Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Isolatieglas

Isolatieglas


Woningeigenaren kiezen steeds vaker voor isolatieglas in hun woning. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een lagere energierekening, hoger wooncomfort en het leveren van een bijdrage aan een goed milieu. Maar, wat is isolerend glas eigenlijk en hoe wordt dit gemonteerd? Zijn er subsidiemogelijkheden? Op deze pagina krijg je antwoord op al deze vragen over isolatieglas.

Inhoudsopgave

Wat is isolatieglas?

Er is geen eenduidige definitie van wat isolatieglas nu eigenlijk precies is. In zijn algemeenheid wordt ervan uitgegaan dat alle soorten glas die een betere isolatiewaarde hebben dan enkel glas worden aangemerkt als isolerend glas. Hierbij wordt de isolatiewaarde van glas uitgedrukt in de U-waarde.

Volgens deze definitie worden dubbel glas of thermopane glas, HR glas, HR+ glas, HR++ glas, triple glas en vacuümglas gekenmerkt als isolerend glas. In de praktijk worden op dit moment eigenlijk alleen HR++ glas en triple glas daadwerkelijk aangemerkt als isolerend glas. Dubbel glas, HR glas en HR+ glas hebben namelijk een veel lagere isolatiewaarde dan HR++ glas en triple glas (terwijl de aanschafkosten vergelijkbaar zijn met die van HR++ glas), waardoor deze soorten glas zelfs vervangen worden door HR++ glas en triple glas. Ook vacuümglas wordt slechts in een beperkt aantal gevallen aangemerkt als isolerend glas. Vanwege de hoge kosten van vacuümglas kiezen in de praktijk alleen eigenaren van monumenten voor dit type glas. Lees meer over het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ glas.

Terug naar de vraag wat isolatieglas nu eigenlijk is. Isolerend glas is een type beglazing dat niet alleen dient om doorheen te kijken en dat een bescherming van de binnenzijde van een woning is, het glas draagt ook bij aan de isolatie van de woning. Dit betekent dat isolerend glas slechts in beperkte mate temperatuurverschillen doorlaat.

De kosten van isolatieglas

De kosten van isolerend glas hangen af van het exacte soort glas. Daarnaast kan je vaak subsidie voor isolatieglas krijgen. In onderstaande tabel zijn de dubbel glas kosten van de meest gekozen soorten isolatieglas opgenomen, zonder dat rekening is gehouden met eventuele subsidies:

Soort glasGemiddelde prijzenKenmerk
Enkel glas€ 40 - € 60Makkelijk en snel te plaatsen, lage isolatiewaarde
Dubbel glas€ 70 - € 120Dubbele glazen met lucht ertussen, gemiddelde isolatiewaarde
HR++ glas€ 120 - € 170Dubbele glazen met edelgas ertussen, hoge isolatiewaarde
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Montage isolatieglas

De montage van isolatieglas kan je het beste laten doen door een deskundige glaszetter. Het juist plaatsen van het dubbel glas is namelijk niet alleen van belang voor de isolatiewaarde van het glas, het is ook van belang voor de levensduur van het glas. Hierbij volgt de vakspecialist onderstaand stappenplan:

  • 1 De oude beglazing wordt verwijderd. Eventueel worden ook gelijktijdig de kozijnen vervangen, maar dit is niet noodzakelijk als de kozijnen nog niet zijn versleten.
  • 2 De kozijnen worden gereed gemaakt voor het isolerende glas. Vuil en verfresten worden verwijderd.
  • 3 Steunblokjes worden geplaatst. Deze zijn niet zozeer bedoeld om het glas op zijn plaats te houden, maar voornamelijk om te zorgen dat de glasplaat niet breekt als gevolg van zijn eigen gewicht.
  • 4 In de sponningen wordt een kleefstrip aangebracht.
  • 5 Het isolerende glas wordt geplaatst in het kozijn. De afstand tot de sponningen moet hierbij ongeveer 5 millimeter bedragen..
  • 6 De glaslatten worden aangebracht.
  • 7 Om vochtproblemen te voorkomen wordt alles afgekit.
Isolatieglas wordt geïnstalleerd door vakmannen

Subsidie isolatieglas

De Nederlandse overheid vindt het van groot belang dat woningeigenaren hun woning verduurzamen. Het belangrijkste argument hiervoor komt voort uit milieuoverwegingen: isolerend glas draagt bij aan een lager energieverbruik van huishoudens. Een lager energieverbruik zorgt voor een lagere uitstoot van CO2, wat goed is voor het milieu.

Daarom is de subsidieregeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen. Via deze subsidie voor isolatieglas kan je als woningeigenaar subsidie krijgen voor diverse verduurzamingsmaatregelen, waaronder dubbel glas vervangen. Hiervoor gelden vanzelfsprekend enkele voorwaarden. Zo kan je alleen subsidie krijgen als je oude ramen vervangt door HR++ glas of triple glas en mag je maar een keer subsidie aanvragen. Subsidie voor dubbel glas is niet meer mogelijk. Ook moet een minimum oppervlak aan beglazing geïsoleerd worden. De hoogte van de subsidie voor isolatieglas wordt periodiek aangepast en in 2024 bedraagt de subsidie HR++ glas € 26,50 per vierkante meter.

Offertes isolatieglas

Wil jij jouw huis verduurzamen en de beglazing vervangen door glas met een hogere isolerende waarde? Dan kan je via Homedeal meerdere offertes opvragen van erkende glaszetters. Dit heeft diverse voordelen. Zo weet je niet alleen zeker dat het isolerende glas wordt geplaatst door een deskundige glaszetter, je kan de verschillende glas offertes ook vergelijken op prijs.

Specifiek voor isolerend glas is er echter nog een voordeel om het isolerende glas te laten plaatsen door een erkende glaszetter. Je komt namelijk als woningeigenaar alleen in aanmerking voor subsidie op isolatieglas op het moment dat dit glas is geplaatst door een glaszetter. Dit moet je ook kunnen onderbouwen aan de hand van offertes en facturen. Het kiezen voor een glasspecialist voor deze klus is dus ook financieel aantrekkelijk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke 4 typen isolatieglas zijn er?

In beginsel worden vier verschillende typen glas aangemerkt als isolerend glas. Dit zijn HR glas, HR+ glas, HR++ glas en triple glas. Daarnaast is er ook vacuümglas. Voor veel woningeigenaren is dit echter geen optie, omdat vacuümglas veel duurder is dan andere soorten isolerend glas.

Wat is het beste isolerende glas?

Wat het beste isolerende glas is, hangt af van jouw situatie en woning. Wil je jouw houten kozijnen niet vervangen en had je dubbel glas, dan is HR++ glas mogelijk de beste optie. Triple glas heeft daarentegen de hoogste isolatiewaarde, maar hiervoor moet vanwege de dikte ook het kozijn aangepast worden. Vacuümglas heeft ook een hoge isolatiewaarde en is met name geschikt voor monumenten.

Wat kost goed isolerend glas?

De kosten voor goed isolerend glas wisselen sterk. HR++ glas kost minimaal € 150 per vierkante meter, triple glas € 340 per vierkante meter en vacuümglas ongeveer € 550 per vierkante meter.