Vind de beste kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen

Kozijnen

Beginnen jouw kozijnen hun glans te verliezen? Dan is dit hét moment om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende soorten kozijnen en de bijbehorende kosten.  

Kozijnen kosten

De prijzen van de kozijnen worden voor een groot deel bepaald door de verschillende materiaalsoorten, de raam- en glassoorten en de afmetingen (prefab of kozijnen op maat). Bekijk hieronder de tabel die de gemiddelde kosten van verschillende kozijnen per materiaalsoort weergeeft.

Soorten kozijnenGemiddelde prijzen voor 2,5 m2
Kunststof€ 850 - € 1.300
Hout € 2.000 - € 3.000
Aluminium€ 2.500 - € 3.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Geïnteresseerd in deurkozijnen? Bekijk dan de prijsgids deurkozijnen prijzen.

kozijnen

Wat zijn kozijnen?

Een kozijn kun je zien als de omlijsting van je raamwerk. Hierin is een deur of raam gemonteerd. De 3 meest voorkomende kozijnen zijn gemaakt van kunststof, hout of aluminium. De kozijnen hebben allen voor- en nadelen. In de de onderstaande tabel vind je 3 verschillende kozijnsoorten. Vergelijk de kozijnen op basis van verschillende eisen:

 Kunststof kozijnenHouten kozijnenAluminium kozijnen
Prijs-kwaliteitverhouding++++++
Isolatie+++++++
Onderhoud++++++
Veiligheid (inbraakwerend) ++++++++
Stijl en kleur (de kozijn soort beschikt over een veelzijdig design)++++++
Milieuvriendelijk+++++++
Levensduur +++
ongeveer 50 jaar
++
-Hardhouten kozijnen: 40 - 75 jaar
-Zachthouten kozijnen 15 - 25 jaar
+++
ongeveer 40 jaar

Hieronder vind je per materiaalsoort meer uitleg over de voor- en nadelen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen dragen het meest aantrekkelijke prijskaartje met zich mee. De gemiddelde kosten bedragen namelijk tussen de  € 850 en € 1.300. Bovendien gaan kunststof kozijnen bijzonder lang mee, zo’n 50 jaar. Aan kunststof kozijnen beleef je daarnaast langdurig plezier doordat deze weinig tot geen onderhoud nodig hebben en isolerend werken.

Houten kozijnen

Ben jij een bewuste koper? Houten kozijnen lijkt dan de geschikte keuze voor jou.  Dit materiaal is van nature een vocht- en warmteregelaar die zeer goed isoleert. Je maakt een natuurlijke keuze en bespaart bovendien een hoop op jouw stookkosten. Een verbeterd kozijn met dubbel glas levert je een gemiddelde besparing van 25 procent op. Op deze manier draag jij je steentje bij aan een verbeterd milieu.

Aluminium kozijnen

Wie slim is denkt vooruit. Aluminium kozijnen zijn de grootste investering, maar daardoor niet de minst voordelige. De kosten van aluminium kozijnen lopen uiteen van gemiddeld € 2.500 tot € 3.200. Voor deze investering krijg je een degelijk kozijn dat weinig tot geen onderhoud vereist. Wist je bovendien dat aluminium kozijnen niet onderdoen voor houten kozijnen qua duurzaamheid? Aluminium kozijnen zijn namelijk vaak herbruikbaar.

Aluminium gecombineerd met hout

Met het karakter van hout en de degelijkheid van aluminium combineer je de materialen die elkaar ideaal aanvullen. Deze combinatie zorgt voor een hoog rendement dankzij de hoge isolatiewaarde. De prijs hiervan ligt wel iets hoger.

kozijnen binnenshuis

Raam en glassoorten

Maak het kozijn af door er geschikt glas in te zetten. De isolatiewaarde van glas is uitgedrukt in U-waardes. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Hieronder vind je diverse glassoorten en de gemiddelde prijzen.

Soort glasU-waardeGemiddelde kosten per m2 (inclusief montage en btw)
Standaard dubbel glas2.5 - 3€ 100
HR glas1.5 - 2€ 110
HR+1.2 - 1.7€ 130
HR++0.9 - 1.2€ 130
HR+++0.5 - 1 € 150

Het is verstandig om enkel glas in je kozijn zo snel mogelijk te vervangen voor dubbel glas. In  een woning van gemiddeld 20m2 bespaar je daardoor gemiddeld 240 euro op jaarbasis. Bekijk de 5 voordelen van dubbel glas hieronder.

1.Minder stookkosten

Doordat minder warmte ontsnapt, hoef je minder te stoken en verbruik je minder gas. Afhankelijk van het soort dubbelglas, verdien je deze investering meestal binnen 5 tot 7 jaar terug. De besparing HR++ glas is per m2 glas zo’n 24 m3 gas op je stookkosten. Dat komt neer op € 12 per m2 glas ten opzichte van enkel glas.

2. Meer wooncomfort

Dankzij dubbel glas woon je behaaglijker; er stroomt minder  minder koude lucht via de ramen binnen. Bovendien voorkomt dubbel glas de vorming van condens aan de binnenkant. Ook is dubbel glas inbraakwerend.

3. Beter voor het milieu

Verklein CO2-uitstoot dankzij het behoud van warmte en bespaar op de stookkosten. Brandwerend glas draagt niet bij aan het blussen van de brand, maar zorgt er voornamelijk voor dat de brand zich lastiger uitbreidt.

4. De waarde van je huis stijgt

Je huis stijgt in waarde door het betere energielabel dat dubbel glas met zich meebrengt.

5. Fiscaal aantrekkelijk

Dubbel glas in je huis aanbrengen is een rendabele investering. Op den duur verdient het zichzelf namelijk terug. Wist je dat de overheid in 2017 bekend heeft gemaakt energiezuinig wonen meer te stimuleren? Neem eens een kijkje op de site van de Rijksoverheid en bekijk hoeveel jij kunt besparen.

Hoe vervang je je kozijnen?

Laat je kozijnen vervangen door een vakspecialist. Het voordeel is dat een vakspecialist de kennis en ervaring heeft, waardoor je zeker weet dat je kozijnen aan je wensen en eisen voldoen. Bovendien weet je zeker dat de schade is gedekt als je een professional inhuurt en dat je de juiste maten binnenkrijgt, de maten van kozijnen berekenen is een nauwkeurig werk. Vergelijk daarom kozijnen offertes van vakspecialisten bij jou in de buurt met elkaar.

Kozijnen die toe zijn aan vervanging kun je herkennen aan:
 • Afbladderende verf – de kozijnen worden poreus
 • Kleurverlies – de kozijnen verliezen hun glans
 • Tocht – de kozijnen bevatten beschadigingen en laten lucht door
 • Condensvorming – de binnenkant van het glas wordt vochtig

Om te achterhalen of je kozijnen aan vervanging toe zijn, raden wij je aan een kozijnenspecialist in te schakelen.

Kozijnen onderhoud

De onderhoudskosten van je kozijn zijn afhankelijk van het materiaal. Hout heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan aluminium. Verschillende onderhoudsbehandelingen zijn:

 • Houten kozijnen: 1 keer per 5 – 7 jaar schilderen
 • Kunststof en aluminium kozijnen: 1 keer per jaar waxen
 • Stalen kozijnen: 1 keer per jaar reinigen
 • Hang- en sluitwerk: 1 – 2 keer per jaar invetten

Onderhoud houten kozijnen

Hardhouten kozijnen hebben 1 keer in de 5 jaar een schuur- en schilderbeurt nodig. Een houten kozijn is vochtgevoeliger en heeft daarom 1 keer per 2 jaar een nieuwe schilderbeurt nodig. Wanneer je deze kozijnen schoonmaakt en onderhoud uitvoert, kun je deze direct controleren op zwakke plekken.

Onderhoud kunststof kozijnen

Deze kozijnen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Heet water is voldoende om de kozijnen mee schoon te maken. Zet je kozijn daarna in de wax, want dit product zorgt voor een extra laagje dat vuil en viezigheid weert. Hierdoor blijft de kleur bovendien behouden.

Onderhoud aluminium kozijnen

Net als kunststof kozijnen hebben aluminium kozijnen weinig tot geen onderhoud nodig. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is voldoende. Ook hier is wax aanbrengen een kleine moeite, waardoor je vuil weert van buitenaf.

Enkele schoonmaaktips

 • Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen;
 • gebruik geen schuurspons;
 • gebruik geen bleek of chloor;
 • spoel je kozijnen na de onderhoudswerkzaamheden zorgvuldig af;
 • breng wax aan na het schoonmaken om de kozijnen te beschermen;
 • vraag advies aan de specialist.

kozijnen kosten

Kozijnen schilderen

Eens in de 3-5 jaar dien je het buitenschilderwerk van je kozijnen te vernieuwen, afhankelijk van de ligging en de weersinvloeden. Het binnenschilderwerk dien je eens in de 5-7 jaar bij te werken. Wanneer je blaasjes in de verf aantreft of wanneer je verf afgeeft, is het tijd om je verf bij te werken. Het schilderen van je kozijnen is een secuur werkje. Twijfel je of deze klus zelf aankan, neem dan altijd contact op met een schilder bij jou in de buurt.

Kwaliteit waarborgen met keurmerken

Voor je je kozijnen laat plaatsen of vervangen, is het van belang dat je je eerst verdiept in de markt en de specialisten. Zo ben je goed geïnformeerd en weet je precies waar je op moet letten bij het vinden van de geschikte specialist voor jou. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste keurmerken van de kozijnspecialisten.

 • KIWA Nederland – KIWA keurmerken staan internationaal voor kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid. KIWA geeft keurmerken in licentie af, bijvoorbeeld KOMO voor bouwproducten.
 • KOMO – Dit keurmerk focust zich op de kwaliteitsborging. KOMO zorgt ervoor dat een product aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.  
 • FSC & PEFC – Dit zijn 2 keurmerken die opkomen voor de longen der aarde, bossen. PEFC en FSC hebben samen zo’n 10% van het bos op de wereld gecertificeerd. Beide keurmerken worden door grote organisaties, zoals de Europese Unie geaccepteerd als bewijs voor duurzaam bosbeheer. De logo’s van FSC & PEFC kom je tegen op producten van hout die voortkomen uit duurzaam beheerd bos.  
 • SKG (De Stichting Kwaliteit Gevelbouw) – SKG inspecteert fabrieken om de waarde van producten en processen te controleren. Zo doen zij dit ook bij kozijnen. Een kozijn voorzien van het SKG label garandeert kwaliteit.
 • Politiekeurmerk veilig wonen – Wanneer een product inbraakwerend is ontvangt het dit keurmerk. Inbrekers denken wel 2 keer na wanneer jouw kozijn voorzien is van het PKVW-keurmerk.
 • BouwGarant – Aannemers, klusbedrijven, ervaringsdeskundigen en specialisten ontvangen dit keurmerk wanneer zij een betrouwbare en kwalitatief sterke service verlenen.

Kozijnen kopen tips

Je bent van plan je huis in waarde te laten stijgen door nieuwe kozijnen te laten plaatsen. Voor je dit doet, geven wij jou graag nog wat eenvoudige, maar zeer nuttige tips mee.

Kwantumkorting

Ken jij mensen die ook nieuwe kozijnen willen kopen? Laat deze projecten in één keer uitvoeren door de kozijnenspecialist. Informeer vervolgens naar kwantumkorting zodat je goedkoper je kozijnen hebt zonder in kwaliteit in te leveren.

Kies voor kozijnen met kwalitatief sterk hang- en sluitwerk

Voorkom inbraak in jouw woning door goed hang- en sluitwerk aan te schaffen. Het SKG-keurmerk waarborgt de kwaliteit van hang- en sluitwerk. Dankzij dit label denken inbrekers wel 2 keer na voor ze jouw huis binnenvallen. Zorg dus voor hang- en sluitwerk met het SKG-label.

Vergelijk offertes en vind de geschikte kozijnen

Vergelijk offertes van verschillende specialisten om zo de voordeligste en kwalitatief beste kozijnen aan te schaffen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden