Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een bekend gezicht in het Nederlandse straatbeeld. Het laten plaatsen ervan is namelijk een investering met vele voordelen. Wil jij ook overstappen op zonnepanelen, maar zit je nog met enkele vragen? Lees hier informatie over de kosten van zonnepanelen, de diverse mogelijkheden, het rendement en vind handige tips om een keuze te maken.

Wat kosten zonnepanelen?

We trappen af met het antwoord op de belangrijkste vraag: wat kosten zonnepanelen? De hoogte van de investering hangt onder andere af van jouw energieverbruik, de omvormer die je kiest en het vermogen per zonnepaneel. Onderstaande tabel bevat een indicatie van de gemiddelde kosten per huishouden, op basis van zonnepanelen met een vermogen van 370 Wp. Ook de gemiddelde jaarlijkse besparing vind je in de tabel.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. btw en string omvormer)Gemiddelde besparing per jaar**
1 persoon1.800 kWh 6€ 4.200€ 755
2 personen2.810 kWh 9€ 5.800€ 1.132
3 personen3.370 kWh 11€ 6.900€ 1.383
4 personen3.940 kWh 13€ 8.000€ 1.635
5 of meer4.270 kWh 14€ 8.500€ 1.761

* Jaarlijkse verbruikscijfers op basis van Nibud 2022.
** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zonnepanelen

Waarom is zonnepanelen kopen interessant?

Zonnepanelen worden ook wel pv-panelen genoemd. PV is de afkorting van de termen ‘photo’ (licht) en ‘voltaic’ (elektriciteit). Energie opgewekt met behulp van zonlicht dus. Vele huishoudens zijn je voorgegaan in het aanschaffen van zonnepanelen. Waarom eigenlijk? Zonnepanelen hebben interessante voordelen. Niet alleen op financieel gebied, maar bijvoorbeeld ook voor het milieu. We zetten de grootste voordelen op een rijtje.

Lagere kosten, meer besparen

Zonnepanelen kopen is even een investering, maar met een terugverdientijd van 5 tot 8 jaar heb je die er zo weer uit. Niet alleen bespaar je met panelen op je maandelijkse energiekosten, pv-panelen gaan zeker 25 jaar mee. Zo heb je na de terugverdientijd nog jaren voordeel van zonne-energie.

Grotere mate van onafhankelijkheid

Door zelf je energie op te wekken ben je veel minder afhankelijk van energiemaatschappijen en stijgende energieprijzen.

Duurzaam en milieubewust

Naast het financiële voordeel zijn zonnepanelen ook nog eens een duurzame oplossing. Je draagt bij aan de verduurzaming van woningen. Zonnepanelen verlagen de CO2-uitstoot van jouw woning en zorgen voor een beter energielabel. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Hogere woningwaarde

Zoals net gezegd maakt een zonnepaneleninstallatie jouw woning duurzamer. Door dit betere energielabel stijgt de waarde van jouw woning, mocht je die in de toekomst willen verkopen.

Onderhoudsarm

Je hebt weinig omkijken naar je zonnepanelen. Aan te raden is je pv-panelen jaarlijks schoon te laten maken omdat dit helpt met het rendement. Het meeste vuil spoelt bij regen echter gewoon weg.

Zijn zonnepanelen in Nederland rendabel?

Ja! Meer zonuren zorgt voor een hogere opbrengst, maar daar zitten wat haken en ogen aan. Zo mag een pv-paneel bijvoorbeeld niet te heet worden. Dit verslechtert de prestaties van het paneel namelijk. Zonnepanelen zijn nu dusdanig doorontwikkeld dat ze ook bij (deels) bewolkt weer goed kunnen functioneren. Het zonlicht weerkaatst dan op de wolken en komt zo alsnog bij het paneel terecht. In Nederland wordt zelfs meer dan de helft van alle zonne-energie op deze manier opgewekt. Natuurlijk verschilt de zonnepanelen opbrengst wel iets, afhankelijk van waar in Nederland je woont. Zo heeft de kust bijvoorbeeld meer zonuren dan het oosten.

BTW terugvragen en andere regelingen

Hoewel er geen zonnepanelen subsidies meer zijn, bestaan wel andere regelingen die kunnen helpen als je panelen aanschaft.

Vraag de btw terug

De btw die je over je installatie betaalt, kun je bij de Belastingdienst terugvragen. Doe dit binnen 6 maanden na het jaar waarin de zonnepanelen geplaatst zijn. Ben je particulier? Dan doorloop je onderstaande stappen. Ben je al ondernemer? Ook dan heeft de Belastingdienst uitgelegd hoe je de btw van de zonnepanelen terug kunt krijgen via jouw normale btw-aangifte.

Btw terugvragen als particulier:

  • Meld je aan als ondernemer met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Hierop kun je o.a. aangeven of je mee wilt doen met de Kleineondernemersregeling (KOR). Daarmee vraag je om vrijstelling van de btw zonder elk kwartaal btw-aangifte te moeten doen.
  • Geef je rekeningnummer door en bevestig je profiel. Dit doe je zodra je van de Belastingdienst jouw btw-nummer en bevestiging hebt ontvangen. Je ontvangt dan ook de inloggegevens voor online aangifte.
  • Vul je btw-aangifte in.

Op de website van de Belastingdienst vind je daarna alle informatie rondom de voorwaarden, evenals wat te doen in diverse situaties. Als je gaat verhuizen na het aanschaffen van zonnepanelen, bijvoorbeeld.

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling streep je stroom die je aan het elektriciteitsnet levert weg tegen de stroom die je van het net afneemt. In andere woorden: wekken jouw zonnepanelen te veel stroom op, dan verkoop je de extra stroom aan het net. Op het moment dat je meer stroom nodig hebt dan jouw zonnepanelen kunnen leveren, dan haal je de benodigde stroom voor dezelfde prijs weer bij het elektriciteitsnet.

Lever je jaarlijks meer stroom dan je afneemt? Dan krijg je een lagere vergoeding voor het overschot. De salderingsregeling wordt vanaf 2025 in stappen afgebouwd, waarbij je jaarlijks minder stroom mag wegstrepen. Vanaf 2031 vervalt de regeling en krijg je voor elke kWh stroom die je levert dezelfde vergoeding.

Meer weten?

Wil je meer weten over het terugvragen van de btw en andere manieren om pv-panelen kopen aantrekkelijker te maken? Bijvoorbeeld door het afsluiten van een duurzame lening? Bekijk dan het subsidie zonnepanelen artikel.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn diverse soorten zonnepanelen te onderscheiden. Polykristallijne zonnepanelen en monokristallijne zonnepanelen zijn hiervan de meest voorkomende op Nederlandse daken. Wil je zonnepanelen vergelijken? Bekijk onderstaand schema om de kenmerken te ontdekken van vier van de meest voorkomende typen.

Monokristallijne zonnepanelenPolykristallijne zonnepanelenDunnefilm zonnepanelenHybride zonnepanelen
Rendement15-23%14-16%6-10%5-10%
ZwaklichtVerlies bij diffuus lichtVerlies bij diffuus lichtWeinig verliesNiet bekend.
ThermischVerlies bij hoge temperaturenVerlies bij hoge temperaturenWeinig verliesWeinig verlies
Gemiddelde kosten€ 175 - € 400 per paneel€ 150 - € 300 per paneel€ 100 - € 220 per paneel€ 8.000 - € 16.000 per paneel
Levensduur25 tot 30 jaar25 tot 30 jaar15 tot 25 jaar25 tot 30 jaar
ProductieMateriaal silicum dat wel bewerkt wordt na stollingsproces. De kristallen worden allemaal nog in dezelfde richting gelegd, wat zorgt voor een hoger rendement.Materiaal silicum dat niet bewerkt wordt na stollingsproces.Koper, indium en selenide.Niet bekend.
GebruikMeest gekozen voor huizen, vooral voor een kleiner oppervlak aan zonnepanelen.Meest gekozen voor huizen, vooral voor een groter oppervlak aan zonnepanelen.Bij huizen alleen interessant als je een groot oppervlak beschikbaar hebt.Meestal gekozen voor huizen met een klein dakoppervlak, die geen plek hebben voor een gescheiden systeem.

Naast reguliere zonnepanelen zijn er ook nog andere oplossingen mogelijk om te kunnen profiteren van zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan wendbare zonnepanelen met stekker, of geïntegreerde zonnepanelen varianten als zonnedakpannen. Ideaal als je zonnepanelen niet mooi vind, of je om andere redenen geen zonnepanelen op je dak mag plaatsen.

Waar let je op bij zonnepanelen plaatsen?

Bij zonnepanelen plaatsen houdt een vakspecialist met diverse factoren rekening. Het doel hiervan is om een zo hoog mogelijk rendement te creëren voor jouw pv-panelen installatie.

De stand van het dak en de hellingshoek

In een ideale situatie leg je zonnepanelen als volgt:

  • Richting het zuiden;
  • Vol in de zon;
  • Hellingshoek van ongeveer 35% graden.

Dit betekent niet dat een legplan dat hier niet aan voldoet niet rendabel is. Een dak op het oosten of westen levert ook een prima stroomopbrengst op. Ga voor de helling uit van een hoek tussen de 20 en 50 procent om te zorgen dat de zon goed opgevangen kan worden. Op een plat dak kan de vakspecialist dit helemaal gemakkelijk instellen.

Schaduwvorming

De belangrijkste beperking voor zonnepanelen is schaduw. Zonnepanelen die (deels) in de schaduw liggen, presteren minder. Zeker bij een installatie met een string omvormer, waarbij een slecht presterend zonnepaneel de volledige installatie beïnvloedt. Schaduw van bijvoorbeeld gebouwen, hoge bomen of een eventuele schoorsteen op jouw zonnepanelen wil je daarom zo veel mogelijk voorkomen.

Overige invloeden

Naast bovengenoemde invloeden houdt een vakspecialist bij het plaatsen ook rekening met de afstand die zonnepanelen hebben tot de rand. Dichtbij de rand plaatsen is vanwege harde windvlagen namelijk niet aan te raden. Zonnepanelen worden daarnaast iets van het dak af geplaatst. Op deze manier kan er lucht onder de pv-panelen komen om ze af te koelen. Dit is nodig omdat te hete zonnepanelen niet optimaal presteren.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn allerlei pv-panelen te koop van verschillende fabrikanten. Wat is het verschil tussen goedkopere zonnepanelen van Ikea en dure zonnepanelen? Anders gezegd: wat zijn de beste zonnepanelen?

Er zijn verschillende betrouwbare partijen die verschillende zonnepanelen hebben getest. De Consumentenbond voert bijvoorbeeld onafhankelijke testen uit die onder andere kijken naar de kwaliteit van zonnepanelen. Ken je mensen die zonnepanelen op hun dak hebben? Vraag hen naar hun ervaringen met de zonnepanelen die zij gekozen hebben.

Je kunt pv-panelen daarnaast controleren op zaken als rendement, keurmerken, garantietermijn en vermogen. Wil je meer weten? Lees verder in ons artikel over de beste zonnepanelen.

Zonnepanelen kosten

Tips bij zonnepanelen kopen

Is het moment aangebroken dat je zonnepanelen gaat kopen, houd dan deze tips in gedachte.

Vergelijk offertes van vakspecialisten

Het installeren van zonnepanelen is een complex project waar expertise voor nodig is. Schakel daarom altijd een ervaren zonnepanelen installateur in voor jouw project. Het vergelijken van zonnepanelen offertes kan je hierbij helpen. Kijk niet alleen naar de totaalprijs, maar ook welke werkzaamheden zijn inbegrepen, met welke materialen de vakspecialist werkt en welke voorwaarden en garanties gelden.

Let op keurmerken

Keurmerken geven een indicatie van de kwaliteit die een vakspecialist levert. Controleer daarom of een vakspecialist is getest en een keurmerk draagt. Denk bijvoorbeeld aan Zonnekeur of InstallQ.

Let op garantie

Hoe zit het met de garantie op je zonnepanelen? Op welke onderdelen heb je garantie? Wat is de garantieperiode? Zorg dat je altijd op de hoogte bent van garanties op het geleverde werk en de materialen, mocht er in de toekomst onverhoopt iets mis gaan.

Zonnepanelen aanmelden

Wil je extra energie kunnen terugleveren aan het net en hiervoor een terugleververgoeding voor ontvangen? Dan moet je jouw zonnepanelen aanmelden. Dit doe je op de website van Energieleveren. Zo kunnen netbeheerders blijven zorgen voor een stabiel elektriciteitsnetwerk door te bepalen wanneer het netwerk uitgebreid moet worden. Ook ontvang jij zo de juiste vergoeding per kWh en kunnen monteurs hun werk bij jou uitvoeren met de juiste veiligheidsmaatregelen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.