Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen

Zonnepanelen

De energiekosten blijven stijgen, terwijl de zonnepanelen prijzen dalen. Is dit hét moment om echt over te stappen op zonne-energie? Je interesse in zonnepanelen is al gewekt, maar waarschijnlijk heb je nog enkele belangrijke vragen. Lees hier informatie over de kosten van zonnepanelen, de soorten zonnepanelen, het rendement en vind handige tips om een keuze te maken.

4 misverstanden over zonnepanelen

Ondanks dat steeds meer mensen zonnepanelen laten plaatsen, is het logisch dat je goed nadenkt voordat jij zonnepanelen koopt. Dat heeft vaak te maken met deze 4 veelgehoorde redenen:

 1. Zonnepanelen zijn duur en niet rendabel zonder subsidie.
 2. Zonnepanelen gaan maar 10-15 jaar mee.
 3. Zonnepanelen werken alleen in zonnige landen en niet wanneer het bewolkt is.
 4. Voor zonnepanelen heb je altijd een vergunning nodig.

In dit artikel behandelen we deze 4 misverstanden en leggen we uit waarom ze niet waar zijn.

Zonnepanelen kosten

We trappen af met de zonnepanelen prijzen. Wist je dat de eerste zonnepanelen al in 1955 op de markt waren? Uiteraard waren zonnepanelen in die tijd voor de meeste mensen onbetaalbaar en was de techniek nog niet ver. Dat is tegenwoordig anders. Door de grotere vraag naar zonnepanelen, is de productie van zonnepanelen enorm toegenomen en een hogere productie betekent een lagere prijs. Kortom; zonnepanelen zijn voor steeds meer huishoudens interessant.

Bekijk de gemiddelde zonnepanelen kosten op basis van je gezinssamenstelling (energieverbruik):

HuishoudenAantal zonnepanelenGemiddelde kosten, inclusief installatie.Gemiddelde besparing per jaar
1 persoon11€4.800 - €5.500€500
2 personen16€7.400 - €8.000€750
4 personen22€9.800 - €10.500€1.000
6 personen26€11.600 - €12.600€1.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Btw-teruggave: Het is mogelijk om als particulier je btw terug te vragen over de aanschaf van je zonnepanelen. Hiervoor moet je je als ondernemer inschrijven bij de Belastingdienst.

Waarom zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen hebben interessante financiële, onafhankelijke en milieuvoordelen. We zetten de verschillende zonnepanelen voordelen op een rijtje:

 • Onuitputtelijke energiebron

Je draagt jouw steentje bij aan het voortbestaan van de aarde, doordat je gebruikmaakt van de onuitputtelijke bron van energie: gratis zonlicht. De hoeveelheid zonne-energie die de aarde bereikt in 1 uur, is genoeg om de hele aarde te voorzien van 1 jaar stroom. Zonde om daar geen gebruik van te maken!

 • Je bent minder afhankelijk van de stijgende prijzen van energiemaatschappijen.
 • Je bent minder afhankelijk van de jaarlijks stijgende energiebelasting.  
 • Je bent minder afhankelijk van ‘normale’ energie-opwekkers als de discussie dat de olie opraakt werkelijkheid wordt.
 • Je geniet van lagere maandelijkse energiekosten.
 • Je geniet van een hoger rendement dan dat je geld op een spaarrekening staat.
 • Behoorlijke besparing

Je bent onderdeel van een bijzondere groep mensen. Namelijk de groep die die door gebruik te maken van zonne-energie ervoor zorgt dat jaarlijks ongeveer 75 miljoen olievaten en 35 miljoen tonnen carbondioxide bespaard worden.

 • Minder menselijk leed

Je bent onderdeel van de groep mensen die een steentje bijdraagt aan minder menselijk leed, zoals oorlogen die ontstaan in landen waar olie geproduceerd wordt.

 • CO2-reductie

Je bent onderdeel van de groep mensen die het CO2-gehalte reduceert met de beschikbare middelen die we hebben. Kennisinstituten geven unaniem aan dat we niet meer kunnen wachten op de beste of de goedkoopste oplossing voor het CO2-overschot.

 • Democratische stroom

Je wekt met zonnepanelen op je dak op de meest democratische manier stroom op; de zon is namelijk van ons allemaal.

 • Vaste stroomprijs

Je hebt met je zonnepanelen een vaste stroomprijs voor de komende 25 jaar die lager is dan de kWh prijs van energiebedrijven.

 • Gebruik bewuster

Je bent je meer bewust van je eigen energieverbruik, omdat je op een app ieder moment van de dag kunt zien hoeveel energie jouw zonnepanelen hebben opgeleverd. De energie die wij nu gebruiken komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zelf energie opwekken geeft een geweldig gevoel.

 • Eigen baas

Je bent baas van je eigen elektriciteitsvoorziening. Hiermee maak je je een stuk minder afhankelijk van de grote monopolistische energiemaatschappijen.

 • Trotse eigenaar

Je bent trotse eigenaar van zonnepanelen die doorgaans minimaal 20 tot 25 jaar meegaan en die je binnen 6 tot 10 jaar al terugverdient. Na deze terugverdienperiode generen de zonnepanelen dus pure winst.

 • Waardestijging van je huis

Je bent trotse eigenaar van een huis die in waarde stijgt vanwege zonnepanelen. Als je zelf niet van plan bent 20 jaar in hetzelfde huis te blijven wonen, is een investering in zonnepanelen de moeite waard. Bij de verkoop van een woning is een energielabel verplicht. Een positief energielabel heeft niet alleen invloed op de prijs, maar zorgt er ook voor dat je huis sneller wordt verkocht.

 • Slimme investeerder

Je bent een slimme investeerder. Spaar- en beleggingsrekeningen bieden slechts een beperkt of onzeker rendement. Investeer je in zonnepanelen, dan verdien je gedurende meer dan 25 jaar elk jaar weer aan groene energie.

Een extra zekerheid: het uitgangspunt is dat na 25 jaar de zonnepanelen alsnog 80% van hun oorspronkelijke vermogen opwekken. Deze garantie durven vele zonnepanelen fabrikanten te geven.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen kijk je naar de volgende factoren:

 • De staat van je dak/dakbedekking.
 • De stand van het dak en de hellingshoek tot de zon.
 • De schaduw vanuit omgevingsfactoren.

De staat van je dakbedekking

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je dak en je dakbedekking de zonnepanelen constructie kan dragen. Het is zonde als je zonnepanelen laat plaatsen en een jaar later blijkt dat je dakbedekking vernieuwd moet worden. Een zonnepanelen specialist controleert voor je of je dak stevig genoeg is om zonnepanelen op te plaatsen.

Gemiddeld is de afmeting van een zonnepaneel 1.6 meter lang en 1 meter breed en neemt daarmee gemiddeld 1.6 m2 dakoppervlak in gebruik bij een hellend dak en bij een schuindak kant dit oplopen tot 4 m2. Het gemiddelde gewicht voor een zonnepaneel is 18 tot 23 kg per zonnepaneel.

Hoe zwaar de belasting van het zonnepaneel op het dak is, hangt af van de windbelasting rond je huis. Hoe harder de wind, hoe zwaarder de zonnepanelen op het dak moeten liggen.

De stand van het dak en hellingshoek tot de zon

Wat is de ideale situatie voor het hoogste rendement (vergelijkbaar met een spaarrente van 5%)?

 • Richting het zuiden;
 • Vol in de zon;
 • Hellingshoek van ongeveer 35% graden.

Liggen de zonnepanelen op het oosten of westen? Dan is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 15% lager en op het noorden is dit ongeveer 40%. Bij deze 3 oriëntaties is het rendement vergelijkbaar met een spaarrente van 4%, kortom nog steeds meer dan de moeite waard. Zeker als je kijkt naar het huidige rentepercentage op een spaarrekening.

Daarnaast kunnen andere hellingshoeken op het westen, oosten en noorden voor een hoger rendement zorgen. Bekijk onderstaande tabel voor een idee van de opbrengst van zonnepanelen onder verschillende hoeken en oriëntaties (100 is optimaal rendement):

Richting van de zonnepanelen   Helling   
10°20°36°50°60°70°85°
West90908580757065
Zuidwest959510095908580
Zuid95100100100959080
Zuidoost95959595908580
Oost90908580757065
Noordoost85807060555045
Noord85756050454035
Noordwest85807060555045

Bron: Zonnepanelengids

De schaduw vanuit omgevingsfactoren

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Als je dak een groot deel van de dag in schaduw ligt, kan dit je opbrengst tot wel 20% verlagen. Stel dat je dak de hele middag in de schaduw ligt, dan kan het gunstiger zijn om je zonnepanelen op het oosten te oriënteren om de ochtendzon te gebruiken.

Bekijk je dak op diverse momenten van de dag en houd daarbij rekening met de seizoenen. Zo kan het zijn dat een boom aan het begin van de dag geen schaduw geeft, maar om 15.00 uur het hele dak in de schaduw zet. Of daken van omliggende woningen.

Zonatlas heeft een handige tool, waarmee je op basis van je postcode en huisnummer ziet of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Zonatlas is geen garantie dat je dak geschikt is voor zonnepanelen, zoals je net hebt gelezen spelen er een aantal factoren mee. Zonnepaneel-specialisten helpen je met het bepalen van alle bovenstaande aspecten zodat ze een berekening voor je kunnen maken.

Is je dak echt niet geschikt?

Is je dak echt niet geschikt voor zonnepanelen, bekijk dan de mogelijkheden van andere duurzame technieken, zoals de installatie van een zonneboiler of een warmtepomp.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn 4 soorten zonnepanelen te onderscheiden waarvan polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne zonnepanelen het meeste voorkomen op Nederlandse daken. Bekijk onderstaand vergelijkingsschema om te bepalen welke soorten zonnepanelen het beste bij jouw situatie passen:

 Monokristallijne zonnepanelenPolykirstallijne zonnepanelenAmorf/dunne film zonnepanelenCIGS zonnepanelen
Rendement14-20%12-16%6-10%13-15%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesWeinig verlies
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
KostenOp twee na goedkoopste, +/- € 260 per paneelOp één na goedkoopste, +/- € 220 per paneelGoedkoopste variant, +/- € 120 per paneelDuurste variant, +/ € 120 per paneel
Levensduur+/- 30 jaar+/- 30 jaar+/- 25 jaarNiet bekend
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Materiaal amorf silicum, een zeer dunne laag.Materiaal koper, indium, selenium.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelenMeest gekozen voor boten, caravans, auto’s, rekenmachines etc omdat ook flexibele en kleine varianten mogelijk zijn. Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebNog niet veel toegepast, net ontwikkeld, maar is veelbelovend met een efficiëntie rond de 20%.

En zo zien de 3 meest gekozen soorten zonnepanelen eruit:

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn verschillende zonnepanelen te koop van verschillende fabrikanten. Maar wat is het verschil tussen goedkopere zonnepanelen van Ikea en dure zonnepanelen? Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn verschillende betrouwbare partijen die verschillende zonnepanelen hebben getest. De Consumentenbond zonnepanelen test is zo’n betrouwbare, onafhankelijke test die onder andere kijkt naar de kwaliteit van zonnepanelen. Ken je mensen die zonnepanelen op hun dak hebben? Vraag hen naar hun ervaringen met zonnepanelen. Als je deze mensen niet in je omgeving hebt, kijk dan op het internet of vraag aan een zonnepaneel specialist of hij of zij je in contact kan brengen.

Zijn zonnepanelen in Nederland rendabel?

Zonnepanelen werken natuurlijk op hun best als de zon er zolang mogelijk op schijnt (overigens werken ze weer minder goed bij hele hoge temperaturen). Maar dit wil niet zeggen dat minder zonuren, zonnepanelen minder interessant maken. Duitsland is immers niet voor niets leidend op het gebied van zonne-energie. En trouwens, gemiddeld hebben we in Nederland 1.500 zonuren per jaar, dat is nog helemaal niet zo gek. In landen als Spanje is de opbrengst van zonnepanelen maar 1,5 keer zo hoog als in Nederland.

 • Dit komt onder andere doordat zonnepanelen energie halen uit zonlicht. Wanneer het bewolkt is dringt zonlicht alsnog door; het rendement ligt dan weliswaar iets lager, maar ook op een bewolkte dag haalt je zonnepaneel energie op. Bij licht bewolkt weer daalt het rendement ongeveer 15% en bij zeer bewolkt weer tot ongeveer 55%.
 • Daarnaast zijn energieprijzen in Nederland hoog en de prijzen voor zonnepanelen relatief laag. Ook dit draagt bij aan dat zonnepanelen eerder interessant zijn.
 • Zonnecellen werken minder goed bij hoge temperaturen. Wanneer het te warm is, hebben zonnepanelen moeite met het omzetten van licht in elektriciteit. De ideale temperatuur is 25 graden Celsius.

Kortom, Nederland heeft een prima klimaat om zonne-energie op te wekken door middel van zonnepanelen.  

Salderen in de wintermaanden

In de winter voorzien de zonnepanelen een huishouden niet altijd volledig van energie, terwijl je in de zomer vaak weer meer ophaalt dan je verbruikt. Om zonnepanelen-eigenaren hierin tegemoet te komen, kan het teveel aan opgewekte energie in mindering worden gebracht op de afgenomen energie. Dit noem je salderen. Er is wel een salderingsgrens, deze vind je terug op je energierekening. Je kunt bijvoorbeeld nooit meer salderen dan dat je stroom hebt ontvangen van je stroomleverancier. Meer zonnepanelen nemen dan dat je nodig hebt, is dan ook niet interessant.

Hoeveel  zonnepanelen heb je nodig?

Doe een zonnepanelen check via Zonnepanelen calculator waarin alle berekeningen zitten die komen kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen. Check eenvoudig:

 • Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om jouw jaarlijkse energieverbruik op te wekken, de kosten en wat dan het uiteindelijke rendement van je zonnepanelen is.
 • Hoeveel procent de gemiddelde elektriciteit prijsstijging is tijdens de levensduur van je zonnepanelen.
 • Wat de terugverdientijd is van je zonnepanelen, gemiddeld 6 tot 10 jaar.
 • Hoeveel je gaat betalen voor je energie per kWh en hoeveel procent goedkoper dit is dan je huidige energiekosten per kWh. Kortom: wat is de opbrengst van de zonnepanelen in jouw situatie.
 • Hoeveel spaarrente je zou moeten ontvangen om het rendement van zonnepanelen te evenaren.

Het zelf berekenen van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is natuurlijk een schatting, zodat je een indicatie hebt wat het project je gaat kosten en oplevert. Wanneer de zonnepanelenspecialist langskomst krijg je een uitgebreide analyse volledig toegespitst op jouw situatie. Zij kunnen die schatting veel nauwkeuriger maken dankzij hun jarenlange ervaring.

Zonnepanelen kopen tips

Is het moment aangebroken dat je zonnepanelen gaat kopen, houd dan deze tips in gedachte:

 • Kijk alvast vooruit:

Staat er in de komende jaren gezinsuitbreiding op de planning of gaan juist je kinderen het huis verlaten? Ook dit heeft invloed op het aantal vermogen dat je nodig hebt. Of wil je straks elektrisch gaan rijden? Speel daar alvast op in. Dat bespaart je straks nieuwe installatiekosten.

 • Vergelijk zonnepanelenaanbieders:

Naast het vergelijken van zonnepanelen is het ook heel belangrijk om de zonnepanelen aanbieders te vergelijken. Dit doe je eenvoudig door zonnepanelen offertes aan te vragen. Kies er één waar je vertrouwen in hebt. Garantie verhalen op zonnepanelen afkomstig van leveranciers uit China (waar de meeste zonnepanelen vandaan komen) kan namelijk lastig zijn. Waar je zonnepanelen aanbieders allemaal op kan vergelijken?

 • Let op keurmerken:

Binnen de zonnepanelen branche is Zonnekeur het keurmerk om te garanderen dat jij met kwaliteit te maken hebt.

 • Bekijk of je recht hebt op subsidies:

Er zijn diverse zonnepanelen subsidies die de totale kosten lager kunnen maken. Een handige website waar je kan opzoeken of er in jouw gemeente subsidies worden verstrekt voor zonnepanelen is Energiesubsidiewijzer.nl. Het kan zijn dat er bepaalde eisen worden gevraagd voor een subsidie, deze eisen kan je meenemen in je afweging welke zonnepanelen je gaat kopen.

 • Let op garantie:

Hoe zit het met de garantie op je zonnepanelen? Er zijn verschillende soorten garanties bij zonnepanelen. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de garantie op zonnepanelen.

 • Doe onderzoek naar de leverancier:

Er zijn veel bedrijven die zonnepanelen aanleveren. Zo zijn er ook leveranciers die stunten met de prijs en snel geld willen verdienen, waardoor je geneigd bent ze bij die leverancier te kopen. Maar is dat wel zo verstandig? Vaak scheelt het weinig in de terugverdientijd en is het verstandiger om bij een andere leverancier je zonnepanelen aan te schaffen.

Zonnepanelen plaatsen tips

Een tegenvallend rendement of zonnepanelen die van je dak vliegen tijdens een herfststorm? Dat wil je niet. Daarom is het aan te raden om je zonnepanelen te laten plaatsen door ervaren zonnepanelen installateurs. Profiteer van hun jarenlange ervaring en daarmee van het ultieme dat je uit je zonnepanelen kunt halen. Hier moet je allemaal aan denken bij het plaatsen van zonnepanelen:

 • Check of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen:

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont,  je deel uitmaakt van een beschermd stad- of dorpsgezicht of als je in een appartementencomplex woont met VVE.

 • Locatie:

Wil jij zonnepanelen op een plat dak of op een hellend dak plaatsen? Dat  is wat moeilijker dan op een schuin dak, omdat de zonnepanelen in een bepaalde hellingsgraad geplaatst moeten worden.

 • Zonnepanelen aanmelden:

Zijn de zonnepanelen aangesloten op je elektriciteitsnetwerk, dan is het zaak je zonnepanelen aan te melden. Dit doe je bij je netbeheerder. De netbeheerder zorgt voor een stabiel elektriciteitsnetwerk. Zonnepanelen hebben daar invloed op, dus is het belangrijk deze aan te melden.

 • Btw-teruggave:

Koop je als particulier zonnepanelen? Dan kan je de btw op aanschaf van je zonnepanelen installatie terugvragen bij de Belastingdienst.  

 • Controleer of je opstalverzekering je zonnepanelen dekt:

Omdat zonnepanelen vastzitten aan je huis, worden ze gedekt door de opstalverzekering. Bij veel verzekeringsmaatschappijen worden ze  gedekt, maar het is altijd goed om het te controleren.

 • Huur een ervaren installateur in

Het installeren van zonnepanelen is een complex project waar expertise voor nodig is. Schakel daarom altijd een ervaren zonnepanelen installateur in voor jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

 

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden