Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Gevelrenovatie

Gevelrenovatie

Een gevelrenovatie is de oplossing op het moment dat jouw gevel scheuren vertoont, vocht doorlaat of op een andere wijze beschadigd is. Je kunt natuurlijk ook preventief je gevel renoveren. Wil jij weten welke soorten gevelrenovatie er zijn? Wil je bovendien weten wat hier de voordelen van zijn? Op deze pagina lees je alles over het renoveren van je gevel.

Gevelrenovatie: welke soorten zijn er?

Onder het renoveren van een gevel vallen in ieder geval de volgende werkzaamheden:

1. Vervangen van losse bakstenen

Heb je een huis met muren van bakstenen dan kunnen er na verloop van tijd diverse beschadigingen in de gevel zijn opgetreden. Hierbij is het van belang om voor aanvang van de renovatie goed na te gaan wat de oorzaak is van de beschadigingen.

Oftewel, is een scheur in de gevel of een kapotte baksteen het probleem of is het slechts een symptoom van een groter probleem? Denk hierbij aan verzakkingen van je woning als mogelijk probleem, wat niet wordt opgelost door een enkele baksteen te vervangen.

In andere gevallen, waar bijvoorbeeld door jarenlang gebruik, kan het vervangen van enkele stenen een goede bijdrage leveren aan het herstellen van je gevel.

2. Aanbrengen van nieuwe gevelbekleding

Is de schade niet beperkt tot enkele stenen of heb je een gevel die is gemaakt van een ander materiaal, dan is het mogelijk nodig om de gehele gevel te vervangen. Dit is vakwerk dat altijd uitgevoerd moet worden door een vakspecialist. Bij het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding kan je zelf kiezen voor welk materiaal gevelbekleding je kiest.

3. Reinigen van de gevel

Een weinig bewerkelijke methode om je gevel te renoveren is deze grondig te laten reinigen. Dit wordt met name gedaan op het moment dat de gevel groen is uitgeslagen van het mos en schimmels. Je gevel kan op diverse manieren gereinigd worden. Denk hierbij aan zandstralen, chemisch reinigen en reinigen met stoom. Een gevelreiniger kan je adviseren welke manier van reinigen het meest geschikt is in jouw situatie.

4. Vervangen van voegen

Voegen hebben een kortere levensduur dan bakstenen. De exacte levensduur is afhankelijk van diverse zaken waaronder de weersomstandigheden, maar gebruikelijk is dat voegen eens in de 30 jaar vervangen moeten worden.

5. Impregneren of hydrofoberen van de gevel

Het impregneren van je gevel is een preventieve maatregel die meerdere voordelen biedt. Niet alleen houdt het vocht buiten, maar deze beschermlaag werkt ook tegen schimmel en is brandwerend. Je zou het impregneren van je buitenmuur kunnen zien als een soort verzekering voor je gevel.

Maar wat is dan het verschil met hydrofoberen? Hoewel beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, is hydrofoberen specifiek gericht op het waterafstotend maken van de gevel. Impregneren is een breder begrip en omvat naast vochtwering ook andere beschermende eigenschappen zoals schimmel- en brandwering. Kortom, alle hydrofobe behandelingen zijn impregneringen, maar niet alle impregneringen zijn hydrofoob.

6. Gevelonderhoud

Gevelonderhoud omvat regelmatige inspecties en kleinere schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden om te zorgen dat je gevel in topconditie blijft. Dit kan gaan om het verwijderen van vuil, maar ook om het aanpakken van beginnende scheurtjes.

Regelmatig onderhoud kan je op de lange termijn veel kosten besparen. Het helpt problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken voordat ze groter worden.

7. Gevelrestauratie

Heb je een monumentaal pand en zie je dat de gevel zijn beste tijd heeft gehad? Dan is een gevelrestauratie wellicht de oplossing voor jou.

Bij een gevelrestauratie gaat het om het herstellen van de originele staat van de gevel. Voor monumentale panden is dit een project die vaak specifieke kennis vereist. Het is cruciaal om een vakspecialist in te schakelen die ervaring heeft met monumenten.

En vergeet niet: voor monumentale panden zijn er vaak specifieke vergunningen nodig.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gevelrenovatie

Wanneer kies je voor een gevelrenovatie?

Veel mensen kiezen voor een gevelrenovatie vanwege de vele voordelen die hieraan verbonden zijn. In zijn algemeenheid kunnen renovatiewerkzaamheden preventief of detectief uitgevoerd worden:

  1. Detectief: een beschadiging of ander probleem in de gevel is geconstateerd. De renovatie heeft tot doel om dit probleem te verhelpen. Het vervangen van losse bakstenen en kapot voegwerk zijn detectieve werkzaamheden.
  2. Preventief: ook voor het renoveren van je gevel geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom kan je ook werkzaamheden uitvoeren voordat een probleem zich heeft voorgedaan. Denk hierbij aan het impregneren van de gevel, maar ook aan het vervangen van de voegen als het einde van de levensduur nadert (maar er nog geen daadwerkelijke beschadigingen zijn).

Het beste moment in het jaar om een gevel te renoveren is vaak in de zomermaanden, omdat de kans op neerslag in deze maanden het kleinst is.

Wat zijn de voordelen van een gevel renoveren?

Het renoveren van je gevel heeft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Langere levensduur: Je gevel krijgt door het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden een langere levensduur.
  2. Bescherming: Een gerenoveerde gevel biedt betere bescherming tegen vocht en kou.
  3. Uitstraling: Je gevel is het aangezicht van je woning. Een gerenoveerde gevel ziet er strakker en netter uit.
  4. Hogere woningwaarde: De waarde van je woning wordt hoger.
  5. Betere isolatie: Je huis is beter geïsoleerd. Goed voor je energierekening en jouw wooncomfort.

Laat je buitenmuur gelijk isoleren

Tijdens de gevelrenovatie is het interessant om ook gelijk je buitenmuur te laten isoleren. Het isoleren van de buitenmuur biedt namelijk de mogelijkheid om een dikkere laag aan te brengen dan bij spouwmuurisolatie, wat het tot een effectievere isolatiemethode maakt. Hierbij kan je in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), maar er gelden wel specifieke voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voor gevelisolatie voldoen, zoals de minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) en dikte van de nieuwe isolatie. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor de subsidie, en je kunt slechts één keer subsidie ontvangen voor gevelisolatie. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden van de ISDE, kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Controleer of je een omgevingsvergunning nodig hebt

In sommige gevallen moet je bij nieuwe gevelbekleding een omgevingsvergunning aanvragen. Dit is onder andere afhankelijk van de volgende factoren: 

  • Grenst de gevel aan een openbaar toegankelijk gebied zoals de weg, water of openbaar groen? 
  • Heeft het veranderen van de gevel invloed op de bouwwerken in de directe omgeving? 

Als je op minimaal één van deze vragen ja antwoordt dan moet je hoogstwaarschijnlijk een omgevingsvergunning aanvragen. Dit komt doordat de gevelrenovatie dan invloed heeft op het aanzicht van de gehele straat. Kijk voor de precieze voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.

De kosten van gevelrenovatie

Gevelrenovatie is een overkoepelende term voor diverse werkzaamheden die als doel hebben om de huidige staat van je gevel te verbeteren. De kosten starten al bij € 8 per m2. In onderstaande tabel zijn de gevelrenovatie kosten opgenomen van veel voorkomende werkzaamheden op het gebied van het renoveren van gevels:

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen (incl. btw, arbeid en materiaal).
Nieuwe gevelbekleding€ 50 - € 200 per m²
Gevel reinigen€ 10 - € 22 per m²
Voegen vervangen€ 10 - 100 per m²
Stenen vervangen€ 10 - € 15 per steen
Gevel impregnerenVanaf € 8 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat houdt gevelrenovatie in?

Gevelrenovatie is een verzamelnaam voor diverse werkzaamheden die tot doel hebben jouw gevel weer in een goede staat te brengen. Denk hierbij aan het impregneren van de gevel, het vervangen van voegen of stenen, het reinigen van de gevel of zelfs het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding.

Wat zijn de kosten van gevelrenovatie?

De kosten van je gevel renoveren hangt af van de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Welke werkzaamheden uitgevoerd worden hangt dan weer af van de staat van je gevel. De goedkoopste optie is om je gevel te impregneren. De kosten van gevel impregneren liggen rond de € 7 per m², terwijl een volledig nieuwe gevelbekleding het duurste is met kosten die kunnen oplopen tot € 200 per m².

Hoe lang duurt een gevelrenovatie?

Dit hangt af van de aard van de renovatie. Een gevel impregneren duurt slechts een enkele dag, het volledig vervangen van een gevel neemt meerdere volledige dagen in beslag.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden