Vergelijk asbest offertes
Vind dé asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen

Asbest verwijderen

Asbest is jarenlang gebruikt bij de bouw van gebouwen. Het kan echter grote gezondheidsrisico’s opleveren. Op deze pagina vind je meer informatie over asbest, de gevaren ervan, de kosten van asbest verwijderen en asbestinventarisatie.

Wat kost asbest verwijderen?

Het verwijderen van asbest is gevaarlijk voor je gezondheid. Asbest specialisten zorgen ervoor dat dit veilig gebeurt. Zij bekijken waar de asbest zit, verwijderen het en zorgen voor een veilige afvoer ervan. Bekijk onderstaande tabel voor de gemiddelde kosten van asbestverwijdering.

Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbest verwijderen
- Golfplaten 1 - 10 m2€ 600 - € 800
- Golfplaten 11 - 20 m2€ 700 - € 900
- Golfplaten 21 - 30 m2€ 800 - € 1.000
- Golfplaten 31 - 50 m2€ 900 - € 1.100
- 1 ruimte tot 35 m2€ 900 - € 1.100
- 2 ruimtes tot 40 m2€ 1.100 - € 1.300
- 3 ruimtes tot 50 m2€ 1.300 - € 1.500
- 2 ruimtes tot 70 m2€ 1.600 - € 1.800
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbest verwijderen

Waarom is het verstandig om asbest te laten verwijderen?

Asbest is in de jaren ‘40 tot in de jaren ‘80 veelvuldig gebruikt in de bouw. Het kan onder andere in plafonds, daken, vloeren en vensterbanken zitten in gebouwen van voor 1 januari 1994. Sinds 1993 is asbest verboden. Zolang je asbesthoudende materialen niet bewerkt of beschadigt hoeft het, afhankelijk van het soort asbest, niet gevaarlijk te zijn.

Toch komen veel mensen zowel onbewust als bewust in aanraking met asbest. Als je daken die asbest bevatten breekt, zaagt, boort of schuurt komen er asbestvezels vrij. Deze vezels zijn niet waarneembaar met het blote oog en kunnen ziektes als kanker veroorzaken bij inademing.

Vermoed je dat in jouw woning, schuur, stal of ander object asbest zit? Schakel dan een asbestinventarisatiebedrijf in. Zij inspecteren de ruimtes op asbest en rapporteren terug of asbest aanwezig is of niet. Asbest kan blijven zitten als er geen directe gezondheidsrisico’s ontstaan. In dit geval stel je een asbestbeheersplan op. Is het asbest wel schadelijk? Schakel dan een asbestverwijderingsbedrijf in om de asbest te saneren.

Asbest herkennen

Asbest herkennen is lastig. Asbestvezels zijn namelijk niet met het blote oog waar te nemen. Asbest specialisten voeren daarom asbestinventarisaties uit. Na zo’n inventarisatie weet jij precies waar in jouw huis asbest aanwezig is. Is jouw huis gebouwd na 1994, dan kun je er vanuit gaan dat er in jouw woning geen asbest verwerkt is.

Waar zit asbest in verwerkt?

Asbest is in 2 groepen te verdelen. Zo bestaat er hechtgebonden asbest en losgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest is te vinden in cement, lijm of kunststof. De kans dat asbestvezels hierin loskomen is klein omdat de asbest vastzit in het materiaal. Bekijk de tabel voor voorbeelden van producten waar hechtgebonden asbest in voorkomt.

Hechtgebonden asbestVaak verwerkt in:
GolfplatenDaken van schuren en stallen
DakleienDaken
AsbestplatenGevels en schoorstenen
VinyltegelsKeukens en toiletten
SchoorstenenCv-installaties en ventilatiekanalen
RioleringAlle soorten van afvoer in woningen
ImitatiemarmerVensterbanken

Losgebonden asbest

Losgebonden asbest is erg gevaarlijk, omdat asbestvezels daarin gemakkelijk vrijkomen. Deze vorm van asbest is zacht en brokkelt makkelijk af. Bekijk de tabel hieronder om een beeld te krijgen van de producten waarin losgebonden asbest voorkomt.

Losgebonden asbestVaak verwerkt in:
SpuitasbestGespoten op leidingen, plafonds en constructies. Tot 1978 gebruikt in gebouwen.
Vinylvloerbedekking (onderlaag)De bovenlaag is gemaakt van pvc, de onderlaag lijkt op lichtgrijs/lichtgroen karton.
KachelplatenGebruikt bij haarden en cv-installaties.
BuisisolatieIsolatie rondom warme leidingen.
AfdichtingskoordSchroefdraadafdichtingsmiddel
Huishoudelijke apparaten Tot 1990 in föhns en strijkijzers.

Het is belangrijk om te weten dat in 1993 een totaalverbod van asbest van kracht is gegaan. Dit betekent dat de producten in bovenstaande tabellen sinds die tijd niet meer te verkrijgen zijn.

Wil jij weten waar in jouw woning asbest te vinden is? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren. Hieronder lees je hoe zo’n inventarisatie werkt.

Asbestinventarisatie

Wil je een gebouw gedeeltelijk of volledig verbouwen of slopen? En is dat gebouw voor 1 januari 1994 gebouwd? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren. Gecertificeerde bedrijven voeren deze inventarisatie voor je uit.

Op basis van het onderzoek ontvang jij een asbestinventarisatierapport. Dit rapport heb je nodig voor benodigde vergunningen of sloopmeldingen. Daarnaast is het fijn als je weet waar in huis asbest zit. Zo weet je zeker waar je absoluut niet in mag boren, spijkeren of schuren.

Het inventarisatierapport is 3 jaar lang geldig, daarna moet de inventarisatie opnieuw gebeuren.

Asbestinventarisatieonderzoek

Er zijn twee asbestinventarisaties mogelijk:

  • Inventarisatie zichtbaar materiaal (vroeger type A)
  • Volledige inventarisatie (vroeger type B)

In beide gevallen begint de asbestinventariseerder met een historisch onderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de bouwgeschiedenis en bouwdocumenten om te bepalen waar mogelijk asbest zou kunnen zitten.

Tijdens de inspectie worden de ruimtes systematisch onderzocht en monsters afgenomen. Dit blijft bij een inventarisatie zichtbaar materiaal beperkt tot zichtbare plaatsen. Bij een volledige inventarisatie gaat de DIA een stapje verder en breekt die ook zaken weg om erachter te kunnen kijken.

Na afloop worden de afgenomen monsters in een laboratorium onderzocht. Alle bevindingen worden gerapporteerd in een asbestinventarisatierapport. Hierin vind je niet alleen de uitslagen van de inventarisatie, maar ook aanbevelingen voor de vervolgstappen.

Type asbestinventarisatieGemiddelde kosten
Inventarisatie zichtbaar materiaal
(vroeger type A)
€ 300 - € 500
Volledige inventarisatie
(vroeger type B)
Vanaf € 450

Asbestverwijderaar

Wanneer ben ik verplicht om asbest te verwijderen?

Uit de asbestinventarisatie blijkt of het asbest in jouw woning schadelijk voor de gezondheid is of niet. Dit is bijvoorbeeld het geval als het gaat om losgebonden asbest of om asbesthoudend materiaal dat aangetast of beschadigd is. In dit geval moet je asbest laten verwijderen. Laat dit altijd een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf doen. Zo weet je zeker dat het veilig en zorgvuldig wordt gedaan.

Blijkt dat het asbest goed vastzit in een ander materiaal en ben je ook niet van plan dat materiaal te beschadigen, bijvoorbeeld door een verbouwing of (gedeeltelijke) sloop? Dan kan het meestal blijven zitten. Een asbestbeheersplan is dan wel aan te raden. In dit plan staat beschreven hoe het gebouw veilig gebruikt kan worden.

Asbestverwijderaars

Asbest verwijderen is een gevaarlijke klus. Asbestverwijderaars nemen daarom veel maatregelen om te zorgen dat zowel zijzelf, omwonenden als het milieu veilig blijven. Gecertificeerde asbest specialisten beschikken over de juiste ervaring en het juiste gereedschap waardoor ze veilig het asbesthoudende materiaal verwijderen. Asbest verwijderen door particulieren is af te raden.

Weet jij zeker dat je te maken hebt met een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf? Kies voor een vakspecialist met een Ascert certificering. Saneringsbedrijven die in het bezit zijn van dit certificaat werken volgens de wettelijke verplichte regelgeving.

Asbest tips

Kies een asbestsaneringsbedrijf in de buurt

Vanaf het moment dat de vakspecialist wegrijdt rekent deze voorrijkosten. De meeste vakspecialisten brengen echter geen voorrijkosten in rekening als jij je binnen een straal van 25 kilometer bevindt.

Ruim alvast op

Voordat de vakspecialist arriveert, is het fijn als je de ruimte hebt leeggehaald. De vakspecialist kan dan gelijk beginnen. Daarnaast loop je niet het risico dat asbestvezels op jouw spullen vallen. Overleg wel eerst met je asbestspecialist. In het geval van een incident waarbij al asbest losgekomen is, is bijvoorbeeld het niet wenselijk om je nog in de ruimte te begeven.

Asbestsaneringsbedrijven

Zeker weten dat je niet te veel betaald? Vraag verschillende asbest offertes aan bij diverse asbestsaneringsbedrijven. Vergelijk naast de prijs ook bijvoorbeeld de hoogte van de voorrijkosten, keurmerken, garanties en de datum van uitvoering.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden