Vind de beste dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel

Dakkapel

Je woning wordt aantrekkelijker met een dakkapel. Maar wat zijn de precieze voordelen van een dakkapel? Daarnaast helpen wij jou bij het maken van de juiste dakkapel keuze. Van hout tot kunststof, vind hier de mogelijkheden met bijbehorende prijzen indicatie.

Wat kost een dakkapel?

De 3 populairste dakkapel soorten zijn hout, kunststof en polyester. Hieronder vind je per materiaalsoort de gemiddelde dakkapel prijzen, de levensduur en de hoeveelheid onderhoud die deze soort nodig heeft.

Soort dakkapelKostenLevensduurOnderhoud
HoutVanaf € 6.60025 jaar-Meer onderhoud nodig dan kunststof en polyester dakkapellen.
KunststofVanaf € 6.30050 jaar-Weinig tot geen onderhoud nodig.
PolyesterVanaf € 6.80050 jaar-Weinig tot geen onderhoud nodig.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bespaar op arbeidskosten. Wist jij dat je, als je slim bent, in plaats van 21% maar 6% belasting hoeft te betalen over de arbeidskosten van je dakkapel plaatsing? De vereisten zijn;

 • De geleverde arbeid maakt je woning energiezuiniger. Als jij kunt aantonen dat desbetreffende werkzaamheden energiebesparend zijn word je hier vaak voor beloond in de vorm van het verlaagde btw tarief.
 • Je woning is ouder dan 2 jaar.

Dakkapel

De voordelen van een dakkapel

Met een dakkapel geef je jouw woning een enorme wooncomfort injectie. Koop jij een dakkapel, dan zijn dit je voordelen:

 • Meer ruimte: Deel je woning efficiënter in en geniet van meer ruimte en uiteindelijk comfortabeler wonen.
 • Meer licht: Op je zolder is het vaak donker. Met een dakkapel voeg je een gezonde dosis daglicht toe aan de desbetreffende kamer, bijvoorbeeld je zolder. Hierdoor wordt je zolder ook een aangenamere ruimte in huis en daglicht is bovendien goed voor gezondheid en geest.
 • Je woning wordt energiezuiniger: Dankzij meer lichtinval kun je besparen op stroom. Ook kun je je isolatie (mogelijk linkje naar isolatie) verbeteren met een dakkapel.
 • De waarde van je woning gaat omhoog: Een dakkapel is een aantrekkelijk toevoeging voor elke woning. Afhankelijk van je keuze en de staat van je dakkapel verhoogt een dakkapel de waarde van je woning met € 3.000 tot € 5.000.

Vergunningsvrij je dakkapel laten plaatsen

Het kan zijn dat je voor je dakkapel een bouwvergunning nodig hebt. De kosten voor een bouwvergunning bedragen gemiddeld € 200 tot € 600. In een aantal gevallen is deze vergunning onvermijdelijk. Zit je niet op een vergunning te wachten?

Als je vergunningsvrij wilt bouwen dien je je aan de volgende regels te houden:

 • Je huis moet constant bewoond zijn.
 • Je dakkapel bevindt zich niet aan de voorkant of zijkant van je huis. De gemeente ziet alles wat grenst aan openbaar gebied als een grote invloed op de directe omgeving, vandaar de vergunning. Wanneer je dakkapel zich aan de achterkant van je huis bevindt heeft deze logischerwijs minder invloed op de directe omgeving.
 • Je dakkapel heeft geen schuin dak. In plaats daarvan beschikt hij over een plat dak met ondoorzichtige zijkanten.
 • Hou je aan de maximale maten. Zie voor deze maten onderstaand overzicht.

Maximale maten voor een vergunningsvrije dakkapel:

 • Hoogte: maximaal 1.75 m
 • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
 • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
 • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
 • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van woningscheidende muur
Voordelen vergunningsvrij bouwen
 • Bespaar € 200 tot € 600. Gebruik dit gespaarde geld om bijvoorbeeld je dakkapel beter te laten afwerken of kijk eens naar eventuele extra opties zoals bijvoorbeeld een hor of rolluik.
 • Geniet eerder van je dakkapel. Het aanvragen van je vergunning tot het ontvangen van je vergunning neemt een hoop tijd in beslag. Zonder vergunning kan je dakkapellen specialist direct aan de slag.
Controleer of jij een vergunning nodig hebt

Twijfel jij of je een omgevingsvergunning aan moet vragen? Met de vergunningcheck controleer je binnen 5 minuten of jij een vergunning nodig hebt.

Dakkapel vergunning aanvragen

Is het in jouw situatie toch noodzakelijk of zelfs verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen? Zoek dan het contact op met je gemeente of log in op de website van het omgevingsloket. Hier kun je inloggen met DigiD en zie je welke documenten je moet aanleveren, bijvoorbeeld een bouwtekening van je dakkapel. Een andere mogelijkheid is contact opnemen met je dakkapelspecialist en te vragen of hij je aanvraag wil verzorgen.

Nadat je vergunning hebt aangevraagd hoor je binnen 8 minuten of je toestemming hebt om je dakkapel te laten plaatsen. Hierna kunnen je buren nog 6 weken bezwaar maken. De gemeente heeft vervolgens 6 weken om op dit bezwaar te reageren. Licht dus tijdig je buren in. Na deze periode is je vergunning onherroepelijk en geniet je met volle teugen.

Dakkapel vergunning aanvragen

Welke dakkapel past bij jouw situatie

Haal het maximale uit je dakkapel. Wij geven je hier graag precies die informatie jij nodig hebt om je keuze op te baseren. Je kunt kiezen tussen:

 1. Traditioneel versus prefab
 2. Plat- versus schuin dak
 3. Kunststof polyester of hout

1. Prefab versus traditioneel gebouwd dakkapel

Deze verschillende manieren van plaatsing hebben beiden hun voor- en nadelen. Laat je je dakkapel op maat maken? Of kies je voor een prefab dakkapel? Ontdek hier welke bij jouw situatie past.

Prefab  dakkapel: De onderdelen van dit een prefab dakkapel worden in de fabriek gemaakt en vaak ook al in elkaar gezet in de fabriek. Hierdoor kan dit type dakkapel in 1 dag worden geplaatst.

Traditioneel gebouwd dakkapel: Dit type dakkapel wordt ter plekke op je dak gebouwd en kan daarom eenvoudig worden aangepast aan jouw wensen.

EigenschappenPrefab dakkapelTraditioneel dakkapel
Kosten-Houten dakkapel: vanaf € 2.500
-Kunststof dakkapel: vanaf € 3.200
-Polyester dakkapel: vanaf € 4.000
Een prefab is gemiddeld 25% goedkoper.
-Houten dakkapel: vanaf € 4.000
-Kunststof dakkapel: vanaf € 4.700
-Polyester dakkapel: n.v.t.
Tijdsduur plaatsingVaak in slechts 1 dag geplaatst.Plaatsing kan oplopen tot een weken.
Geschikt voor Daken met een hellingshoek van minder dan 25 graden zijn niet geschikt. Elk dak is geschikt aangezien dit dakkapel wordt aangepast aan je dak.
Beschikbaar in-Houten dakkapel
-Kunststof dakkapel
-Polyester dakkapel
-Houten dakkapel
-Kunststof dakkapel
Voordelen prefab
 • Weinig overlast. De plaatsing gaat snel en daardoor is je verbouwing minder afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden.
Voordelen traditioneel
 • Precisiewerk. Veel aandacht voor details, alles kan op maat gemaakt worden.
 • Veel ruimte voor eigen inbreng. Je kunt het ontwerp, de materialen, de afmetingen en meer zodanig aanpassen naar eigen hartenwens.

2. Schuin of plat dak

Het dak heeft veel invloed op het functioneren van de je dakkapel. Zo gaat een dakkapel met een schuin dak langer mee. We zoomen even in op de verschillende eigenschappen en voordelen van beide verschillende daken.

Dakkapel met schuin dak (sleepdakkapel)

Een schuin dak draagt verschillende voordelen met zich mee. Spreken deze voordelen jou aan?

 • Amper onderhoud nodig: Doordat regenwater vanzelf het dak af stroomt en dit regenwater bovendien troep zoals bladeren takken etcetera meeneemt heeft dit type dak minder onderhoud nodig dan een dakkapel met plat dak.
 • Lange levensduur: De levensduur is langer dan een dakkapel met plat dak. Afgezien van het feit dat het dak minder wordt blootgesteld aan water en vuil gaat de dakbedekking ook langer mee. Dakpannen, vaak de beste dakbedekking, gaan extreem lang mee. Soms tot wel 80 jaar.
 • Vloeiende overgang met het dak van je huis: Het uiterlijk van je dakkapel kan een reden zijn om voor een schuin dak te kiezen. Natuurlijk is dit persoonlijk, maar over het algemeen is een schuine  populairder.
Dakkapel met plat dak

Een dakkapel met plat dak is populair omdat deze vrijwel op alle soorten huizen past. De meeste mensen kiezen voor een plat dak, maar waarom? De voordelen zijn:

 • Voordelig: De prijs is gemiddeld 15% lager dan die van andere modellen. De constructie van je dak hoeft namelijk minder verandert te worden en dit scheelt een hoop moeite en daarmee kosten.
 • Eenvoudig te plaatsen: Een plat dak is vrij standaard en vereist daardoor weinig aanpassingen. Hierdoor is het eenvoudig te plaatsen, soms kan de plaatsing in 1 dag klaar zijn.
 • Vergunningsvrij: Om zonder bouwvergunning je dakkapel te laten bouwen heb je een plat dak nodig. Dit is 1 van de voorwaarden.

Dakkapel schuin dak

3. Houten -, kunststof – of polyester dakkapel?

De materiaalkeuze bepaalt voor een groot deel het succes van jouw dakkapel. Wij onderscheiden de 3 meest voorkomende, favoriete materiaalsoorten. Waarom zou jij voor 1 van deze 3 materiaalsoorten kiezen? Vraag jezelf ten eerste eens af wat jouw budget is en of jij een voordelige of kwalitatief goede dakkapel wilt aanschaffen.

Soort dakkapelHouten dakkapelKunststof dakkapelPolyester dakkapel
Gemiddelde kosten prefab€ 2.500 - € 3.700€ 3.200 - € 4.800€ 4.000 - € 5.900
Gemiddelde kosten traditioneel€ 3.200 - € 5.300€ 4.200 - € 5.800N.v.t.
De voordelige dakkapel keuze

Als je op zoekt bent naar een voordelig dakkapel kom je al gauw uit op hout of kunststof. Het verschil tussen deze 2 zit hem in de onderhoudskosten en de levensduur. Hout heeft namelijk meer onderhoud nodig en gaat minder lang mee. Op de korte termijn is hout goedkoper maar op de lange termijn is kunststof voordeliger. Mensen associëren kunststof al gauw met ‘’een lelijk plastic goedkoop materiaal’’. Dit is onterecht want tegenwoordig is kunststof bijna even mooi qua uiterlijk als hout en niet duurder. Mensen kiezen over het algemeen liever voor hout, maar kunststof heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De kwalitatief beste dakkapel keuze

Een polyester dakkapel is kwalitatief zeer goed. Het materiaal isoleert uitstekend en is vrijwel onverwoestbaar. Het nadeel van een polyester dakkapel is dat deze wordt gebouwd in de fabriek. Hierdoor is er weinig ruimte voor aanpassingen en eventuele eigen inbreng. Ook al is hout nog steeds de populairste dakkapel keuze, kunststof en polyester komen eraan en deze dragen vele voordelen met zich mee. Deze voordelen vind je hieronder.

Voordelen houten dakkapel

Hout is voor veel mensen favoriet vanwege het mooie uiterlijk. Vind hier de voordelen van een houten dakkapel:

 • Hout heeft de laagste gemiddelde aanschafprijs
 • Een klassieke en natuurlijke uitstraling
 • Kan op maat gemaakt worden en aangepast worden door eigen inbreng
 • Hout is eenvoudig en in vele kleuren te schilderen
 • Eventuele beschadigingen zijn eenvoudig bij te werken
 • Hout is milieuvriendelijk indien het het FSC-keurmerk heeft
Voordelen kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel beschikt over een houten basisconstructie met kunststof als afwerking. De voordelen:

 • Kunststof is een voordelige keuze. De aanschafprijs is niet hoog en de onderhoudskosten zijn zeer laag.
 • Dit materiaal is waterdicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden
 • Brandwerend. Kunststof is geschikt voor tal van situaties waarin brandwerendheidseisen worden gesteld.
 • Isoleert zeer goed. Het warmteverlies is minimaal, de minimale R-waarde of isolatiewaarde bij kunststof dakkapellen is 3,0.
Voordelen polyester dakkapel

Dit lijkt misschien hetzelfde als kunststof maar een polyester dakkapel is in plaats van de houten basisconstructie opgevuld met isolatieschuim. Hierdoor is dit type dakkapel naadloos en alleen verkrijgbaar als prefab (kant en klaar). De voordelen van polyester zijn:

 • Zeer duurzaam materiaal. Gaat soms tot wel 80 jaar mee.
 • Bestand tegen extreme weersomstandigheden
 • Heeft heel weinig onderhoud nodig
 • Brandwerend
 • Isoleert uitstekend
 • Weinig dakbelasting aangezien polyester licht van gewicht is

Laat je oude dakkapel renoveren

In plaats van een nieuwe dakkapel aan te schaffen kun je er ook voor kiezen om oude onderdelen te laten opknappen. Als slechts 1 of een paar onderdelen aan vervanging toe zijn dan is een dakkapel renovatie aantrekkelijk, ook financieel gezien. Kijk voor de gemiddelde kosten van een renovatie eens hieronder;

Type dakkapel renovatie
Gemiddelde kosten (inclusief arbeid en btw)
Totale dakkapel renovatie€ 3.800
Vervangen loodslabben€ 900
Vervangen dakbedekking dakkapel€ 700
Vervangen boeiboorden€ 650

Profiteer van de ervaring van een specialist door om advies te vragen omtrent jouw dakkapel renovatie. Is renoveren in jouw situatie wel verstandig? Renoveren neemt gemiddeld 1 dag in beslag en bestaat normaliter uit de volgende werkzaamheden:

 • Het vervangen van je kozijn
 • Het plaatsen van dubbel glas
 • Het vervangen van zijwangen en boeiboorden
 • Het vernieuwen van dakbedekking
 • Het isoleren van het dak en de zijwangen
 • Het afwerken van de dakkapel met loodslabben
Dakkapel renovatie is voordelig

Gemiddeld kost renovatie 25% tot 50% minder dan het plaatsen van een nieuwe dakkapel. Ook heb je vaak geen vergunning nodig om te renoveren waar dit bij een nieuwe dakkapel soms wel het geval is. Dat scheelt je al gauw € 200 tot € 600.

Ga voor kwaliteit met dakkapel keurmerken

Wij raden je aan om je eens te verdiepen in de aanwezige keurmerken. Wij hebben de belangrijkste keurmerken voor je onder elkaar gezet, zowel voor de dakkapellen specialist als voor het materiaal. Bekijk de keurmerken hieronder.

Voor de specialist
 • KOMO: Komo waarborgt de kwaliteit van producten en diensten in de Nederlandse bouw. Door een dakkapel specialist in te huren die over het KOMO keurmerk beschikt te kiezen weet je zeker dat de kwaliteit betrouwbaar en goed is.
 • BouwGarant: Het grootste keurmerk in de bouw. Een bedrijf dat zich aansluit bij BouwGarant wordt regelmatig getest en moet voldoen aan strenge eisen op gebied van vakmanschap, kwaliteit, betrouwbaarheid en service.
Hout
 • FSC: Hout met het FSC-keurmerk is een milieuvriendelijke keuze geweest. FSC geeft aan dat dit materiaal afkomstig is uit en verantwoord bos.
Metaal en aluminium
 • VMRG: Wanneer je dakkapel metaal en aluminium onderdelen bevat kan de specialist aangesloten zijn bij VMRG (Vereniging Ramen en Gevelbranche). Een bedrijf met het VMRG keurmerk verzekert je van kwaliteit, betrouwbaarheid en deskundigheid.

Interessante dakkapel bespaartips

Het toekomstige succes van jouw dakkapel is voor een groot deel te danken aan de ervaring van de specialist. Met de volgende tips bespaar je nog eens extra:

Kies voor een lokaal bedrijf

Ga op zoek naar een dakkapel specialist bij jou in de buurt. Hierdoor bespaar je op voorrijkosten, deze lopen namelijk op vanaf het moment dat de specialist zijn verblijfplaats verlaat. Bovendien is een specialist die vlakbij is bijzonder flexibel.

Laat alles in een keer doen

Zijn jouw dakkapellen toe aan vervanging of renovatie? Laat dit dan tegelijk doen, vaak zit er dan een leuke korting bij en bovendien bespaar je wederom op voorrijkosten.

Kwantumkorting

Ken je toevallig nog meer geïnteresseerden? Overleg dan eens met hen of de klus eventueel tegelijkertijd uitgevoerd kan worden. Als een specialist meerdere projecten tegelijk kan uitvoeren, dan krijg je hier vaak kwantumkorting voor.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden