Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging

Gevelreiniging

Is de gevel van jouw huis in de loop der jaren vervuild geraakt? Door je gevel te laten reinigen, krijgt je huis binnen de kortste keren weer een frisse uitstraling. In dit artikel lees je meer informatie over de soorten en technieken rondom gevelreiniging. Verder krijg je hier handige tips zodat je hierna precies weet wat jij nodig hebt.

Wat houdt gevelreiniging in?

Met gevelreiniging wordt het schoonmaken van je gevel bedoeld. De gevelspecialist kan op verschillende manieren je gevel reinigen. Welke manier voor jouw gevel geschikt is dat is afhankelijk van de ondergrond, het voegwerk en de mate van vervuiling.

Een gereinigde gevel zorgt er niet alleen voor dat je huis er weer schoon en mooi uitziet, maar verhoogd ook de waarde van je huis. Als je de gevel daarnaast ook nog laat impregneren dan is je gevel voortaan beter beschermd tegen weersomstandigheden. Met als gevolg dat je huis vocht buiten houdt en beter geïsoleerd is. Tot slot zal een gereinigde en geïmpregneerde gevel langer meegaan doordat vuil zich niet hecht aan het materiaal van de gevel en daardoor niks kan aantasten.

Naast het schoonmaken van je gevel horen gevel impregneren, dak reinigen en gevelrenovatie vaak ook tot het takenpakket van een gevelspecialist.

Gevelreiniging

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten gevelreiniging

Er zijn verschillende soorten van gevelreiniging, die een allemaal een ander effect hebben op je gevel. Wil jij je gevel laten reinigen, maar weet je niet welk type geschikt is? Lees hieronder welke verschillende mogelijkheden er zijn en kijk welk soort geschikt is voor jouw woning.

Gevel stralen

Gevel stralen is de zwaarste manier van gevelreiniging. De vakspecialist maakt hier vaak gebruik van om hardnekkig vuil zoals graffiti te verwijderen. Bij deze methode wordt er water en/of lucht samen met straalmiddel met hoge druk tegen de gevel gespoten. Het laten stralen van je gevel kan bij verkeerd gebruik je gevel aantasten. Het is daarom belangrijk om van tevoren een gevelspecialist te raadplegen.

De meest voorkomende manieren van gevel stralen zijn zandstralen, vochtstralen en nevelstralen:

Zandstralen

Zandstralen is de hardste manier van gevel stralen, omdat hierbij gebruik wordt gemaakt van grove korrels straalmiddel die met hoge druk op de gevel worden gespoten. Zandstralen is uitermate geschikt voor het verwijderen van graffiti of ander hardnekkig vuil.

Vochtstralen

Vochtstralen is een mildere vorm van gevel stralen waarbij gebruik wordt gemaakt van fijnere korrels straalmiddel die met lage druk op de gevel gespoten worden. Hierdoor wordt een beperkte hoeveelheid stof geproduceerd. 

Nevelstralen

De mildste vorm van gevel stralen is nevelstralen. Hierbij kun je de druk handmatig aanpassen, waardoor je uiterst secuur te werk kunt gaan. Daarnaast kun je daarmee het waterverbruik zoveel mogelijk beperken.  

Stoomreinigen

Heb je last van klimop of mos op je gevel? Om dit te verwijderen, gebruikt de gevelspecialist stoom. Water wordt tot 150 graden Celsius verwarmd en onder hoge druk op je gevel gespoten. Door de hoge temperatuur van het water weekt de aanslag op je gevel los. De vakspecialist gebruikt met stoomreinigen verder geen chemische middelen, wat natuurlijk beter is voor het milieu.

Chemisch reinigen

Heb je last van hardnekkige vervuiling op je gevel, zoals verfresten? Dan is stoomreinigen niet genoeg en kom je terecht bij het chemisch reinigen van je gevel.

De gevelspecialist brengt het chemische reinigingsmiddel aan op de gevel, waarna het een klein half uur intrekt. Vervolgens spuit de gevelspecialist het reinigingsmiddel samen met het losgekomen vuil van je gevel af. Dit mengsel wordt opgevangen en de gevelspecialist zorgt ervoor dat het wordt gerecycled.

Na het chemisch reinigen van je gevel, kan het tot een week duren totdat je het uiteindelijke resultaat ziet.

Er zijn twee soorten chemicaliën waar de vakspecialist gebruik van kan maken:

Basisch

Basische reinigingsmiddelen hebben een lage PH-waarde, waardoor ze geschikt zijn voor poreuze ondergronden. Poreuze ondergronden zijn namelijk niet waterafstotend en dus vatbaar voor beschadigingen.

Zuur

Zure reinigingsmiddelen hebben een hoge PH-waarde en kunnen ondergronden aantasten. Een gevelspecialist ziet in een oogopslag met welke ondergrond hij te maken heeft en of zure reinigingsmiddelen gebruikt kunnen worden. 

Wat kost gevelreiniging?

Wil jij je gevel laten reinigen en ben je benieuwd naar de kosten van gevelreiniging? Gemiddeld liggen de prijzen rond de € 10 tot € 22 per m². Deze kosten hangen af van een aantal factoren, waaronder het te reinigen oppervlak en de techniek die de gevelspecialist gebruikt. Bekijk hieronder een handig overzicht met gevelreiniging technieken en prijzen.

Type gevelreinigingGem. kosten per m2, incl. arbeidskosten en btwWerking
Zandstralen€ 10 - € 17
Het grove straalmiddel wordt met een hogedrukreiniger tegen de gevel aangespoten waardoor het vuil van de gevel af vliegt.
Vochtstralen€ 12 - € 22
Het straalmiddel wordt gemengd met water en middels een hogedrukreiniger op de gevel gespoten. Het vuil wordt er als het ware afgespoten.
Nevelstralen€ 15 - € 20
Het fijne straalmiddel wordt met een lage druk droog of nat tegen de gevel aangespoten. Waardoor het vuil verwijderd wordt. De druk kan handmatig aangepast worden.
Stoomreinigen€ 5 - € 15
Het water wordt verhit tot 150 graden celcius en lost als het ware de vervuiling aan de gevel op.
Chemisch reinigen€ 15 - € 20
Chemisch middel wordt middels een borstel of handspuit op de gevel aangebracht. Na de inwerking ervan wordt de gevel gereinigd met een hogedrukreiniger.

Gevel impregneren

Om je gevel te beschermen tegen onder andere vorst, schimmel en zure regen, laat je je gevel impregneren of hydrofoberen door een gevelspecialist. De gevel impregneren prijzen liggen gemiddeld rond de € 7 per m². Het impregneren van je buitenmuur wordt gedaan nadat je gevel is gereinigd. Er wordt hierbij een impregneermiddel aangebracht die als het ware een beschermlaag vormt. 

Met het impregneren zorg je ervoor dat je gevel waterafstotend en minder vatbaar is voor vuil van buitenaf, oftewel minder gevelonderhoud. Gemiddeld gezien beschermt de impregneerlaag je gevel 10 jaar. Sommige vakspecialisten bieden hierop een garantie aan. 

Wist je dat een geïmpregneerde gevel ook zorgt voor een lagere energierekening aan het einde van de maand? Doordat het een waterafstotende laag is blijft de gevel droger waardoor de isolerende werking stijgt.

Voegwerk

De voegen vormen een essentieel onderdeel van je gevel, ze vullen namelijk de ruimtes tussen de stenen op. Niet alleen zorgen ze voor versteviging, maar ze verhogen ook de waterdichtheid van je woning. Er zijn diverse soorten voegen, zoals snijvoegen, open stootvoegen en knipvoegen, elk met hun eigen karakteristieke uitstraling en functie.

Wanneer er sprake is van beschadiging, is het cruciaal om actie te ondernemen. Methoden zoals voegen uitslijpen, voegen uithakken en voegen repareren zijn technieken die ingezet kunnen worden om het oude voegwerk te vervangen. Door tijdig in te grijpen voorkom je dat er vocht binnendringt, wat kan leiden tot vochtschade in je woning. Het is dus zaak om je gevel in optimale conditie te houden.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van het voegwerk en de keuze voor welke kleur voeg het beste bij je woning past.

Wanneer een voegbedrijf je voegen komt vervangen ben je gemiddeld tussen de € 10 en € 100 per m² kwijt, afhankelijk van het soort voeg. Voor een gemiddeld rijtjeshuis met een gevel van 60 m² liggen de kosten van voegwerk gemiddeld tussen de € 600 en € 6.000. 

Dit kan goed gecombineerd worden met het reinigen en/of impregneren van je gevel. Bekijk hieronder een handig overzicht met de verschillende soorten voegwerk en de bijbehorende kenmerken. 

Soort voegGemiddelde kosten per m², incl. btwKenmerken
Platvol gladde voeg € 10 - € 12- Meest voorkomend
- Gladde afwerking
- Uitgelijnd met de stenen in je gevel
Platvol geborstelde/gekamde voeg€ 10 - € 12- Meest voorkomend
- Ruwe afwerking
- Uitgelijnd met de stenen in je gevel
Glad verdiepte voeg€ 10 - € 12- Voeg dieper dan de stenen (2 - 5 mm achter de stenen)
- Steensoort komt beter tot z'n recht
Schaduwvoeg€ 10 - € 12- Gladde afwerking
- Schuin aflopende hoek
- Schaduw accent op de horizontale lijnen
Snijvoeg€ 50 - € 100- Onregelmatigheden in de steen duidelijk zichtbaar
- Voeg gelijk aan de stenen
- Vaak bij monumentale panden
Knipvoeg € 50 - € 100- Vergelijkbaar met snijvoeg - Steekt uit de gevel
- Strakke belijning

Gevelonderhoud

Je gevel is het visitekaartje van je woning dus wil je goed onderhouden. Door de jaren heen kan je gevel tekenen van slijtage vertonen. Hier komen gevelrenovatie, gevelreparatie en gevelrestauratie om de hoek kijken.

Gevel renoveren

Gevelrenovatie is een breed begrip en omvat alle werkzaamheden die nodig zijn om je gevel weer in topconditie te krijgen. Dit kan variëren van het vervangen van voegen tot het reinigen van de gevel. De gevelrenovatie kosten zijn afhankelijk van de omvang van de werkzaamheden, maar zien we vaak als een waardevolle investering die de levensduur van de woning verlengt.

Gevel repareren

Gevelreparatie daarentegen richt zich op specifieke beschadigingen of problemen. Denk hierbij aan scheuren in de muur, loszittende stenen of beschadigd voegwerk. Door tijdig in te grijpen, voorkom je grotere problemen en houd je de kosten beperkt.

Gevel restaureren

Gevelrestauratie is een specialistisch project, vooral toegepast bij oudere, monumentale panden. Hierbij wordt de gevel in zijn oorspronkelijke staat hersteld, met respect voor historische details en materialen. Het is een combinatie van ambacht en expertise, waarbij de kosten vaak hoger liggen vanwege de complexiteit en precisie die vereist zijn.

Ongeacht de keuze die je maakt, is het van belang om te investeren in je gevel. Een goed onderhouden gevel verhoogt niet alleen de waarde van je woning, maar zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat en beschermt tegen externe factoren. Het is raadzaam om periodiek je gevel te inspecteren en bij twijfel een gevelspecialist te raadplegen. Zo geniet je jarenlang van een prachtige en stevige gevel.

Heb je een vergunning nodig voor gevelreiniging?

Of je voor gevelreiniging een vergunning nodig hebt, is afhankelijk van je type woning en je gemeente. Woon je in een monumentaal pand? Dan is de kans groot dat je een speciale vergunning moet aanvragen voor gevelreiniging. Vraag voordat je aan je project begint bij de gevelspecialist of je gemeente na of er een vergunning vereist is.

Bij grotere projecten zoals gevelrenovatie is vaak een omgevingsvergunning vereist, omdat hiermee het aanzicht van de straat kan veranderen. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

Tips bij het inschakelen van een gevelspecialist

Laat jij je gevel reinigen? Dan is de volgende stap om een geschikte gevelspecialist in te schakelen. Maar waar moet je op letten bij het inhuren van een gevelspecialist? Lees hier een aantal handige tips.

Vergelijk verschillende gevelspecialisten

Door gevelreiniging offertes op te vragen bij verschillende gevelspecialisten, krijg je een goed beeld van de verschillende prijzen. Bekijk goed welke werkzaamheden gevelspecialisten aanbieden en tegen welke prijs zij deze taken uitvoeren. Zo vind je de gevelspecialist die de beste prijs rekent voor jouw project.

Let op keurmerken

Door op keurmerken te letten, zorg je ervoor dat je een bekwame en erkende gevelspecialist inhuurt voor je gevelreiniging. De organisatie VNV-Gevelspecialisten behartigt niet alleen de belangen van gevelspecialisten, maar leeft ook kwaliteitsnormen na. Het Keurmerk Schoon is ook een keurmerk waar je op kan letten. Dit keurmerk garandeert kwaliteit en betrouwbaarheid.

Combineer projecten

Is het huis van de buren ook toe aan gevelreiniging? Door projecten te combineren kan de vakspecialist je kwantumkorting geven en daarnaast bespaar je ook nog op de voorrijkosten.  Vraag daarom aan je buren of zij ook interesse hebben in gevelreiniging.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden