Gehard glas is populair onder woningeigenaren vanwege zijn unieke eigenschappen. Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt voor afscheidingswanden en deuren. Veel woningeigenaren weten echter niet goed wat gehard glas op maat precies is. Wat is gehard glas eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van gehard glas? Waar moet je op letten als je gehard glas gaat kopen? En wat zijn de kosten van gehard glas? Je raadt het al: op deze pagina staat het onderwerp gehard glas centraal.
Inhoudsopgave
Wat is gehard glas?
Gehard glas is een soort veiligheidsglas. Startpunt van gehard glas is ‘gewoon’ glas, oftewel floatglas. Vrijwel alle soorten beglazing zijn gemaakt van floatglas. Dit floatglas heeft echter een extra thermische behandeling gehad. Bij deze thermische behandeling is het floatglas verwarmd tot meer dan 600 graden Celsius. Vervolgens wordt het glas gecontroleerd afgekoeld. Door deze thermische behandeling krijgt gehard glas specifieke kenmerken.
Kenmerkend voor gehard glas is het gegeven dat het tot vijf keer sterker is dan floatglas. Dit is echter voor veel woningeigenaren niet de belangrijkste reden om voor gehard glas te kiezen. Gehard glas kwalificeert namelijk als zogenaamd letselwerende beglazing. Dit betekent dat de kans op lichamelijk letsel bij breuk van gehard glas tot een minimum beperkt is. Op het moment dat gehard glas breekt valt het namelijk uiteen in korrels in plaats van in scherven. Bekende toepassingen van gehard glas in en om de woning zijn glazen deuren, scheidingswanden, douchecabines, balkonafscheidingen en windschermen.
Een andere soort veiligheidsglas is gelaagd glas. Hier is folie tussen glasplaten geplaatst. Lees hier meer over gelaagd glas.
Gehard glas kopen: de kosten
Voordat je gehard glas gaat kopen wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Deze kosten kunnen sterk variëren en hangen af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de dikte van het geharde glas, maar bijvoorbeeld ook van het totale oppervlak van de glasplaat. Gemiddeld kun je uitgaan van een prijs per m2 tussen de € 90 en € 150. Voor een exacte prijsindicatie vraag je gratis en vrijblijvend offertes op. Lees meer over veiligheidsglas prijzen.
Soorten gehard glas
Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag “Wat is gehard glas?”, is het tijd om aandacht te besteden aan de verschillende soorten gehard glas. Gehard glas is, net als normaal floatglas, verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Variaties zijn mogelijk op het gebied van:
- De dikte
Een enkele glasplaat kan verschillende diktes hebben. Gebruikelijke diktes zijn 4, 5 6, 8 en 10 millimeter dik. Enkele glasplaten gehard glas kunnen met elkaar gecombineerd worden, bijvoorbeeld om gehard gelaagd glas te maken. - De helderheid
Van nature heeft glas dat een thermische behandeling heeft ondergaan een enigszins groene kleur. Veel woningeigenaren vinden dit echter niet mooi en geven dan ook voorkeur aan andere kleuren. Gelukkig is op dit gebied veel mogelijk. Zo is het ook mogelijk om te kiezen voor satijnglas, melkglas of glas met extra helderheid. Ook is het mogelijk om een laag verf op het glas aan te brengen, waarbij een keuze tussen een oppervlak van matglans of hoogglans gemaakt kan worden. - De manier van slijpen
Door het slijpen van glas heeft het geen scherpe randen meer. De randen van het glas kunnen op twee manieren geslepen worden: PP geslepen of facet geslepen.
De voordelen en nadelen van gehard glas
Overweeg je om gehard glas te kopen, dan is het goed te weten wat alle voor- en nadelen zijn. Deze staan hieronder opgenomen:
- Voordeel 1: vijf keer sterker
Gehard glas op maat is sterk: tot wel vijf keer sterker dan normaal glas. Dit komt door de thermische behandeling bij productie. - Voordeel 2: letselwerend
Het glas is letselwerend doordat het bij breuk uiteenvalt in korrels. De kans op lichamelijk letsel is dan ook klein. Gehard glas kwalificeert dan ook, net als gelaagd glas, als veiligheidsglas. - Voordeel 3: inbraakwerend
Door de kracht van het glas is het een goede manier van inbraakpreventie. - Voordeel 4: goed bestand tegen temperatuurverschillen
Het glas zal niet snel breken of beschadigen als gevolg van plotselinge temperatuurverschillen. - Nadeel 1: kan niet gesneden worden
Door de thermische behandeling bij de productie ontstaat een zekere spanning in het glas. Hierdoor kan het niet gesneden worden. Wil je gehard glas kopen, bestel dan ook altijd gehard glas op maat. - Nadeel 2: scherpe voorwerpen
Ondanks de kracht van het glas is het niet goed bestand tegen impact van puntige of scherpe voorwerpen. - Nadeel 3: geen doorvalbeveiliging
Op een hoogte waar je verder naar beneden kan vallen kan het niet toegepast worden als doorvalbeveiliging.
Gehard glas op maat
Gehard glas moet je altijd op maat kopen. Dit vanwege de eigenschappen van dit type glas: je kunt het op een later moment niet snijden, inkorten of slijpen. Voor jou als woningeigenaar zal dit in de praktijk echter geen probleem zijn. De belangrijkste toepassingen in huis zijn namelijk douchewanden, scheidingswanden en deuren. Vaak volstaat voor deze toepassingen een standaardmaat, bijvoorbeeld omdat het glas in een kozijn of frame geplaatst wordt. Dit kozijn of frame kan vervolgens wel gemakkelijk op maat gemaakt worden. Lees meer over veiligheidsglas op maat.
Gehard glas kopen: offertes
Overweeg je om gehard glas te kopen? Dan is het aan te bevelen om dit te doen bij een deskundige glaszetter en voor aanschaf meerdere glas offertes op te vragen. Via Homedeal kan je geheel vrijblijvend offertes opvragen bij verschillende vakspecialisten.
Door offertes bij meerdere glaszetters op te vragen kan je deze met elkaar vergelijken. Zo weet je dat je nooit te veel moet betalen. Ook kan je kiezen voor een glaszetter uit jouw regio die het glas plaatst op een moment dat jou het beste uitkomt. Het is dan ook vaak lonend om offertes met elkaar te vergelijken voordat je tot aanschaf van gehard glas overgaat.
Veelgestelde vragen
Gehard en gelaagd glas zijn allebei een soort veiligheidsglas. Dit is echter ook de enige overeenkomst. Gehard glas op maat is sterk en letselwerend door een thermische behandeling. Gelaagd glas is daarentegen in feite normaal glas (floatglas) dat versterkt is met een folie van kunststof aan de binnenzijde. Hierdoor kunnen er ook bij gelaagd glas geen scherven ontstaan.
Een eenduidig antwoord op deze vraag is eigenlijk niet te geven. Het hangt van de toepassing van het glas af welke soort veiligheidsglas het beste is. Zo kan gelaagd glas minder goed tegen vocht en breekt het sneller, maar ontstaat er minder snel een gat in door het folie van kunststof. Gehard glas op maat is vaak de beste optie als het niet mag breken, kracht moet weerstaan of een gewicht moet dragen.
Zoals je al hebt gelezen in de paragraaf ‘Wat is gehard glas’ wordt gehard glas gemaakt door normaal glas te voorzien van een thermische behandeling. Hierdoor ontstaat een zekere spanning in het glas waardoor het niet mogelijk is om op een later moment het glas te snijden.