Homedeal.nl Inspiratie Tuin Waan je in Japan in je eigen tuin

Waan je in Japan in je eigen tuin

Heb je altijd al de sfeer van Japan in je tuin willen hebben? Met deze 7 voorbeelden lukt het je zeker.

Japanse tuinen

Japanse tuinen staan bekend om de rust, design en natuur die samenkomen. Daarnaast leeft de Japanse tuin het gehele jaar door. Je geniet elk seizoen weer van de schitterende wonderen van een Japanse tuin. Planten, water en steen zijn de rode draad.

  1. Japanse Sierkers

Voor de meeste mensen is de Japanse Sierkers (Prunus serrulata) zeer herkenbaar. De hangende takken en de prachtige roze bloemen zorgen in de lente voor een idyllisch beeld. De Japanse Sierkers heeft een voedselrijke en vochtige bodem nodig, waardoor deze goed bloeit in Nederland. De boom of struik bloeit in Nederland in april en mei het beste.

Japanse sierkers

  1. Rode Japanse brug

In de Japanse tuin vind je veel water. Om makkelijk aan de andere kant te komen, zonder natte voeten, hebben de Japanners deze bruggetjes bedacht. De karakteristieke rode bruggetjes staan symbool voor vreugde en jagen de boze geesten weg.

japanse tuin brug

  1. Waterval

Het aanleggen van een waterval zorgt voor een natuurlijk geluid wat rust brengt in je tuin. Daarnaast ziet het er ook nog eens leuk uit. Zorg wel dat de waterval er zo natuurlijk mogelijk uitziet door een pomp onderwater te verbergen en stenen te gebruiken. Plaats dus geen pomp met een strak design in het zicht.

japanse watervall

  1. Stenen

In een Japanse tuin kom je geen perfect pad tegen. Alles bestaat uit gras, met hier en daar een grote platte steen die achter elkaar geplaatst zijn en een pad vormen. Naast de stenen die gebruikt worden als wandelpad, vind je ook grote keien langs de paden en tussen de planten om een zo natuurlijk mogelijke look te creëren. Kiezelstenen worden ook gebruikt, maar dit is ter decoratie voor een beeld of drinkplaats.

japanse tuin stenen

  1. Tempel

Voor een tempel heb je een redelijk grote tuin nodig. In plaats daarvan bouw je een prieel met een dubbele puntdak. Gebruik het prieel om een loungeset onder te plaatsen. In de zomer zit je hierdoor heerlijk in de schaduw te kijken naar alle Japanse invloeden in je tuin.

japanse tuin tempel

  1. Vijver met Koikarpers

Een vijver met Koikarpers wordt ook wel een Koivijver genoemd. In een Japanse tuin vind je altijd water, waardoor de vijver centraal staat in een tuin. Ook de Koikarpers zijn niet te missen in Japanse tuinen. Koi betekent in het Japans ‘liefde’.

japanse tuin karper

  1. Kunst

Als laatste is kunst een kenmerk in een Japanse tuin. Denk aan beelden van typisch Japanse goden, draken, Japanse tekens en tempels. Deze beelden zijn meestal uitgehouwen in steen.

japanse tuin kunst


Wil je meer inspiratie opdoen voor je Japanse tuin, maar is Japan te ver om even naartoe te gaan? Bezoek in de buurt van Den Haag landgoed Clingendael, daar is de meest bijzondere 
Japanse tuin van Nederland. Wegens de kwetsbaarheid van de tuin is de Japanse tuin 8 weken per jaar voor iedereen geopend. De voorjaarsopening is van zaterdag 30 april tot en met 12 juni 2016 en de najaarsopening van zaterdag 8 tot en met zondag 23 oktober 2016.

Heb je hulp nodig bij de aanleg van jouw eigen Japanse tuin? Laat dan eerst een tuinontwerp maken door een tuinarchitect. Een hovenier helpt je met de aanbouw van je Japanse tuin. Op Homedeal lees je in de prijsgids Tuinaanleg prijzen hoeveel jouw droomtuin gemiddeld kost.