Vergelijk kozijnen offertes
Vind dé kozijnen specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Kozijnen Onderhoud kunststof kozijnen

Onderhoud kunststof kozijnen

Meer weten over het onderhoud van kunststof kozijnen? Steeds meer huizen hebben kozijnen van kunststof. Veel mensen weten echter niet wat de beste manier van onderhoud van kunststof kozijnen is. Daarom lees je op deze pagina niet alleen over het onderhoud van kunststof kozijnen, maar ook over de kenmerken van een kunststof kozijn, de kosten van onderhoud van kunststof kozijnen, waarom het belangrijk is dat je zorgdraagt voor goed onderhoud van je kozijnen en of je het onderhoud ook kunt uitbesteden.

Inhoudsopgave

Kosten kunststof kozijnen onderhoud

Het onderhouden van je kunststof kozijnen zorgt voor een langere levensduur van deze kozijnen. Bij onderhoudswerkzaamheden horen echter ook kosten. In onderstaande tabel zijn de kosten van onderhoud van kunststof kozijnen opgenomen. Deze kosten kunnen betrekking hebben op het schoonmaken van de kunststof kozijnen, of op een periodieke controle door een vakspecialist.  

Type onderhoudGemiddelde kosten per uur
Schoonmaker/ glazenwasser€ 35
Periodieke controle vakspecialist€ 45
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zijn jouw kozijnen aan vervanging of renovatie toe? Bekijk dan kunststof kozijnen prijzen voor nieuwe kozijnen.

De kenmerken van een kunststof kozijn

Kunststof kozijnen zijn kozijnen die zijn gemaakt van polyvinylchloride (pvc). Ze hebben hun populariteit te danken aan een aantal kenmerken van dit materiaal. Door het gebruik van pvc hebben kunststof kozijnen namelijk een uitstekende isolatiewaarde, welke wordt uitgedrukt in de U-waarde. Als je de aanschaf van kunststof kozijnen combineert met isolatieglas kun je in aanmerking komen voor een subsidie voor kunststof kozijnen.

Verder zijn kunststof kozijnen kleurvast, milieuvriendelijk en hebben ze een lange levensduur. Ook zijn kunststof kozijnen onderhoudsarm, oftewel ze hebben weinig onderhoud nodig. 

Zo onderhoud je kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen onderhouden is eenvoudig en verre van arbeidsintensief. De profielen van het kozijn weren namelijk stof en vuil. Het is dan ook voldoende als je je kozijnen van kunststof twee tot vier keer per jaar schoonmaakt. Dit kan je doen met een sopje van water gemengd met een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Denk hierbij aan allesreiniger of een afwasmiddel. Spoel de kozijnen voor het schoonmaken wel eerst af met veel water. Op deze wijze voorkom je dat je tijdens het schoonmaken krassen in het kozijn maakt. Na het schoonmaken kan je je kozijnen eventueel ook nog invetten met kozijn wax. Kozijn wax zorgt er namelijk voor dat vuil zich minder goed kan hechten aan je kozijn. Zijn je kozijnen al enkele jaren oud, dan kan je er voor kiezen om periodiek ook aanvullend onderhoud te laten plegen. Dit onderhoud zal dan bestaan uit een controle op beschadigingen, scheuren en zwakke plekken. Wordt bij de controle een deuk, scheur, kras of gat gevonden, dan is dit vaak gemakkelijk op te lossen met kunsthars. 

Schoonmaakmiddelen voor kunststof kozijnen onderhoud

Je kunt niet alle schoonmaakmiddelen gebruiken om je kunststof kozijnen weer schoon te krijgen. Zoals benoemd zijn afwasmiddel en allesreiniger uiterst geschikte middelen om je kozijnen schoon te maken, maar je kunt ook een glasreiniger gebruiken. Een aantal schoonmaakmiddelen moet je juist niet gebruiken, omdat deze je kozijnen kunnen beschadigen. Onder meer ethanol, wasbenzine, spiritus, schoonmaakazijn, aceton en lakreiniger moet je absoluut niet gebruiken. Dit zijn namelijk schurende of bijtende middelen. Het gebruik van een stoomreiniger is ook uit den boze, omdat deze witte vlekken kan achterlaten op je kozijnen. 

Onderhoud kunststof kozijnen

Waarom het onderhoud van kunststof kozijnen belangrijk is 

Zoals hierboven benoemd, bestaat het onderhoud van kunststof kozijnen voornamelijk uit het schoonmaken van de kozijnen. Je kunststof kozijnen onderhouden is om twee redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het schoonmaken van je kozijnen er voor dat het vuil niet permanent wordt opgenomen in het kozijn. Zo behouden je kozijnen een fris uiterlijk en een goede uitstraling. Ten tweede zorgen de periodieke onderhoudsbeurten er voor dat je kozijnen langer mee zullen gaan.

Het uitbesteden van kunststof kozijnen onderhoud

Het onderhoud van kunststof kozijnen bestaat voornamelijk uit het schoonmaken van de kozijnen, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Het is niet een erg ingewikkeld klusje, wat je eenvoudig zelf kunt uitvoeren. Dit tenzij je kozijnen zich op lastige plekken bevinden, zoals aan de buitenzijde van je woning op grote hoogte. In dit geval kan het aan te bevelen zijn om je kozijnen schoon te laten maken door een glazenwasser. De meeste glazenwassers maken overigens bij het schoonmaken van de ramen altijd tegelijkertijd de kozijnen schoon. Ook een periodieke controle op scheuren en beschadigingen kan je zelf goed uitvoeren. Sta je liever niet zelf op een ladder om de kozijnen te controleren, dan kan je deze werkzaamheden ook uitbesteden aan een vakspecialist. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hebben kunststof kozijnen onderhoud nodig?

Ja, ook kunststof kozijnen hebben onderhoud nodig. Twee tot vier keer per jaar schoonmaken met water en schoonmaakmiddel is voldoende.  Zijn je kozijnen al enkele jaren oud, dan is het slim om periodiek ook aanvullend onderhoud te laten plegen en de kozijnen te laten controleren op beschadigingen. Vergelijk gratis kozijnen onderhoud offertes.

Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen?

Het onderhouden van kunststof kozijnen bestaat voornamelijk uit het schoonmaken van de kozijnen met water en schoonmaakmiddel. Doe dit twee tot vier keer per jaar. Na het schoonmaken kan je je kozijnen ook nog invetten met kozijn wax. Kozijn wax zorgt ervoor dat vuil zich minder kan hechten aan je kozijn.

Waarom kunststof kozijnen waxen?

Kunststof kozijnen waxen zorgt ervoor dat vuil zich minder goed kan hechten aan je kozijn. Je creëert namelijk een extra beschermlaag op het kozijn. Je kozijnen zullen minder snel vies worden en minder snel verkleuren.

Kan ik beschadigingen zelf repareren?

Ben je een beetje handig, dan is de kans groot dat je kleine reparaties aan je kozijn gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Krasjes kan je wegwerken met een slijp- en polijstpakket, het folie kan je herstellen met kunsthars. Zijn de beschadigingen groter? Dan is het aan te raden om de reparatie over te laten aan een vakspecialist. Dit onder meer omdat de stevigheid van het kozijn aangetast kan zijn. De vakspecialist kan beoordelen wat de beste manier is om het kozijn te repareren.

Wat te doen met gaatjes in kunststof kozijnen?

Je hebt ze vast wel eens zien zitten: in kunststof kozijnen zitten kleine gaatjes. Deze zitten er bewust en met een doel, maak deze dan ook niet dicht en zorg dat ze niet verstopt raken met vuil. De gaatjes fungeren namelijk zowel als afwatering als ontluchting van het kozijn. Zo kan het water wegstromen aan de onderzijde van het kozijn, waardoor het water de lucht niet vacuüm trekt. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden