Homedeal.nl Inspiratie Tuin Tips voor een geslaagde moestuin

Tips voor een geslaagde moestuin

moestuintje

Je eigen groente en fruit kweken in een moestuin(tje), zo goed als iedereen heeft er wel eens een poging tot gedaan. De ene heeft meer groene vingers dan de ander. Behoor jij tot de minder groene vingers? Misschien helpen deze 4 tips je dit jaar wel een zelf gekweekte maaltijd op tafel te zetten.

Tip 1: Let op de temperatuur

Veel mensen die gaan zaaien gebruiken kweekbakken met een deksel wat ervoor zorgt dat het micro-klimaat aangenaam wordt. De zaadjes groeien namelijk harder als het iets warmer is (minimaal 16 graden). Zorg echter niet dat het te warm wordt. De grens tussen warm en heet is niet groot voor zaden. Zorg altijd voor goede ventilatie en denk eraan dat de zaden beter te koel dan te warm kunnen zijn. Bij te warm gaan de zaden dood en bij koud groeien ze iets langzamer. Dat hebben we uiteraard liever dan helemaal geen oogst.

Tip 2: Let op de hoeveelheid water

We weten allemaal dat je planten water moet geven, maar net als bij de temperatuur is te veel schadelijk voor je plantje. Zaden verdrinken makkelijk als je te enthousiast met water giet en de wortels kunnen verrotten. Zeker in het beginstadium waarbij je nog in kleine potjes werkt om de zaden te laten groeien is het verschil tussen te weinig of te veel water heel klein. Je kan het beste om de dag weinig water geven in plaats van één keer heel veel water, waardoor er zo’n plasje blijft liggen.

Tip 3: Geef ruimte aan wortels

Zaden groeien net zo hard onder de grond als boven de grond. Het wortels worden dus in rap tempo groter. Zorg dat je het plantje op tijd overzet naar een grotere pot. Meestal is dat als het plantje tussen de 4 en 6 cm is. Zodra je de wortels door het potje ziet komen, ben je eigenlijk al te laat. Afhankelijk van het soort plant heeft een plantje meer of minder ruimte nodig. Moestuintjes als wortel en prei hebben een stuk meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld sla.

Tip 4: Laat je plant langzaam wennen aan buiten

Zodra je zaadjes zijn uitgekomen verplaats je de plantjes naar de tuin. Doe dit pas vanaf april in verband met de temperaturen. Laat de plantjes rustig wennen door ze eerst alleen overdag buiten te zetten om de schok te beperken. Na een week kunnen de plantjes permanent naar buiten verhuizen.