Vind de beste zonnepanelen specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Zonnepanelen Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Duurzame energie opwekken aan de hand van zonnepanelen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het aanschaffen van zonnepanelen is steeds goedkoper geworden, waardoor je de investering vaak al na ongeveer 5 tot 8 jaar terugverdiend hebt. Het is handig om te weten hoeveel jouw zonnepanelen opleveren, zodat je weet wat je bespaart en hoe snel je de investering terug kunt verdienen. Lees in dit artikel alles over de kosten, opbrengst en het rendement van zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen en besparing die deze investering je oplevert, hangen ondere andere af van de hoeveelheid die je plaatst. Over het algemeen geldt dat hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het wordt. De investering in zonnepanelen verdien je binnen 10 jaar terug, waardoor je de jaren erna winst kan maken.

Bekijk onderstaand overzicht voor een indicatie van de gemiddelde kosten en besparing van zonnepanelen.

HuishoudenGemiddeld verbruik per jaar*Aantal zonnepanelen (370 Wp)Gemiddelde kosten (incl. btw en string omvormer)Gemiddelde besparing per jaar**
1 persoon1.800 kWh 6€ 4.200€ 755
2 personen2.810 kWh 9€ 5.800€ 1.132
3 personen3.370 kWh 11€ 6.900€ 1.383
4 personen3.940 kWh 13€ 8.000€ 1.635
5 of meer4.270 kWh 14€ 8.500€ 1.761

* Verbruikcijfers op basis van Nibud 2022

** Besparingscijfers op basis van prijspeil januari 2022.

Na het kopen van zonnepanelen kun je de de betaalde btw over de aankoop en installatie terugvragen aan de Belastingdienst, hierdoor verdien je de zonnepanelen nog sneller terug.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Opbrengst zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen kies je?

Het kiezen van het aantal zonnepanelen kun je doen aan de hand van drie verschillende factoren:

 1. Jouw budget. Hoeveel kan en wil je uitgeven aan zonnepanelen?
 2. De ruimte op jouw dak. Hoeveel panelen passen er op jouw dak?
 3. Jouw verbruik. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor je huidige verbruik?

Voor een inschatting van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn gebruik je de formule: (jaarlijks stroomverbruik x 1,15) / het vermogen van 1 zonnepaneel in Wattpiek. Aangezien je door de weersomstandigheden je zonnepanelen niet altijd de volledige capaciteit kunnen behalen houden we in de formule rekening met een verlies van 15%.

Kijk voor een schatting van het gemiddelde stroomverbruik (kWh) per jaar in de eerder genoemde kosten tabel. Het gemiddelde vermogen van 1 zonnepaneel loopt uiteen van 350 tot 400 Wattpiek.

Prijsvoorbeeld

Bij een huishouden van 4 personen is het gemiddelde stroomverbruik per jaar 3.940 kWh. Dit betekent dat je bij een huishouden van 4 personen (3.940 kWh x 1,15) / 370 WP = ongeveer 12 zonnepanelen nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn van stroom.

Hoe bereken je de opbrengst van zonnepanelen?

De zonnepanelen opbrengst is de hoeveelheid stroom (kWh) die een zonnepaneel per jaar oplevert. Op basis daarvan kun je ook de gemiddelde besparing per jaar en de terugverdientijd berekenen.
De stroomopbrengst en besparing per jaar bereken je aan de hand van de volgende factoren:

 • aantal zonnepanelen
 • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek)
 • huidige stroomprijs per kWh

De opbrengst wordt berekend met deze formule: totale vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek) x 0,85 (benutte capaciteit) = stroomopbrengst in kWh per jaar. Om de jaarlijkse besparing te berekenen vermenigvuldig je de stroomopbrengst in kWh per jaar met de huidige stroomprijs per kWh.

Prijsvoorbeeld

Bestaat jouw huishouden uit 4 personen? Dan zou het goed kunnen zijn dat jouw situatie er als volgt uitziet:

 • aantal zonnepanelen: 12
 • vermogen van de zonnepanelen: 4.440 Wp (370 Wp per zonnepaneel x 12 zonnepanelen)
 • stroomprijs per kWh (prijspeil januari 2022): € 0,40

Hierboven zie je dat je met 12 zonnepanelen van elk 370 Wp een vermogen kan behalen van 4.440 Wp. De zonnepanelen opbrengst is dan 4.440 Wp x 0,85 = 3.774 kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,40 per kWh. Dit betekent dat je jaarlijks wel € 1.509,60 bespaart op je energierekening en dat de zonnepanelen hiermee ongeveer na 5 jaar zijn terugverdiend. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, zijn zonnepanelen dus een winstgevende en aantrekkelijke investering.

Salderingsregeling

Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan jij op dat moment nodig hebt, kun je dit afstaan aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je een vergoeding, dit heet salderen. De zogeheten salderingsregeling houdt in dat je de teruggeleverde stroom mag wegstrepen tegen de stroom die je hebt verbruikt. Na 2025 wordt deze salderingsregeling afgebouwd, totdat je in 2031 uiteindelijk 0% van de teruggeleverde stroom mag wegstrepen. Je krijgt vanaf dat moment een kleinere vergoeding voor de stroom die je aan het net levert.

Terugleververgoeding

Heb je minder stroom van het net verbruikt dan dat je teruglevert aan het net? Dan ontvang je voor de overige stroom een lager tarief. De hoogte van de terugleververgoeding bepaalt het energiebedrijf zelf. Deze vergoeding ligt vaak tussen de € 0,04 tot € 0,12 per kWh. De terugleververgoeding blijft ook nog na het afbouwen van de salderingsregeling van kracht.

Hoe bereken je het rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen kan op twee manieren uitgelegd worden:

 • Het technische rendement geeft weer hoeveel van het beschikbare zonlicht een zonnepaneel kan omzetten naar elektriciteit.
 • Het financiële rendement geeft weer wat de zonnepanelen financieel opleveren.

In de meeste gevallen gaat het om het financiële rendement van zonnepanelen. Oftewel: hoe winstgevend de zonnepanelen zijn. Zonnepanelen zijn een investering. Je zult dus eerst zelf geld in moeten leggen om dat vervolgens terug te verdienen en daarna winst te maken. De terugverdientijd is binnen 10 jaar, dus je maakt over het algemeen minimaal 15 jaar winst.
Je berekent het financiële rendement als volgt: Resterende levensduur in jaren x gemiddelde besparing per jaar = rendement zonnepanelen.

Prijsvoorbeeld

Heb je een huishouden van 4 personen? Dan zou jouw situatie er als volgt uit kunnen zien:

Uitgangspunten:

 • Een huishouden van 4 personen met 12 zonnepanelen.
 • Een systeem van 12 zonnepanelen van in totaal 4.440 Wattpiek + omvormer kosten ongeveer € 6.000 (na terugvraag btw).
 • De omvormer wordt na 12 jaar vervangen.
 • De zonnepanelen zijn binnen 5 jaar terugverdiend, gaan daarna nog 20 jaar mee en leveren per jaar € 1.509,60,- aan stroom op.

Bij een gemiddeld huishouden van 4 personen komt dit neer op een winst van ongeveer € 29.000,- na 20 jaar.

Opbrengst zonnepaneel

Welke invloedsfactoren zijn er op de stroomopbrengst van zonnepanelen?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de stroomopbrengst van zonnepanelen. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen is het van belang om bij het plaatsen van zonnepanelen rekening te houden met deze factoren.

Ligging van het dak

Bij voorkeur ligt het dak op het zuiden, zodat je het hoogste rendement met je zonnepanelen kunt behalen. Bij een andere ligging is het rendement lager. Toch kan een combinatie van zonnepanelen op het westen en oosten een aantrekkelijke optie zijn, omdat de opbrengst dan beter over de dag verspreid is en dit voordeliger is voor je eigen gebruik.

Hellingshoek

Bij een hellingshoek van 30 tot 40 graden bereik je het hoogste rendement. De meeste schuine daken hebben een hellingshoek van 35 graden, waardoor ze geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij een andere hellingshoek moet je rekening houden met een lagere energieopbrengst.

Schaduw

Als er schaduw op de zonnepanelen valt van objecten in de omgeving, kan dit nadelig zijn voor het rendement van de zonnepanelen. Bij het plaatsen van de zonnepanelen is het van belang dat er geen schaduw op de zonnepanelen valt.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen kopen?

 • Voordelige prijzen
  De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren gehalveerd. Dit komt door de toenemende vraag, waardoor productie op grotere schaal plaatsvindt
 • Bespaar op je energierekening
  Met zonnepanelen op je dak bespaar je eenvoudig honderden euro’s per jaar op je energierekening.
 • Milieuvriendelijk
  Zonnepanelen produceren schone energie. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.
 • Lange levensduur
  De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is binnen 10 jaar, dit zorgt voor minimaal 15 jaar aan opbrengst die je kunt zien als pure winst.
 • Onderhoudsarm
  Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn dus goedkoop in gebruik.
 • Hogere woningwaarde
  Zonnepanelen laten de waarde van je woning stijgen.

(Bespaar)tips Homedeal

Vraag de btw terug

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen door achteraf de btw terug te betalen. Deze btw moet je binnen 6 maanden na het jaar van de investering terugvragen. Om dit te doen meld je je aan als ondernemer aan de hand van de opgaaf zonnepaneelhouders. Bekijk de website van de Belastingdienst voor de voorwaarden.

Energiesubsidiewijzer

Vul de energiesubsidiewijzer in om er achter te komen van welke regelingen en leningen jij gebruik kunt maken bij de aanschaf van zonnepanelen.

Gebruik meer van je eigen stroom

Door stroom te gebruiken op het moment dat de zon schijnt kun je meer van je eigen stroom gebruiken en hoef je minder stroom af te nemen bij een energieleverancier. Laat bijvoorbeeld je wasmachine overdag draaien op de stroom van je eigen zonnepanelen.

Offertes aanvragen

Vraag zonnepanelen offertes aan om een goed beeld te krijgen van de verschillende mogelijkheden en prijzen. Kies vervolgens de vakspecialist die het beste bij jouw project past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kWh levert 1 zonnepaneel per dag?

Hoeveel kWh jouw zonnepanelen dagelijks opleveren, bereken je door het maximale vermogen van jouw zonnepaneel in Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85. Deze jaaropbrengst deel je vervolgens door 365 dagen. Bij 1 zonnepaneel van 400 Wp is de gemiddelde dagopbrengst: (400 x 0,85) / 365 = 0,93 kWh.

Wat leveren 10 zonnepanelen op per jaar?

Zonnepanelen van 400 Wattpiek per stuk leveren 4000 Wp x 0,85 = gemiddeld 3.400 kWh per jaar op.

Wat is het nadeel van te veel zonnepanelen?

Wek je te veel energie op met jouw zonnepanelen en heb je geen thuisbatterij? Het overschot aan energie wordt dan teruggeleverd aan het energienet. Je ontvangt een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Zonder salderingsregeling ligt deze echter erg laag, op gemiddeld slechts 4 en 12 cent per kWh. Te veel energie opwekken levert je na afloop van de salderingsregeling daardoor niet veel meer op.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden