1 miljoen projecten verricht

Homedeal.nl > Inspiratie > Tuin > Tips voor een geslaagde moestuin

Tips voor een geslaagde moestuin

Voor wie het nog niet weet; Albert Heijn komt wegens groot succes van vorig jaar, weer terug met de moestuintjes. Van 7 maart tot en met 3 april kan er weer gespaard worden! Albert Heijn wilt iedereen dit keer beter voorzien van de juiste informatie over zaaien, verpotten en groeien. Hiervoor is een speciaal groeiboekje en een ‘Eerste Hulp Bij Moestuinieren’ (EHBM) groeikaart ontwikkeld.

ah moestuintjes

Je begrijpt het al, met een Albert Heijn om de hoek kunnen wij van HomeDeal natuurlijk niet achterblijven en gaan de komende maand alle 20 moestuinplantjes proberen te sparen en groot te brengen. Voor als jij ook gaat sparen, geven we alvast een paar tips, waarmee je jouw moestuin tot een succes maakt.

 

Tip 1: Let op de temperatuur

Veel mensen die gaan zaaien gebruiken kweekbakken met een deksel wat ervoor zorgt dat het micro-klimaat aangenaam wordt. De zaadjes groeien namelijk harder als het iets warmer is (minimaal 16 graden). Zorg echter niet dat het te warm wordt. De grens tussen warm en heet is niet groot voor zaden. Zorg altijd voor goede ventilatie en denk eraan dat de zaden beter te koel dan te warm kunnen zijn. Bij te warm gaan de zaden dood en bij koud groeien ze iets langzamer. Dat hebben we uiteraard liever dan helemaal geen oogst.

 

Tip 2: Let op de hoeveelheid water

We weten allemaal dat je planten water moet geven, maar net als bij de temperatuur is te veel schadelijk voor je plantje. Zaden verdrinken makkelijk als je te enthousiast met water giet en de wortels kunnen verrotten. Zeker in het beginstadium waarbij je nog in kleine potjes werkt om de zaden te laten groeien is het verschil tussen te weinig of te veel water heel klein. Je kan het beste om de dag weinig water geven in plaats van één keer heel veel water, waardoor er zo’n plasje blijft liggen.

 

Tip 3: Geef ruimte aan wortels

Zaden groeien net zo hard onder de grond als boven de grond. Het wortels worden dus in rap tempo groter. Zorg dat je het plantje op tijd overzet naar een grotere pot. Meestal is dat als het plantje tussen de 4 en 6 cm is. Zodra je de wortels door het potje ziet komen, ben je eigenlijk al te laat. Afhankelijk van het soort plant heeft een plantje meer of minder ruimte nodig. Moestuintjes als wortel en prei hebben een stuk meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld sla.

 

Tip 4: Laat je plant langzaam wennen aan buiten

Zodra je zaadjes zijn uitgekomen verplaats je de plantjes naar de tuin. Doe dit pas vanaf april in verband met de temperaturen. Laat de plantjes rustig wennen door ze eerst alleen overdag buiten te zetten om de schok te beperken. Na een week kunnen de plantjes permanent naar buiten verhuizen.

Heel veel succes met je eigen moestuintjes. We vinden het leuk om te zien hoe het bij jullie gaat door te reageren op dit bericht.

Bron foto: Shop Buddy