Vergelijk zonnepanelen offertes
Vind dé zonnepanelen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een bekend gezicht in het Nederlandse straatbeeld. Het laten plaatsen ervan is namelijk een investering met vele voordelen. Wil jij ook overstappen op zonnepanelen, maar zit je nog met enkele vragen? Lees hier informatie over de kosten van zonnepanelen, de diverse mogelijkheden, het rendement en krijg handig zonnepanelen advies om de juiste keuze te maken.

Wat kosten zonnepanelen?

We trappen af met het antwoord op de belangrijkste vraag: wat kosten zonnepanelen? De hoogte van de investering hangt onder andere af van jouw energieverbruik, de omvormer die je kiest en het vermogen per zonnepaneel. Onderstaande tabel bevat een indicatie van de gemiddelde zonnepanelen prijs per huishouden die zonnepanelen hebben met een vermogen van 370 Wp. Ook de gemiddelde jaarlijkse besparing vind je in de tabel.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. omvormer)Gemiddelde jaarlijkse besparing**
1 persoon2.000 kWh7€ 4.800€ 890
2 personen3.000 kWh10€ 6.500€ 1.260
3 personen3.500 kWh11€ 7.000€ 1.390
4 personen4.000 kWh13€ 8.000€ 1.640
5 of meer4.500 kWh14€ 8.500€ 1.770

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2023.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2023.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zonnepanelen

Waarom is zonnepanelen kopen interessant?

Zonnepanelen worden ook wel pv-panelen genoemd. PV is de afkorting van de termen ‘photo’ (licht) en ‘voltaic’ (elektriciteit). Energie opgewekt met behulp van zonlicht dus. Vele huishoudens zijn je voorgegaan in het aanschaffen van zonnepanelen. Waarom eigenlijk? Zonnepanelen hebben interessante voordelen. Niet alleen op financieel gebied, maar bijvoorbeeld ook voor het milieu. We zetten de grootste voordelen op een rijtje.

Lagere kosten, meer besparen

Zonnepanelen kopen is even een investering, maar met een terugverdientijd van 5 tot 8 jaar heb je die er zo weer uit. Niet alleen bespaar je met panelen op je maandelijkse energiekosten, pv-panelen gaan zeker 25 jaar mee. Zo heb je na de terugverdientijd nog jaren voordeel van zonne-energie.

Grotere mate van onafhankelijkheid

Door zelf je energie op te wekken ben je veel minder afhankelijk van energiemaatschappijen en stijgende energieprijzen. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om met een thuisbatterij volledig onafhankelijk te zijn. Houd er wel rekening mee dat de prijs van een thuisaccu relatief hoog ligt.

Duurzaam en milieubewust

Naast het financiële voordeel zijn zonnepanelen ook nog eens een duurzame oplossing. Je draagt bij aan de verduurzaming van woningen. Zonnepanelen verlagen de CO2-uitstoot van jouw woning en zorgen voor een beter energielabel. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Hogere woningwaarde

Zoals net gezegd maakt een zonnepaneleninstallatie jouw woning duurzamer. Door dit betere energielabel stijgt de waarde van jouw woning, mocht je die in de toekomst willen verkopen.

Onderhoudsarm

Over het algemeen stelt zonnepanelen onderhoud niet zoveel voor. Aan te raden is je pv-panelen jaarlijks schoon te laten maken door een zonnepanelen reinigingsbedrijf omdat dit helpt met het rendement. Gemiddeld ligt de prijs voor het schoonmaken tussen de € 5 en € 10 per paneel. Het meeste vuil spoelt bij regen echter gewoon weg.

Als je niet de mogelijkheid hebt om zonnepanelen te kopen is het nog steeds mogelijk om van de voordelen van zonnepanelen te profiteren. Je kunt zonnepanelen namelijk ook leasen of huren.

Zijn zonnepanelen in Nederland rendabel?

Ja! Meer zonuren zorgt voor een hogere opbrengst, maar daar zitten wat haken en ogen aan.

Zo mag een pv-paneel bijvoorbeeld niet te heet worden. Dit verslechtert de prestaties van het paneel namelijk.

Zonnepanelen zijn nu dusdanig doorontwikkeld dat ze ook bij (deels) bewolkt weer goed kunnen functioneren. Het zonlicht weerkaatst dan op de wolken en komt zo alsnog bij het paneel terecht. In Nederland wordt zelfs meer dan de helft van alle zonne-energie op deze manier opgewekt.

Houd er wel rekening mee dat de opbrengst van zonnepanelen in de winter minder kan zijn dan in de zomer doordat er dan minder zonuren zijn.

Natuurlijk verschilt de zonnepanelen opbrengst wel iets, afhankelijk van waar in Nederland je woont. Zo heeft de kust bijvoorbeeld meer zonuren dan het oosten.

BTW terugvragen en andere regelingen

Hoewel er geen landelijke zonnepanelen subsidies meer zijn, bestaan wel andere regelingen die kunnen helpen als je panelen aanschaft.

Vraag de btw terug als je deze in 2022 hebt gekocht

Tot 1 januari 2023 betaalde je 21% btw over je zonne-installatie en kon je deze btw achteraf terugvragen. Inmiddels is het btw tarief verlaagd naar 0% waardoor je bij aankoop van de zonnepanelen al gelijk profiteert van dit lage tarief.

Val jij onder de groep die zonnepanelen in 2022 heeft gekocht? De btw die je over je installatie hebt betaald, kun je dan bij de Belastingdienst terugvragen.

Doe dit binnen 6 maanden na het jaar waarin de zonnepanelen geplaatst zijn. Ben je particulier? Dan doorloop je onderstaande stappen. Ben je al ondernemer? Ook dan heeft de Belastingdienst uitgelegd hoe je de btw van de zonnepanelen terug kunt krijgen via jouw normale btw-aangifte.

Btw terugvragen als particulier:

  • Meld je aan als ondernemer met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Hierop kun je o.a. aangeven of je mee wilt doen met de Kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee vraag je om vrijstelling van de btw zonder elk kwartaal btw-aangifte te moeten doen.
  • Geef je rekeningnummer door en bevestig je profiel. Dit doe je zodra je van de Belastingdienst jouw btw-nummer en bevestiging hebt ontvangen. Je ontvangt dan ook de inloggegevens voor online aangifte.
  • Vul je btw-aangifte in.

Op de website van de Belastingdienst vind je daarna alle informatie rondom de voorwaarden, evenals wat te doen in diverse situaties. Als je gaat verhuizen na het aanschaffen van zonnepanelen, bijvoorbeeld.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling streep je stroom die je aan het elektriciteitsnet levert weg tegen de stroom die je van het net afneemt. In andere woorden: wekken jouw zonnepanelen te veel stroom op, dan verkoop je de extra stroom aan het net. Op het moment dat je meer stroom nodig hebt dan jouw zonnepanelen kunnen leveren, dan haal je de benodigde stroom voor dezelfde prijs weer bij het elektriciteitsnet.

Lever je jaarlijks meer stroom dan je afneemt? Dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 in stappen afgebouwd, waarbij je jaarlijks minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 vervalt de regeling en krijg je voor elke kWh stroom die je levert dezelfde vergoeding.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De keuze in zonnepanelen is de laatste jaren flink uitgebreid. De meest voorkomende types op Nederlandse daken zijn de monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Deze twee hebben zich bewezen qua betrouwbaarheid en efficiëntie. Maar er zijn ook andere soorten die hun opmars maken. Neem bijvoorbeeld de dunne film zonnepanelen en hybride zonnepanelen, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 - € 400 per paneel€ 150 - € 300 per paneel€ 100 - € 220 per paneel€ 8.000 - € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Voor degenen die verder willen kijken dan de traditionele panelen, zijn er spannende innovaties beschikbaar. Denk hierbij aan de geïntegreerde zonnepanelen die naadloos kunnen integreren met de bouwstructuur. Maar er zijn ook panelen zoals glas glas zonnepanelen, pvt panelen en esthetische opties zoals zwarte zonnepanelen, rode zonnepanelen en zonnepanelen dakpannen.

Naast reguliere zonnepanelen zijn er ook nog andere oplossingen mogelijk om te kunnen profiteren van zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan wendbare zonnepanelen met stekker, geïntegreerde zonnepanelen of andere varianten zoals zonnedakpannen. Het combineren van dakpannen en zonnepanelen is bijvoorbeeld ideaal als je zonnepanelen niet mooi vindt.

Het is daarnaast ook mogelijk om de kleur te laten matchen met jouw dakbedekking. Kies dan bijvoorbeeld voor zwarte zonnepanelen bij een bitumen dak of rode zonnepanelen bij rode dakpannen.

Er zijn zelfs zonnepanelen ontworpen voor specifieke behoeften. Wil je flexibiliteit? Overweeg dan de zonnepanelen met stekker. Zoek je naar zonnepanelen die zo min mogelijk opvallen? Dan zijn transparante zonnepanelen mogelijk iets voor jou. Andere opvallende typen zijn bifacial zonnepanelen en kleine zonnepanelen, elk bedoeld voor specifieke toepassingen en wensen.

Omvormer voor zonnepanelen

Naast de keuze voor het type zonnepaneel is er nog een essentieel onderdeel dat aandacht verdient: de omvormer. Dit apparaat zorgt ervoor dat de opgewekte stroom uit je zonnepanelen omgezet wordt naar bruikbare stroom voor in je woning. De prijs van de omvormer ligt gemiddeld gezien tussen de € 800 en € 1.400.

Er zijn verschillende soorten omvormers die je kunt overwegen. De traditionele omvormer is de meest voorkomende keuze. Maar voor systemen die meer modulair zijn, of voor daken met schaduwpartijen, kan een micro omvormer een ideale oplossing zijn. Deze worden per paneel geïnstalleerd, waardoor elk paneel onafhankelijk kan functioneren. Daarnaast is er de hybride omvormer, die zowel met het stroomnet als met een thuisaccu kan samenwerken.

Waar let je op bij zonnepanelen plaatsen?

Voordat je zonnepanelen kan laten plaatsen wil je natuurlijk weten of je dak geschikt is. Met de zonnepanelen dakcheck kun je dit eenvoudig online bekijken en zie je gelijk wat het verwachte rendement is.

Bij het zonnepanelen plaatsen, heb je de keuze om de zonnepanelen zelf te installeren of het over te laten aan een vakspecialist. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Bij het inschakelen van een vakspecialist kun je erop vertrouwen dat deze met diverse factoren rekening houdt om een zo hoog mogelijk rendement te creëren voor jouw pv-panelen installatie. Zij beschikken over de juiste kennis, ervaring en tools om de panelen optimaal te positioneren en aan te sluiten.

De stand van het dak en de hellingshoek

De werking van zonnepanelen wordt in grote mate bepaald door hun plaatsing. In een ideale situatie leg je zonnepanelen als volgt:

  • Richting het zuiden;
  • Vol in de zon;
  • Hellingshoek van ongeveer 35% graden.

Dit betekent niet dat een legplan dat hier niet aan voldoet niet rendabel is. Een dak op het oosten of westen levert ook een prima stroomopbrengst op. Ga voor de helling uit van een hoek tussen de 20 en 50 procent om te zorgen dat de zon goed opgevangen kan worden. Op een plat dak kan de vakspecialist dit helemaal gemakkelijk instellen.

Ook als je zonnepanelen op een dakkapel, garage of zelfs . Als je zonnepanelen op een dakkapel, garage of zelfs zonnepanelen in de tuin wilt laten plaatsen, kan een vakspecialist je helpen met het juiste legplan.

Schaduwvorming

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Zonnepanelen die (deels) in de schaduw liggen, presteren minder. Zeker bij een installatie met een string omvormer, waarbij een slecht presterend zonnepaneel de volledige installatie beïnvloedt. Schaduw van bijvoorbeeld gebouwen, hoge bomen of een eventuele schoorsteen op jouw zonnepanelen wil je daarom zo veel mogelijk voorkomen.

Overige invloeden

Een vakspecialist zal ook de afmetingen van de zonnepanelen evalueren en ervoor zorgen dat ze niet te dicht bij de rand van het dak liggen vanwege windvlagen. Ze worden iets boven het dak geplaatst, waardoor er luchtcirculatie onder de panelen mogelijk is. Oververhitte zonnepanelen zijn namelijk minder efficiënt. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je energiebehoefte en de beschikbare ruimte.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn allerlei pv-panelen te koop van verschillende fabrikanten. Wat is het verschil tussen goedkopere zonnepanelen van Ikea en dure zonnepanelen? Anders gezegd: wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn verschillende betrouwbare partijen die verschillende zonnepanelen hebben getest. Ons advies is om deze websites met zonnepanelen testen door te lezen.

De Consumentenbond voert bijvoorbeeld onafhankelijke testen uit die onder andere kijken naar de kwaliteit van zonnepanelen. Ken je mensen die zonnepanelen op hun dak hebben? Vraag hen naar hun ervaringen met de zonnepanelen die zij gekozen hebben.

Je kunt pv-panelen daarnaast controleren op zaken als rendement, keurmerken, garantietermijn en vermogen.

Zonnepanelen kosten

Advies bij zonnepanelen kopen

Is het moment aangebroken dat je zonnepanelen gaat kopen, houd dan dit zonnepanelen advies in gedachten.

Vergelijk offertes van vakspecialisten

Het installeren, aansluiten van zonnepanelen en het aarden van het montagesysteem is een complex project waar expertise voor nodig is. Schakel daarom altijd een ervaren zonnepanelen installateur in voor jouw project. Daarnaast kun je ook bij een vakspecialist terecht voor zonnepanelen advies.

Het vergelijken van zonnepanelen offertes kan je helpen wanneer je zoekt naar een goede vakspecialist. Kijk niet alleen naar de totaalprijs, maar ook welke werkzaamheden zijn inbegrepen, met welke materialen de vakspecialist werkt, de levertijd van de zonnepanelen en welke voorwaarden en garanties gelden.

Let op keurmerken

Keurmerken geven een indicatie van de kwaliteit die een vakspecialist levert. Controleer daarom of een vakspecialist is getest en een keurmerk draagt. Denk bijvoorbeeld aan Zonnekeur of InstallQ.

Let op garantie

Hoe zit het met de garantie op je zonnepanelen? Op welke onderdelen heb je garantie? Wat is de garantieperiode? Zorg dat je altijd op de hoogte bent van garanties op het geleverde werk en de materialen, mocht er in de toekomst onverhoopt iets mis gaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om een aanvullende zonnepanelen verzekering af te sluiten als je zeker wilt zijn dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Zonnepanelen aanmelden

Wil je extra energie kunnen terugleveren aan het net en hiervoor een terugleververgoeding voor ontvangen? Dan moet je jouw zonnepanelen aanmelden. Dit doe je op de website van Energieleveren. Zo kunnen netbeheerders blijven zorgen voor een stabiel elektriciteitsnetwerk door te bepalen wanneer het netwerk uitgebreid moet worden. Ook ontvang jij zo de juiste vergoeding per kWh en kunnen monteurs hun werk bij jou uitvoeren met de juiste veiligheidsmaatregelen.

Overweeg nog andere duurzame oplossingen

Naast zonnepanelen zijn er ook andere duurzame opties die je kunt overwegen voor jouw huis. Bij het streven naar een groener huishouden zijn de volgende opties zeker het overwegen waard:

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonlicht om water te verwarmen, waardoor je kunt besparen op je gasrekening. Hierbij spelen zonnecollectoren een cruciale rol; zij vangen het zonlicht op en zetten dit om in warmte voor de boiler.

Zonneboiler combi

De zonneboiler combi gaat nog een stap verder. Naast het verwarmen van tapwater, kan deze ook je huis verwarmen. Hiermee benut je de zonne-energie optimaal, zelfs op dagen dat je minder elektriciteit nodig hebt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden