Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel

Dakkapel

Je woning wordt aantrekkelijker met een dakkapel. Maar wat zijn de precieze voordelen van dakkapellen?

Of je nu overweegt om meer natuurlijk licht in je zolder te brengen, extra ruimte wilt creëren, of simpelweg de waarde van je huis wilt verhogen; een dakkapel kan de ideale oplossing zijn. Van hout tot kunststof, met een schuin of plat dak: vind hier alle mogelijkheden met bijbehorende prijsindicaties.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbreiding van de zolderruimte ontworpen om de leefruimte binnen te vergroten. Dit betekent dat je niet alleen meer ruimte krijgt, maar ook dat je ruimtes zoals je zolder kunt transformeren in een volwaardige kamer. Daarnaast brengen dakkapellen meer natuurlijk licht in huis dankzij de extra ramen die ze bieden.

Dus, of je nu droomt van een nieuwe studeerkamer, een extra slaapkamer, of gewoon een plek waar je kunt genieten van wat zonlicht en een prachtig uitzicht. Een dakkapel kan die droom werkelijkheid maken.

Dakkapellen specialist

Welke soorten dakkapellen zijn er?

Wanneer je overweegt een dakkapel aan je woning toe te voegen, kom je al snel tot de ontdekking dat er verschillende soorten en stijlen beschikbaar zijn. Deze variëren niet alleen in uiterlijk, maar ook in functionaliteit, materiaal en bouwwijze. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende soorten dakkapellen die er zijn.

1. Plat versus schuin dak

We zoomen even in op de verschillende eigenschappen en voordelen van beide verschillende daken.

Dakkapel met schuin dak

Een schuin dak draagt verschillende voordelen met zich mee.

 • Amper onderhoud nodig: Doordat regenwater vanzelf het dak af stroomt en tegelijk troep zoals bladeren en takken meeneemt, heeft dit type dak minder onderhoud nodig.
 • Lange levensduur: De levensduur is langer dan een dakkapel met plat dak. Afgezien van het feit dat het dak minder wordt blootgesteld aan water en vuil gaat de dakbedekking ook langer mee. Dakpannen, vaak de beste dakbedekking, gaan extreem lang mee. Soms tot wel 80 jaar.
 • Vloeiende overgang met het dak van je huis: Het uiterlijk van je dakkapel kan een reden zijn om voor een schuin dak te kiezen.

Dakkapel met plat dak

Een dakkapel met plat dak is populair omdat deze vrijwel op alle soorten huizen past. De meeste mensen kiezen voor een plat dak. De voordelen zijn:

 • Voordelig: De prijs met plat dak ligt lager. De constructie van je dak hoeft namelijk minder veranderd te worden. Dit scheelt een hoop moeite en daarmee kosten.
 • Eenvoudig te plaatsen: Een plat dak is vrij standaard en vereist daardoor weinig aanpassingen. Hierdoor is het eenvoudig te plaatsen. Bij een prefab dakkapel gebeurt plaatsing binnen een dag.
 • Vergunningsvrij: Eén van deze voorwaarden om zonder vergunning te mogen laten bouwen is dakkapel met een plat dak.

2. Bouwwijze: Prefab versus Op Maat gemaakte dakkapel

Deze verschillende manieren van plaatsing hebben beiden hun voor- en nadelen. Laat je het ter plekke in elkaar zetten? Of kies je voor een prefab die kant-en-klaar op het dak wordt gehesen? Ontdek hier welke bij jouw situatie past.

Prefab dakkapel: De onderdelen van dit een prefab dakkapel worden in de fabriek gemaakt en vaak ook al in elkaar gezet in de fabriek. Het grote voordeel hiervan is de snelheid van plaatsing. Eenmaal op locatie kan een prefab vaak binnen één dag op je dak worden geïnstalleerd. Dit minimaliseert de overlast en versnelt het hele bouwproces.

Op Maat Gemaakte Dakkapel: Dit type wordt ter plekke op je dak gebouwd. Ook als de woning niet meer kaarsrecht staat kan een traditionele plaatsing de beste keuze vormen. De stukken kunnen dan nauwkeurig op het dak gezet worden. Het biedt meer flexibiliteit en kan een optimale pasvorm garanderen.

EigenschappenPrefab dakkapelTraditioneel dakkapel
Kosten-Kunststof dakkapel: vanaf € 6.500
-Polyester dakkapel: vanaf € 7.000
-Houten dakkapel: vanaf € 8.000
-Kunststof dakkapel: vanaf € 7.000
-Houten dakkapel: vanaf € 8.500
-Polyester dakkapel: n.v.t.
Tijdsduur plaatsingIn 1 dag geplaatstPlaatsing duurt meerdere dagen
Geschikt voor Daken met een hellingshoek van minder dan 25 graden zijn niet geschikt. Elk dak is geschikt aangezien dit dakkapel wordt aangepast aan je dak.
Beschikbaar in-Houten dakkapel
-Kunststof dakkapel
-Polyester dakkapel
-Houten dakkapel
-Kunststof dakkapel

3. Soorten materialen: Houten, kunststof of polyester dakkapel?

Het materiaal dat je kiest, beïnvloedt niet alleen de uitstraling , maar ook de levensduur, het onderhoud en de isolatiewaarde. Om je te helpen de juiste keuze te maken, hebben we de drie populairste materialen voor dakkapellen voor je vergeleken: hout, kunststof en polyester.

Soort dakkapelKunststof dakkapelPolyester dakkapelHouten dakkapel
Gem. kosten
prefab
€ 6.500 - € 9.400€ 7.000 - € 9.900€ 8.500 - € 11.800
Gem. kosten traditioneel€ 7.000 - € 9.900N.v.t.€ 9.000 - € 12.300

De voordelige keuze: Kunststof

Laten we een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen: kunststof is niet per se een goedkoop en lelijk materiaal. Sterker nog, moderne kunststof dakkapellen kunnen qua uiterlijk concurreren met houten varianten. Ze bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, zijn duurzaam en vereisen minimaal onderhoud.

De voordelen – kunststof dakkapel:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Weerbestendig en duurzaam.
 • Brandwerend en isolerend.
 • Minimaal onderhoud vereist

De kwalitatieve keuze: Polyester

Polyester staat bekend om zijn robuustheid en uitstekende isolerende eigenschappen. Deze dakkapellen worden in de fabriek geproduceerd en zijn daardoor lekkagevrij. Het is een investering die zich op de lange termijn zeker terugbetaalt.

De voordelen – polyester dakkapel:

 • Duurzaam en kan tot wel 80 jaar meegaan.
 • Uitstekende isolerende eigenschappen.
 • Brandwerend en bestand tegen extreme weersomstandigheden.
 • Lichtgewicht, wat resulteert in minder dakbelasting.

De natuurlijke keuze: Hout

Voor wie houdt van een klassieke en natuurlijke uitstraling is hout de perfecte keuze. Het is een tijdloos materiaal dat, mits goed onderhouden, jarenlang mee kan gaan. En een groot voordeel: eventuele beschadigingen zijn eenvoudig bij te werken.

De voordelen – houten dakkapel:

 • Een klassieke en natuurlijke uitstraling;
 • Kan op maat gemaakt worden en aangepast worden door eigen inbreng;
 • Hout is eenvoudig en in vele kleuren te schilderen;
 • Eventuele beschadigingen zijn eenvoudig bij te werken;
 • Hout is milieuvriendelijk indien het het FSC-keurmerk heeft.

Een stijlvolle en duurzame keuze: Zinken dakkapel

Buiten de traditionele materialen voor dakkapellen zoals hout en kunststof, heb je ook nog zink. Zink, met zijn grijze metaalachtige glans, voegt een moderne touch toe aan elke woning en heeft een reeks voordelen die het overwegen waard zijn.

De voordelen – zinken dakkapel:

 • Duurzaamheid: Zink is een robuust materiaal dat tientallen jaren kan meegaan.
 • Modern design: De strakke en industriële uitstraling van zink kan ook traditionele huizen een modern tintje geven.
 • Onderhoudsvriendelijk: Een van de grootste voordelen van zink is het minimale onderhoud. 

Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke voordelen. Bij het kiezen van het juiste materiaal voor je dakkapel is het belangrijk om te kijken naar de lange termijn. Onze dakkapel specialisten staan voor je klaar om je te adviseren daarin.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

viertal dakkappellen wit

Wat kost een dakkapel?

Overweeg je een dakkapel te plaatsen? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de kosten die hierbij komen kijken. 

De prijs van een dakkapel is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan: de afmetingen, het gekozen materiaal, de afwerking en eventuele extra opties. Een uitgebreid overzicht vind je op onze prijsgids pagina. Maar een voorbeeld: Dakkapel kosten beginnen bij € 6.500. Hiervoor heb je een kunststof dakkapel van 2,5 meter breed. 

Materialen spelen een cruciale rol in de kostenbepaling. Elk met hun eigen prijskaartje en unieke voordelen. Ondanks de initiële investering, een dakkapel zich op termijn kan terugverdienen. 

Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op voor een gedetailleerde offerte. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken en hopelijk snel genieten van je gloednieuwe dakkapel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De voordelen van een dakkapel

Met een dakkapel geef je jouw woning een wooncomfort boost. Hier zijn enkele van de cruciale voordelen die het met zich mee kan brengen:

 1. Meer licht: Extra natuurlijk licht in je woning, waardoor ruimtes levendiger worden. 
 2. Extra ruimte: Een dakkapel kan die onbenutte zolder transformeren in een nuttige en comfortabele leefruimte.
 3. Waardeverhoging van het huis: Een dakkapel toe te voegen, is een aantrekkelijke factor voor potentiële kopers.
 4. Energiezuinigheid: Dankzij de moderne isolatiemethoden en materialen die worden gebruikt, kan je woning energiezuiniger worden. Goed geïsoleerde dakkapellen kunnen warmteverlies verminderen, wat leidt tot lagere stookkosten.
 5. Moderne upgrade: Een dakkapel kan ook een esthetische upgrade zijn voor je woning. Het biedt een modernere uitstraling en kan, afhankelijk van het ontwerp, een uniek karakter geven aan je huis.

Heb je een vergunning nodig ?

Niet altijd. Als je vergunningsvrij wilt bouwen dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen:

 • Je huis moet constant bewoond zijn.
 • Je dakkapel bevindt zich niet aan de voorkant of zijkant van je huis. De gemeente ziet alles wat grenst aan openbaar gebied als een grote invloed op de directe omgeving. En dan is een vergunning verplicht. Wanneer je dakkapel zich aan de achterkant van je huis bevindt heeft deze logischerwijs minder invloed op de directe omgeving.
 • Je dakkapel heeft geen schuin dak. In plaats daarvan beschikt het over een plat dak met ondoorzichtige zijkanten.
 • Houd je aan de voorschriften voor de afmetingen en plaatsing van de dakkapel.

Maximale maten voor een vergunningsvrije dakkapel:

 • Hoogte dakkapel: maximaal 1,75 m
 • Onderkant: plaatsing tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
 • Bovenkant: plaatsing minimaal 0,5 m onder de daknok
 • Zijkanten: plaatsing minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
 • Zijkanten bij rijtjeshuis: plaatsing minimaal 0,5 m van woningscheidende muur

Vergunningcheck

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kan het zijn dat je voor je dakkapel een vergunning nodig hebt. De kosten voor een bouwvergunning bedragen gemiddeld 2% tot 5% van de totale kosten, met een minimum van € 150. De exacte kosten verschillen per gemeente.

Twijfel jij of je een omgevingsvergunning aan moet vragen? Met de vergunningcheck van het “Omgevingsloket” controleer je binnen enkele minuten of jij een vergunning nodig hebt.

dakkapel wit zijkant in de stijgers

Laat je oude dakkapel renoveren

In plaats van een nieuwe dakkapel aan te schaffen kun je er ook voor kiezen om oude onderdelen te laten opknappen. Als slechts één of een paar onderdelen aan vervanging toe zijn, dan is een dakkapel renovatie aantrekkelijk, ook financieel gezien. Kijk voor de gemiddelde kosten van een renovatie hieronder.

ProjectGemiddelde kosten
(inclusief arbeid en btw)
Per
Vervangen boeiboorden€ 900Totaal
Vervangen dakbedekking dakkapel€ 50 - € 100per m2
Vervangen loodslabben€ 650totaal
Schilderen/behandelen dakkapel€ 400 - € 930totaal

Profiteer van de ervaring van een vakspecialist en vraag hen bij twijfel om advies. Is renoveren in jouw situatie verstandig? Renoveren bestaat normaliter uit een of meerdere van de volgende werkzaamheden:

 • Het vervangen van je kozijnen
 • Het plaatsen van isolerend glas
 • Het vervangen van zijwangen en boeiboorden
 • Het vernieuwen van dakbedekking
 • Het isoleren van het dak en de zijwangen
 • Het afwerken van de dakkapel met loodslabben

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Ga voor kwaliteit met dakkapel keurmerken

Wij raden je aan om je eens te verdiepen in keurmerken rondom dakkapellen en vakspecialisten. Wij hebben een aantal belangrijke keurmerken voor je onder elkaar gezet, zowel voor de dakkapellen specialist als voor het materiaal.

 • KOMO: KOMO waarborgt de kwaliteit van producten en diensten in de Nederlandse bouw. Door een dakkapel specialist in te huren die over het KOMO keurmerk beschikt, weet je zeker dat de kwaliteit betrouwbaar en goed is.
 • BouwGarant: Het grootste keurmerk in de bouw. Een bedrijf dat zich aansluit bij BouwGarant wordt regelmatig getest en moet voldoen aan strenge eisen op gebied van vakmanschap, kwaliteit, betrouwbaarheid en service.
 • FSC: Hout met het FSC-keurmerk is een milieuvriendelijke keuze geweest. FSC geeft aan dat dit materiaal duurzaam is en afkomstig is uit verantwoord bos

Tips bij het kopen van een dakkapel

Het kiezen van de perfecte dakkapel voor jouw huis kan een uitdaging zijn. Om daarbij te helpen zijn enkele cruciale tips om in gedachten te houden bij het kopen van dakkapellen

1. Kies voor een lokaal bedrijf

Het kiezen van een lokaal dakkapelbedrijf kan je niet alleen geld besparen, maar ook veel gemak bieden. Je bespaart op voorrijkosten die kunnen oplopen zodra de vakspecialist zijn huis verlaat. Bovendien, als er ooit een probleem is, weet je dat de vakspecialist vlakbij is en snel kan reageren.

2. Check recensies

Zeker weten dat je een goede vakspecialist in de arm neemt? Recensies helpen je vaak een eind op weg. Dit kan in de vorm van mond-tot-mond, maar ook door online op zoek te gaan. Onderzoek bijvoorbeeld wat eerdere klanten gezegd hebben over het nakomen van afspraken, de geleverde kwaliteit en algehele ervaring met het specifieke bedrijf.

3. Kwantumkorting

Hebben jouw buren ook behoefte aan meer ruimte op zolder? Overleg dan eens met hen of het project eventueel tegelijkertijd uitgevoerd kan worden. Dit kan in de vorm van een dubbele dakkapel over beide daken heen, of twee aparte dakkapellen die tegelijkertijd geplaatst worden. Als een vakspecialist meerdere projecten tegelijk kan uitvoeren, kan jullie dit in de totale kosten schelen.

4. Vraag naar de Installatietijd

Hoewel je misschien enthousiast bent om je nieuwe dakkapel zo snel mogelijk te hebben, is het goed om te weten hoe lang de installatie zal duren. Sommige bedrijven kunnen een snellere installatie bieden dan anderen. Door dit vooraf te weten, kun je beter plannen en eventuele overlast minimaliseren. Het is ook een goed moment om te vragen of er extra kosten zijn verbonden aan een snellere installatie.

5. Vergelijk Offertes

Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het een slim idee om offertes van verschillende aanbieders te vergelijken. Dit geeft je niet alleen een goed beeld van de gemiddelde kosten en wat je kunt verwachten, maar je kunt ook beter inschatten welke aanbieder de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Vergeet niet om bij het vergelijken van offertes ook te letten op garantievoorwaarden en inbegrepen diensten.

Door rekening te houden met deze tips, kun je een meer geïnformeerde keuze maken die past bij jouw behoeften en de behoeften van je huis. Het is altijd het beste om zoveel mogelijk onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt.

Afsluitende Gedachten

Dakkapellen zijn zonder twijfel een van de meest waardevolle toevoegingen die je aan je woning kunt maken. Ze bieden niet alleen meer ruimte en licht, maar kunnen ook aanzienlijk bijdragen aan de waarde en esthetiek van je huis. Of je nu op zoek bent naar een traditionele houten dakkapel of een moderne variant, het belangrijkste is om een keuze te maken die past bij jouw behoeften en de stijl van je huis.

Overweeg je een dakkapel voor je woning? Onze deskundige aannemers staan klaar om je te begeleiden bij elke stap, van ontwerp tot installatie. Neem vandaag nog contact met ons op en vraag vrijblijvend de dakkapel offerte aan!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Hoe lang gaat een dakkapel gemiddeld mee?

Met goed onderhoud en regelmatige inspecties kunnen dakkapellen vele jaren meegaan. De levensduur kan variëren afhankelijk van het materiaal. Een houten dakkapel kan bijvoorbeeld tussen de 15 en 25 jaar meegaan, terwijl dakkapellen van kunststof of aluminium een levensduur kunnen hebben van 25 jaar of langer. Regelmatige controles en onderhoud kunnen helpen om de levensduur van je dakkapel te verlengen en ervoor te zorgen dat hij er altijd op zijn best uitziet.

Hoe lang duurt het om een dakkapel te plaatsen?

Gemiddeld kan een prefab dakkapel binnen één dag geplaatst worden. Echter, als je kiest voor een op maat gemaakte dakkapel, kan dit enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. De tijd die nodig is om een dakkapel te plaatsen hangt ook af van verschillende factoren, zoals de grootte van de dakkapel, het gekozen materiaal en de specifieke omstandigheden van je dak. Het is altijd goed om dit van tevoren te bespreken met de aannemer zodat je weet wat je kunt verwachten.

Heb je nog meer vragen of ben je klaar om aan je dakkapel project te beginnen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze experts bij homedeal staan voor je klaar!