Vind de beste vloerverwarming specialist
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vloerverwarming

Vloerverwarming

Met vloerverwarming beschik jij over de meest comfortabele manier van verwarmen. Een heerlijk verwarmde vloer waar je voeten vrolijk van worden en een gelijkmatige temperatuur door de hele kamer. Lees verder en ontdek de prijzen en vele voordelen van de soort vloerverwarming die bij jouw woning past.

Wat kost vloerverwarming?

Er zijn twee populaire vormen van vloerverwarming: vloerverwarming als bijverwarming en vloerverwarming als hoofdverwarming. Bekijk onderstaand de gemiddelde vloerverwarming prijzen:

Hoofdverwarming
(H.O.H. afstand 10 cm)
Uitgebreide bijverwarming
(H.O.H. afstand 15 cm)
Bijverwarming
(H.O.H. afstand 20 cm)
Aantal groepenPrijs (inclusief materiaal, montage en btw
tot 10 m2tot 15 m2tot 20 m21€ 750 - € 825
tot 20 m2tot 30 m2tot 40 m22€ 850 - € 915
tot 30 m2tot 45 m2tot 60 m23€ 950 - € 1.025
tot 40 m2tot 60 m2tot 80 m24€ 1.100 - € 1.140
tot 50 m2tot 75 m2tot 100 m25€ 1.200 - € 1.260
tot 60 m2tot 90 mtot 120 m26€ 1.400 - € 1.525
tot 70 m2tot 105 m2tot 140 m27€ 1.550 - € 1.705
tot 80 m2tot 120 m2tot 160 m28€ 1.700 - € 1.865
tot 90 m2tot 135 m2tot 180 m29€ 1.850 - € 2.025
tot 100 m2tot 150 m2tot 200 m210€ 2.000 - € 2.175
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

vloerverwarming

Alle voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor veel extra wooncomfort. Waarschijnlijk ken jij al een aantal voordelen van vloerverwarming, maar misschien niet allemaal. Ontdek hier wat vloerverwarming zo aantrekkelijk maakt:

  • Warme voeten: Ten eerste komt de warmte van onder, een pluspunt voor je voeten.
  • Meer vrije ruimte: Vloerverwarming is volledig onzichtbaar. Die grote, opvallende radiatoren zijn niet of nauwelijks meer nodig. Hierdoor geniet je van meer ruimte in huis.
  • Lagere energierekening: Het rendement van vloerverwarming is zeer gunstig. Jaarlijks is het mogelijk om tot 180 m3 gas te besparen. De besparing kan oplopen tot wel € 120 per jaar bij een gasprijs van € 0.65.
  • Beter voor je gezondheid: Vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte, waardoor er aanzienlijk minder circulatie van stof in huis is. De luchtvochtigheid in je woning is hierdoor stukken en de kans op huisstofmijt is nihil. Met name voor mensen met een stofallergie is vloerverwarming bijzonder aantrekkelijk.
  • Hogere woningwaarde: Vloerverwarming voegt luxe aan jouw woning toe, waardoor jouw woning in waarde stijgt. Ga jij je huis ooit verkopen, dan betalen kopers vaak extra voor vloerverwarming in huis.

Hoe werkt vloerverwarming?

Vloerverwarming zorgt voor het vanaf de grond gelijkmatig verwarmen van een volledige ruimte, door een leidingstelsel voor warm water of elektriciteit. De buizen van het leidingstelsel worden in de vorm van een spiraal onder je vloer geplaatst. De ruimte tussen de buizen is tussen de 10 tot 20 centimeter, afhankelijk van het benodigde vermogen. De warmtestraling van vloerverwarming werkt als volgt:

  1. Je stelt je thermostaat in op de gewenste temperatuur.
  2. Je thermostaat geeft een signaal door aan je cv-ketel.
  3. De waterpomp pompt het warme water rond.
  4. De verdeler van je vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het warme water.
  5. Het warme water stroomt door de buizen en blijft circuleren zodat de gewenste temperatuur constant blijft.
  6. Om schade aan je vloer te voorkomen, is er een begrenzing op maximaal 55 graden.

Zo vind je de best passende vloerverwarming

Deze drie keuzes zijn cruciaal voor het vinden van de vloerverwarming die het beste bij jouw woning past:

  • Keuze 1: vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming.
  • Keuze 2: vloerverwarming infrezen of op matten.
  • Keuze 3: vloerverwarming door warm water of elektriciteit.

Vloerverwarming vloer

Keuze 1. Vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming

Wanneer je vloerverwarming laat aanleggen heb je de keuze uit twee opties:

  1. Vloerverwarming als hoofdverwarming.
  2. Vloerverwarming als bijverwarming.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Kies jij voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan zijn je radiatoren overbodig waardoor je meer ruimte in je woning hebt. De ontwikkeling van vloerverwarming gaat hard, de opwarmingstijd is steeds korter waardoor je vloerverwarming eenvoudig inzet als enige warmtebron in de ruimte. Verdiep je hieronder in de eigenschappen van vloerverwarming als hoofdverwarming en ontdek de voor- en nadelen.

Eigenschappen Toelichting
Gemiddelde kosten (per 100 m2) € 2.500 - € 3.300.Het kopen van vloerverwarming als hoofdverwarming is duurder dan bijverwarming, maar het rendement levert je een besparing tot wel € 140 per jaar op je energierekening op.
Het is een duurzame investering.Dankzij de gemiddelde warmteafgifte van 100 watt/m2 kan je thermostaat gemiddeld 2 of 3 graden lager. Dit wil zeggen: lagere stookkosten.
Afstand tussen de buizen is korter (gemiddeld 10 centimeter).Door de korte afstand tussen de buizen, zet je energie efficiënter om in warmte dan bij bijverwarming.
Meer ruimte in je woning.Radiatoren zijn overbodig.
Je woning is aantrekkelijker.Vloerverwarming is een luxe, hierdoor is je woning niet alleen aantrekkelijk voor jou maar ook voor toekomstige kopers.

Vloerverwarming als bijverwarming

Kies jij voor vloerverwarming als bijverwarming, dan zijn je radiatoren wel nog nodig voor het snel opwarmen van de ruimte. Dit type vloerverwarming zie je daarom vaak terug in kleinere ruimtes in huis zoals de badkamer, het toilet of de hal. Bekijk de eigenschappen van vloerverwarming als bijverwarming hieronder en ontdek de voor- en nadelen.

EigenschappenToelichting
Gemiddelde kosten (per 100 m2) € 1.250 - € 1.650Bijverwarming is goedkoper in de aanschaf dan hoofdverwarming, maar vloerverwarming als bijverwarming is wel minder energiezuinig.
Vooral geschikt voor kleinere ruimtes in huis.Omdat er minder warmte van vloerverwarming als bijverwarming komt passen de meeste mensen deze vorm vooral toe in kleinere ruimtes. Wil je vloerverwarming als bijverwarming in de woonkamer, dan zijn radiatoren nodig.
Goedkoper om te installeren.Het aanleggen van vloerverwarming als bijverwarming is sneller klaar dan hoofdverwarming omdat er een grotere afstand tussen de buizen is.
Afstand tussen buizen is groter (gemiddeld 15 centimeter).De afstand tussen buizen is 5 centimeter groter dan bij hoofdverwarming, hierdoor straalt de vloerverwarming minder warmte uit.

Keuze 2. Vloerverwarming infrezen of op vloerverwarmingsmatten

De meest voorkomende vloerverwarming is de traditionele warm water vloerverwarming. Deze vloerverwarming is op twee manieren te plaatsen zijn:

  1. Vloerverwarming infrezen.
  2. Vloerverwarming op matten.

Vloerverwarming infrezen

Het infrezen van vloerverwarming is de traditionele manier, en zorgt voor een snelle opwarming omdat de buizen dicht bij de vloer liggen. Je vloer hoeft niet verhoogd te worden wanneer je kiest om je vloerverwarming te laten infrezen. Bij infrezen maakt de specialist sleuven in de cementdekvloer waar de leidingen en buizen in komen te liggen. Deze sleuven liggen ongeveer 17 millimeter diep. Infrezen is mogelijk in een bestaande betonnen- of tegelvloer. De voordelen van infrezen zijn:

  • Bij infrezen laat je de verwarmingsbuizen in je bestaande dekvloer plaatsen. Dit is eenvoudiger, dan de gehele dekvloer eruit slopen en weer aanleggen
  • De opwarmtijd is kort doordat de verwarmingsbuizen vrij direct onder je vloer liggen
  • Je vloer is direct na de installatie klaar voor afwerking
  • Inzetbaar als zowel hoofd- als bijverwarming

Vloerverwarming op matten

Als je cementdekvloer in een mindere staat verkeerd is vloerverwarming op matten een slimme keuze. Matten beschikken over een lager vermogen omdat deze verder van de oppervlakte liggen. Matten zijn daardoor beter geschikt voor het verwarmen van ruimtes die niet altijd bezet zijn, denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming in de badkamer. Matten zijn ook geschikt voor je woonkamer, alleen moet in dit geval wel je hele vloer eruit. Vloerverwarmingmatten kunnen rechtstreeks onder je vloer worden geplaatst. Andere voordelen van matten zijn:

  • Weinig tot geen warmte gaat verloren. De matten zijn voorzien van isolatie aan de onderkant
  • Goedkoper in aanschaf
EigenschappenInfrezenMatten
KostenHoger rendement, op lange termijn is infrezen de rendabele keuze.€ 25 goedkoper per 10m2.
Geschikt voorVloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming.Vloerverwarming als bijverwarming.
IsolatieJe vloer behoudt zijn isolatiewaarde.De matten zijn voorzien van isolatie aan de onderkant, hierdoor is je vloer meteen goed geïsoleerd.
InstallatieEenvoudige installatieMeer intensieve installatie, je dekvloer moet eruit.
OpwarmtijdSnelle opwarmtijd, afstand naar de vloer is korter.Iets langzamere opwarmtijd, afstand naar de vloer is groter.

Keuze 3. Traditionele warm water vloerverwarming of elektrische

Vloerverwarming kent twee populaire soorten:

  1. Traditionele warm water vloerverwarming.
  2. Elektrische vloerverwarming.

Traditionele warm water vloerverwarming

Het voordeel van traditionele vloerverwarming is dat het een uitstekende warmtegeleider is waardoor je minder energie verbruikt. Traditionele vloerverwarming bestaat uit leidingen waar warm water doorheen stroomt. De watergevoede verwarming is aangesloten op een cv-installatie of een warmtepomp. Infrezen of matten zijn manieren om traditionele vloerverwarming te plaatsen. Zowel vloerverwarming als bijverwarming als hoofdverwarming is mogelijk.

Elektrische vloerverwarming

Het voordeel van elektrische vloerverwarming is dat het goedkoper is in de aanschaf en snel warmte geeft in kleine ruimtes. Elektrische vloerverwarming werkt met matten waarin gloeiende draden gefreesd zijn. Deze matten bevinden zich onder de vloer en zijn eenvoudig aan te leggen. Elektrische vloerverwarming zet je alleen in als bijverwarming.

EigenschappenWarm water vloerverwarmingElektrische vloerverwarming
Gemiddelde kostenGemiddeld € 200 duurder in aanschaf en installatie.Goedkopere aanschafprijs en installatie.
Geschikt voorAlle ruimtes.Kleine ruimtes, zoals de gang, het toilet en of de badkamer.
Kwaliteit warmteZeer aangename warmte.Afgegeven warmte is minder geleidelijk en gelijkmatig.
DuurzaamheidLaag energieverbruik.Hoger energieverbruik.
OpwarmtijdLangere opwarmtijd.Korte opwarmtijd.
InstallatieIets intensievere installatie, leidingen moeten in de vloer worden geplaatst.Eenvoudig aan te leggen.

vloerverwarming keuken

Extra opties bij vloerverwarming

Haal jij het optimale uit je vloerverwarming project? Overweeg dan de volgende interessante opties:

Extra opties vloerverwarmingGemiddelde prijs per extra optie (inclusief materiaal, montage)Toelichting
Pompschakelaar€ 65 - € 100Vloerverwarming heeft een pomp waarmee het water door de leidingen stroomt. Deze pomp is vaak 24/7 aan het draaien terwijl de verwarming niet aan is. Met een pompschakelaar bespaar je energie doordat de pomp alleen aan is wanneer de cv-installatie draait.
Isolatiefolie€ 1 (per m2)Isolatiefolie plaats je onder de vloerverwarming, zo verlies je niet onnodig warmte via de ondervloer.
Verwijderen van radiatoren€ 20 - € 30Laat oude radiatoren direct weghalen en afvoeren door de specialist.
Bypass ventiel monteren€ 45 - € 70Een bypass ventiel is een extra veiligheidsregel om te voorkomen dat de druk in de leidingen te hoog oploopt.

Vloerverwarming tips voor de beste prijs & kwaliteit

Vloerverwarming laten leggen is een investering, maar wel een investering waar je jarenlang plezier van hebt. Bekijk onderstaande tips zodat jij straks zeker weet dat je een goed werkende vloerverwarming krijgt, voor de beste prijs.

  • Kies voor een specialist met keurmerken

Keurmerken bieden meer garantie voor kwaliteit. Let tijdens het vergelijken van vloerverwarming specialisten op de volgende keurmerken:

  • KOMO: KOMO is een stichting die onafhankelijke kwaliteitscontroles doet. Vloerverwarmingen met dit keurmerk voldoen aan strenge eisen en relevante wet- en regelgeving.
  • BouwGarant: Het grootste keurmerk in de bouw in BouwGarant. Is je vloerverwarmingspecialist aangesloten bij BouwGarant, dan wordt het bedrijf regelmatig getest op gebied van vakmanschap, betrouwbaarheid, kwaliteit en service.
  • Kiwa: Kiwa test onafhankelijk de kwaliteit van bedrijven op het gebied van organisatie, producten, diensten, processen, managementsystemen en medewerkers. Vloerverwarming specialisten die over dit keurmerk beschikken voldoen aan strenge internationale kwaliteitseisen en controles.

 

  • Bekijk reviews

Vloerverwarming specialisten zullen altijd van zichzelf zeggen dat zij kwaliteit leveren. Bekijk en vergelijk daarom recensies om meer inzicht te krijgen in de werkwijze van het bedrijf.

  • Isoleer onder de vloerverwarming

Laat zo min mogelijk warmte ontsnappen, dit is natuurlijk doodzonde voor het rendement van je vloerverwarming. De specialist helpt je bij het zoeken naar kwetsbare plekken in je woning waar warmte ontsnapt en komt met passende maatregelen.

  • Ga zorgvuldig om met je stroom

Wie wilt besparen is zich continu bewust van zijn eigen energieverbruik. Gebruik geen stroom in ruimtes die je niet gebruikt. Zet je verwarming lager of uit bij afwezigheid.

  • Vergelijk specialisten

Vergelijk verschillende vloerverwarming specialisten met elkaar tot je de beste prijs en kwaliteit te pakken hebt. Een goede manier om dit te doen is door gratis vloerverwarming offertes aan te vragen van meerdere specialisten. Bekijk de totale prijs en wat wel/niet inbegrepen is zoals btw en voorrijkosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden