Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk

Stucwerk

Verlang je naar strakke muren en plafonds in je huis? Met stucwerk krijg je precies dat. De stukadoor biedt je verschillende afwerkingsmogelijkheden. Wil je meer weten over stucwerk? In dit artikel ontdek je alles over de kosten van stucwerk, de verschillende soorten en enkele handige tips.

Wat kost stucwerk?

Ben je benieuwd naar het prijskaartje van stucwerk? De kosten van stucwerk zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het oppervlak dat je wilt laten stucen en de gekozen afwerking. Ook het uurtarief van de stukadoor speelt een rol. Hieronder vind je een handig overzicht met gemiddelde prijzen van een stukadoor.

Soort stucwerkGemiddelde kosten per m² (incl. btw, arbeids- en materiaalkosten)Toelichting
Voorstrijken€ 3 - € 5
Soort stuc
Spackspuitwerk€ 8 - € 12
Behangklare stuclaag€ 15 - € 20
Sausklare stuclaag€ 10 - € 25
Pleisterwerk € 15- € 25Ook wel glad stucwerk genoemd
Sierpleister € 15 - € 25Bijv. spachtelputz, granol of rustiekputz
Cementgebonden stucwerk€ 25 - € 35
Leemstuc€ 35 - € 40
Decoratief stucwerk€ 60 - € 160
Italiaans stucwerk€ 70 - € 180Bijv. Venetiaans stucwerk of marmerstuc
Beton Cir造100 - € 160
Tadelakt€ 140 - € 200
Soort ruimte/plek
Muur stucen€ 10 - € 20
Plafond stucen€ 15 - € 25
Woonkamer stucen€ 10 - € 30
Badkamer stucen€ 55 - € 135
Buitenmuur stucen€ 20 - € 30

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Stucwerk

Wat is stucwerk?

Stucwerk is meer dan alleen het gladmaken van muren en plafonds. Een stukadoor gebruikt gips of cementmortel om je muren en plafonds te egaliseren. Na het stucwerk zijn je muren behangklaar, en kun je beginnen met behangen. Wil je geen behang? Geen probleem, er zijn verschillende afwerkingen mogelijk om structuur aan je muur te geven.

Werkzaamheden stukadoor

Ben je op zoek naar een stukadoor om je kale muren weer helemaal strak te krijgen? Dat is zeker mogelijk! Maar stel, je hebt al stucwerk en daar zitten scheuren in of je ziet verkleuringen. Geen paniek, de stukadoor kan ook je huidige stucwerk herstellen. En er is meer: wist je dat een stukadoor zelfs over bestaande tegels heen kan stucen? Ook het schuren van je stucwerk behoort tot de mogelijkheden.

De vakspecialist vertelt je graag over alle mogelijkheden, zowel voor je binnen- als buitenmuren. Zo kun je weer genieten van prachtige, onbeschadigde muren en plafonds.

Voorstrijken

Voorstrijken is een essentiële stap die vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is cruciaal voor een duurzaam en mooi eindresultaat. Waarom?

Een voorstrijklaag zorgt voor een optimale hechting van het stucwerk en voorkomt dat de ondergrond te veel vocht uit het stucmateriaal zuigt. De droogtijd van voorstrijk varieert, maar het is belangrijk om deze in acht te nemen voor het beste resultaat.

Je kunt voorstrijk aanbrengen vóór het stucen om de muur voor te bereiden, maar het is ook een goede stap ná het stucen en vóór het schilderen om de verf beter te laten hechten.

Soorten stucwerk

Er zijn diverse soorten stucwerk die een stukadoor kan aanbrengen. Ben je benieuwd welke dat zijn? Hieronder vind je een overzicht van de meest gekozen stucsoorten, compleet met uitleg.

Pleisterwerk

Pleisterwerk is een van de meest traditionele vormen van stucwerk en wordt vooral gebruikt om muren en plafonds glad te maken. Het is een veelzijdige optie die als basis kan dienen voor verdere afwerking zoals schilderen of behangen. Daarnaast kan je bij beschadigingen pleisterwerk zelf eenvoudig herstellen.

Behangklaar stucwerk

Wil je een gladde ondergrond op je muren, zodat je daarna aan de slag kan met behangen? Behangklaar stucwerk is voordelig, omdat het de stukadoor weinig tijd kost. Een behangklare muur is niet geschikt om te schilderen, omdat de muur dan nog te ruw is.

Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk is glad afgewerkt, waardoor het klaar is om te sausen of verven. Direct na het drogen van het stucwerk kan je aan de slag. Omdat sausklaar stucwerk meer tijd kost dan behangklaar stucwerk, is het duurder.

Decoratief stucwerk

Heb je ooit gedacht aan stucwerk niet alleen als functionele, maar ook als artistieke toevoeging aan je huis? Decoratief stucwerk biedt je die mogelijkheid. Dit type stucwerk gaat verder dan alleen het gladmaken van muren; het voegt echt een esthetisch element toe aan je leefruimte.

Of je nu gaat voor subtiele patronen of een meer uitgesproken ontwerp, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is de perfecte manier om je persoonlijke stijl tot uiting te laten komen in je interieur.

Spackspuitwerk

Spackspuitwerk wordt machinaal aangebracht, wat het een voordelige optie maakt. Je kunt zelfs een kleur kiezen, zodat je muur meteen de juiste tint heeft. Vraag je stukadoor naar de voor- en nadelen van spackspuitwerk om te kijken of dit stucwerk bij jouw situatie past.

Sierpleister

Sierpleister geeft je muren een unieke uitstraling dankzij de structuur. Als je sierpleister wilt aanbrengen heb je de keuze uit drie hoofdsoorten: Granol, Spachtelputz en Rustiekputz. Elk met hun eigen kenmerken en prijskaartje.

Granol

Granol is stucwerk met een grove afwerking, waardoor er putjes en groeven in het stucwerk ontstaan. Granol is een betaalbare afwerking, wat ook bijdraagt aan de populariteit ervan. Ben je op een later moment toch toe aan een iets luxere stucwerk soort? Dan kun je granol zelf van je muur verwijderen

Spachtelputz

Deze sierpleister variant is te zien in veel huizen. Spachtelputz wordt gemaakt van kunststof en heeft een regelmatige korrelstructuur. Je bepaalt zelf of je voor een grove of mildere afwerking gaat.

Maar wat als je spachtelputz na verloop van tijd beschadigingen vertoont? Gelukkig is een spachtelputz reparatie goed mogelijk. En mocht je het stucwerk willen opfrissen, dan kun je spachtelputz ook schoonmaken. Wil je een totaal andere look? Dan is spachtelputz verwijderen ook een optie, alhoewel dit een project is die je in sommige gevallen beter aan een vakspecialist kan overlaten.

Rustiekputz

Vind je granol te grof en spachtelputz te fijn? Rustiekputz wordt ook wel barokpleister genoemd en zit tussen granol en spachtelputz in.

Wat is stucwerk

Cementgebonden stuc

Cementgebonden stuc is een veelzijdige optie die zowel binnen als buiten kan worden toegepast. Het is vooral populair voor het stucen van gevels en natte ruimtes. Het materiaal is sterk en duurzaam, en kan tegen een stootje.

Beton cire

Ben je op zoek naar een moderne en strakke uitstraling? Beton Cire is een cementgebonden stucsoort die naadloos en waterdicht is. Dit maakt beton cire ideaal voor in de badkamer of in de keuken. Daarnaast is het ook mogelijk om met beton cire je vloer af te werken. Het is een duurzame keuze die je woning een industriële look geeft.

Tadelakt

Droom je van een Marokkaanse sfeer in je huis? Tadelakt is een traditionele Marokkaanse stucsoort die waterafstotend is. Tadelakt wordt vaak gebruikt in luxe badkamers en spa’s en geeft een elegante uitstraling.

Italiaans Stucwerk

Italiaans stucwerk staat bekend om zijn luxe en elegante uitstraling. Populaire soorten Italiaans stucwerk zijn: marmerstuc en Venetiaans stucwerk. Marmerstuc imiteert het uiterlijk van echt marmer, terwijl Venetiaans stucwerk een glanzende en gladde afwerking heeft. Beide zijn ideaal voor het creëren van een luxe sfeer in je woonruimte.

Leemstuc

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke optie? Leemstuc is een natuurlijk materiaal dat ademend en vochtregulerend is. Het is ideaal voor mensen die een gezond binnenklimaat belangrijk vinden.

Elk van deze stucsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Afhankelijk van je wensen en de toepassing in je huis, kun je de stucsoort kiezen die het beste bij je past. Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken en weet je precies wat je kunt verwachten.

Het stuc proces

Wanneer je je plafond en/of muren laat stucen, is dat een flink project. Er moeten verschillende stappen doorlopen worden om je stucwerk te maken. Lees hieronder de verschillende stappen.

  1. De voorbereiding: een goede voorbereiding is heel belangrijk bij stucen. Tijdens deze voorbereiding wordt de vloer afgeplakt, eventueel oud behang verwijderd en worden gaten in de muur opgevuld.
  1. Het stucen: tijdens het stucen worden muren en plafonds egaal gemaakt, zodat je deze vervolgens kan behangen of schilderen.
  1. Het drogen: het is belangrijk dat je stucwerk goed droogt, maar hoelang moet stucwerk drogen? Het vocht uit het pleisterwerk moet verdampen voordat het stucwerk goed gedroogd is. Over het algemeen duurt het drogen van stucwerk 24 uur per millimeter dikte van het stucwerk.

Om ervoor te zorgen dat je stucwerk snel en goed droogt, is het belangrijk om het goed te ventileren en de kamertemperatuur te behouden.

Aandachtspunten bij het drogen van stucwerk

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk dat stucwerk goed droogt. Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Ventileren

Het is belangrijk dat je de ruimte met het stucwerk goed ventileert. Zet niet alle ramen open, maar zorg wel dat er genoeg verse lucht de ruimte binnenkomt.

Verwarmen

Let er bij het drogen van het stucwerk op dat de verwarming niet te hoog staat. Wanneer dit wel zo is, beschadigt het stucwerk.

Stucwerk

Stucwerk schilderen

Ben jij van plan om je stucwerk te schilderen? Zoals je eerder gelezen hebt, is het belangrijk om je stucwerk sausklaar op te laten leveren door de vakspecialist.

Dit stucwerk is, in tegenstelling tot behangklaar stucwerk, geschikt om, nadat het is opgedroogd, te schilderen. Een gestucte muur verven is geen moeilijk project en dit kan je door een vakspecialist laten doen of zelf. Zorg ervoor dat je dit wel op de juiste manier doet, want anders loop je het risico dat de verf na een tijdje los laat van de gestucte muur

Wist je dat er ook stucwerk in kleur bestaat? Hierbij wordt glad stucwerk in kleur opgespoten, waardoor je muur of plafond niet geschilderd hoeft te worden.

Tips inhuren stukadoor

Nu je alles weet over de werkzaamheden van een stukadoor en de soorten stucwerk, is het tijd om een stukadoor in te huren. Waar moet je op letten bij het inhuren van een stukadoor? Je wilt de stukadoor waarschijnlijk zo goedkoop mogelijk inhuren, maar ook goede kwaliteit. Lees hieronder een aantal handige tips die je hierbij kunnen helpen

Let op keurmerken

Door te letten op keurmerken, weet je dat de stukadoor aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. KOMO is een keurmerk dat ervoor zorgt dat producten en processen in de bouw voldoen aan de wet- en regelgeving.

Een ander keurmerk is Afbouwkeur. Bedrijven die dit keurmerk bezitten, worden elk jaar gecontroleerd op hun werkwijze.

Vergelijk verschillende stukadoors

Stukadoors hanteren verschillende prijzen. Door stucwerk offertes op te vragen bij verschillende stukadoors heb je meer prijsinformatie. Vergelijk de stukadoors op prijs en kwaliteit dan weet je welk stukadoorsbedrijf bij jou past.

Bekijk onder welk btw-tarief jouw woning valt

Als je woning ouder dan 2 jaar is dan valt jouw woning onder het 9% btw tarief en betaal je dus minder btw op stucwerk. Dit verlaagde btw-tarief voor stukadoren geldt voor de volgende werkzaamheden: het voorbereiden van het stukadoorswerk, voorbehandelingen, het stucen en de gebruikte materialen.

Woon je minder dan 2 jaar in een nieuwbouwwoning? Dan vallen al deze werkzaamheden onder het 21% btw tarief. In dit geval zou het een mogelijkheid kunnen zijn om te wachten tot je woning 2 jaar oud is voordat je een stukadoor inhuurt om je muren of plafonds te stucen.

Beschrijf je wensen in de offerteaanvraag

Bedenk van tevoren goed wat je wilt laten uitvoeren door de stukadoor. Denk bijvoorbeeld aan je binnen- of buitenmuren stucen. Maar ook welke specifieke ruimtes. Wil je je badkamer laten stucen of je woonkamer laten stucen?

Door alles op papier te zetten weet je zeker dat je niets vergeet en kan de stukadoor een specifieke offerte opstellen voor jouw project. Hierdoor verloopt je project zo snel en vlekkeloos mogelijk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden