Homedeal.nl Inspiratie Veilig wonen 10 tips om je huis veilig achter te laten tijdens je vakantie

10 tips om je huis veilig achter te laten tijdens je vakantie

Het is een heerlijk gevoel om de deur achter je dicht te trekken en met je koffer in de hand op vakantie te gaan. Helaas is het minder prettig als bij thuiskomst dezelfde deur is opengebroken door onverwacht bezoek. Lees daarom deze tips hoe je inbrekers een stap voor bent.

Tips om veilig op vakantie te gaan

1. Laat je buren een oogje in het zeil houden

Vraag buren om op je huis te passen wanneer je voor lange tijd weg bent. Vraag of ze de schijn willen wekken dat er iemand thuis is, bijvoorbeeld door het gordijn wisselend open en dicht te doen en regelmatig de brievenbus te legen.

2. Wees voorzichtig met social media

Hartstikke leuk dat berichtje op Facebook dat je voor 2 weken naar Zuid-Frankrijk gaat, verstandig is het niet. Potentiële inbrekers zullen je bericht niet ‘liken’, maar zien het wel voorbijkomen op social media. Wacht met posten van berichten over je vakantie tot je weer thuiskomst. Na deze zonnige periode kun je uiteraard al je mooie kiekjes delen met je vrienden via social media.

3. Zorg voor een tijdschakelaar

Inbrekers lopen 9 van de 10 keer voorbij wanneer ze zien dat lampen in huis branden. Door in de avonduren een aantal lampen in de woonkamer aan te zetten, wek je de indruk dat er iemand thuis is. Maak gebruik van tijdschakelaars en schakel je lichten automatisch in en uit.

4. Check, check, dubbelcheck

Loop alle deuren en ramen in je huis voor vertrek nog even na en check of je ze wel goed dicht hebt gedaan. Vaak worden kleine raampjes in huis over het hoofd gezien, een inbreker heeft echter maar een kleine opening nodig om binnen te komen. Een extra controle kan dus geen kwaad.

5. Maak het inbrekers niet gemakkelijk

Zorg ervoor dat vuilcontainers, ladders en andere obstakels in de schuur of ergens anders goed verborgen staan. Vaak worden deze attributen door inbrekers gebruikt om op te klimmen, vandaar dat je ze beter weg kunt zetten wanneer je voor langere tijd van huis bent.

Tips om veilig op vakantie te gaan

6. Maak van het inpakken geen happening

Ga niet te opzichtig te werk tijdens het inpakken van je auto. Bedek bijvoorbeeld je spullen in de achterbak door middel van de hoedenplank. Op deze manier wek je minder de indruk bij ‘toevallige’ passanten dat je binnenkort op vakantie gaat en verklein je de kans op een inbraak.

7. Laat je contactgegevens achter

Breng buren, familie of vrienden op de hoogte van je verblijf in het buitenland. Door je contactgegevens achter te laten, kunnen zij je direct op de hoogte brengen bij een eventuele inbraak. Zo kom je bij terugkomst niet voor onverwachte verrassingen te staan en kun je direct actie ondernemen.

8. Zet een auto op de oprit

Vraag voor vertrek of je buren jouw oprit willen gebruiken, zo lijkt het alsof er elke dag iemand thuiskomt van zijn/haar werk en zullen inbrekers minder snel besluiten om een kijkje te nemen in je huis.

9. Leg kostbare bezittingen vast op foto

Maak foto’s van dure bezittingen, bijvoorbeeld sieraden. Ook is het aan te raden om kopieën te maken van belangrijke documenten of ze achter te laten bij vrienden of familie. Met deze handelingen zorg je ervoor dat je bewijsstukken hebt in het geval van een inbraak. Hiermee kan de politie direct aan de slag en zit je niet met ellendig lange rompslomp.

10. Een checklist voor de volgende vakantie

Maak tot slot een checklist van deze tips die je voor vertrek even naloopt. Zo laat je elke vakantie je huis goed beveiligd achter en geniet je met een gerust gevoel van je welverdiende vakantie.

Wil je niets aan het toeval overlaten en te allen tijde met een gerust en veilig gevoel je huis achterlaten? Denk dan eens na over inbraakbeveiliging. 

Tips om veilig op vakantie te gaan

Gerelateerde artikelen:

Big Brother is watching us! 

5 redenen waarom je een alarmsysteem neemt vóór de feestdagen

De 3 opmerkelijkste inbraken in september 

 

Bronnen afbeeldingen:

Hollandsecuritygroup, Pinterest, Pinterest