Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Gevelrenovatie

Gevelrenovatie

Een gevelrenovatie is de oplossing op het moment dat jouw gevel scheuren vertoont, vocht doorlaat of op een andere wijze beschadigd is. Je kunt natuurlijk ook preventief een renovatie aan je gevel laten uitvoeren. Wil jij weten welke mogelijkheden je hebt als je jouw gevel wilt laten renoveren? Ontdek hoe je met gevelrenovatie niet alleen de levensduur van je pand kunt verlengen, maar ook de esthetische waarde en energiezuinigheid kunt verbeteren.

Wanneer kies je voor een gevelrenovatie?

Veel mensen kiezen voor een gevelrenovatie vanwege de vele voordelen die hieraan verbonden zijn. Een renovatie aan je gevel kan detectief of preventief uitgevoerd worden:

  1. Detectief: een beschadiging of ander probleem in de gevel is geconstateerd. De renovatie van de gevel heeft als doel om dit probleem te verhelpen. Het vervangen van losse bakstenen en kapot voegwerk zijn detectieve werkzaamheden.
  2. Preventief: ook voor het renoveren van je gevel geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom kan je ook werkzaamheden uitvoeren voordat een probleem zich heeft voorgedaan. Denk hierbij aan het impregneren van de gevel, maar ook aan het vervangen van de voegen als het einde van de levensduur nadert (maar er nog geen daadwerkelijke beschadigingen zijn).

Het beste moment in het jaar om een gevel te renoveren is vaak in de zomermaanden, omdat de kans op neerslag in deze maanden het kleinst is.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gevelrenovatie wordt uitgevoerd met behulp van een steiger

Gevel renoveren: de mogelijkheden

Wanneer je overweegt jouw gevel te renoveren, heb je diverse mogelijkheden tot je beschikking die niet alleen de uitstraling van jouw woning verbeteren, maar ook de levensduur ervan kunnen verlengen. Bekijk hieronder een aantal veelvoorkomende gevelrenovatie werkzaamheden:

Reinigen

Een weinig bewerkelijke methode van een renovatie aan je gevel is gevelreiniging. Dit wordt met name gedaan op het moment dat de gevel groen is uitgeslagen van het mos en schimmels. Je gevel kan op diverse manieren gereinigd worden. Denk hierbij aan zandstralen, chemisch reinigen en reinigen met stoom.

Het is een relatief snelle en goedkope manier om de uitstraling van je huis aanzienlijk te verbeteren. Een gevelreiniger kan je adviseren welke manier van reinigen het meest geschikt is in jouw situatie.

Vervangen van losse bakstenen

Als er losse of kapotte bakstenen in je gevel zitten, is het belangrijk om deze snel te vervangen. Dit voorkomt dat er grotere problemen ontstaan. Het vervangen van deze bakstenen zorgt ervoor dat je huis stevig blijft en er netjes uitziet. Dit helpt ook om je gevel sterk te houden en verdere schade in de toekomst te voorkomen.

Opnieuw voegen

Als je merkt dat de voegen tussen de stenen van jouw gevel versleten of beschadigd zijn, is het opnieuw voegen een uitstekende optie. De exacte levensduur is afhankelijk van diverse zaken waaronder de weersomstandigheden, maar gebruikelijk is dat voegen eens in de 30 jaar vervangen moeten worden.

Deze aanpak helpt niet alleen bij het herstellen van het uiterlijk van de gevel, maar voorkomt ook vochtproblemen. Bovendien verbetert het de structurele integriteit van jouw woning, waardoor je minder snel te maken krijgt met toekomstige reparaties.

Aanbrengen van nieuwe gevelbekleding

Voor een radicale gevelrenovatie kun je kiezen om jouw gevel te bekleden met nieuwe materialen zoals hout, steen, of composietplaten. Dit geeft jouw woning een volledig nieuwe uitstraling en kan aangepast worden aan elke stijl, van modern tot traditioneel.

Impregneren van de gevel

Impregneren is een slimme manier om je gevel te beschermen tegen vocht. Door je gevel te impregneren, maak je de buitenmuren waterafstotend. Dit helpt om problemen zoals vochtophoping, schimmel en algen tegen te gaan. Het is een relatief eenvoudige ingreep die je huis helpt beschermen tegen de weersinvloeden. Bovendien kan impregneren ervoor zorgen dat je gevel er langer goed uitziet, omdat het vuil minder kans krijgt zich te hechten aan de muur.

Gevelrestauratie ipv gevelrenovatie

Heb je een monumentaal pand en zie je dat de gevel zijn beste tijd heeft gehad? Dan is een gevelrestauratie, in plaats van een gevelrenovatie, wellicht een betere oplossing voor jou.

Een gevelrestauratie gaat namelijk om het nauwkeurig herstellen van de originele staat van de gevel, waarbij de historische waarde en esthetiek behouden blijven. Voor monumentale panden is dit een project die vaak specifieke kennis vereist. Het is cruciaal om een vakspecialist in te schakelen die ervaring heeft met monumenten.

Let op! Want voor monumentale panden zijn er vaak specifieke vergunningen nodig.

Wat zijn de voordelen van een renovatie aan je gevel?

Het renoveren van je gevel heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Verlengde levensduur: door een renovatie aan je gevel kan deze daarna weer jaren mee. Dit bespaart op lange termijn kosten aan reparaties en vervanging.
  • Verbeterde bescherming: een gerenoveerde gevel beschermt beter tegen vocht en kou, waardoor je minder last hebt van weersinvloeden.
  • Toename in woningwaarde: een goed onderhouden en mooie gevel verhoogt de waarde van je woning.
  • Verbeterde isolatie: een gevelrenovatie kan ook de isolatie van je huis verbeteren, wat niet alleen comfortabeler is, maar ook leidt tot een lagere energierekening.
  • Verfraaiing van het aanzicht: je gevel is het visitekaartje van je woning. Een nette en strakke gevel verbetert de uitstraling van je hele huis.

Laat je buitenmuur gelijk isoleren

Tijdens de gevelrenovatie is het interessant om ook gelijk je buitenmuur te laten isoleren. Het isoleren van de buitenmuur biedt namelijk de mogelijkheid om een dikkere laag aan te brengen dan bij spouwmuurisolatie, wat het tot een effectievere isolatiemethode maakt. Hierbij kan je in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), maar er gelden wel specifieke voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voor gevelisolatie voldoen, zoals de minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) en dikte van de nieuwe isolatie. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor de subsidie, en je kunt slechts één keer subsidie ontvangen voor gevelisolatie. Voor een volledig overzicht van de voorwaarden van de ISDE, kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Heb je een omgevingsvergunning nodig voor een gevelrenovatie?

Voor sommige gevelrenovatie werkzaamheden heb je een vergunning nodig. Dit is onder andere afhankelijk van de volgende factoren: 

  • Grenst de gevel aan een openbaar toegankelijk gebied zoals de weg, water of openbaar groen? 
  • Heeft het veranderen van de gevel invloed op de bouwwerken in de directe omgeving? 

Als je op minimaal één van deze vragen ja antwoordt dan moet je hoogstwaarschijnlijk een omgevingsvergunning aanvragen. Dit komt doordat de gevelrenovatie dan invloed heeft op het aanzicht van de gehele straat.

De kosten van gevelrenovatie

Gevelrenovatie is een overkoepelende term voor diverse werkzaamheden die als doel hebben om de huidige staat van je gevel te verbeteren. De kosten starten al bij € 8 per m2. In onderstaande tabel zijn de gevelrenovatie kosten opgenomen van veel voorkomende werkzaamheden op het gebied van het renoveren van gevels:

Werkzaamheden Gemiddelde prijzen (incl. btw, arbeid en materiaal).
Nieuwe gevelbekleding€ 50 - € 200 per m²
Gevel reinigen€ 10 - € 22 per m²
Voegen vervangen€ 10 - 100 per m²
Stenen vervangen€ 10 - € 15 per steen
Gevel impregnerenVanaf € 8 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat houdt gevelrenovatie in?

Gevelrenovatie is een verzamelnaam voor diverse werkzaamheden die tot doel hebben jouw gevel weer in een goede staat te brengen. Bij de mogelijkheden van een gevel renoveren moet je denken aan: het reinigen, impregneren of repareren van de gevel, het vervangen van voegen of stenen of zelfs het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding.

Wat zijn de kosten van gevelrenovatie?

De kosten hangen af van de werkzaamheden die uitgevoerd worden. Welke werkzaamheden uitgevoerd worden ligt dan weer af van de staat van je gevel. De goedkoopste optie is om je gevel te impregneren. De kosten van het impregneren liggen rond de € 7 per m², terwijl een volledig nieuwe gevelbekleding het duurste is met kosten die kunnen oplopen tot € 200 per m².

Hoe lang duurt een gevelrenovatie?

Dit hangt af van de aard van de renovatie. Een gevel impregneren duurt slechts een enkele dag, het volledig vervangen van een gevel neemt meerdere volledige dagen in beslag.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden