Vergelijk serre offertes
Vind dé serre specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Serre

Serre

Ben je een trotse huiseigenaar, maar mis je net wat extra licht en ruimte in huis? Dan is een serre de oplossing voor jou. Je leest op deze pagina meer over de kosten en soorten materialen. We zoomen daarnaast in op de voor- en nadelen van serres en we geven je handige bespaartips voor de aanschaf van een serre.

Serre prijzen

Wanneer je besluit om een serre te laten bouwen, zijn er veel keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een aluminium of een kunststof serre? Kies je voor hr++ glas of toch voor dubbel glas? Al deze keuzes zijn natuurlijk van invloed op de prijs. Bekijk hier de gemiddelde serre prijzen op basis van het aantal vierkante meters die je serre omvat.

Aantal m2Gemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeidskosten en btw
Serre van 10 m2€ 17.500
Serre van 15 m2€ 26.000
Serre van 20 m2€ 35.000
Serre van 30 m2€ 25.000
Serre van 50 m2€ 80.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is een serre?

Een serre is een glazen aanbouw op de begane grond van je huis. Een serre aan huis wordt ook wel een wintertuin of een tuinkamer genoemd. Door het glas komt veel zonlicht naar binnen, waardoor de temperatuur snel stijgt. Zo geniet je van je zogenaamde binnentuin, terwijl het buiten nog te koud is. Ideaal toch? Het frame van de serre  kan bestaan uit kunststof, hout, aluminium en roestvrij staal. Zo heb je uitgebreide keuze en is er altijd een serre die past bij jou en je huis.

Wat is het verschil tussen een serre en een aanbouw?

Er is vaak onduidelijkheid over de definities van een serre en een aanbouw. Een serre wordt gekenmerkt door veel glas en is in feite een soort uitbouw van de woning. Je breidt de bestaande woning uit met een extra ruimte. Ben je van plan om een extra ruimte (een aanbouw), zoals een garage aan je woning te bouwen? Win dan informatie in over de prijzen rondom de verschillende aanbouwen. Check de kosten van een aanbouw vooraf zodat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden.

kunststof serre

Voordelen van een serre

Er is veel informatie te vinden over de verschillende soorten serres, de prijzen en waar je op moet letten bij de bouw van een serre. Watzijn eigenlijk de voordelen van de bouw van een serre? Hieronder vind je deze op een rij:

 • Vergroting van je leefruimte: Met het plaatsen van een serre geniet je direct van de extra ruimte die je hierdoor creëert.
 • Verhoging van de woningwaarde: Een serre biedt extra woonoppervlak en is een mooie uitbreiding van je woonruimte. Hierdoor verhoog je de waarde van je woning.
 • Vaak geen vergunning nodig: Het plaatsen van een serre aan de voor- of zijkant behoeft vaak geen vergunning.
 • Bij een prefab serre is de plaatsing snel gebeurd: Een prefab serre wordt kant-en-klaar geleverd, deze hoef je dus  alleen nog te bevestigen aan huis. Dit neemt ongeveer een dag in beslag. Hierdoor bespaar je een hoop tijd en geld.
 • Veel keuze in materiaal, stijl en grootte: Of je nou een grote glazen serre of een kleine serre wilt, er is veel keuze in materialen en stijlen. Je verrijkt er dus sowieso je woonruimte door.
 • Geniet binnen van je tuinkamer als het buiten nog te koud is: Je serre dient vaak als verlengstuk van je tuin. Je brengt als het ware de tuin naar binnen. In de serre wordt al snel lekker warm, waardoor je snel kunt genieten van de tuin als het te koud is om buiten te zitten.
 • Lagere kosten dan een aanbouw: Doordat een aanbouw een directe verlenging is van je huis, vallen de kosten van een serre aanzienlijk lager uit.

Soorten en stijlen serres

De eerste keuze die je maakt is de keuze tussen een prefab serre of een serre die speciaal op maat wordt gemaakt. Bekijk onderstaand overzicht voor de kenmerken en bekijk de voor- en nadelen van deze 2 soorten serres.

Maatwerk serrePrefab serre
Gemiddelde prijs per m2,
(inclusief materiaal, arbeidskosten en btw)
€ 1.000€ 800
Levensduur25+ jaar25+ jaar
Voordelen- Mogelijkheid tot personaliseren
- Keuze uit een groter aanbod materialen, zoals staal, kunststof en hout
- Plaatsing in een dag
- Geschikt voor veel verschillende woningen
- Ruime keuze in modellen
- Betere isolatie dan bij maatwerk, vanwege 1 geheel
Nadelen- Afhankelijk van het materiaal meer onderhoud
- Langere plaatsingstijd
- Minder uitstraling
- Minder sterk

Soorten serre materialen

Als je hebt gekozen om een serre te laten plaatsen is het tijd om na te denken over de materiaalsoort. De populairste materiaalsoorten zijn aluminium, kunststof en hout. Hieronder vind je een overzichtelijk vergelijkingsschema waarin je in een oogopslag de prijzen, voor- en nadelen per materiaalsoort vindt.

Houten serreAluminium serreKunststof serre
Gemiddelde prijs per m2€ 750€ 750€ 800
Maatwerk of prefab?MaatwerkMaatwerkMaatwerk en prefab
Levensduur20-30 jaarLevenslangLevenslang
Voordelen- Klassieke uitstraling
- Makkelijk te schilderen
- Eenvoudig te repareren
- Sterk materiaal
- Verkrijgbaar in veel kleuren
- Mogelijkheid tot aanbreng van veel glas
- Weinig onderhoud
- Goed te isoleren
- Zeer weinig onderhoud
- Verkrijgbaar in veel kleuren
- Hoge isolatiewaarde
- Sterk en duurzaam materiaal
Nadelen- Vergt relatief veel onderhoud
- Minder makkelijk isoleren dan serres van andere materialen
- Geen mogelijkheid tot overschilderen
- Past wat betreft uiterlijk niet bij iedere woning
- Geen mogelijk tot overschilderen
- Moeilijk bewerkbaar
OnderhoudHalfjaarlijksJaarlijksJaarlijks

Er zijn meerdere soorten stijlen te onderscheiden. Lees hier meer over de 2 meest gekozen stijlen.

Moderne serre

Een moderne serre geeft je huis een strakke uitstraling en is geschikt voor een nieuwbouwhuis. Ook bij een ouder huis geeft een moderne serre een bijzondere twist. Er wordt vaak gekozen voor een kunststof serre of aluminium serre en een donkergrijze of zwarte kleur. Dit geeft de serre de bekende moderne look. Bij een moderne aanbouw heb je de keuze uit zowel maatwerk als prefab serres en heb je dus veel keuzevrijheid. Moderne serres worden gekenmerkt door hun vierkante vorm met scherpe hoeken.

Aluminium serre

Engelse serre

Deze serre wordt gekenmerkt door kruiskozijnen, waardoor het glas wordt opgedeeld in meerdere kleine delen. Ook heeft deze serre vaak een toelopend dak. Hoewel vroeger vaak voor een houten serre werd gekozen als materiaalsoort van de klassieke serre, is het tegenwoordig ook mogelijk om voor kunststof te kiezen. Bij kunststof is het mogelijk om voor een houtlook te gaan, waardoor je de illusie van een origineel houten serre creëert.

Engelse serre

Tips voor het kopen van een serre

Bij het kopen van een serre komt een hoop kijken. Daarom zetten wij een aantal tips voor jou op een rijtje.

 • Heb je niet genoeg spaargeld voor jouw droom serre? Het is mogelijk om hiervoor een persoonlijke lening of een tweede hypotheek af te sluiten. Zo kun je toch een  serre laten plaatsen, ondanks dat je het geld niet direct op de bank hebt staan. Een klein beetje spaargeld? Zie hier tips over hoe je een serre goedkoper kan laten plaatsen.
 • Kies niet voor de eerste de beste serrespecialist. Door serre offertes te vergelijken kom je erachter welke specialist het best bij jou past qua werkzaamheden en prijs.
 • Let op het keurmerk Vast en Zeker aan Huis tijdens je zoektocht naar een serrespecialist. Dit keurmerk waarborgt de kwaliteit van serres. Serrespecialisten krijgen dit keurmerk als ze voldoen aan eisen op het gebied van vakbekwaamheid en zekerheid, prijs, materialen en montage.
 • Je serre zit vast aan je huis en zo verlies je via de serre een deel van de warmte. Het is dus slim en milieuvriendelijk om ervoor te kiezen je serre ook te laten isoleren. Zo bespaar je op energiekosten en zorg je beter voor het milieu. Een eenvoudige manier om je serre te isoleren is door HR++ glas te laten zetten in plaats van regulier dubbel glas. De serrespecialist vertelt je graag meer over de mogelijkheden.
 • Controleer of je een vergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van jouw serre. Voor het bouwen van een serre aan de achterzijde van je woning heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Daarbij moet je serre wel aan een aantal eisen voldoen. Denk hierbij aan de hoogte en de hoek van het dak. Controleer bij je gemeente wat de criteria zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inrichting van je serre

Wil jij het hoogste wooncomfort? Lees hieronder een aantal handige tips voor de inrichting van jouw serre.

 • Kies een doelbestemming: Richt je serre in als hobbykamer, waar je je creativiteit de vrije loop laat. Denk bijvoorbeeld aan een schilderkamer waar je inspiratie opdoet uit de tuin. Zo maak je de mooiste kunstwerken vanuit het comfort van je eigen huis. Een ander idee is om je serre te gebruiken als tuinkamer. Zo van je tuin als het buiten nog koud is. Door het zonlicht dat je serre invalt is het al snel aangenaam warm in je serre. Zo geniet je ook van de zon en je tuin als het geen zomer is.
 • Plaats niet te veel meubels: Let op dat je niet te veel meubels in je serre plaatst. Door de vele lichtinval en grote ramen zorg je er met weinig meubels voor dat je serre optisch groter lijkt. Kies daarom voor een aantal grotere meubels en hou het verder rustig in je serre. Voorkom veel kleine accessoires, waardoor je serre snel klein lijkt.
 • Lichte kleuren: Lichte kleuren zoals pastel kleuren, wit en grijs helpen er aan mee om je serre groter doen lijken. Denk bij voorbeeld aan een witte serre met pastel accessoires en grijze meubels.
 • Ga voor planten: Planten doen het heel goed in serres door het vele licht en de hogere temperatuur. Kies daarom voor planten die het te koud hebben in de tuin, maar waar je wel gek op bent. Denk bijvoorbeeld aan de Oleander of de Chinese roos.
 • Zonwering: Geniet je van de zon in je serre, maar wil je ook in de schaduw kunnen zitten? Er is zonwering voor je serre verkrijgbaar voor zowel de binnen- als de buitenkant van je serre. Denk bijvoorbeeld aan zonwering met horizontale of verticale lijnen of zonwering in een kleur. Een zonweringspecialist vertelt je graag over de mogelijkheden voor jouw serre.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden