Homedeal.nl Inspiratie Tuin Tuinwerkjes voor de maand augustus

Tuinwerkjes voor de maand augustus

Augustus is de maand waarin zonnige en warme dagen worden afgewisseld door regen en storm. Op zonnige dagen genieten we volop van onze bloemen en planten die nu (meestal) prachtig in bloei staan. Maar vergeet ook deze maand niet om je tuin een beetje aandacht te geven. Welke tuinprojecten je nu het beste kunt oppakken? Dat lees je hier.

Bescherm je tuin tegen weer, wind én warmte

Je denkt misschien dat water het enige ingrediënt is voor je planten en bloemen. Ze staan er immers zo mooi bij. Niets is helaas minder waar. In deze maand ligt uitdroging van planten en bloemen op de loer. Het is dan ook belangrijk dat je deze uitgedroogde en/of uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk verwijdert. Hierdoor voorkom je namelijk dat de bloem energie gaat steken in nieuwe zaadvorming, waardoor de planten langer doorbloeien en bloemen langere tijd mooier en gezonder ogen.

Tip! Bij flinke wind en regenbuien is het verstandig om goed te checken of hoge planten voldoende ondersteuning hebben. Staan deze bijvoorbeeld vast aan een schutting? Ook kun je klimplanten en bomen vastbinden, zodat de schade tijdens hevig noodweer beperkt blijft.

 

De zomersnoei

Vanaf half augustus kun je beginnen met de zomersnoei. Snoei de struiken en hagen, zoals de buxus en liguster. Neem ook direct de lavendel mee als deze in je tuin staat. Let hierbij op dat je de bloemen van de lavendel niet te ver snijdt, want dan groeit de plant niet meer. Na de oogst van fruitbomen en bessen- en bramenstruiken snoei je de takken terug en snijd je aangetaste en zieke takken weg. Heeft je klimhortensia een groeispurt gemaakt? Dan is het verstandig om ook deze plant terug te snoeien, zodat deze weer netjes tegen de muur of schutting staat en opnieuw kan groeien.

Gazon onderhoud

Dit is ook de beste maand om het gras te zaaien. Wil jij een gazon aanleggen of gaten in je huidige gazon bedekken? Steek de handen dan nu uit de mouwen. Gras zaaien is vrij eenvoudig; begin met het inbrengen van voldoende mest, trap het vervolgens goed aan en hark het mest ruw over de grond. Zaai de grond vervolgens goed in en klaar ben je! Houd het gebied goed vochtig. Na 2 weken heb je dankzij de warme temperaturen al een mooie groene grasmat.

Tip! Probeer gras in de zomer niet te kort te wieken. Sommige maaiers hebben zelfs een speciale zomerstand, dit betekent dat je de grassprieten niet korter kunt wieken dan 3 tot 4 cm. Hierdoor voorkom je dat het gras verbrandt of geel kleurt.

 

Planten voor de herfst en winter

Op dit moment liggen de eerste bloembollen weer in de winkels. Dit zijn voorjaarsbloeiers en herfstbloeiers. Voor voorjaarsbloeiers geldt dat je deze dient te planten vóór de eerste vorst. Je hebt voor het planten van deze bloembollen dus nog wel even de tijd (tot eind oktober/begin november). Wil je in de herfst ook een mooie kleurrijke tuin? Plaats dan nu de bloembollen voor de herfstbloeiers, zoals bijvoorbeeld krokussen en Dahlia-planten.

Tip! Voor een prachtige tuin in de herfst en winter zijn siergrassen perfect. Veel siergrassen zijn namelijk zeer winterhard. Als de vaste planten kaal worden, biedt siergras uitkomst vanwege de mooie pluimen en halmen.

 

Een onderhoudsarme tuin

Misschien denk je na het lezen van dit artikel ‘allemaal leuk en aardig, maar dat tuinieren is niet voor mij weggelegd’. Dan is deze alinea speciaal voor jou geschreven. Want ja, een onderhoudsarme tuin bestaat echt. En dan bedoelen we niet een betegelde tuin zonder bloemen of planten. Heb je geen tijd om je tuin wekelijks te onderhouden? Kies dan voor planten die niet of nauwelijks verzorging nodig hebben. Hiervoor kun je je het beste laten adviseren door een hovenier.

Tip! Wil je het hele jaar genieten van een mooie en kleurrijke tuin? Plaats dan vaste planten met verschillende bloeiperioden. Een vaste plant is een plant die elk jaar opnieuw bloeit, rond dezelfde periode. De beste periode om een vaste plantenborder aan te leggen is september en oktober.

 

Een hovenier kan je helpen bij het maken van een geschikt beplantingsplan. Wil jij meer informatie over een onderhoudsarme tuin of het ontwerp ervan? Op Homedeal vraag je volledig vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten bij jou in de buurt. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan.

Meer lezen over tuinonderhoud of wil je inspiratie opdoen voor je tuin? Bekijk onderstaande artikelen.

Bronnen: