Vergelijk stucadoor offertes
Vind dé stucadoor voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Stucwerk Stucen

Stucen

Door stucen krijg je muren en plafonds die mooi vlak zijn of een fraaie structuur hebben. De vraag ‘Wat is stucwerk?’ staat in dit artikel centraal. We geven je informatie over de kosten van stucwerk en welke stappen nodig zijn om het aan te brengen. Daarnaast lees je meer over de mogelijkheden van stucwerk. Tot slot gaan we in op de vraag of stucen iets is voor doe-het-zelvers.


Wat is stucen?

Stucen is het vlak maken van plafonds en wanden door middel van stuc. Vaak zijn muren en plafonds niet helemaal recht of hebben ze gaten en andere oneffenheden. Met stuc, oftewel pleister, breng je een laag over het oppervlak aan om het te egaliseren. Deze stuc bestaat uit een mengsel van gips of cementmortel.

Wat is stucwerk? Dit is de laag aangebrachte pleister. Deze laag kan enkel dienen om de muur of het plafond mooi egaal te maken, maar ook om een speciaal effect te bereiken. Een vlakke ondergrond is bijvoorbeeld gewenst als je de muren wilt behangen of verven. Met zogenaamde sierpleister bereik je schitterende effecten. Je hebt op dit vlak de keuze uit diverse afwerkingen, zoals een bepaalde structuur met reliëf of speelse kleureffecten.

Stucen

Stucen: stappenplan

Onbewerkte muren en plafonds zien er vaak niet erg aantrekkelijk uit. Als de laag pleister er eenmaal opzit, zie je gelukkig niets meer van wat er is zonder stucwerk. Nu vraag je je wellicht af, hoe je een stuclaag op een muur aanbrengt? We leggen het je uit met ons stappenplan:

Stap 1: de ruimte voorbereiden

Veeg om te beginnen de muur af met een borstel om stof en vuil te verwijderen. Daarna zul je even moeten stofzuigen. Ga je aan het werk in een ruimte met een mooie vloer? Bescherm deze dan door er oude kranten of afdekfolie op te leggen. Ook is het slim om plinten af te plakken.

Stap 2: de muur insmeren met voorstrijk

Breng met een grote kwast een voorstrijkmiddel op de muur aan. Dit is zeker nodig bij muren die veel vocht opnemen. Het zorgt er bovendien voor dat de stuc beter hecht. Laat het middel drogen volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 3: geleiders en hoekbeschermers aanbrengen

Dit is vooral aan te bevelen bij grote oppervlakken. Deze hulpstukken maken het gemakkelijker om het stucwerk overal even dik en mooi egaal aan te brengen.

Stap 4: stucmiddel mixen met water

Vlak voordat je daadwerkelijk gaat stucen, mix je het stucmiddel met water. Volg de instructies op de verpakking. We raden je aan om hierbij een speciale mortelmixer te gebruiken. Verwerk de stuc meteen na het mixen.

Stap 5: de stuc op de muur aanbrengen

Smeer de pleister in een flink tempo op de muur. Dit doe je met een pleisterspaan of een glad plankje.

Stap 6: de stuc uitvlakken

Meteen nadat je de gehele muur van stuc hebt voorzien, maak je deze vlak met een reilat. Door met deze lange lat over de stuc te vegen, haal je oneffenheden weg. Bobbels schraap je weg en deuken vul je op.

Stap 7: de stuc messen

Na ongeveer dertig minuten werk je oneffenheden weg door de gehele muur met een spackmes langs te gaan.

Stap 8: sponzen

Vlak voordat je daadwerkelijk gaat stucen, mix je het stucmiddel met water. Volg de instructies op de verpakking. We raden je aan om hierbij een speciale mortelmixer te gebruiken. Verwerk de stuc meteen na het mixen.

Stap 9: glad maken

Ga tot slot het geheel nog eenmaal langs met een pleisterspaan of een spackmes voor een prachtig glad resultaat.

Stap 10: laten drogen

De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van het type, de dikte en verschillende omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Gemiddeld gezien heeft stucwerk vijf tot tien dagen nodig om goed te drogen. Hou hier rekening mee voordat je gaat schilderen of behangen;

Stap 11: schilderen of behangen?

Nadat de stuc gedroogd is heb je de keuze om het stucwerk te laten hoe het is, te verven of te behangen. Er zijn twee belangrijke redenen waarom het handig kan zijn om een gestucte muur te schilderen: een geverfde muur blijft er langer fris en strak uitzien en een geverfde muur is mooier dan een muur die alleen gestuct is. Ditzelfde geldt voor een gestucte muur die wordt behangen.

Als je ervoor kiest om de muur te schilderen of te behangen vergeet dan niet om de gestucte muur eerst te schuren, zodat het eindresultaat mooi egaal is.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden van stucen zijn erg breed. Veel gekozen opties zijn bijvoorbeeld glad stucwerk voor diegenen die een strakke, naadloze ondergrond voor behang of verf willen. Maar wat als je op zoek bent naar iets specialers? Dan zou je spuitwerk of sierpleister kunnen overwegen. Vooral in een industrieel getinte ruimte kan geborsteld stucwerk een echte blikvanger zijn, dankzij de subtiele textuur en grijze kleurnuances. En mocht je die gedateerde tegels in je badkamer of keuken zat zijn, dan is stucen over tegels een uitstekende manier om ze op een goedkope manier te camoufleren.

Wat kost stucen?

De prijs die je betaalt voor het aanbrengen van stucwerk hangt af van het soort en de staat van het oppervlak, het type stucwerk en de gewenste afwerking. De gemiddelde stucen prijs per m2 ligt tussen de € 10 en € 30 per m², inclusief arbeidskosten en btw op stucwerk. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten stucwerk.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten per m² (incl. arbeidskosten, materiaal en btw)
Spackspuitwerk€ 5 - € 11
Behangklaar stucwerk€ 10 - € 18
Sausklaar stucwerk€ 10 - € 25
Sierpleister€ 12 - € 23
Stucwerk op plafond€ 15 - € 30

Zelf stucen of een stukadoor inschakelen?

Ben jij een handige doe-het-zelver? Dan zou je zelf de plafonds en muren in je huis van een stuclaag kunnen voorzien. Ben je niet zo handig, heb je geen tijd of wil je verzekerd zijn van een perfect resultaat? Schakel dan een stukadoor in. Deze heeft de nodige ervaring en kan je goed adviseren. Zo zal hij je graag een scherpe offerte van het stucwerk geven en uitleggen hoe lang het duurt om stucwerk in jouw woning aan te brengen.

Ook voor beschadigd stucwerk kun je een stukadoor inschakelen. Scheuren in stucwerk repareren is meestal vrij eenvoudig, waardoor je wand of plafond weer snel als nieuw oogt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost 1 muur stucen?

De gemiddelde kosten bedragen € 10 tot € 30 per m². Voor een nauwkeurige prijsindicatie raden we je aan om 1 of meerdere offertes van stukadoors aan te vragen.

Hoeveel kost je huis laten stucen?

De kosten voor het laten stucen van je huis kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het oppervlak, het type stucwerk en de tarieven van de stukadoor. Gemiddeld kost het € 10 tot € 30 per m² voor binnenstucwerk.

Kan je zelf stucen?

Ja, met de juiste kennis, kunde, voorbereiding en materialen is het mogelijk om zelf te stucen. Echter als je niet ervaren bent is het aan te raden om eerst op een klein oppervlak te oefenen of een vakspecialist in te schakelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden