Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen

Kozijnen

Beginnen jouw kozijnen hun glans te verliezen? Dan is dit hét moment om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Op deze pagina vind je informatie over alle mogelijkheden rondom kozijnen en de bijbehorende kosten.

Wat kosten kozijnen?

Kozijnen prijzen worden voor een groot deel bepaald door jouw keuze in materiaal, raam, glassoorten en de afmetingen (prefab of kozijnen op maat) van jouw kozijnen. Per m2 varieert de prijs daarom van € 750 tot wel € 1.300. Bekijk hieronder de tabel die de gemiddelde kosten van verschillende kozijnen per materiaalsoort weergeeft.

Soorten kozijnenGemiddelde prijzen per m2
Kunststof€ 750 - € 1.000
Hout € 850 - € 1.200
Aluminium€ 850 - € 1.100
Staal€ 900 - € 1.300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Geïnteresseerd in het vernieuwen van jouw deurkozijnen? Bekijk dan de prijsgids deurkozijnen prijzen.

Wit kozijn

Wat zijn kozijnen?

Een kozijn kun je zien als de omlijsting van je raamwerk. Hierin is een deur of raam gemonteerd. De meest voorkomende kozijnen zijn gemaakt van kunststof of hout, al zijn aluminium en staal ook graag gebruikt. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen.

Materialen voor kozijnen

Er zijn verschillende soorten kozijnen verkrijgbaar. Hieronder vind je meer uitleg over de meest voorkomende materialen:

 • Kunststof
 • Hout
 • Aluminium
 • Staal

Kunststof

Kunststof kozijnen dragen het meest aantrekkelijke prijskaartje met zich mee. De gemiddelde kosten liggen namelijk tussen € 750 en € 1.000 per m2. Bovendien gaan kunststof kozijnen lang mee, zo’n 50 jaar. Aan kunststof kozijnen beleef je daarnaast langdurig plezier doordat deze weinig tot geen onderhoud nodig hebben en isolerend werken. Het af en toe schoonmaken van de kunststof kozijnen is voldoende.

Hout

Ben jij een bewuste koper? Houten kozijnen lijken dan de geschikte keuze voor jou. Dit materiaal is van nature een vocht- en warmteregelaar die zeer goed isoleert. Je maakt een natuurlijke keuze en bespaart bovendien een hoop op jouw energiekosten. Zachthouten kozijnen gaan tot 25 jaar mee, waar de wat duurdere hardhouten kozijnen een levensduur hebben van tot wel 75 jaar. Lopen ze in de tussentijd toch beschadigingen op, dan is het vaak mogelijk om houten kozijnen te repareren. Als dit niet volstaat dan kun je een vakspecialist inschakelen om de houten kozijnen te vervangen.

Aluminium

Wie slim is denkt vooruit. Aluminium kozijnen zijn de grotere investering, maar daardoor niet de minst voordelige. De kosten van aluminium kozijnen lopen uiteen van gemiddeld € 850 tot € 1.100. Voor deze investering krijg je een degelijk kozijn dat weinig tot geen onderhoud vereist. Wist je bovendien dat aluminium kozijnen niet onderdoen voor houten kozijnen qua duurzaamheid? Aluminium kozijnen zijn namelijk vaak herbruikbaar.

Aluminium gecombineerd met hout

Met het karakter van hout en de degelijkheid van aluminium combineer je de materialen die elkaar ideaal aanvullen. Deze combinatie zorgt voor een hoog rendement dankzij de hoge isolatiewaarde. De prijs hiervan ligt wel iets hoger.

Staal

Op zoek naar kozijnen die jouw woning een stoere, industriële uitstraling geven? Staal is super sterk en kan daardoor grote glazen ramen met gemak aan. Ideaal voor veel lichtinval. Stalen kozijnen gaan gemiddeld 50 jaar mee. Doordat deze kozijnen voornamelijk maatwerk betreffen en de vraag iets minder hoog is, liggen de gemiddelde kosten wel wat hoger.

kozijnen binnenshuis

Raam- en glassoorten

Maak het kozijn af door er geschikt glas in te zetten. De isolatiewaarde van glas is uitgedrukt in U-waardes. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Hieronder vind je diverse glassoorten en de gemiddelde prijzen.

Soort glasU-waardeGemiddelde kosten per m2
(inclusief montage en btw)
Standaard dubbel glas2.5 - 3€ 125
HR+1.2 - 1.7€ 135
HR++0.9 - 1.2€ 140
HR+++0.5 - 1 € 190

Waarom minimaal dubbel glas?

Het is verstandig om enkel glas in je kozijn zo snel mogelijk te vervangen voor minimaal dubbel glas. Enkel glas heeft een zeer slechte isolatiewaarde, waardoor in de winter warmte erg snel ontsnapt en in de zomer jouw huis niet lang koel blijft. De slechtere isolatie betekent ook een hogere energierekening. Bekijk 5 voordelen van dubbel glas hieronder.

1. Minder energiekosten

Doordat minder warmte ontsnapt, hoef je minder te stoken en verbruik je minder. Afhankelijk van het soort dubbelglas, verdien je deze investering meestal binnen 5 tot 7 jaar terug. De besparing van HR++ glas in vergelijking met enkel glas is per m2 glas zeker 20 m3 gas op je stookkosten. De besparing loopt dus al snel op.

2. Meer wooncomfort

Dankzij dubbel glas woon je comfortabeler; er stroomt minder minder koude lucht via de ramen binnen. Bovendien voorkomt dubbel glas de vorming van condens aan de binnenkant. Ook is dubbel glas inbraakwerend.

3. Beter voor het milieu

Verklein CO2-uitstoot dankzij het behoud van warmte. Brandwerend glas draagt daarnaast weliswaar niet bij aan het blussen van de brand, maar zorgt er voornamelijk voor dat de brand zich lastiger uitbreidt.

4. De waarde van je huis stijgt

Je huis stijgt in waarde door het betere energielabel dat dubbel glas of hoger met zich meebrengt.

5. Fiscaal aantrekkelijk

Dubbel glas in je huis aanbrengen is een rendabele investering. Op den duur verdient het zichzelf namelijk terug. Ook kun je voor isolerende maatregelen in huis subsidie ontvangen. Neem eens een kijkje op de site van de Rijksoverheid en bekijk hoeveel jij kunt besparen.

Hoe plaats je kozijnen?

Kozijnen plaatsen is een precies project. Doe je dit niet goed, dan kan het maar zo dat jouw woning tocht en minder inbraakveilig is. Een vakspecialist gaat daarom secuur te werk. We zetten de stappen op een rij die een vakspecialist over het algemeen doorloopt. Zo weet je waar je aan toe bent.

Stap 1: Voorbereidingen

Allereerst moet ruimte gemaakt worden zodat de vakspecialist goed bij de kozijnen kan. Dit betekent meubels aan de kant, gordijnrails weg en de vloer ter bescherming netjes afgedekt.

Stap 2: Demonteren oud kozijn

Zijn alle voorbereidingen getroffen, dan sloopt de vakspecialist het oude kozijn eruit. Het glas gaat eruit, waarna het kozijn zelf gedemonteerd en afgevoerd wordt.

Stap 3: Monteren stelkozijn

Het stelkozijn is een frame van kunststof of hout met een rubberen rand. Dit frame zorgt ervoor dat jouw kozijnen straks luchtdicht, tochtvrij en inbraakveilig zijn. Ook maakt het de installatie van het kozijn makkelijker.

Stap 4: Monteren kozijn

Zit het stelkozijn er goed op? Dan is het tijd voor het kozijn zelf. Dit gebeurt waterpas, zodat bewegende en draaiende delen straks goed kunnen werken. Het is belangrijk dat het kozijn en het stelkozijn naadloos op elkaar aansluiten om het eerder beloofde luchtdichte en tochtvrije raam te verwerkelijken. Het kozijn wordt vastgeschroefd en de ruimte tussen muur en kozijn dicht de vakspecialist met kit.

Stap 5: Glas en ramen plaatsen

Is het glas in de fabriek nog niet in het kozijn gezet? Dan wordt dit nu alnog gedaan. Dit gebeurt met een glaslat. Dit is gemaakt van hout, aluminium of kunststof en helpt het glas vast te zetten. Het glas wordt daarna netjes afgekit. Draaiende delen worden tot slot afgesteld, waarna het kozijn naar wens kan worden afgewerkt.

Wanneer vervang je jouw kozijnen?

Het is aan te raden jouw kozijnen regelmatig op potentiële zwakke plekken of schade te controleren. Om te achterhalen of je kozijnen aan vervanging toe zijn, raden wij je aan een kozijnenspecialist in te schakelen.

Kozijnen die toe zijn aan vervanging kun je herkennen aan:

 • Afbladderende verf – de kozijnen worden poreus
 • Kleurverlies – de kozijnen verliezen hun glans
 • Tocht – de kozijnen bevatten beschadigingen en laten lucht door
 • Condensvorming – de binnenkant van het glas wordt vochtig

Laat je kozijnen vervangen door een vakspecialist. Het voordeel is dat een vakspecialist de kennis en ervaring heeft om een tot een optimaal resultaat te komen. Zo weet je zeker dat je kozijnen aan je wensen en eisen voldoen. Bovendien is de schade gedekt als je een professional inhuurt. Vergelijk daarom kozijnen offertes van vakspecialisten om de beste match voor jouw project te vinden.

Raamkozijn

Het onderhoud van jouw kozijnen

De onderhoudskosten van je kozijn zijn afhankelijk van het materiaal. Hout heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan aluminium. Verschillende onderhoudsbehandelingen zijn:

 • Houten kozijnen: 1 keer per 5 – 7 jaar schilderen
 • Kunststof en aluminium kozijnen: 1 keer per jaar waxen
 • Stalen kozijnen: 1 keer per jaar reinigen
 • Hang- en sluitwerk: 1 – 2 keer per jaar invetten

Onderhoud van houten kozijnen

Hardhouten kozijnen hebben 1 keer in de 5 jaar een schuur- en schilderbeurt nodig. Houten kozijnen zijn namelijk gevoelig voor schade en houtrot. Maak ze daarom regelmatig schoon en controleer de kozijnen op zwakke plekken.

Onderhoud van kunststof kozijnen

Deze kozijnen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Heet water is voldoende. Zet je kozijn daarna in de wax, want dit product zorgt voor een extra laagje dat vuil en viezigheid weert. Hierdoor blijft de kleur bovendien behouden.

Onderhoud van aluminium kozijnen

Net als kunststof kozijnen hebben aluminium kozijnen weinig tot geen onderhoud nodig. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is voldoende. Ook hier is wax aanbrengen een kleine moeite, waardoor je vuil weert van buitenaf.

Enkele schoonmaaktips

 • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen;
 • Gebruik geen schuurspons;
 • Gebruik geen bleek of chloor;
 • Spoel je kozijnen na de onderhoudswerkzaamheden zorgvuldig af;
 • Breng wax aan na het schoonmaken om de kozijnen te beschermen;
 • Vraag bij twijfel advies aan een vakspecialist.

Kwaliteit waarborgen met keurmerken

Voor je je kozijnen laat plaatsen of vervangen, is het van belang dat je je eerst verdiept in de markt en de vakspecialisten. Zo ben je goed geïnformeerd en weet je precies waar je op moet letten bij het vinden van een geschikte kozijnen specialist. Hieronder vind je een overzicht van belangrijke keurmerken rondom kozijnen.

 • KIWA Nederland – KIWA keurmerken staan internationaal voor kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. KIWA geeft keurmerken in licentie af, bijvoorbeeld KOMO voor bouwproducten.
 • KOMO – Dit keurmerk focust zich op de kwaliteitsborging. KOMO zorgt ervoor dat een product aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.
 • FSC & PEFC – Dit zijn twee keurmerken die opkomen voor de longen der aarde, bossen. Beide keurmerken worden door grote organisaties, zoals de Europese Unie geaccepteerd als bewijs voor duurzaam bosbeheer. De logo’s van FSC & PEFC kom je tegen op producten van hout dat voortkomt uit duurzaam beheerd bos.
 • SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) – SKG inspecteert fabrieken om de waarde van producten en processen te controleren. Zo doen zij dit ook bij kozijnen. Een kozijn voorzien van het SKG label garandeert kwaliteit.
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen – Wanneer een product of woning inbraakwerend is en aan alle voorwaarden voldoet, mag het dit keurmerk dragen.
 • BouwGarant – Aannemers, klusbedrijven, ervaringsdeskundigen en vakspecialisten ontvangen dit keurmerk wanneer zij een betrouwbare en kwalitatief sterke service verlenen.

Tips voor kozijnen kopen

Je bent van plan je huis in waarde te laten stijgen door nieuwe kozijnen te laten plaatsen. Voor je dit doet, geven wij jou graag wat eenvoudige, maar nuttige tips mee.

Kwantumkorting

Ken jij mensen die ook nieuwe kozijnen willen kopen? Laat deze projecten in één keer uitvoeren door een kozijnenspecialist. Informeer bij hen naar kwantumkorting zodat je mogelijk korting ontvangt op jouw kozijnen, zonder in kwaliteit in te leveren.

Kies voor kozijnen met kwalitatief sterk hang- en sluitwerk

Voorkom inbraak in jouw woning door goed hang- en sluitwerk aan te schaffen. Het SKG-keurmerk waarborgt de kwaliteit van hang- en sluitwerk. Dit doen zij met een sterrensysteem. Hierbij is 1 ster niet op zichzelf inbraakwerend, tegenover 3 sterren voor maximale inbraakwerendheid. Zorg dus voor hang- en sluitwerk met het SKG-label.

Denk goed na over het uiterlijk

Het uiterlijk van je kozijnen is een belangrijk aspect bij het creëren van de gewenste uitstraling van je huis. Het is essentieel om na te denken over de kleur van je kozijnen en of de kozijnen lichter of donkerder moeten zijn dan de muur. Lichtere kozijnen kunnen een ruimtelijk gevoel en een moderne uitstraling toevoegen, terwijl donkere kozijnen diepte en warmte kunnen brengen. De kleur van de kozijnen moet van binnen en buiten goed passen bij de rest van het interieur en exterieur. Het maken van de juiste keuze kan het verschil maken in de esthetiek van je woning.

Ben je na een tijdje toch toe aan een ander uiterlijk? Dan kun je aluminium of kunststof kozijnen laten wrappen.

Vergelijk offertes en vind de geschikte kozijnen

Zeker weten dat jouw project naar tevredenheid wordt uitgevoerd? Vergelijk offertes van verschillende vakspecialisten. Hierdoor vergelijk je niet alleen de totaalprijzen, maar kom je er ook achter welke werkzaamheden zijn inbegrepen en welke garanties afgegeven worden. Zo kies je de voordeligste en kwalitatief beste kozijnen voor jouw woning.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden