Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Decoratief stucwerk

Decoratief stucwerk

Met decoratief stucwerk heb je een unieke eindafwerking van een muur of plafond. Deze manier van stucen met patronen, reliëf of structuur neemt toe in populariteit en is geschikt voor diverse ruimtes, zoals de woonkamer of slaapkamer. Ook in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken, is het een goed idee om decoratieve stucwerkzaamheden te laten doen. Lees hier alles over de varianten en bijbehorende kosten.

Wat is decoratief stucwerk?

Decoratief stucen vraagt om veel kennis, ervaring en een nauwkeurige werkwijze.

Decoratief stucen houdt in dat de stukadoor met een spaan (een steel met een blad) een structuur aanbrengt op het pleisterwerk. Hierdoor krijg je mooie kleurvariaties en een unieke uitstraling, die je in geen enkel ander interieur vindt. Het is mogelijk om decoratief stucwerk ter vervanging van tegels te laten aanbrengen in de badkamer, doucheruimte of keuken. Voor het stucen van een vochtige ruimte is het wel nodig dat de stukadoor het geheel afwerkt met een waterafstotende laag. Ook in droge ruimtes staat stucwerk met decoraties of een betonlook erg mooi.

De stukadoor brengt decoratiestucwerk op meerdere ondergronden aan, waaronder baksteen, beton en gips. Hij maakt de ondergrond eerst egaal. Met een coating als eindlaag maak je de wanddecoratie beter bestand tegen beschadiging, vocht en de invloed van zeep.

Decoratief stucwerk

Soorten decoratief stucwerk

Als je op zoek bent naar decoratief stucwerk zijn er verschillende varianten waar je uit kunt kiezen. Bekijk hieronder de eigenschappen van deze soorten stucwerk en kies het type dat bij jouw wensen past.

Marmerstuc

Marmerstuc wordt ook wel ‘Italiaans stucwerk‘ of ‘Venetiaans stucwerk‘ genoemd en heeft een effect van marmeraders. De afwerking lijkt precies op gepolijst marmer. Deze chique afwerking met Italiaanse kalk zie je vaak in de woonkamer of op een schouw. De ondergrond moet heel glad zijn.

Betonlook

Stucwerk met een structuur die het uiterlijk heeft van beton. Deze look ziet er industrieel en modern uit en past onder meer bij een minimalistisch interieur. Betonlook is veelgebruikt in de badkamer en keuken en kan tegen een stootje. Ook geschikt voor een vloer, aanrechtblad, wastafel of haard.

Beton ciré/betonstuc

Beton ciré betekent ‘gewreven beton’. Dit is waterdicht, onderhoudsvrij betonstuc van onder andere cement en harsen. Het materiaal wordt niet glad als het nat is. Het is na de verwerking heel hard en geschikt voor het afwerken van vloeren en wanden. Je brengt het op veel ondergronden en zelfs over tegels aan. Het is stootvast en ook geschikt voor buiten. Het oppervlak is ruwer dan dat van tadelakt.

Microcement

Dit is een waterdichte, cementgebonden afwerking van een wand of vloer. Het is harder dan beton ciré en heeft een hogere kwaliteit. Het is onderhoudsvrij en je brengt het met een unieke tekening aan in diverse kleuren.

Tadelakt

Dit is een afwerking afkomstig uit Marokko, waar het ademende materiaal vroeger dienst deed in badhuizen. Dit stucwerk voor muren en plafonds is gemaakt van stootvast natuurkalk. Doordat tadelakt waterdicht is, is het heel geschikt voor de badkamer.

Crocostuc

Croco stucwerk heeft het uiterlijk van de schubben van een krokodil. Met een patroonroller breng je deze typische patroontjes aan.

Metallic pleister

Deze pleister heeft pigmenten met een glinsterend effect in het licht. De pleister is er in meerdere tinten, waaronder antraciet, goud en brons. De pleister maakt de wand tot een eyecatcher.

Barokpleister

Sierpleister van granol en spachtelputz, waarin korreltjes en groeven zichtbaar zijn. De pleister heeft een afstotende werking tegen vuil.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

De kosten van decoratief stucwerk

De kosten van decoratief stucwerk hebben te maken met de afmetingen van je muur of plafond, de stukadoor kosten en het type stucwerk dat je laat uitvoeren. Gemiddeld gezien liggen de kosten ongeveer tussen de € 50 en € 200 per m². Bij de keuze voor stucwerk met een waterafstotende coating zijn de kosten hoger. Dit zijn de gemiddelde kosten van populair decoratiestucwerk:

Soorten decoratief stucwerkGemiddelde prijzen per m² (incl. btw, materiaal- en arbeidskosten)
Betonlook€ 60 - € 140
Beton cir造100 - € 160
Microcement€ 90 - € 140
Crocostuc€ 50 - € 140
Marmerstuc€ 70 - € 180
Tadelakt€ 140 - € 200

Voordelen van decoratiestucwerk

Het aanbrengen van decoratief stucwerk heeft verschillende voordelen:

  • Het vereist weinig onderhoud;
  • Het heeft een relatief lange levensduur;
  • De patronen kunnen volledig aangepast worden naar jouw wensen en interieur;
  • Het verbergt onvolkomenheden in het oppervlak;
  • Er is een uitgebreide keuze in kleuren;

Tips voor het kiezen van een stukadoor

Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt? Vraag dan offertes en prijsindicaties aan van diverse stukadoorsbedrijven. Zo heb je een idee van wat stukadoors vragen voor het decoratieve stucwerk van je keuze.

Vraag ook naar de kosten van de voorbereiding, zoals het weghalen van tegels. Soms is het mogelijk om zelf voorbereidend werk doen. Bekijk ook of je nog andere stucwerkzaamheden in huis te doen hebt en zo kan besparen op de prijs per m².

Uiteraard is niet alleen de prijs van het stucwerk van belang. Ook de kwaliteit en garantie die het bedrijf biedt zijn belangrijk voor je keuze.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat verstaan we onder decoratief stucwerk?

De techniek die stukadoors toepassen om je wand, plafond of vloer een bijzondere afwerking met pleisterwerk met een structuur te geven. Decoratiestucwerk is er in diverse kleuren en met allerlei patronen.

Wat kost decoratief stucen per m²?

Dit stucwerk kost tussen de € 50 en € 200 per m², afhankelijk van het soort stucwerk dat je kiest, zoals Venetiaans stucwerk of betonlook. Ook het aanbrengen van een waterafstotende coating heeft invloed op de prijs.

Wat is Italiaans stucwerk?

Deze stuctechniek voor wanden en plafonds komt uit de Italiaanse stad Venetië, die veel mooi gestucte paleizen heeft. Met deze techniek boots je een marmereffect natuurgetrouw na. Het stucwerk is naadloos, bestaat uit meerdere lagen en heeft desgewenst een waterbestendige coating.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden