Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas

Glas

Met isolerend glas bespaar je op je energiekosten. Het is daarom belangrijk dat jij je verouderde glas laat vervangen door isolerend glas. Op deze pagina vind je meer informatie over glassoorten, energiebesparing door middel van glas en tips die je helpen om de beste glas specialist te vinden voor jouw project.

Glas prijzen

Ga je nieuw glas kopen? Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. De prijs hangt af van het soort glas dat je kiest. Beter isolerend glas is duurder, maar zorgt wel voor een verlaging van de energiekosten. Bekijk hieronder de uitgebreide glas prijzen.

Soort glasGemiddelde prijs per m² incl. btw en montageJaarlijkse kostenbesparing voor een woning met 20 m² aan glas
Isolatieglas€ 125€ 140
HR+€ 135€ 220
HR++€ 140€ 260
HR+++€ 190€ 280
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten glas

Welk glas je gebruikt heeft een grote invloed op jouw energierekening. In de koude wintermaanden houdt verouderd glas de warmte niet binnen. Wil jij geld besparen op je energiekosten? Zorg dan voor goed isolerend glas. Laat jezelf goed informeren door een glaszetter voordat je isolerend glas aanschaft. Er zijn namelijk veel verschillende glassoorten en vaak kun je glas op maat laten maken. Het assortiment loopt uiteen van enkel glas tot driedubbel glas. De isolerende waarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking.

Soort glasIsolatiewaarde (U-waarde)
Enkel glas5,8
Isolatie glas2,8
HR+1,6
HR++1,1
HR+++0,5

Tussen enkel glas en HR+++ zit een enorm verschil in isolatiewaarde. Enkel glas met een U-waarde van 5,8 isoleert nauwelijks. HR glas met een U-waarde van 2,0 isoleert redelijk. Wil je glas dat goed isoleert? Ga dan voor HR++ of HR+++ glas. Uiteraard zijn deze glassoorten wel duurder in aanschaf. HR+++ glas kost gemiddelde € 170 inclusief montage. Deze investering verdien je op termijn wel weer terug. Je bespaart met dit glas namelijk jaarlijks tot wel € 280 op je energierekening. Wil jij meer weten over glassoorten? Lees hieronder een uitgebreide beschrijving van alle opties.

Enkel glas

Enkel glas isoleert nauwelijks. Prijzen beginnen vanaf € 15 per m². Deze glassoort wordt tegenwoordig vrijwel alleen binnenshuis nog gebruikt, bijvoorbeeld bij binnendeuren, douchedeuren en keukenachterwanden. Enkel glas is minder geschikt voor in het kozijn dankzij de slechte isolatiewaarde. Doordat het veel warmte doorlaat, lopen de energiekosten al snel op.

 

Enkel glas

Isolatieglas

Standaard dubbel glas isoleert matig en kost gemiddeld € 115 per m² inclusief montage. Standaard dubbel glas heeft een isolerende werking dankzij de lucht die tussen de twee glasplaten zit. Het zorgt voor ongeveer 50% minder verlies van warmte in vergelijking met enkel glas.

HR+ glas

HR+ glas isoleert goed en kost gemiddeld € 125 per m² inclusief montage. Dit bestaat uit twee glasplaten gescheiden door een spouwruimte. Bij HR+, HR++ en HR+++ glas is deze spouw gevuld met argon gas. Dit gas isoleert beter dan de droge lucht bij isolatieglas.

HR++ glas

HR++ glas is het meest populair in Nederland. Dit glas isoleert nog beter dan HR+ glas vanwege de metaallaag aan de binnenkant en kost gemiddeld € 130 per m², inclusief montage. Het heeft de beste prijs/prestatie verhouding.

HR+++ glas

Tot slot isoleert HR+++ glas van alle glassoorten het best.  De kosten bedragen gemiddeld € 170 per m², inclusief montage. Het glas bestaat uit drie glasplaten en heeft daardoor dus twee spouwen. Wil jij de best isolerende ramen? Kies dan voor HR+++ glas.

Glas

Energiekosten besparen

Met HR++ glas bespaar je tot wel € 250 per jaar. In onderstaande tabel is uitgegaan van deze glassoort bij de berekening van de gemiddelde prijzen en bijbehorende jaarlijkse besparingen op de energierekening. Bekijk hieronder de prijzen voor diverse woontypes.

WoningtypeRaamoppervlak in m²Gemiddelde totaalprijs HR++ glas en glaszetterGemiddelde besparing per jaar
Appartement15 m² € 1.800 - € 2.200€ 200 per jaar
Tussenwoning20 m²€ 2.500 - € 2.800€ 250 per jaar
Hoekwoning30 m²€ 3.500 - € 4.000€ 300 per jaar
2 onder 1 kap35 m²€ 4.400 - € 4.900€ 400 per jaar
Vrijstaande woning50 m²€ 6.500 - € 7.000€ 500 per jaar

Heb jij een tussenwoning? En laat jij je verouderde glas vervangen door HR++ glas? Dan heb jij je investering na 10 jaar terugverdiend. Het glas houdt in de winter de warme lucht binnen en in de zomer blijft jouw woning heerlijk koel. Zo hoef je de verwarming of de airco minder vaak te gebruiken, waardoor je veel energie en geld bespaart. Is isolerend glas plaatsen bij jouw ramen niet mogelijk? Dan kun je voorzetramen overwegen. Er wordt dan een venster voor of achter het bestaande raam geplaatst.

Dikte van glas

De specialist die bij jou de maten komt inmeten, noteert de raamdikte altijd in drie getallen in millimeters. HR+ en HR++ hebben een dikte van 5 plus 15 plus 4 millimeter. Hierbij is de 5 millimeter de dikte van het buitenste glas, de 15 millimeter de dikte van de spouw en de 4 millimeter de dikte van het binnenste glas. HR+++ glas heeft een totale dikte van minimaal 40 tot maximaal 50 millimeter. De gewenste dikte van het glas is vooral afhankelijk van de toepassing. Wanneer je bijvoorbeeld een glazen wand wil, of een glazen schuifdeur, dan heb je een andere dikte nodig dan voor een raam.

Meetlint

Functies van glas

Naast een isolerende werking heeft dubbel glas ook andere toepassingen. Sommige vormen van dubbel glas zijn zonwerend, geluidswerend, brandwerend of inbraakwerend. Lees hieronder meer informatie over deze functies.

FunctiePrijs per m² excl. installatieEigenschappen
Zonwerend glas€ 80
Zonwerend glas laat tot wel 60% minder warmte door dan normaal dubbel glas.
Geluidswerend glas€ 60
Geluidswerend glas houd tot wel 70% meer geluid tegen in vergelijking met normaal dubbel glas.
Brandwerend glas€ 160
Brandwerend glas is bestand tegen een vuurzee van minimaal 30 minuten tot wel 2 uur. Normaal dubbel glas breekt al na 4 - 5 minuten.
Inbraakwerend glas€ 100
Het sterkste glas is bestand tot wel 70 bijlslagen. Folie die tussen 2 glasplaten versmolten is geeft het glas zijn sterkte.

Zonwerend glas

Een vierkante meter zonwerend glas begint al bij € 80, exclusief installatie. Normaal dubbel glas laat 90% van het zonlicht door. Dit zorgt voor een lichte ruimte, maar heeft ook nadelen. Zonlicht verwarmt je huis, waardoor de ruimte soms warmer is dan gewenst. En niets zo vervelend als zonlicht dat op oppervlakken weerkaatst en je zicht belemmert. 

Zonwerend glas bevat een speciale coating die tot wel 40% minder warmte doorlaat dan normaal dubbel glas. Op warme dagen hoeft de airco minder hard te draaien en in de winter houdt het glas de warmte binnen. Het nadeel van zonwerend glas is dat er 10% minder licht naar binnen schijnt. Houd er bovendien rekening mee dat zonwerend glas niet zo goed werkt als normale zonwering.

Geluidswerend glas

Een vierkante meter geluidswerend glas begint bij € 60, exclusief installatie, en houdt tot wel 70% meer geluid buiten dan normaal dubbel glas. Handig als je bijvoorbeeld langs het spoor of in de buurt van een vliegveld woont. Er zijn drie manieren waarop glas geluidswerend gemaakt kan worden. Zo kan allereerst de spouw breder gemaakt worden. Ten tweede kan dubbel glas geluid weren door beide glazen een andere dikte te geven. De geluidstrillingen kunnen zo minder makkelijk doortrillen. Ten derde is het mogelijk om op het glas een speciale geluidswerende folie aan te brengen.

Warmtewerend glas

Warmtewerend glas is een goed oplossing om warmte buiten te houden en zo je huis nog beter te isoleren. Als je grote ramen hebt of als de zon de hele dag op je kamer staat, dan is warmtewerend glas handig. In de spouwzone van het glas is een extra coating aangebracht, waardoor dit glas beter warmte tegenhoudt dan bijvoorbeeld HR++ glas. Gemiddeld kost warmtewerende beglazing € 80 per m2, waar de kosten van een glaszetter nog bijkomen.

Brandwerend glas

Een vierkante meter brandwerend glas begint bij € 160, exclusief installatie. Enkel glas breekt in het geval van brand al bij een temperatuurverschil van 30 tot 40 ℃. Dat kan al binnen 1 minuut gebeuren. Dubbel glas houdt het vaak 4 tot 5 minuten vol. Als het glas breekt, krijgt het vuur de kans om over te slaan. Brandwerend glas maakt het mogelijk om vlammen minimaal 30 minuten lang tegen te houden. Er is zelfs glas beschikbaar dat tot wel 2 uur brand tegenhoudt.

Houd er rekening mee dat niet in ieder kozijn brandwerend glas geplaatst kan worden. Voor brandwerend glas heb je speciale brandwerende kozijnen nodig.

Inbraakwerend glas

Een vierkante meter inbraakwerend glas met extra sterke folie schaf je aan vanaf € 100, exclusief installatie. Inbraakwerend glas is een vorm van gelaagd glas. Door meerdere glazen platen, met daartussen een sterke folielaag, met elkaar te versmelten, ontstaat inbraakwerend glas. Het glas is moeilijker te verwoesten. Het sterkste inbraakwerende glas is bestand tot wel zeventig bijlslagen.

Een ander soort inbraakwerend glas is draadglas. Draadglas is goedkoper dan gelaagd glas en bevat een constructie van metaaldraad. Dit metaaldraad zorgt dat het glas inbraakwerend is. Zoek je nog sterker glas? Ga dan voor plexiglas. Hoewel dit niet echt glas is, is het wel sterker en stootvaster dan glas. Het nadeel van plexiglas is de gevoeligheid voor krassen.

Veiligheidsglas

Wil je extra bescherming op bijvoorbeeld je balkon, balustrade of venster? Neem dan veiligheidsglas. Je kunt hierbij kiezen voor gehard glas of gelaagd glas. Gelaagd veiligheidsglas bevat een folielaag die het ontstaan van scherpe stukken glas bij een eventuele breuk voorkomt. Gehard veiligheidsglas is glas dat verhit is tot 600 ℃ en vervolgens versneld is afgekoeld. Bij een eventuele breuk valt het glas in kleine korrels uiteen. Deze kleine korrels verkleinen de kans op ernstig letsel.

Dubbel glas

Glas specialist

Wil je nieuw glas aanschaffen en dit glas laten plaatsen? Vakspecialisten helpen je hier graag bij. De vakspecialist geeft jou advies op maat over het juiste glas voor jouw woning. Zo weet je zeker dat het nieuwe glas voldoet aan jouw wensen. De specialist haalt het oude glas eruit en plaatst het nieuwe glas nog dezelfde dag.

Wil jij zeker weten dat je met HR, HR+ of HR++ glas te maken hebt? Vraag de glas specialist naar het KIWA keurmerk. KIWA-Nederland controleert de isolatiewaarde van glas. Goed geïsoleerd glas is dan ook voorzien van het KIWA-keurmerk.

Tips bij het kopen van glas

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van de verschillende glassoorten. Nu is het tijd om te bepalen welke vakspecialist je gaat inschakelen. Bekijk deze tips zodat je weet waar je op moet letten.

Kies een glas specialist in de omgeving

Vanaf het moment dat de vakspecialist wegrijdt rekent deze voorrijkosten. De meeste glas specialisten brengen binnen een straal van 25 kilometer echter geen voorrijkosten in rekening. Goed voor het milieu en de portemonnee.

Kwantumkorting

Zijn jouw buren ook geïnteresseerd in een glas specialist? Door meerdere projecten tegelijkertijd te laten uitvoeren betaal je de voorrijkosten slechts eenmalig en bespaar je dus op de totale kosten.

Bestudeer de offertes en vergelijk deze kritisch

Bestudeer volgende zaken kritisch:

  • Kosten: Vergelijk kosten met elkaar door glas offertes van diverse bedrijven aan te vragen. Gebruik daarnaast recensies om te achterhalen welke kwaliteit er tegenover de kosten staat. Zo vind je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  • Werkzaamheden: Welke werkzaamheden zijn bij de kosten inbegrepen? Hier kun je ook naar informeren bij de specialist. Bepaalde werkzaamheden zijn namelijk eenvoudig zelf uit te voeren. Dit bespaart de glas specialist tijd en jou geld.
  • Garantie: Het is belangrijk om na te gaan hoe lang je garantie hebt op je glas. Gemiddeld is dit ongeveer 10 jaar.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.