Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Glas in lood voorzetraam

Glas in lood voorzetraam

Een glas in lood voorzetraam kan voor veel woningeigenaren uitkomst bieden. De voordelen van glas in lood voorzetramen zijn namelijk groot, terwijl de opties voor woningeigenaren met een glas in lood raam vaak beperkt zijn. Wil jij weten wat een glas in lood voorzetraam precies is? Wil je bovendien weten hoe het glas in lood voorzetraam gemonteerd kan worden? Lees dan snel verder! Voorzetramen voor glas in lood staan namelijk centraal op deze pagina.

Inhoudsopgave

Wat is een glas in lood voorzetraam

Glas in lood is de naam voor een vensterraam dat bestaat uit verschillende stukken glas dat in loodprofielen is gevat. Tegenwoordig zijn de verschillende stukken glas meestal gekleurd, waardoor een afbeelding of motief zichtbaar is in het glas. Glas in lood was met name populair in de jaren dertig van de vorige eeuw, maar vormt nog steeds een geliefde decoratie van onder andere woningen. Glas in lood geeft woningen namelijk niet alleen stijlvolle, maar ook een tijdloze uitstraling.

Aan glas in lood zijn enkele belangrijke nadelen verbonden. Zo is het kwetsbaar en dun. Hierdoor raakt het snel beschadigd en is de isolatiewaarde van glas in lood laag. Een voorzetraam voor glas in lood kan hier uitkomst bieden. De naam zegt het namelijk al: een voorzetraam is een raam dat op de bestaande kozijnen wordt gemonteerd, voor de bestaande beglazing. Het voorzetraam wordt op een kleine afstand van de beglazing geplaatst. Hierdoor ontstaat een isolerende spouwzone waardoor de voorzetramen de isolerende werking van het bestaande glas in lood sterk verhogen. Daarnaast vormt het voorzetraam voor glas in lood ook een extra beschermlaag die schade aan het glas in lood kan voorkomen: het glas in lood staat door het voorzetraam immers niet meer in direct contact met de buitenlucht. Het verhogen van de isolatiewaarde van beglazing en het voorkomen van inbraak en vandalisme zijn dan ook de belangrijkste voordelen van voorzetramen voor glas in lood.

De kosten van een glas in lood voorzetraam

De kosten van een voorzetraam voor glas in lood hangen af van het totale oppervlak, de dikte, het materiaal en de montagemethode van het voorzetraam. Deze factoren maken dat de mogelijke kosten van glas in lood voorzetramen sterk uiteenlopen, voorzetramen kunnen namelijk op maat worden gemaakt. Je kunt rekening houden me kosten van glas in lood voorzetramen van ongeveer € 70 tot € 100 per m2.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Montage glas in lood voorzetraam

Een glas in lood voorzetraam kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het glas in lood op het kozijn gemonteerd worden. Wat de beste optie is hangt af van jouw specifieke situatie. Voorzetramen voor glas in lood kunnen binnen enkele uren gemonteerd worden met behulp van knevels of schroeven:

  • Knevels
    Knevels worden vrijwel uitsluitend gebruikt bij montage aan de binnenzijde van de bestaande beglazing. Teken voor montage de plaats van het voorzetraam af op het kozijn. Doe dit op een manier dat het glas in lood voorzetraam gelijkelijk op het kozijn geplaatst wordt. Plaats het glas in lood voorzetraam met tape op het afgetekende oppervlak. Bevestig het voorzetraam voor glas in lood met tape om het tijdelijk te fixeren. Markeer vervolgens de plekken van de knevels op zo’n 6 millimeter van de rand. Tussen de afzonderlijke knevels laat je ongeveer 35 centimeter open. Schroef de knevels tot slot vast, waarbij de knevel wel moet kunnen blijven draaien.
  • Schroeven
    Glas in lood voorzetramen kunnen ook bevestigd worden met schroeven. Dit doe je door het glas in lood voorzetraam eerst met tape op de gewenste plek te fixeren. Nu kan je voorzichtig de schroefgaten voorboren. Na het voorboren schroef je de schroeven met lage snelheid in het voorzetraam en het kozijn. Let op dat je hierbij een plastic ring over het schroefdraad plaatst, zodat het voorzetraam niet beschadigd wordt door de schroef.
Glas in lood in een voorzetraam

Materialen en dikte glas in lood voorzetraam

Voorzetramen voor glas in lood zijn er in verschillende diktes en worden gemaakt van verschillende materialen. Voor wat betreft de dikte van glas in lood voorzetramen geldt niet alleen hoe dikker hoe hoger de isolatiewaarde, maar ook hoe dikker hoe steviger. Dit is van belang om te weten, omdat een groter oppervlakte voorzetraam een grotere stevigheid vereist. Daarnaast draagt een stevig voorzetraam ook bij aan het voorkomen van vandalisme en inbraak. Met betrekking tot de materialen van voorzetramen voor glas in lood zijn de volgende materialen gebruikelijk:

  • Glas
    Voordeel van glas is de hoge helderheid. Vaak moet je het voorzetraam voor glas in lood tot dichtbij benaderen om het voorzetraam te kunnen waarnemen.
  • Plexiglas
    Een voorzetraam voor glas in lood dat gemaakt is van plexiglas heeft diverse voordelen. Zo is plexiglas niet alleen zeer goed bestand tegen krassen, de isolatiewaarde is hoger dan glas terwijl de prijs lager is dan die van glas.
  • Polycarbonaat
    Hecht je met name waarde aan het voorkomen van schade dan is polycarbonaat het meest geschikte materiaal om te gebruiken voor glas in lood voorzetramen. Polycarbonaat heeft namelijk als belangrijke eigenschap dat het vrijwel onbreekbaar is.

Offertes glas in lood voorzetraam

Wil jij voorzetramen voor glas in lood laten plaatsen? Dan is het een goed idee om meerdere offertes bij vakspecialisten op te vragen. Dit kan je gratis en vrijblijvend doen via de website van Homedeal.

Het vergelijken van offertes voor glas in lood voorzetramen heeft diverse voordelen. Niet alleen kan je door het vergelijken van offertes kiezen voor de laagste prijs. Daarnaast komen de verschillende glaszetters mogelijk ook met uiteenlopende technische opties. Het plaatsen van een glas in lood voorzetraam is immers vakwerk: het voorzetraam kan zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde met verschillende technieken geplaatst worden, waarbij ook een keuze gemaakt moet worden voor specifieke diktes en materialen. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken kan je kiezen voor de optie die het beste past bij jouw huis en portemonnee.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat isoleert beter: plexiglas of glas?

Voorzetramen voor glas in lood kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Met name plexiglas en glas worden veel gebruikt. Hecht je veel waarde aan de hoogste isolatiewaarde dan kan je echter het beste kiezen voor plexiglas. Plexiglas heeft namelijk een veel lagere warmtegeleidingscoëfficiënt dan gewoon glas. Hierdoor isoleert plexiglas tot wel vier keer beter dan glas!

Hoe voorkom je condens tussen voorzetramen?

Bij glas in lood voorzetramen loop je het risico op condensvorming tussen de voorzetramen. Condens wil je voorkomen omdat dit er voor zorgt dat je minder goed door het glas kunt kijken. Het voorkomen van condens is gelukkig eenvoudig. Het voorzetraam wordt namelijk afgedicht met afdichtrubber of isolatierubber. Door dit aan de onderzijde aan beide zijdes twee centimeter te onderbreken voorkom je condensvorming.

Hoe isoleer je glas in lood ramen?

Door middel van een voorzetraam kan je glas in lood prima isoleren. Het voorzetraam creëert namelijk een spouwzone met stilstaande lucht tussen het voorzetraam en het glas in lood. Dit maakt dat de isolatiewaarde vergelijkbaar wordt met de isolatiewaarde van standaard dubbel glas