Vergelijk gevelreiniger offertes
Vind dé gevelreiniger voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Gevelreiniging Voegen vervangen

Voegen vervangen

Zijn de voegen van de gevel in je woning beschadigd of sterk verouderd? Dan is het mogelijk dat water van buitenaf de woning het huis binnendringt. Vocht in huis kan leiden tot schimmelvorming en lekkages. Lees hier alles over het verwijderen en het vervangen van de voegen van je woning.

Wat zijn de kosten van voegen vervangen?

Het voegwerk vervangen kan je in theorie zelf doen, maar het is beter om dit over te laten aan een gevelspecialist. Het voegwerk vervangen kost gemiddeld tussen de € 10 en € 100 per m². De totale kosten zijn afhankelijk van het type voeg en de oppervlakte van de gevel. Bekijk hieronder de verschillende typen voegen en prijzen per m².

Soort voegGemiddelde kosten per m², incl. btwKenmerken
Platvol gladde voeg € 10 - € 12- Meest voorkomend
- Gladde afwerking
- Uitgelijnd met de stenen in je gevel
Platvol geborstelde/gekamde voeg€ 10 - € 12- Meest voorkomend
- Ruwe afwerking
- Uitgelijnd met de stenen in je gevel
Glad verdiepte voeg€ 10 - € 12- Voeg dieper dan de stenen (2 - 5 mm achter de stenen)
- Steensoort komt beter tot z'n recht
Schaduwvoeg€ 10 - € 12- Gladde afwerking
- Schuin aflopende hoek
- Schaduw accent op de horizontale lijnen
Snijvoeg€ 50 - € 100- Onregelmatigheden in de steen duidelijk zichtbaar
- Voeg gelijk aan de stenen
- Vaak bij monumentale panden
Knipvoeg € 50 - € 100- Vergelijkbaar met snijvoeg - Steekt uit de gevel
- Strakke belijning
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vakspecialist bezig met het vervangen van voegen

Wanneer moet je voegen vervangen?

Wanneer de voegen verwijderd dienen te worden komt dat meestal door de volgende redenen:

  • De voegen zijn afgebrokkeld.
  • De voegen zijn rot.
  • De voegen zijn te vuil voor reiniging.
  • De hele gevel dient gerenoveerd te worden.

Hoe worden voegen verwijderd?

De vakspecialist hanteert een aantal methoden om versleten voegen te verwijderen. In hoofdlijn zijn dat er twee:

Uithakken

Het uithakken van de voegen wordt gedaan met een elektrische hakhamer of met de klassieke bijtel en hamer. Eerst worden alle horizontale voegen verwijderd en vervolgens de verticale voegen. Het nadeel aan deze manier van voegen verwijderen, is dat het niet heel erg snel gaat en dat er per ongeluk stenen beschadigd kunnen raken als er niet secuur genoeg wordt gewerkt. Laat dit project daarom uitvoeren door een vakspecialist. 

Uitslijpen

Indien er wordt gekozen om de voegen uit te slijpen dan wordt de slijptol ingezet, vaak met een zuigslang eraan vastgemaakt om het puin af te zuigen. Ook bij deze methode is het zo dat eerst de horizontale voegen worden verwijderd en pas daarna de verticale voegen. Het slijpen gaat snel, doordat het goed mogelijk is om met de slijptol de voeg netjes recht te volgen. Dit in tegenstelling tot de elektrische hakhamer. Het nadeel is echter dat er uiterst secuur gewerkt moet worden en er een vaste hand vereist is om te voorkomen dat er stenen worden geraakt.

Werkwijze: voegen vervangen

Nadat de oude voegen verwijderd zijn, kies je ervoor om de nieuwe voegen te laten plaatsen. Hierbij raden je ook aan om dit uit te laten voeren door een erkende gevelspecialist. Je hebt de keuze uit verschillende typen voegen. Daarin wordt er een onderscheid gemaakt in relatief dure voegen en relatief goedkoop voegwerk. 

Heb je flink wat budget voor het vervangen van de voegen en wil je het liefst dat de gevel er zo strak mogelijk uitziet? Dan kun je kiezen voor een luxe type voegwerk zoals knip- of snijvoegen. Deze voegen kosten ongeveer € 50 tot € 100 per m², inclusief arbeidskosten. 

De meest voorkomende goedkopere voegen zijn: platvol voegen, verdiepte voegen en schaduwvoegen. Gemiddeld gezien betaal je voor deze voegen € 10 tot € 12 per m².

De voordelen van voegen vervangen

De voegen hebben in elke gevel een bepaalde houdbaarheidsdatum, gemiddeld is dat 25 tot 35 jaar. Door weer, wind en andere invloeden van buitenaf verslijten voegen waarna ze vervangen dienen te worden.

Doe je dit niet? Dan is de kans dat water van buitenaf de woning binnendringt aannemelijk. Schimmelvorming en lekkages zijn het gevolg. Het voegwerk tijdig vervangen op het moment dat deze beschadigd is of op het moment dat er een gevelrenovatie plaats vindt, is dus erg belangrijk.

De voordelen van voegwerk vervangen zijn:

  • Het maakt deel uit van essentieel gevelonderhoud en verhoogt de waarde van je huis.
  • Het helpt vochtproblemen te voorkomen en voorkomt daardoor schimmel en lekkages in je woning.
  • Geeft je gevel een frisse en vernieuwde uitstraling.

Homedeal tips voor het vervangen van voegen

Indien je de keuze hebt gemaakt om de voegen te laten vervangen en hier een gevelspecialist voor wil benaderen is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Hieronder een aantal tips die je helpen een goede keuze te maken bij het vervangen van de voegen.

Tip 1: spreek van tevoren een prijs af

Iedere vakspecialist hanteert een andere prijs voor het voegen van de gevel. Door van tevoren een vaste prijs af te spreken voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

Tip 2: laat de gevel meteen reinigen

Als het nieuwe voegwerk is aangebracht dan is het aan te raden om gelijk je gevel te reinigen. Zo zijn de nieuwe voegen en de stenen weer op hetzelfde niveau en laat je de gevel er compleet als nieuw uitzien.

Tip 3: knip- of snijvoegen

Knip- en snijvoegen geven het huis een prachtig statisch aanzicht. Echter is het wel zo dat deze typen van voegen erg prijzig zijn. Alleen als je het echt heel mooi vindt, loont het om deze varianten van voegen aan te brengen. Zo niet? Kies dan voor een goedkopere variant voegwerk. Dit volstaat uitstekend.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf voegen vervangen?

Het is mogelijk om zelf je voegen te vervangen. Toch raden wij je aan om dit door een erkende vakspecialist uit te laten voeren. Bij het vervangen van voegen kun je ook de gevel beschadigen wat kan leiden tot extra kosten.

Wat kost uithakken en opnieuw voegen?

Het uithakken en opnieuw voegen van de gevel kost bij een gemiddeld rijtjeshuis met een gevel van 60 m² ongeveer € 600 tot € 6.000, afhankelijk van het soort voeg. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om een beeld te krijgen van de exacte kosten voor jouw project.

Wat kost 1 m² voegwerk?

Voegwerk kost per m² ongeveer tussen de € 10 en € 100. De prijs is erg afhankelijk van het type voeg. De meest voorkomende voeg is de platvol voeg. Het voegen van een gemiddelde gevel van 60 m² kost met een platvol voeg ongeveer tussen de € 600 á € 720.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden