Vind de beste asbest specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Asbest verwijderen Asbestsanering kosten

Asbestsanering kosten

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 1.800
Maximale kosten
€ 3.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.450 - € 2.150

Het saneren van asbest is een gevaarlijk project dat je beter kunt overlaten aan een specialist. Ben je benieuwd naar de kosten voor het saneren van asbest? In dit artikel lees je informatie over asbestsanering kosten tot bespaartips.

Wat kost asbestsanering?

De asbestsanering kosten starten rond de € 1.000 voor een volledige ruimte. Daarbij komen nog kosten voor een asbestinventarisatie van gemiddeld € 350. Asbestsanering van golfplaten is iets voordeliger, daar starten de meeste prijzen rond de € 600. Bekijk het overzicht hieronder en kom erachter wat de gemiddelde kosten per asbestsaneringsproject zijn.

Asbestsanering projectGem. kosten, incl. btw
Asbestinventarisering (voor woonhuis)
- Type 0€ 150
- Type A€ 350
- Type B€ 650 - € 1.500
Asbest verwijderen
- Golfplaten 1 - 10 m2€ 675
- Golfplaten 11 - 20 m2€ 800
- Golfplaten 21 - 30 m2€ 850
- Golfplaten 31 - 50 m2€ 925
- 1 ruimte tot 35m2€ 1.050
- 2 ruimtes tot 40m2€ 1.150
- 3 ruimtes tot 50m2€ 1.450
- 2 ruimtes tot 70m2€ 1.700
Asbesthoudend materiaal verwerken
- Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 - € 30 (geschikt voor 1.500 kg)
- Asbesthoudend materiaal storten€ 0 - € 25 per 100 kg

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbestsanering kosten

Vergelijk de asbestsanering per situatie

Elke situatie is anders. Je moet bij het verwijderen van asbest kijken naar de ruimte waar het zich bevindt. Bovendien is de inventarisatie die moet worden uitgevoerd ook belangrijk om mee te nemen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de situaties en de richtprijzen.

 Goedkoopste situatieGemiddelde situatieDuurste situatie
GrootteSchuur met golfplaten van 3x3 meter3 ruimtes (tot 50 m2)2 ruimtes (tot 70m2)
AsbestinventarisatieType AType AType A, mogelijk Type B daarna
Gem. kosten, incl. btw€ 1.000€ 1.800€ 3.000

Prijsopbouw asbestsanering

Kostenverdeling asbestsanering kosten

Welke onderdelen bepalen asbestsanering kosten?

De hoogte van de asbestsanering kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren, dit zijn onder andere: de asbestinventarisatie, de ruimte, het aantal te verwijderen vierkante meters en het veilig afvoeren van de asbesthoudende materialen. Hieronder vind je een overzicht van de onderdelen die de kosten van asbestsanering bepalen.

1: Type asbestinventarisatie

Vermoed je dat er in of buiten je huis asbest aanwezig is of wil je asbest laten verwijderen? Laat dan een asbestinventarisatie rapport opstellen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een gecertificeerde asbestspecialist en ziet er als volgt uit:

Onderzoek
Gemiddelde kosten (incl. btw)
Aanvullende informatie
Type 0
€ 100 - € 200Het type 0 onderzoek is een visuele beoordeling of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn die direct waarneembaar zijn.
Type A
€ 300 - € 400Het type A onderzoek omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die ‘direct’ waarneembaar zijn.
Type B
€ 650 - € 1.500Het type B onderzoek moet worden uitgevoerd wanneer tijdens het Type-A onderzoek wordt vermoed dat er niet waarneembaar asbest aanwezig is.
2: Ruimte of golfplaten

Kijken we naar het verwijderen van asbest zelf, dan hangen de kosten erg af van waar het asbest aanwezig is. Zit het asbest bijvoorbeeld in het isolatiemateriaal van je huis verwerkt of bestaat het dak van je schuur uit asbesthoudende golfplaten? Het verwijderen van asbest in ruimtes is duurder dan het verwijderen van asbesthoudenden golfplaten omdat dit meer werk is. Ook het aantal vierkante meters dat besmet is met asbest is een belangrijke factor die veel invloed heeft op de kosten van asbestsanering. Des te hoger het aantal vierkante meters, des te hoger de kosten uitvallen.

3: Verwerken asbesthoudend materiaal

Wanneer de asbestsanering heeft plaatsgevonden, dient het materiaal met asbest te worden afgevoerd. Kies ervoor om dit direct door het asbestsaneringsbedrijf te laten meenemen of voer asbest zelf af. Je kunt hiervoor terecht bij de vuilstort van je gemeente. De hoeveelheid van het asbesthoudende materiaal bepaalt de hoogte van de kosten. De kosten voor het storten van dit materiaal variëren per gemeente van € 0 tot € 25 per 100 kilogram.

Veelgestelde vragen

1. Is het mogelijk dat ik asbest tegenkom in gebouwen jonger dan 1993?

Nee, sinds 1993 is het verboden om asbest te verwerken in producten en materialen. Daarom hoef je niet bang te zijn dat je asbest aantreft in gebouwen die ná 1993 gebouwd zijn.

2. Waar tref ik asbest aan en hoe herken ik het?

Hechtgebonden asbest zit onder andere in golfplaten, vinyltegels, rioleringen en dakleien.

Niet-hechtgebonden asbest vind je terug in kachelplaten, afdichtkoord, oude huishoudelijke apparaten en in spuitasbest. Spuitasbest zit verwerkt in op leidingen en plafonds. , plafonds en dergelijke. Asbest is meestal te herkennen aan de witte of lichtgrijze kleur die het heeft. Ben je er niet zeker of het asbest is? Vraag het na bij een asbestsaneringsbedrijf.

3. Wat is het verschil tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest?

Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels vast in het materiaal. Over het algemeen bevatten deze materialen veel cement, lijm of kunststof.

In het geval van niet-hechtgebonden asbest komen de vezels eenvoudiger vrij dan bij hechtgebonden asbest. Het risico bij niet-hechtgebonden asbest is dus groter.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Subsidie aanvragen

Beschik je over een ruimte die groter is dan 35m2 waar asbest verwijderd moet worden? Dan is het mogelijk om een subsidie aan te vragen bij de gemeente. Je krijgt namelijk € 4,50 per m2 met een maximum van € 25.000.

Voer asbesthoudend materiaal zelf af

Het is mogelijk om asbesthoudende materialen zelf af te voeren. Wel is het zo dat dit erg gevaarlijk is en zeker niet is aan te raden. Daarom zijn er een voorwaarden verbonden aan het zelf afvoeren van asbest.
Allereerst mag de plek waar je asbest wil verwijderen alleen hechtgebonden asbest bevatten. Daarnaast mag er het perceel maximaal 35m2 asbesthoudend materiaal bevatten en moet het materiaal zonder beschadiging weg te halen zijn. Om dit risico te voorkomen is het verstandig om het door een professional te laten doen.

Kies voor een lokaal bedrijf

Er zijn veel asbestsaneringsbedrijven die je graag helpen met het verwijderen van asbest. Het is zonde om te kiezen voor een bedrijf dat niet bij in de buurt is gevestigd, waardoor je onnodig hoge voorrijkosten moet betalen. Kies voor een lokaal bedrijf om deze kosten te besparen.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden