Homedeal.nl Inspiratie Verfsoorten voor binnen: Welke kies je?

Verfsoorten voor binnen: Welke kies je?

Ga jij binnenkort aan de slag met je schilderwerk binnen? Dan ben je vast op de hoogte van het feit dat er eindeloos veel verfsoorten te koop zijn in bouwmarkten. Alle verschillende verfsoorten zijn verwarrend, want wanneer gebruik je welke verfsoort? In deze blog zoomen we in op de meest gebruikte verfsoorten voor binnen en hun voor- en nadelen.

Verf op waterbasis of terpentinebasis?

Moet ik verf op waterbasis of op terpentinebasis gebruiken? Dat is een vraag die veel gesteld wordt aan schilders en in bouwmarkten. Sinds het jaar 2000 mogen huisschilders binnen een woning alleen schilderen met verf die een lage concentratie oplosmiddelen bevat. Dit is minder schadelijk voor de gezondheid van de schilder, voor het milieu en natuurlijk ook voor jou en je gezin. Hoe minder verf op terpentinebasis er wordt gebruikt, hoe beter het is voor het milieu. Daarom is het beter en gezonder om te kiezen voor verf op waterbasis.

schilderen woonkamer

Acrylverf

Acrylverf is de meest gebruikte verfsoort bij binnenschilderwerk. Acrylverf bevat geen chemisch oplosmiddel en is verdund met water, waardoor het minder schadelijk is voor het milieu en je gezondheid. Acrylverf is makkelijk aan te brengen op zowel muren, plafonds, kozijnen en deuren.

VoordelenNadelen
Minder schadelijk voor de gezondheidCorrecties zijn sneller zichtbaar
Minder schadelijk voor het milieuMeerdere lagen aanbrengen
Droogt snelKan slecht tegen vocht
Geurloos

Latexverf

Net zoals acrylverf, is latexverf een verfsoort op waterbasis. Latexverf is met name geschikt voor het schilderen van muren en plafonds. Latexverf laat minder lucht en vocht toe dan acrylverf. Het is dan ook makkelijk schoon te houden en geeft niet af. Er zijn 3 soorten latexverf:

  • Gewone latexverf

Gewone latexverf is verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren. Gewone latexverf is makkelijk te onderhouden en schoon te maken met water.

  • Vinyllatexverf

Ga je een vochtige ruimte schilderen, zoals je badkamer? Dan is vinyllatexverf de beste keuze. Deze verf is goedkoper dan normale latexverf.

  • Acryllatexverf

Acryllatexverf geeft een lichte glans. Net zoals gewone latexverf is acryllatex makkelijk aan te brengen en schoon te maken.

Voordelen Nadelen
Isolerende werkingAcrylverf gaat langer mee
Geurloos
Droogt snel
Verkrijgbaar in verschillende kleuren

binnenkant verven

Witkalk

Door te schilderen met witkalk, bespaar je flink op de kosten. Witkalk is een poeder die wordt aangelengd met water. Doordat witkalk oplost in water, is het niet mogelijk om je schilderwerk schoon te maken met water.

Ben je benieuwd of er witkalk op jouw muren of plafond zit? Ga met een vochtige doek over het geschilderde oppervlak en kijk of de verf afgeeft. Als dit zo is dan heb je te maken met witkalk.

VoordelenNadelen
Goedkope verfsoortNiet schoon te maken met water
Muren blijven ademen, waardoor vocht kan verdampenNiet mogelijk om over te schilderen met andere verf
Dekt goedOneffenheden zijn goed te zien
Makkelijk aan te brengenGevoelig voor vuil
Verkrijgbaar in verschillende kleuren

binnen schilderen

Specifieke verfsoorten voor binnen

Naast de gangbare verfsoorten, zijn er ook een aantal specifieke verfsoorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan verf voor je vloer, metaalverf en structuurverf. Deze verfsoorten zijn minder gangbaar dan acrylverf, latexverf en witkalk, maar geven je interieur wel net een andere look.

  • Metaalverf

Ben je van plan om de metalen buizen in de hoek te voorzien van een gave kleur? Dan is metaalverf de verfsoort die je nodig hebt. Metaalverf is verkrijgbaar in allerlei kleuren, waardoor je er helemaal je eigen ding mee kan doen. Ben je van plan je metalen radiators te schilderen? Kies dan voor speciale radiatorverf, die bestand is tegen de wisselende temperaturen.

  • Vloerverf

Het schilderen van je vloer wordt steeds hipper. Het is weer eens wat anders dan de standaard laminaat- of parketvloer. Let erop dat de vloerverf slijt- en krasvast is, zodat je jarenlang geniet van je bijzondere vloer.

  • Structuurverf

Ga je je muren of plafond schilderen, maar wil je wat anders dan een groot en mat vlak? Overweeg dan structuurverf. Zoals de naam al zegt is er aan deze verfsoort een korrel toegevoegd, waardoor je structuur op je muur creƫert. Er zijn verschillende structuren verkrijgbaar.

Vind de exacte prijzen voor jouw project

Is jouw schilderwerk in huis toe aan een nieuwe lik verf, maar wil je dit niet zelf doen? Er zijn veel schilders die dit project graag voor je uitvoeren. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van schilders bij jou in de buurt.