Vind de beste stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk

Stucwerk

Wil jij een strakke afwerking van je muren en plafonds? Met stucwerk zorg je hiervoor. De stukadoor geeft je de keuze uit verschillende afwerkingen. Wil je meer weten of stucwerk? In dit artikel lees je meer over de prijs van stucwerk, de soorten en handige tips.

Wat kost stucwerk?

Aan stucwerk hangt een prijskaartje, maar wat kost stucwerk precies? Stucwerk kosten zijn onder meer afhankelijk van het te stucen oppervlak en de afwerking. Daarnaast is de prijs van een stukadoor afhankelijk van het uurtarief dat wordt gehanteerd. Bekijk hieronder een handig overzicht met gemiddelde prijzen.

ProjectGemiddelde prijs per m2
(inclusief btw, materiaal en loonkosten)
Spackspuitwerk€ 5 - € 11
Behangklaar stucen€ 10 - € 18
Sausklaar stucen€ 10 - € 25
Sierpleister€ 12 - € 23
Plafond stucen€ 15 - € 30

ProjectStukadoor kosten
(inclusief stucwerk)
Spuitwerk€ 25 - € 40 per uur
Stucwerk € 30- € 50 per uur

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is stucwerk?

Stucwerk is het egaliseren van muren en plafonds in het hele huis. Dit doet een stukadoor door middel van gips of via cementmortel. Als dit stucwerk is gedaan en muren glad zijn, zijn de muren behangklaar en kan je starten met het plakken van behang. Wil je jouw muur niet behangen? Dan zijn er verschillende afwerkingen waar je uit kunt kiezen, waardoor je eventueel structuur aan je muur geeft.

Werkzaamheden stukadoor

Ben jij op zoek naar een stukadoor om kale muren mooi strak te maken, dat is mogelijk. Heb je scheuren in je stucwerk of zie je verkleuringen? Na verloop van tijd ziet je stucwerk er minder mooi uit. Buiten het stucen van je muren, kan de specialist ook je stucwerk repareren. De stukadoor vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn, voor zowel binnenmuren als stucwerk voor je buitenmuren. Zo geniet jij weer van prachtige muren en gestucte plafonds zonder beschadigingen en verkleuringen.

Badkamer stucen

Soorten stucwerk

Er zijn verschillende soorten stucwerk die de stukadoor aan kan brengen op je muren en plafond. Ben je benieuwd welke soorten dat zijn? Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen stucsoorten met handige uitleg.

 • Spackspuitwerk

Dit stucwerk wordt met een machine aangebracht, waardoor het goedkoper is dan wanneer een stukadoor het handmatig doet. Bij spackspuitwerk is het ook mogelijk om voor een kleur te kiezen, waardoor je muur direct de juiste kleur bevat en mooi is afgewerkt. Vraag aan je stukadoor naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

 • Sierpleister

Sierpleister is stucwerk met een structuur waarmee je  een bijzondere uitstraling geeft aan je muren. Er zijn 3 soorten sierpleister:

 1. Granol

Granol is al jaren populair onder huizenbezitters. Het is stucwerk met een grove afwerking, waardoor er putjes en groeven in het stucwerk ontstaan. Granol is een betaalbare afwerking, wat ook bijdraagt aan de populariteit ervan.

 1. Spachtelputz

Deze sierpleister variant is te zien in veel huizen. Spachtelputz wordt gemaakt van kunststof en heeft een regelmatige korrelstructuur. Je bepaalt zelf of je voor een grove of mildere afwerking gaat.

 1. Rustiekputz

Vind je granol te grof en spachtelputz te fijn? Rustiekputz wordt ook wel barokpleister genoemd en zit tussen granol en spachtelputz in.

 • Behangklaar stucwerk

Wil je een gladde ondergrond op je muren, zodat je daarna aan de slag kan met behangen? Behangklaar stucwerk is voordelig, omdat het de stukadoor weinig tijd kost.Een behangklare muur is niet geschikt om te schilderen, omdat de muur dan nog te ruw is.

 • Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is glad afgewerkt, waardoor het klaar is om te sausen of verven. Direct na het drogen van het stucwerk kan je aan de slag. Omdat sausklaar stucwerk meer tijd kost dan behangklaar stucwerk, is het duurder.

Andere luxere stucwerk varianten zijn: tadelakt, leemstuc en beton ciré.

Het stuc proces

Wanneer je je plafond en/of muren laat stucen, is dat een flinke klus. Er moeten verschillende stappen doorlopen worden om je stucwerk te maken. Lees hieronder de verschillende stappen.

 1. De voorbereiding

Een goede voorbereiding is heel belangrijk bij stucen. Tijdens deze voorbereiding wordt de vloer afgeplakt, eventueel oud behang verwijderd en worden gaten in de muur opgevuld.

 1. Het stucen

Tijdens het stucen worden muren en plafonds egaal gemaakt, zodat je deze vervolgens kan behangen of schilderen.

 1. Het drogen

Het is belangrijk dat je stucwerk goed droogt, maar hoelang moet stucwerk drogen? Het vocht uit het pleisterwerk moet verdampen voordat het stucwerk goed gedroogd is. Over het algemeen duurt het drogen van stucwerk 24 uur per millimeter dikte van het stucwerk.

Om ervoor te zorgen dat je stucwerk snel en goed droogt, is het belangrijk om het goed te ventileren en de kamertemperatuur te behouden.

Aandachtspunten bij het drogen van stucwerk

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk dat stucwerk goed droogt. Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

 • Ventileren

Het is belangrijk dat je de ruimte met het stucwerk goed ventileert. Zet niet alle ramen open, maar zorg wel dat er genoeg verse lucht de ruimte binnenkomt.

 • Verwarmen

Let er bij het drogen van het stucwerk op dat de verwarming niet te hoog staat. Wanneer dit wel zo is, beschadigt het stucwerk.

stucwerk

Stucwerk schilderen

Ben jij van plan om je stucwerk te schilderen? Zoals je eerder gelezen hebt, is het belangrijk om je stucwerk sausklaar op te laten leveren door je specialist. Dit stucwerk is, in tegenstelling tot behangklaar stucwerk, geschikt om, nadat het is opgedroogd, te schilderen. Een gestucte muur verven is geen moeilijk project en dit kan je door een professional laten doen of zelf. Wist je dat er ook stucwerk in kleur bestaat? Hierbij wordt glad stucwerk in kleur opgespoten, waardoor je muur of plafond niet geschilderd hoeft te worden.

Tips inhuren stukadoor

Nu je alles weet over de werkzaamheden van een stukadoor en de soorten stucwerk, is het tijd om een stukadoor in te huren. Waar moet je op letten bij het inhuren van een stukadoor? Je wilt de stukadoor zo goedkoop mogelijk, maar natuurlijk wel kwaliteit. Lees hieronder een aantal handige tips.

 • Let op keurmerken

Door te letten op keurmerken, weet je dat de stukadoor aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. KOMO is een keurmerk dat ervoor zorgt dat producten en processen in de bouw voldoen aan de wet- en regelgeving. Een ander keurmerk is Stuckeur. Bedrijven die dit keurmerk bezitten, worden elk jaar gecontroleerd op hun werkwijze.

 • Vergelijk verschillende stukadoors

Stukadoors hanteren verschillende prijzen. Door stucwerk offertes op te vragen bij verschillende stukadoors heb je meer prijsinformatie. Vergelijk je stukadoors op prijs en kwaliteit dan weet je welk stukadoorsbedrijf bij jou past.

 • Zet je wensen op papier

Bedenk van tevoren goed wat je wilt laten uitvoeren door de stukadoor. Door alles op papier te zetten weet je zeker dat je niets vergeet. Door je wensen goed met de stukadoor te communiceren verloopt je project zo snel en vlekkeloos mogelijk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden