Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Gevel reparatie

Gevel reparatie

Gevelreparatie is een essentiële stap als je te maken hebt met beschadigingen aan je buitenmuur. Het is niet alleen cruciaal voor het voorkomen van doorslaand vocht, maar het versterkt ook de algehele constructie. Of je nu te maken hebt met kleine beschadigingen of je wilt scheuren in de buitenmuur repareren, op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt over gevel herstellen. Ontdek de verschillende soorten gevelreparaties, de mogelijke oorzaken van gevelschade en de gevel reparatie kosten.

Wat zijn de gevel reparatie kosten?

Bij een gevel reparatie zijn de kosten afhankelijk van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden om de gevel te herstellen. De gevel reparatie kosten starten vanaf € 15 per m2. In onderstaande tabel gevelreparatie prijzen van de verschillende werkzaamheden:

Gevel reparatie werkzaamhedenGemiddelde prijs (incl. btw, arbeid en materiaal)
Vervangen van het voegwerk€ 15 per m²
Vervangen van het metselwerk€ 50 per m²
Pleisterwerk herstellenVanaf € 50
Scheuren in buitenmuur reparerenVanaf € 50
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gevel reparatie

Welke soorten van gevel reparatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren van gevel reparatie mogelijk om je gevel te herstellen. Welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden is afhankelijk van de aard van de schade en het soort buitenmuur:

 • Vervangen van het voegwerk: bij deze vorm van gevelreparatie wordt eerst het oude voegwerk uitgehakt. Hierna wordt opnieuw een laag voegmortel aangebracht. Hierbij worden eerst de horizontale voegen gedicht en daarna de verticale voegen.
 • Vervangen van het metselwerk: beschadigde stenen worden losgehakt. Ook de omliggende voegen worden verwijderd. Vervolgens worden nieuwe stenen stuk voor stuk teruggeplaatst.
 • Scheuren in buitenmuur repareren: scheuren in de buitenmuur repareren kan gedaan worden door het voeg- en metselwerk te herstellen. Ook kan je de gevel herstellen door de voeg dicht te smeren met siliconen of mortel.
 • Pleisterwerk herstellen: beschadigingen in pleisterwerk kunnen vaak eenvoudig gerepareerd worden. Hiervoor worden losse stukken verwijderd, opgevuld met een vulmiddel en dichtgesmeerd met een plamuurmes.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van gevelschade?

Verschillende oorzaken kunnen een gevel reparatie of zelfs een volledige gevelrenovatie noodzakelijk maken.

De oorzaken van gevelschade kunnen zowel constructief als niet-constructief van aard zijn. Of je nu te maken hebt met kleine beschadigingen of grotere problemen zoals scheuren in de buitenmuur, een tijdige en deskundige aanpak is essentieel.

 1. Verzakte fundering
 2. Overbelaste gevelconstructie
 3. Onjuiste belasting constructie
 4. Constructieve gebreken woning
 5. Overbelasting constructie
 6. Uitgedroogde voegen
 7. Thermische druk
 8. Onjuist uitgevoerde constructie

Voordat je start met de gevel reparatie is het van belang dat je weet wat de oorzaak van de schade aan de gevel is. Zo moet de scheur bijvoorbeeld stabiel zijn. Ook is gevel reparatie mogelijk slechts symptoombestrijding op het moment dat er een constructieve oorzaak voor de schade is.

Is de oorzaak van de schade bijvoorbeeld een verzakte fundering, dan is de kans groot dat de scheuren terugkomen na de uitgevoerde gevel reparatie.

Verhelp in het geval van een constructieve oorzaak dan ook altijd eerst de oorzaak van de schade, voordat je begint met de gevel reparatie.

Hoe kun je scheuren in een buitenmuur repareren?

Bij een gevel reparatie kunnen scheuren in de buitenmuur gerepareerd worden.

 1. Schoonmaken: maak de gevel goed schoon. Verwijder mossen, algen en schimmels.
 2. Beschadigd en loszittend materiaal verwijderen: verwijder beschadigde en loszittende stenen en voegen. Verwijder eventueel ook enkele andere stenen rondom de scheur, indien dit het repareren vergemakkelijkt.
 3. Nieuwe stenen: plaats de nieuwe stenen in de gevel.
 4. Reparatiemortel of siliconen: herstel de scheur, waar nodig na het plaatsen van de nieuwe stenen, met siliconen of reparatiemortel.
 5. Voegen: voeg de gevel rondom de scheur opnieuw.

Waarom is het belangrijk om een gevel reparatie uit te voeren?

Een gevel reparatie is om verschillende redenen belangrijk:

 • Voorkomen van verdere schade: een tijdig uitgevoerd gevel reparatie voorkomt verdere schade. Aanwezige scheuren kunnen namelijk verder scheuren of nieuwe scheuren veroorzaken.
 • Voorkomen doorslaand vocht: scheuren in de muur maken je gevel kwetsbaar voor doorslaand vocht. Een gevelreparatie voorkomt dat vocht in de buitenmuur kan trekken.
 • Wooncomfort: door doorslaand vocht in je gevel te voorkomen verhoog je jouw wooncomfort. Bovendien bespaar je op je energiekosten, doordat een droge muur beter isoleert.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe repareer ik een scheur in de buitenmuur?

Het is afhankelijk van de omvang en aard van de scheur hoe je deze het beste kan repareren. Je kan scheuren in de buitenmuur repareren met mortel of siliconen. Voordeel van siliconen is dat dit een elastisch materiaal is. Hierdoor zullen nieuwe scheuren vermoedelijk minder snel optreden.

Is een scheur in de buitenmuur erg?

Een scheur in de muur is vaak een indicatie dat er iets mis is met je gevel of fundering. Bij scheuren in de buitenmuur repareren is het dan ook van belang om te achterhalen wat de oorzaak is van de scheur. Komt dit door een verzakte fundering, dan heeft de fundering ook aandacht nodig. Is de oorzaak vorstschade, dan doe je er goed aan om de gevel te impregneren na reparatie van de scheuren.

Waardoor ontstaan scheuren in de gevel?

Scheuren in de gevel hebben verschillende oorzaken. Deze kunnen constructief van aard zijn, zoals zetting van de fundering of een onjuiste belasting van de gevelconstructie. Daarnaast zijn er ook non-constructieve oorzaken. Denk aan scheuren als gevolg van krimp en uitzetting van bouwmaterialen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden