Vind de beste dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel

Dakkapel

Je woning wordt aantrekkelijker met een dakkapel. Maar wat zijn de precieze voordelen van een dakkapel? Dit artikel helpt je bij het maken van de juiste dakkapel keuze. Van hout tot kunststof, met een schuin of plat dak: vind hier alle mogelijkheden met bijbehorende prijsindicaties.

Wat kost een dakkapel?

Dakkapellen worden over het algemeen in hout, kunststof of polyester geleverd. Dakkapel kosten beginnen bij € 6.500. Hiervoor heb je een kunststof dakkapel van 2,5 meter breed. Hieronder vind je per materiaalsoort en afmeting gemiddelde prijzen.

KunststofPolyesterHout
2,5 meter€ 6.500€ 7.000€ 8.500
3 meter€ 7.000€ 7.500€ 9.300
4 meter€ 7.700€ 8.200€ 9.900
5 meter€ 8.500€ 9.000€ 10.800
6 meter€ 9.400€ 9.900€ 11.800

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.


Dakkapel

De voordelen van een dakkapel

Met een dakkapel geef je jouw woning een wooncomfort boost. Koop jij een dakkapel, dan zijn dit de belangrijkste voordelen:

 • Meer ruimte: Deel je woning efficiënter in en geniet van meer ruimte en minder onhandige schuine wanden op de bovenste verdiepingen.
 • Meer licht: Op je zolder is het vaak donker door de weinige, kleine ramen. Met een dakkapel voeg je een gezonde dosis daglicht toe aan de desbetreffende kamers.
 • De waarde van je woning gaat omhoog: Een dakkapel is een aantrekkelijk toevoeging voor elke woning. De extra loopruimte die een dakkapel oplevert verhoogt de waarde van je woning.

Heb je een vergunning nodig voor een dakkapel plaatsen?

Niet altijd. Als je vergunningsvrij wilt bouwen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je huis moet constant bewoond zijn.
 • Je dakkapel bevindt zich niet aan de voorkant of zijkant van je huis. De gemeente ziet alles wat grenst aan openbaar gebied als een grote invloed op de directe omgeving. En dan is een vergunning verplicht. Wanneer je dakkapel zich aan de achterkant van je huis bevindt heeft deze logischerwijs minder invloed op de directe omgeving.
 • Je dakkapel heeft geen schuin dak. In plaats daarvan beschikt het over een plat dak met ondoorzichtige zijkanten.
 • Houd je aan de voorschriften voor de afmetingen en plaatsing van de dakkapel.

Maximale maten voor een vergunningsvrije dakkapel:

 • Hoogte dakkapel: maximaal 1,75 m
 • Onderkant: plaatsing tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
 • Bovenkant: plaatsing minimaal 0,5 m onder de daknok
 • Zijkanten: plaatsing minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
 • Zijkanten bij rijtjeshuis: plaatsing minimaal 0,5 m van woningscheidende muur

Vergunningcheck

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kan het zijn dat je voor je dakkapel een vergunning nodig hebt. De kosten voor een bouwvergunning bedragen gemiddeld 2% tot 5% van de totale kosten, met een minimum van € 150. De exacte kosten verschillen per gemeente.

Twijfel jij of je een omgevingsvergunning aan moet vragen? Met de vergunningcheck van het Omgevingsloket controleer je binnen enekele minuten of jij een vergunning nodig hebt.

Zo vraag je een vergunning aan

Is het in jouw situatie toch noodzakelijk of zelfs verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen? Zoek dan contact op met je gemeente of log in op de website van het Omgevingsloket. Hier kun je inloggen met jouw DigiD en zie je welke documenten je moet aanleveren. Denk aan bouwtekeningen en constructieberekeningen. Een andere mogelijkheid is contact opnemen met je dakkapelspecialist en te vragen of die je aanvraag wil verzorgen.

Nadat je jouw vergunning hebt aangevraagd hoor je binnen 8 weken of je toestemming hebt om je dakkapel te laten plaatsen. Hierna kunnen je buren nog 6 weken bezwaar maken. De gemeente heeft vervolgens 6 weken om op dit bezwaar te reageren. Licht dus tijdig je buren in. Na de bezwaarperiode is je vergunning onherroepelijk en kun je met een gerust hart bouwen.

Dakkapellen specialist

Welke dakkapel past bij jouw situatie?

Haal het maximale uit je dakkapel. Wij geven je hier graag de informatie jij nodig hebt om je keuze op te baseren. Denk aan:

 1. Traditionele versus prefab plaatsing
 2. Plat versus schuin dak
 3. Materiaalkeuze: kunststof, polyester of hout

1. Prefab versus traditioneel gebouwde dakkapel

Deze verschillende manieren van plaatsing hebben beiden hun voor- en nadelen. Laat je de dakkapel ter plekke in elkaar zetten? Of kies je voor een prefab dakkapel die kant-en-klaar op het dak wordt gehesen? Ontdek hier welke bij jouw situatie past.

Prefab dakkapel:De onderdelen van dit een prefab dakkapel worden in de fabriek gemaakt en vaak ook al in elkaar gezet in de fabriek. Hierdoor kan dit type dakkapel in 1 dag worden geplaatst.

Traditioneel gebouwde dakkapel: Dit type dakkapel wordt ter plekke op je dak gebouwd. Dit kan bijvoorbeeld de voorkeur hebben als een hijskraan niet in de straat past. Ook als de woning niet meer kaarsrecht staat kan een traditionele plaatsing de beste keuze vormen. De stukken kunnen dan nauwkeurig op het dak gezet worden.

EigenschappenPrefab dakkapelTraditioneel dakkapel
Kosten-Kunststof dakkapel: vanaf € 6.500
-Polyester dakkapel: vanaf € 7.000
-Houten dakkapel: vanaf € 8.000
-Kunststof dakkapel: vanaf € 7.000
-Houten dakkapel: vanaf € 8.500
-Polyester dakkapel: n.v.t.
Tijdsduur plaatsingIn 1 dag geplaatstPlaatsing duurt meerdere dagen
Geschikt voor Daken met een hellingshoek van minder dan 25 graden zijn niet geschikt. Elk dak is geschikt aangezien dit dakkapel wordt aangepast aan je dak.
Beschikbaar in-Houten dakkapel
-Kunststof dakkapel
-Polyester dakkapel
-Houten dakkapel
-Kunststof dakkapel

2. Schuin of plat dak

Het dak heeft veel invloed op het functioneren van de dakkapel. Zo gaat een dakkapel met een schuin dak langer mee. We zoomen even in op de verschillende eigenschappen en voordelen van beide verschillende daken.

Dakkapel met schuin dak (sleepdakkapel)

Een schuin dak draagt verschillende voordelen met zich mee.

 • Amper onderhoud nodig: Doordat regenwater vanzelf het dak af stroomt en dit regenwater bovendien troep zoals bladeren en takken meeneemt heeft dit type dak minder onderhoud nodig dan een dakkapel met plat dak.
 • Lange levensduur: De levensduur is langer dan een dakkapel met plat dak. Afgezien van het feit dat het dak minder wordt blootgesteld aan water en vuil gaat de dakbedekking ook langer mee. Dakpannen, vaak de beste dakbedekking, gaan extreem lang mee. Soms tot wel 80 jaar.
 • Vloeiende overgang met het dak van je huis: Het uiterlijk van je dakkapel kan een reden zijn om voor een schuin dak te kiezen.
Dakkapel met plat dak

Een dakkapel met plat dak is populair omdat deze vrijwel op alle soorten huizen past. De meeste mensen kiezen voor een plat dak. De voordelen zijn:

 • Voordelig: De prijs van een dakkapel met plat dak ligt lager. De constructie van je dak hoeft namelijk minder veranderd te worden. Dit scheelt een hoop moeite en daarmee kosten.
 • Eenvoudig te plaatsen: Een plat dak is vrij standaard en vereist daardoor weinig aanpassingen. Hierdoor is het eenvoudig te plaatsen. Bij een prefab dakkapel gebeurt plaatsing binnen een dag.
 • Vergunningsvrij: Om zonder vergunning je dakkapel te mogen laten bouwen moet je voldoen aan meerdere voorwaarden. Eén van deze voorwaarden is het nemen van een dakkapel met plat dak.

Dakkapel schuin dak

3. Houten, kunststof of polyester dakkapel?

De materiaalkeuze bepaalt voor een groot deel het succes van jouw dakkapel. Wij vergelijken de drie meest voorkomende materiaalsoorten.

Soort dakkapelKunststof dakkapelPolyester dakkapelHouten dakkapel
Gem. kosten
prefab
€ 6.500 - € 9.400€ 7.000 - € 9.900€ 8.500 - € 11.800
Gem. kosten traditioneel€ 7.000 - € 9.900N.v.t.€ 9.000 - € 12.300
De voordelige keuze

Als je op zoekt bent naar een voordelig dakkapel kom je al gauw uit op kunststof. Mensen associëren kunststof al gauw met ‘’een lelijk plastic goedkoop materiaal’’. Dit is onterecht. Tegenwoordig is kunststof bijna even mooi qua uiterlijk als hout en niet duurder. Kunststof heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Een kwalitatief goede keuze

Een polyester dakkapel is kwalitatief zeer goed. Het materiaal isoleert uitstekend en is vrijwel onverwoestbaar. Doordat het in de fabriek in een mal gegoten wordt, is het materiaal bovendien lekkagevrij.

Benieuwd naar de voordelen per materiaalsoort? Je vindt ze hieronder.

Voordelen houten dakkapel

Hout is voor veel mensen favoriet vanwege het mooie uiterlijk. Vind hier de voordelen van een houten dakkapel:

 • Een klassieke en natuurlijke uitstraling;
 • Kan op maat gemaakt worden en aangepast worden door eigen inbreng;
 • Hout is eenvoudig en in vele kleuren te schilderen;
 • Eventuele beschadigingen zijn eenvoudig bij te werken;
 • Hout is milieuvriendelijk indien het het FSC-keurmerk heeft.
Voordelen kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel beschikt over een houten basisconstructie met kunststof als afwerking. De voordelen:

 • Kunststof is een voordelige keuze. De aanschafprijs is niet hoog en de onderhoudskosten zijn zeer laag;
 • Dit materiaal is waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden;
 • Brandwerend. Kunststof is geschikt voor tal van situaties waarin brandwerendheidseisen worden gesteld;
 • Isoleert zeer goed. Het warmteverlies is minimaal.
Voordelen polyester dakkapel

Polyester is ook kunststof. Toch zit er een groot verschil in. Een polyester dakkapel is in plaats van de houten basisconstructie opgevuld met isolatieschuim. Hierdoor is dit type dakkapel naadloos en alleen verkrijgbaar als prefab (kant en klaar) variant. De voordelen van polyester zijn:

 • Zeer duurzaam materiaal. Gaat soms tot wel 80 jaar mee;
 • Bestand tegen extreme weersomstandigheden;
 • Heeft heel weinig onderhoud nodig;
 • Brandwerend;
 • Isoleert uitstekend;
 • Weinig dakbelasting aangezien polyester licht van gewicht is.

Laat je oude dakkapel renoveren

In plaats van een nieuwe dakkapel aan te schaffen kun je er ook voor kiezen om oude onderdelen te laten opknappen. Als slechts één of een paar onderdelen aan vervanging toe zijn, dan is een dakkapel renovatie aantrekkelijk, ook financieel gezien. Kijk voor de gemiddelde kosten van een renovatie hieronder.

ProjectGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Vervangen boeiboorden€ 900
Vervangen dakbedekking dakkapel€ 50 - € 100 per m2
Vervangen loodslabben€ 650

Profiteer van de ervaring van een vakspecialist en vraag hen bij twijfel om advies. Is renoveren in jouw situatie verstandig? Renoveren bestaat normaliter uit een of meerdere van de volgende werkzaamheden:

 • Het vervangen van je kozijnen
 • Het plaatsen van isolerend glas
 • Het vervangen van zijwangen en boeiboorden
 • Het vernieuwen van dakbedekking
 • Het isoleren van het dak en de zijwangen
 • Het afwerken van de dakkapel met loodslabben

Ga voor kwaliteit met dakkapel keurmerken

Wij raden je aan om je eens te verdiepen in keurmerken rondom dakkapellen en vakspecialisten. Wij hebben een aantal belangrijke keurmerken voor je onder elkaar gezet, zowel voor de dakkapellen specialist als voor het materiaal.

 • KOMO: KOMO waarborgt de kwaliteit van producten en diensten in de Nederlandse bouw. Door een dakkapel specialist in te huren die over het KOMO keurmerk beschikt, weet je zeker dat de kwaliteit betrouwbaar en goed is.
 • BouwGarant: Het grootste keurmerk in de bouw. Een bedrijf dat zich aansluit bij BouwGarant wordt regelmatig getest en moet voldoen aan strenge eisen op gebied van vakmanschap, kwaliteit, betrouwbaarheid en service.
 • FSC: Hout met het FSC-keurmerk is een milieuvriendelijke keuze geweest. FSC geeft aan dat dit materiaal duurzaam is en afkomstig is uit verantwoord bos

Tips bij het kopen van een dakkapel

Het toekomstige succes van jouw dakkapel is voor een groot deel te danken aan de ervaring van de vakspecialist. We geven een aantal tips.

Kies voor een lokaal bedrijf

Ga op zoek naar een dakkapel specialist bij jou in de buurt. Hierdoor bespaar je op voorrijkosten, deze lopen namelijk op vanaf het moment dat de vakspecialist zijn verblijfplaats verlaat. Bovendien is een vakspecialist die vlakbij is bijzonder flexibel.

Check recensies

Zeker weten dat je een goede vakspecialist in de arm neemt? Recensies helpen je vaak een eind op weg. Dit kan in de vorm van mond-tot-mond, maar ook door online op zoek te gaan. Onderzoek bijvoorbeeld wat eerdere klanten gezegd hebben over het nakomen van afspraken, de geleverde kwaliteit en algehele ervaring met het specifieke bedrijf.

Kwantumkorting

Hebben jouw buren ook behoefte aan meer ruimte op zolder? Overleg dan eens met hen of het project eventueel tegelijkertijd uitgevoerd kan worden. Dit kan in de vorm van een dubbele dakkapel over beide daken heen, of twee aparte dakkapellen die tegelijkertijd geplaatst worden. Als een vakspecialist meerdere projecten tegelijk kan uitvoeren, kan jullie dit in de totale kosten schelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden