvrij doek dat ervoor zorgt dat je tuintje onkruidvrij blijft. Je kunt elk vak zien als een klein tuintje. Dit is heel makkelijk en je houdt hierdoor goed het overzicht.

Stap 2. Welke groenten en fruit ga ik telen?

De keuze voor het type groenten en fruit hangt af van de plaatsing. De plantjes hebben namelijk ieder een aantal zonuren per dag nodig. Staat jouw tuintje een halve dag in de schaduw? Kies dan vanzelfsprekend voor plantjes die weinig zonuren nodig hebben.

Tip. Begin met het telen van beginnersgroenten. Deze groenten hebben weinig water en verzorging nodig, waardoor ze in de lente volop groeien. Bekijk welke beginnersgroenten geschikt zijn voor jouw tuin:

 

Stap 3. Voeg kruiden toe aan je moestuin

Kruiden zijn onmisbaar in de keuken. Wat is lekkerder dan verse basilicum, munt of peterselie uit eigen tuin? Breid je eetbare tuin dus uit met heerlijke kruiden. Een voordeel van kruidenplanten is dat deze er vaak ook prachtig uitzien. Bekijk hieronder welke kruiden het beste bij jouw eetbare tuin passen.

  • Peterselie
Latijnse naamPetroselinum crispum
De kleur van de bloemen
Wit - geel
Hoogte van de plant25 - 70 cm
LichtwensenWeinig zonlicht nodig (een plek in halfschaduw voldoet prima voor de peterselie)
Zaaien in..April
BloeiperiodeJuli tot oktober
GrondwensenVochtige en voedzame grond
Waar zaaien?In een bak, potje of gewoon in de tuin
  • Munt
Latijnse naamMentha
De kleur van de bloemenLichtroze - lichtpaars
Hoogte van de plant75 - 90 cm
LichtwensenEen zonnige plek
Zaaien in..April of mei
BloeiperiodeJuli tot oktober
GrondwensenMunt houdt van een zeer vochtige en natte grond rijk aan compost
Waar zaaien?In een grote pot of bak. De munt woekert zich al snel door je hele tuin, plaats de plant daarom in een eigen stukje grond
  • Basilicum
Latijnse naamOcimum basilicum
De kleur van de bloemenWit - roze - paars
Hoogte van de plant20 - 45 cm
LichtwensenHet meest zonnige plekje in de tuin
Zaaien in..Mei
BloeiperiodeJuni tot september
GrondwensenBasilicum houdt van een plek met voldoende compost en een licht vochtige grond
Waar zaaien?In een grote pot die je gemakkelijk verplaatst naar het zonnetje. Een pot warmt snel op en is dus zeer geschikt voor de basilicum

Stap 4. Maak een planning voor je moestuin

Nu weet je welke groenten en kruiden geschikt zijn voor jouw eetbare tuin. De meeste plantjes zaai je in de lente en eet je op in de opeenvolgende maanden. Maak een planning en houd precies bij wanneer je welke zaadjes hebt geplant. Kijk ook goed naar de plaatsing. Plant je de wortelgewassen linksboven in je moestuin, dan plant je het volgende jaar de wortels op een andere plek. Door het toepassen van deze techniek van wisselteelt, blijft je grond namelijk vruchtbaar.

Tip. Plant soort bij soort. Deel je eetbare tuin in naar soort gewas; bladgewassen, koolgewassen, peulgewassen, wortelgewassen en vruchtgewassen.

Stap 5. De stijl van je eetbare tuin

De keuze van wat je gaat kweken in je tuin staat vast. Maar bij het inrichten van je tuin is het natuurlijk belangrijk dat de tuin voldoet aan jouw wensen. Op basis van deze wensen ontwerp je de tuin. Wil je strakke lijnen of juist sierlijke perkjes? Wil je ruimte om in de zomer gezellig buiten te zitten? Neem al deze wensen mee in het ontwerp van je eetbare tuin of laat je adviseren door een hovenier.

Gerelateerde artikelen:

Bronnen:

Pinterest, Pinterest