Homedeal.nl Inspiratie Veilig wonen Inbraakbeveiliging tips

Inbraakbeveiliging tips

Inbraakbeveiliging tips

Jaarlijks daalt het aantal woninginbraken, een goed teken! Waar de daling onder andere vandaan komt? Door betere preventie. We zijn ons meer bewust van de risico’s en daarnaast is er meer voorlichting vanuit politie en verzekeraars. Wat jij preventief kan doen om inbrekers te weren uit je woning? Hier vind je 9 tips.

Laagdrempelige inbraakbeveiliging tips

Inbrekers op afstand houden doe je al door onderstaande eenvoudige aanpassingen die je direct kunt toepassen. Ze liggen misschien voor de hand, maar worden té vaak toch vergeten.

Tip 1. Zet inbrekers in de spotlight
Inbrekers werken het liefst in het donker. Zorg er daarom voor dat je huis en tuin genoeg verlicht zijn. Plaats verlichting bij je buitendeuren die automatisch aangaan bij beweging. Inbrekers breken liever ook niet in als ze denken dat er iemand thuis is. Regel met een tijdschakelaar dat het licht ’s avonds automatisch aangaat als je langere tijd van huis gaat zodat het net lijkt of je thuis bent.

Tip 2. Maak het gelegenheidsinbrekers niet té makkelijk
Veel inbrekers plannen hun inbraak niet van tevoren. Zodra zij een woning zien waar ze makkelijk naar binnen kunnen, maken zij hier graag gebruik van. Sluit daarom alle ramen en deuren als je niet thuis bent, ja ook als je even boodschappen gaat doen. Zet daarnaast ladders en kliko’s, ideale opstapjes voor de inbreker, vast of zorg dat inbrekers hier niet makkelijk bij komen. En een sleutel op een ‘geheime plek’ verstoppen? Slecht idee. Verzekeraars betalen ook niet uit wanneer er geen inbraakschade is.

Tip 3. Berg waardevolle spullen op
Geef de inbreker het idee dat er bij jou thuis niets te halen valt.  Zorg dat de inbreker het niet de moeite waard vindt om bij jou in te breken door kleine waardevolle spullen met je mee te nemen naar bijvoorbeeld je slaapkamer en grotere objecten uit het zicht van ramen te plaatsen of indien mogelijk op te bergen in kasten.

Tip 4. Draai je deur echt op slot 
Draai altijd de deur helemaal op slot zodat een inbreker de deur niet kan openmaken door te hengelen of flipperen. Hengelen houdt in dat een inbreker via de brievenbus de deurklink naar beneden trekt. Bij flipperen wordt de dagschoot van de deur met een hard stuk plastic zoals een creditcard opengemaakt. Laat daarnaast je sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten. Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan om de deur van het slot te draaien.

Tip 5. Let op met wat je zegt en wat je op internet zet
Naast gelegenheidsinbrekers zijn er ook inbrekers die wel plannen waar ze gaan inbreken. Ze doen van te voren goed onderzoek, bijvoorbeeld via social media waar jij net enthousiast hebt aangekondigd dat je een maand naar Spanje bent. Nu weten inbrekers precies wanneer het voor hen een goed moment is om een bezoekje te brengen aan je huis. Let ook op bij telefonische enquêtes waarin wordt gevraagd naar vakanties of wat jij doet om je huis te beveiligen.

 

Inbraakbeveiligingtips

 

Pak het professioneler aan met deze tips

Is je eigen gedrag ‘inbreker-proof’? Dan is het tijd om verder naar je woning te kijken. Onderstaande inbraakbeveiligingstips vragen om een investering, maar wist je dat wanneer jouw huis voldoet aan de eisen van Politiekeurmerk Veilig Wonen een korting op je inboedelverzekering mogelijk is?

Tip 6. Zorg voor goed sloten
De eerste en misschien ook wel de belangrijkste ‘grotere’ maatregel die je kunt nemen tegen inbrekers is het plaatsen van goed hang- en sluitwerk. Heb je dit niet, dan nodig je ze bijna uit om binnen te komen. Hoe je weet of je te maken hebt met een goed slot? Sloten die zijn voorzien van het SKG-keurmerk zijn getest op veiligheid. Het slot heeft 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe beter het slot. Heb je bijvoorbeeld een slot met 3 sterren, dan levert dit een inbreker al 5 minuten vertraging op. Voorzie daarnaast je ramen van barrièrestangen, dievenklauwen of kierstandhouders.

Tip 7. Schaf een goed alarmsysteem aan
Zodra inbrekers zien dat je huis beveiligd is met een alarmsysteem, is de kans groot dat ze zich snel uit de voeten maken. Als een inbreker het alarmsysteem over het hoofd ziet, waarschuwt het alarmsysteem jou en de politie meteen, waardoor de inbraak alsnog niet gaat slagen. Een alarmsysteem waarschuwt overigens niet alleen bij inbraak, maar ook bij brand of andere calamiteiten. Een dubbel zo veilig huis dus! De prijzen van alarmsystemen beginnen rond de € 150 voor een basispakket.

Tip 8. Kies voor een complete inbraakbeveiliging pakketten
Heeft jouw huis veel zwakke plekken waar een inbreker rustig aan de slag kan? Er zijn complete inbraakbeveiliging pakketten op de markt. Denk hierbij aan: professioneel hang- en sluitwerk, alarmsysteem, camerabewaking, rolluik, hekwerk. Stel samen wat jouw huis nodig heeft om de zwakkere plekken veiliger te maken. Een inbraakbeveiliging pakket heb je al vanaf € 1.000.

Tip 9. Laat een PKVW-bedrijf langskomen
Weet je niet precies wat jouw huis voor beveiliging nodig heeft? Schakel een PKVW-bedrijf (Politie Keurmerk Veilig Wonen) in. Zij geven je informatie over wat de inbraakgevoelige plekken van je huis zijn en wat je daaraan kunt doen. Is jouw huis daarna inbreek-proof? Dan is de kans op inbraak bij jouw 50% lager en kom je mogelijk in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Huizen die in het bezit zijn van dit keurmerk ontvangen korting op hun inboedelverzekering.

P.s. Geld besparen op een goed beveiligd huis!

Tot slot, wist je dat je bij sommige gemeentes subsidie krijgt als je je huis goed beveiligd hebt met inbraakpreventie? Bij sommige gemeentes kan dat oplopen tot wel € 400 per woning! Daarnaast is er een landelijke subsidieregeling waarbij je tot wel € 1000 kan krijgen voor het goed beveiligen van je huis als er al eens bij je is ingebroken.

Afbeeldingen via: Pinterest, Rondjegoirle

One thought on “Inbraakbeveiliging tips

  1. Goede tips staan er tussen! ik vind dit ook altijd een goede tip ‘Geef uw woning een bewoonde indruk als u er niet bent. Gebruik bijvoorbeeld een tijdschakelaar, ook voor de 1e etage. Laat deze op verschillende tijden aan en uit gaan’

Comments are closed.