Homedeal.nl Inspiratie Tuin Hoe zorg je voor een schone dakgoot?

Hoe zorg je voor een schone dakgoot?

Het schoonmaken van je dakgoot, niemand kijkt ernaar uit maar het is wel noodzakelijk. Er zijn genoeg bedrijven die dit voor je willen doen tegen betaling, maar als je zelf de handen uit de mouwen steekt bespaar je veel geld. Hoe maak je een dakgoot goed schoon en wat heb je nodig? Homedeal vertelt het je.

Regelmatig je dakgoot schoonmaken

Een dakgoot moet het liefst twee keer per jaar schoongemaakt worden, maar als jouw woning omringd is door veel begroeiing is het verstandig om het vaker te doen. Als je je dakgoot niet voldoende schoonmaakt is er kans op lekkages, verstopping van je regenpijp en volle dakgoten zijn een paradijs voor insecten zoals muggen. Probeer de dakgoot vooral schoon te maken voordat het regenseizoen begint en de dakgoot veel werk te verzetten krijgt.

Dakgoot schoonmaken

Benodigdheden

Voor het schoonmaken van dakgoten heb je geen zwaar geschut nodig. Dit zijn de benodigdheden:

  • ladder
  • emmer
  • schepje
  • tuinslang aangesloten op water
  • borstel

Hoe maak je je dakgoot schoon?

Het schoonmaken zelf is niet moeilijk, belangrijk is wel dat je een goede dag kiest. Bij hevige wind sta je niet stabiel op je ladder en is het gevaarlijk om je dakgoot schoon te maken. Kies dus een dag uit met rustige weersomstandigheden.

  1. De eerste stap is om met een schepje alles wat in de dakgoot ligt eruit te scheppen en in de emmer te doen.
  2. Bij de tweede stap spoel je de dakgoot door en boen je al het hardnekkige vuil weg met de borstel.
  3. Bij de derde stap loop je de dakgoot voor de laatste keer na en spoel je hem nog een keer door om zeker te zijn dat al het vuil nu is verdwenen.

Handig bij het schoonmaken van je dakgoot

Om tussen je schoonmaakbeurten door te zorgen dat je regenpijp niet verstopt raakt door bladeren, is het handig om een bladvanger te plaatsen. Een bladvanger vangt bladeren op voordat ze in je regenpijp terecht komen waardoor er geen water meer afgevoerd kan worden. Een bladvanger schaf je aan voor gemiddeld € 10 en is te koop bij vrijwel iedere doe-het-zelf zaak.

Bespaartips

Met het zelf schoonmaken van je dakgoot bespaar je al geld, maar er valt meer te besparen. Maak bijvoorbeeld zelf je bladvanger en spaar zo weer een paar euro uit. Dit kan je heel makkelijk doen met een stuk gaas. Meet de breedte en diepte van je dakgoot op en bereken de grootte van je stuk gaas als volgt: 2x diepte 1x lengte. Vorm het stuk gaas in deze afmetingen en leg hem in de dakgoot. Wel zo makkelijk!