Homedeal.nl Inspiratie Woonkamer 6 tips voor een lichtplan voor jouw woning

6 tips voor een lichtplan voor jouw woning

Bij het inrichten van je woning denk je vaak als eerste aan het schilderen van de muren en het kopen van meubels. Jammer genoeg wordt de verlichting vaak vergeten terwijl dit juist zorgt voor sfeer en uitstraling. Wil je het optimale halen uit je verlichting? Maak dan een lichtplan, onderstaande 6 tips helpen je hierbij.

Tip 1: Maak een plattegrond met lichtpunten
Voordat je begint met het maken van een lichtplan is het belangrijk om de ruimte goed in beeld te krijgen en daarna te bepalen wat je precies in welke ruimte doet; denk aan studeren, relaxen, koken, etc. Maak een plattegrond zoals hieronder. 

Tip 2: Lichtpunten aangeven op de plattegrond
Als je weet wat je overal doet, teken je de verlichting in op de plattegrond. Maak hierbij onderscheid tussen de verschillende soorten verlichting (zie hiervoor tip 3, 4 en 5). Geef daarnaast aan of het licht op de wand, in de vloer of in het plafond zit. Je kunt ook aangeven welke richting het licht op schijnt (omhoog, omlaag, horizontaal of diagonaal).

Tip 3: Start met het plaatsen van basisverlichting

Met basisverlichting zorg je voor voldoende licht in een ruimte wanneer het donker wordt, dit heb je dus echt nodig. Op de plattegrond heb je aangegeven waar je gebruik wilt gaan maken van basisverlichting. Nu je weet waar de lamp komt te hangen, bepaal je wat voor soort lamp daar het beste past. Denk bij basisverlichting aan: hanglampen, staande lampen en dimverlichting bij de bank en eettafel.

Tip 4: Start met het plaatsen van functionele verlichting

Na de basisverlichting kijk je naar de functionele verlichting. Dit is fellere verlichting bijvoorbeeld boven je aanrecht of bij een werkplek. Denk ook aan een leeslamp naast de bank of fauteuil. Als je een mooi schilderij of ander object hebt kan je ook deze functioneel verlichten met een spot. Wanneer de verlichting in balans is heb je in principe een goed lichtplan, je kan dit nog aanvullen met decoratieve sfeerverlichting, wel zo gezellig.

Tip 5: Het wordt tijd voor de sfeerverlichting

De belangrijkste verlichting hangt nu op de juiste plaats, tijd voor sfeerverlichting. Sfeerverlichting gebruik je om je woning gezellig en uniek te maken. Bij sfeerverlichting speel je met de drie dimensies van een ruimte: vloerspots, wandarmaturen en plafondverlichting. Denk aan verlichting dat een zachte gloed uitstraalt over je interieur. Kijk op de plattegrond waar de sfeerverlichting in de ruimte het mooiste naar voren komt, ook wanneer andere lichtpunten uitstaan. Dit kan ook zijn lampen in kasten, op tafeltjes of een staande lamp in de hoek.

Tip 6: Maak gebruik van dimmers

Door de verschillende leeftijden in een gezin is het een tip om gebruik te maken van dimmers. Hoe ouder je wordt, hoe meer licht je namelijk nodig hebt. Ook is een dimmer handig voor als je bijvoorbeeld aan de eettafel wilt studeren met voldoende licht, maar een andere keer er een gezellig etentje wilt houden met een romantische sfeer. Zo is er altijd voldoende licht voor elke gelegenheid.

Bronnen foto’s: recources, defral, dewaele, lightendesignpinterest