10 onderhoudsklussen in de maand november

De maand november is weer begonnen en hoewel we deze week nog een mooi weekend voor de boeg hebben, gaan we langzaam richting de vrieskou. Tijd om het huis eens goed winterklaar te maken. Hier lees je 10 nuttige onderhoudsklussen voor de maand november.
- Sluit buitenkranen af
De winter is in aantocht en dat betekent dat we de buitenkranen niet meer gaan gebruiken. Door de vorst is de kans op bevriezing groot. Bevroren water zet uit en daardoor ontstaat de kans op lekkages. Het is belangrijk om de buitenkraan af te sluiten en de leiding helemaal leeg te maken. Het afsluiten doe je in de meterkast of kruipruimte. Daarbij is het aan te raden om ook de aftapkraan open te draaien, zodat het overtollige water weg kan lopen.
- Voorkom bevroren leidingen
In ruimtes waar waterleidingen lopen kan het vriezen. Bevroren leidingen kunnen beschadigd raken, maar nog veel hinderlijker: je krijgt geen stromend water meer uit de kraan. Door de ruimtes die vatbaar zijn voor de vorst goed te isoleren of te voorzien van een verplaatsbare radiator voorkom je bevriezing van de leidingen. Kelders of bijkeukens in oudere woningen hebben het meeste last van deze vorst.
- Laat de schoorsteen vegen
Heb je een openhaard? Het gevaar van een schoorsteenbrand of koolstofmonoxidevergiftiging ligt dan op de loer. Het is belangrijk om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Bij zeer intensief gebruik is het zelfs wenselijk om dat twee keer per jaar te laten doen. Een keer in oktober/november en de andere keer halverwege het stookseizoen; tegen het einde van januari. De schoorsteen raakt vervuilt door bijvoorbeeld vogelnesten, bladeren of roetresten. Kies er voor om het weghalen van deze vuilresten te laten doen door een erkend schoorsteenvegersbedrijf dat is aangesloten bij de ASPB.
- Smeer alle scharnieren en sloten in
Voorkom irritant gepiep aan ramen, deuren en garagedeuren door de scharnieren en sloten in te smeren met siliconenspray of smeerolie. Zo heb je niet alleen minder last van vervelende geluiden, maar verklein je ook de kans op slijtage aan deuren en ramen. In de winter is door de kou de kans op deze slijtage groter dan in de zomer.
- Schutting controleren op houtrot
Heb je een houten schutting of hekwerk? Houtrot kan optreden na een nat zomer- en herfstseizoen. Voornamelijk op de plekken waar de palen in de grond staan is de kans op houtrot het grootst. Controleer de onder- en de bovenkant van de houten palen op verrotting. Steek de rotte plekken uit met een schroevendraaier of verfkrabber en vul de plekken op met houtrotvuller en houtrotstopmiddel.
- Controleer de buitenmuur op scheuren
Het metsel- en voegwerk kan door regen en wind verslechteren. Om lekkages tegen te gaan controleer je alle buitenmuren van je woning op scheuren en slijtage. Zo weet je of het voegwerk opnieuw moet worden gedaan. Het is ook nuttig om de gevel te laten reinigen. De prijs van gevelreiniging voor jouw woning zijn afhankelijk van het type reiniging en geveloppervlak. Laat het voegwerk vervolgens impregneren, zodat water niet in de voeg trekt. November is de laatste maand van het jaar dat dit nog kan. het mag bij gevelreiniging namelijk niet vriezen.
- Controleer het dak en reinig dakgoten
Door storm kan je dakbedekking beschadigd raken. Controleer daarom de dakpannen op barsten of verschuivingen en vervang ze waar nodig. Op den duur ontstaan er lekkages en dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Bij platte daken is het belangrijk om de dakbedekking te controleren op scheuren. Met een nieuw stuk dakbedekking maak je het dak weer winterproof.
- Maak alle kozijnen schoon
Het schilderwerk zo lang mogelijk mooi houden doe je door de kozijnen regelmatig met een sopje af te nemen tijdens het zemen van de ramen. Vergeet daarbij vooral de buitenkant niet. Het is niet alleen beter voor het schilderwerk, maar je kozijnen zien er ook weer als nieuw uit.
- CV leeftijd bekijken
In veel huizen hangt nog een oude CV ketel. Buiten het feit dat deze om de 10 à 15 jaar vervangen dient te worden, zijn nieuwe HR ketels veel zuiniger. Bespaar honderden euro’s per jaar aan energiekosten met een nieuwe HR ketel.
- Radiatoren ontluchten
Ontlucht alle radiatoren in huis zodat deze allemaal optimaal functioneren in het zogenaamde stookseizoen. Daarbij is het belangrijk om bij de hoogst geplaatste radiator te beginnen, omdat daar de meeste lucht zit. Het ontluchten van een radiator doe je door het kraantje van de radiator open te draaien met een sleutel of schroevendraaier tot het moment dat het water eruit loopt.
Heb je al deze projecten gedaan? Dan heb jij je huis compleet winterklaar gemaakt en ga je onbezorgd de feestmaand december in. Laat het genieten maar beginnen.